Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση Βατοπεδίου (video)

Οι ανταλλαγές του Δημοσίου και της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου δεν είναι «σκάνδαλο», σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που σήμερα, Τρίτη, κήρυξε αθώους όλους τους κατηγορούμενους για την μεγάλη υπόθεση που ξεκίνησε να εκδικάζεται πριν δύο χρόνια.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν στο Δημόσιο και υιοθετώντας απαλλακτική εισαγγελική πρόταση ανακοίνωσε την ετυμηγορία του για τις αποκαλούμενες «ιερές ανταλλαγές» που ανέδειξαν ως πρωταγωνιστές τον ηγούμενο Εφραίμ και τον μοναχό Αρσένιο.

Πλην των δύο ιερωμένων, κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου βρέθηκαν άλλα 11 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, πατέρας και αδελφός της κατηγορουμένης, ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, ο πρώην αντιπρόεδρος και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ.α.

Εννιά χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης με τις επίμαχες, ανταλλαγές, η Δικαιοσύνη έκρινε ότι οι εμπλεκόμενοι δεν είχαν δόλο για τις πράξεις τους και ότι είναι αθώοι για τον βαθμό εμπλοκής που τους καταλογίζεται είτε ως φυσικοί είτε ως ηθικοί αυτουργοί σε πράξεις απιστίας και ψευδών βεβαιώσεων.

Αυτή ήταν και η πρόταση που υπέβαλε στο δικαστήριο, τον περασμένο Δεκέμβριο, η εισαγγελέας Έδρας Βασιλική Κρίνα, η οποία ζήτησε να κηρυχθούν όλοι οι κατηγορούμενοι αθώοι, κρίνοντας ότι δεν προκύπτει για κανέναν δόλος στις πράξεις του.

Η εισαγγελέας είχε τονίσει ότι οι δύο ιερωμένοι είχαν ακλόνητη πεποίθηση πως οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν στη Μονή και δεν επηρέασαν κανέναν, ενώ οι κρατικοί υπάλληλοι που ενεπλάκησαν στην υπόθεση ουσιαστικά εκτελούσαν κυβερνητικές επιλογές σχετικά με το θέμα.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση αφορά την παράδοση από τη Μονή στο Δημόσιο της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της, συνολικού εμβαδού περίπου 27 χιλιάδων στρεμμάτων, με αντάλλαγμα ακίνητα του Δημοσίου.

Η εν λόγω ανταλλαγή που, κατά την δικογραφία, προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο, έγινε την περίοδο 2006 – 2008 και στηρίχθηκε στην προηγούμενη παραδοχή εκ μέρους των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών ότι η αγιορείτικη Μονή έχει στην ιδιοκτησία της τη Βιστωνίδα από το 1080, οπότε της έγινε σχετική δωρεά από τον τότε βυζαντινό Αυτοκράτορα με χρυσόβουλο και άλλα που ακολούθησαν.

Κατά τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι εν γνώσει τους «παρερμήνευσαν το περιεχόμενο των χρυσόβουλων που επικαλείται η Ιερά Μονή, ως τίτλους ιδιοκτησίας, υιοθετώντας τους ισχυρισμούς της με ατεκμηρίωτες και προσχηματικές αιτιολογίες» με αποτέλεσμα οι ενέργειές τους να «πλήξουν τα συμφέροντα του Δημοσίου».

Στην υπόθεση αρχικά οι κατηγορούμενοι ήταν 32. Με βούλευμα ωστόσο του Συμβουλίου Εφετών 18 κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν, καθώς κατά την κρίση των Εφετών δεν προέκυπταν ικανά στοιχεία για την παραπομπή τους σε δίκη.

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Υποψήφια Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίδου στην Καβάλα

Ανήμερα της μεγάλης Δευτέρας 29 Απριλίου στην Καβάλα βρέθηκε για την προγραμματισμένη επίσκεψη της η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελγιοριδου.

Η Υποψήφια Ευρωβουλευτής επισκέφθηκε πρώτα τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας με τα συντονιστικά μέλη της νομαρχιακής επιτροπής ενώ στην συνέχεια ανοιχτή συζήτηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Νίκος μαρτης της περιεφερειακης ενότητας Καβάλας με σκοπό να τεθούν προς συζήτηση διαφορά θέματα που απασχολούν τους πολίτες.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε χορηγία απινιδωτή προχώρησε ο Σύλλογος ” Ο Δρόμος του νερού “

Σε χορηγία ενός απινιδωτή προχώρησε ο σύλλογος « ο δρόμος του νερού» το πρωί της Τρίτης 30 Απριλίου.

Ο απινιδωτής δόθηκε σε φαρμακείο επι της οδού Σαπαίων από τον υπεύθυνο του ΕΚΑΒ κύριο Νίκο Δοξάκη ενώ όπως μας δηλωνει είναι ευτυχές το γεγονός του να δίνονται τέτοιες χορηγίες ιδίως όταν είναι να σωθούν σε περίπτωση ανάγκης ανθρώπινες ζωές.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη η κίνηση στα καταστήματα επαγγελματικού εξοπλισμού – Ετοιμασίες για την σεζόν 2024

Έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο σε όλες τις τουριστικές περιοχές της περιφέρειας Aνατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τα καταστήματα που απασχολούνται στους κλάδους να δουλεύουν σε γρήγορους ρυθμούς και να είναι ικανοποιημένοι από την εν λόγω κίνηση .

Ξενοδοχειακός εξοπλισμός, λιανικό εμπόριο, εξοπλισμός εστιατορίων κι αλλά προϊόντα έχουν την τιμητική τους αυτήν την περίοδο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση Βατοπεδίου με απόφαση του Εφετείου

Οι ανταλλαγές του Δημοσίου και της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου δεν είναι “σκάνδαλο”, σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που σήμερα κήρυξε αθώους όλους τους κατηγορούμενους για την μεγάλη υπόθεση που ξεκίνησε να εκδικάζεται πριν δύο χρόνια.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν στο Δημόσιο και υιοθετώντας απαλλακτική εισαγγελική πρόταση ανακοίνωσε, σήμερα, την ετυμηγορία του για τις αποκαλούμενες “ιερές ανταλλαγές” που ανέδειξαν ως πρωταγωνιστές τον ηγούμενο Εφραίμ και τον δεύτερο τη τάξει στην Μονή, μοναχό Αρσένιο.

Πλην των δύο ιερωμένων, κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου βρέθηκαν άλλα 11 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, πατέρας και αδελφός της κατηγορουμένης, ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, ο πρώην αντιπρόεδρος και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ.α. Εννιά χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης με τις επίμαχες, ανταλλαγές, η Δικαιοσύνη έκρινε ότι οι εμπλεκόμενοι δεν είχαν δόλο για τις πράξεις τους και ότι είναι αθώοι για τον βαθμό εμπλοκής που τους καταλογίζεται είτε ως φυσικοί είτε ως ηθικοί αυτουργοί σε πράξεις απιστίας και ψευδών βεβαιώσεων.

Αυτή ήταν και η πρόταση που υπέβαλε στο δικαστήριο, τον περασμένο Δεκέμβριο, η εισαγγελέας Έδρας Βασιλική Κρίνα, η οποία ζήτησε να κηρυχθούν όλοι οι κατηγορούμενοι αθώοι, κρίνοντας ότι δεν προκύπτει για κανέναν δόλος στις πράξεις του. Η εισαγγελέας είχε τονίσει ότι οι δύο ιερωμένοι είχαν ακλόνητη πεποίθηση πως οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν στη Μονή και δεν επηρέασαν κανέναν, ενώ οι κρατικοί υπάλληλοι που ενεπλάκησαν στην υπόθεση ουσιαστικά εκτελούσαν κυβερνητικές επιλογές σχετικά με το θέμα. Σημειώνεται ότι η υπόθεση αφορά την παράδοση από τη Μονή στο Δημόσιο της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της, συνολικού εμβαδού περίπου 27 χιλιάδων στρεμμάτων, με αντάλλαγμα ακίνητα του Δημοσίου.

Η εν λόγω ανταλλαγή που, κατά την δικογραφία, προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο, έγινε την περίοδο 2006- 2008 και στηρίχθηκε στην προηγούμενη παραδοχή εκ μέρους των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών ότι η αγιορείτικη Μονή έχει στην ιδιοκτησία της τη Βιστωνίδα από το 1080, οπότε της έγινε σχετική δωρεά από τον τότε βυζαντινό Αυτοκράτορα με χρυσόβουλο και άλλα που ακολούθησαν. Κατά τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι εν γνώσει τους «παρερμήνευσαν το περιεχόμενο των χρυσόβουλων που επικαλείται η Ιερά Μονή, ως τίτλους ιδιοκτησίας, υιοθετώντας τους ισχυρισμούς της με ατεκμηρίωτες και προσχηματικές αιτιολογίες» με αποτέλεσμα οι ενέργειές τους να «πλήξουν τα συμφέροντα του Δημοσίου». Στην υπόθεση αρχικά οι κατηγορούμενοι ήταν 32. Με βούλευμα ωστόσο του Συμβουλίου Εφετών 18 κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν, καθώς κατά την κρίση των Εφετών δεν προέκυπταν ικανά στοιχεία για την παραπομπή τους σε δίκη.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Δειτέ ζωντανά στο Enachannel | Η ακολουθία του Νυμφίου απο τον Ιερο Ναό Αγίου Νικολάου Καβάλας

Δείτε καθημερινά από το ENACHANNEL σε απευθείας μετάδοση, τις ακολουθίες τις Μ. Εβδομάδας.

Μ. Τρίτη στις 19:30, σε ζωντανή μετάδοση η ακολουθία του Νυμφίου απο τον Ιερο Ναό Αγίου Νικολάου Καβάλας.

Δείτε ζωντάνα εδώ:

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Επιμελητήριο Καβάλας | Συνάντηση εργασίας με ομάδα στελεχών Φορέων από το Μπουργκάς της Βουλγαρίας

Συνάντηση εργασίας στο Επιμελητήριο Καβάλας-Chamber of Kavala με ομάδα στελεχών Φορέων από το Μπουργκάς της Βουλγαρίας, μαζί με τον Διευθύνων Σύμβουλο του ΟΛΚ Άγγελος Βλάχος σε μια κοινή προσπάθεια ένταξης των περιοχών μας σε Ευρωπαϊκά Χρημστοδοτικα Προγράμματα…

Από πλευράς των εταίρων συμμετείχαν:
1.South Bulgarian Maritime Education Center/SBMEC/ Marine capt. Georgi Sabev, team leader
2.Black Sea Institute Association
Mr. Milen Dimitrov – President Assoc. Prof Marusya Lyubcheva –Head of Risk Management Center
3.Glarus Association / Principal of SBMEC Dipl. Eng. Georgi Rusev
4. Port of Burgas JSC Mr. Stoycho Dimov – ‘Marketing, QMS and Euro integration’ Department..

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κόμματος Πατριώτες – Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

Το τελικό ευρωψηφοδέλτιο των «ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ» απαρτίζεται από 34 υποψήφιους ευρωβουλευτές, οι οποίοι έχουν αποδείξει ήδη με το έργο τους ότι μπορούν να εκπροσωπήσουν επάξια την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προασπίζοντας τα συμφέροντα της χώρας μας και να αγωνιστούν για το μέλλον του τόπου μας, για το μέλλον των παιδιών μας.

Ακολουθεί η λίστα με τα ονόματα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του κόμματος:

  1. ΓΙΩΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του Δημητρίου
  2. ΓΟΥΛΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ του Αθανασίου
  3. ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ του Συμεών
  4. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Κωνσταντίνου
  5. ΗΛΙΑΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του Κωνσταντίνου
  6. ΚΑΠΡΙΑΝΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ του Μιχαήλ
  7. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του Κων/νου
  8. ΚΑΡΑΛΑΖΟΣ ΠΕΤΡΟΣ του Δημητρίου
  9. ΚΟΛΙΛΑ ΜΟΝΤΙ του Νίκο
  10. ΚΟΣΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Ηλία
  11. ΚΟΥΡΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ (ΡΑΝΙΑ) του Νικολάου
  12. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του Γεωργίου
  13. ΛΑΒΔΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ του Νικολάου
  14. ΛΑΘΟΥΡΗ ΖΑΧΑΡΑΤΗ του Γεωργίου
  15. ΜΙΧΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Ευαγγέλου
  16. ΜΠΑΚΙΡΤΖΗ ΣΟΦΙΑ του Αβράαμ
  17. ΜΠΕΛΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ (ΜΙΧΑΛΗΣ) του Πολύκαρπου
  18. ΜΠΙΘΑΣ ΟΡΕΣΤΗΣ του Βασιλείου
  19. ΜΠΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑ του Χρήστου

  20. ΝΑΡΛΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του Ιωάννη
  21. ΝΤΑΒΑΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Δημητρίου
  22. ΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ του Κωνσταντίνου
  23. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ του Νικήτα
  24. ΠΑΝΤΑΖΙΔΟΥ ΟΛΓΑ του Γρηγόριου
  25. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΔΟΜΝΙΚΗ του Θωμά
  26. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ του Ιωακείμ
  27. ΠΕΤΣΑΝΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Παρασκευά
  28. ΠΛΙΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Αριστοτέλη
  29. ΤΡΙΚΕΡΓΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Μιχαήλ
  30. ΤΣΑΜΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ του Δημητρίου
  31. ΤΣΙΑΜΠΟΥΛΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του Νικολάου
  32. ΤΣΟΛΙΑΣ ΠΕΤΡΟΣ του Βασιλείου
  33. ΦΛΕΣΣΑ ΓΕΩΡΓΙΑ του Αθανασίου
  34. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Μιχαήλ

Ευχόμαστε ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ για την ΠΑΤΡΙΔΑ και τα ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.

Continue Reading

espa logo

espa_logo_en