ΕΒΡΟΣ

Αλλάζουν διαδρομές στον Έβρο οι διακινητές

Από τον ποταμό Έβρο στο Θρακικό Πέλαγος και στην περιοχή του Δέλτα φαίνεται πως έχουν μεταφέρει τη δράση τους οι διακινητές προσφύγων και μεταναστών, αφού ο «φουσκώμενος» Έβρος δεν επιτρέπει τη χρήση του ως ασφαλές πέρασμα το διάστημα αυτό.

Οι βροχοπτώσεις και τα χιόνια των τελευταίων εβδομάδων έχουν αυξήσει το πλάτος της κοίτης του ποταμού, καθιστώντας τον ιδιαίτερα ορμητικό. Έτσι, τα κυκλώματα των διακινητών αλλάζουν ρότα και μεταφέρουν σημαντικό μέρος της δράσης τους νότια, στις ακτές του Αίνου (Ενέζ), δυτικά του Δέλτα του Έβρου.

Εκεί, οι διακινητές επιβιβάζουν κατά δεκάδες τους μετανάστες -άνδρες, γυναίκες και παιδιά- σε φουσκωτές βάρκες και τους μεταφέρουν διά θαλάσσης στην ελληνική πλευρά, κινούμενοι παράλληλα με την ακτογραμμή, στο Θρακικό Πέλαγος, κι αναζητώντας κάποια ερημική ακτή σε ελληνικό έδαφος. Όπως αναφέρει το ethnos.gr, συχνά οι επιχειρήσεις γίνονται σε συνθήκες θαλασσοταραχής, με άμεσο κίνδυνο για τις ζωές δεκάδων ανθρώπων, μεταξύ αυτών και παιδιών, ακόμα και βρεφών.
Σε οκτώ καταγεγραμμένες περιπτώσεις από τις αρχές Δεκεμβρίου, έφτασαν στις ακτές των νομών Έβρου και Ροδόπης ή διασώθηκαν από σκάφη του Λιμενικού στα ανοικτά του Θρακικού Πελάγους συνολικά 286 πρόσφυγες και μετανάστες.

Την περασμένη Παρασκευή λιμενικοί διέσωσαν 21 μετανάστες -7 άνδρες, 6 γυναίκες και 8 παιδιά, μεταξύ των οποίων ένα βρέφος- από φουσκωτή βάρκα που έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. Είχαν προηγηθεί παρόμοιες επιχειρήσεις στη θάλασσα και αποβιβάσεις σε ερημικές ακτές του Έβρου. Στο σύνολό τους οι εισερχόμενοι μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Φυλακίου, στην περιοχή της Ορεστιάδας.

Το πρωί της Πέμπτης, φουσκωτή βάρκα με 37 επιβαίνοντες βρέθηκε να πλέει ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Με επιχείρηση του Λιμενικού, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, όλοι τους μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της πόλης.

Σημειώνεται πως το 2018 έκλεισε με υπερτριπλασιασμό των ροών από τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα. Στη διάρκεια του έτους που πέρασε καταγράφηκαν συνολικά 16.657 παράνομες διελεύσεις από τα περάσματα του Έβρου, έναντι μόλις 5.551 το 2017.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version