Quantcast
Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Αδυναμία πληρωμής δικαιούχων του μέτρου 214-Γεωργοπεριβαλλοντικές Δράσεις στη δράση 1.2 -Βιολογική Κτηνοτροφία

Με δελτίο τύπου το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας αναφέρει…

“Επανερχόμαστε σε ένα πρόβλημα για το οποίο είχαμε ενημερώσει την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και το οποίο καθίσταται για μια ακόμα φορά επίκαιρο και επιζήμιο για τους κτηνοτρόφους μας με αφορμή την μη πληρωμή κτηνοτρόφων δικαιούχων του μέτρου 214 – Γεωργοπεριβαλλοντικές Δράσεις, στη δράση 1.2 – Βιολογική Κτηνοτροφία. Η πηγή του προβλήματος αφορά την έγκαιρη έκδοση της άδειας εγκατάστασης-λειτουργίας των κτηνοτροφικών μονάδων και οι επιπτώσεις του αφορούν την μη πληρωμή των δικαιούχων κτηνοτρόφων. Παρακάτω σας αναλύουμε το πρόβλημα όπως αυτό εξελίχθηκε διαχρονικά και το οποίο μπορείτε να διευθετήσετε δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο στους δικαιούχους του προγράμματος που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα.

Ένα από τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ένταξη στο μέτρο 214 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Δράσεις» και συγκεκριμένα, στη δράση 1.2 «Βιολογική Κτηνοτροφία» είναι η άδεια εγκατάστασης-λειτουργίας των κτηνοτροφικών μονάδων. Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 079833/25.10.2011 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 2366), κατά την υποβολή της, η αίτηση ενίσχυσης θα έπρεπε να συνοδεύεται από φωτοτυπία της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας της κτηνοτροφικής μονάδας ή σε περίπτωση μη προσκόμισης αυτής, αντίγραφο της αίτησης έκδοσής της και τελικά, προσκόμιση της άδειας μαζί με τη δήλωση εφαρμογής του πρώτου έτους πληρωμής (Άρθρο 9, παρ. Α.2.δ). Σύμφωνα με αυτές τις διατάξεις έγιναν, τελικά, και οι εντάξεις των δικαιούχων του μέτρου με την υπογραφή σύμβασης το έτος 2014 και σε ισχύ από το έτος 2012.

Ταυτόχρονα, επειδή όπως είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων κτηνοτρόφων δε διέθετε άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της κτηνοτροφικής τους εγκατάστασης, διότι η σταυλική εγκατάσταση ήταν ουσιαστικά ένα αυθαίρετο κτίσμα, μία μεγάλη μερίδα των δικαιούχων μπήκε στη διαδικασία για την εξαίρεση από κατεδάφιση των κτηνοτροφικών μονάδων, τη νομιμοποίηση των κτιρίων και τελικά, την έκδοση άδειας λειτουργίας αυτών.

Όμως κατά τη μακρά αυτή γραφειοκρατική διαδικασία, προέκυψαν τα εξής:

Στις 17-10-2005 με υπουργική απόφαση η οποία έληγε στις 30-06-2012 καθορίστηκαν οι διαδικασίες για την νομιμοποίηση αυθαίρετων σταυλικών εγκαταστάσεων. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας μπορεί να εξαιρούνται από την κατεδάφιση, χωρίς επιβολή προστίμου αυθαίρετα κτίσματα ή κτηριακές εγκαταστάσεις κτηνοτροφικών μονάδων, που έχουν ανεγερθεί πριν από την 20/03/2003 σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν.3399/17-10-2005 (ΦΕΚ 255 Α΄). Για την εξαίρεση από την κατεδάφιση δεν είναι απαραίτητο να είχαν τηρηθεί οι όροι δόμησης και λοιπές πολεοδομικές διατάξεις κατά την κατασκευή των αυθαίρετων κτισμάτων.
Κατά τη ψήφιση του «κτηνοτροφικού» νόμου 4056/12-03-2012 (ενώ η διαδικασία εξαίρεσης από κατεδάφιση έτρεχε μέχρι 31-06-2012), το άρθρο 19 καταργεί το άρθρο 4 του ν.3399/2005 μετά τις 30-06-2012 με αποτέλεσμα να αφαιρείται το δικαίωμα του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας να υπογράφει τις αποφάσεις εξαίρεσης από κατεδάφιση για τις οποίες κατατέθηκαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά έως 30-06-2012, αλλά δεν πρόλαβαν να αξιολογηθούν από την αρμόδια υπηρεσία έως τις 30-06-2012.

Το αποτέλεσμα είναι κτηνοτρόφοι – δικαιούχοι του μέτρου της «Βιολογικής Κτηνοτροφίας» να βρεθούν στο κενό αυτής της διαδικασίας με μόνο έγγραφο την απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής) που αναφέρει πως έχουν τεθεί προσωρινά οι υποθέσεις τους στο αρχείο της υπηρεσίας έως τη ψήφιση τροποποίησης του παραπάνω νόμου όπου μεταξύ άλλων να προβλέπεται και η ρύθμιση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Η αμέσως επόμενη αλληλογραφία με την αρμόδια υπηρεσία προκύπτει στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2014, μετά τη δημοσίευση του ν.4235/11-2-2014 (ΦΕΚ 32 Α΄), σύμφωνα με την οποία οι κτηνοτροφικές μονάδες που κατέθεσαν εμπρόθεσμα τα δικαιολογητικά για την εξαίρεση από κατεδάφιση υπάγονται στο άρθρο 63 παρ. 3α, οπότε και δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσει ο κτηνοτρόφος σε επόμενες ενέργειες για την έκδοση άδειας λειτουργίας.

Γίνεται, λοιπόν, φανερό ότι για αυτή τη μερίδα κτηνοτρόφων δεν μπορούσε να εκδοθεί και επομένως, να κατατεθεί για τους δικαιούχους του μέτρου της «Βιολογικής Κτηνοτροφίας» άδεια λειτουργίας της κτηνοτροφικής μονάδας μέχρι το 2014 (στο τρίτο έτος εφαρμογής), οπότε και πλέον μπορούσε να ξεκινήσει η διαδικασία για την έκδοση άδειας λειτουργίας. Παρόλο που, νομικά, πλέον υπήρξε λύση και δινόταν η δυνατότητα ώστε οι παραπάνω κτηνοτροφικές μονάδες να τακτοποιηθούν, το ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ όπου πρέπει να γίνει η διαδικασία νομιμοποίησης και τακτοποίησης των αυθαίρετων κτισμάτων δεν προέβλεπε επιλογή για κτίσματα που εξαιρούνται από την κατεδάφιση και χωρίς την καταβολή προστίμου. Το αποτέλεσμα ήταν να βεβαιώνεται η καταβολή προστίμου με την ηλεκτρονική υποβολή της τακτοποίησης και επομένως, να μην είναι δυνατή η εφαρμογή του άρθρου 63 παρ. 3α, του ν.4235/11-2-2014 (ΦΕΚ 32 Α΄). Αυτό το ζήτημα τελικά λύθηκε με την διόρθωση του ηλεκτρονικού συστήματος προ ενός μηνός.

Καταλήγοντας και παρότι, η αρχική του μέτρου των γεωργοπεριβαλλοντικών ΚΥΑ 079833/25.10.2011 (ΦΕΚ Β΄ 2366) τροποποιήθηκε με την αριθμ. 1683/109963/2013 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 2333) και συγκεκριμένα, με το άρθρο 4 προβλέπεται η παράταση προσκόμισης της άδειας λειτουργίας «μέχρι την υποβολή της δήλωσης εφαρμογής του 3ου έτους εφαρμογής», μετά τις παραπάνω περιγραφόμενες καθυστερήσεις υπάρχουν κτηνοτρόφοι – δικαιούχοι που ακόμα βρίσκονται στη διαδικασία έκδοσης και ενώ διανύουμε το 4ο έτος εφαρμογής (2015) χωρίς, όπως προκύπτει από όλα τα παραπάνω, να είναι δική τους υπαιτιότητα και έχοντας κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του μέτρου 214 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Δράσεις».

Αξιότιμοι κύριοι,

Επειδή πρόκειται για ένα καθόλα δίκαιο αίτημα που προφανώς δεν αφορά μόνο κτηνοτρόφους της Π.Ε. Καβάλας, αλλά και ολόκληρης της χώρας, μπορείτε εύκολα να το διευθετήσετε δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο σε αυτούς τους κτηνοτρόφους ώστε να ολοκληρώσουν τη διαδικασία έκδοσης της απαραίτητης άδειας λειτουργίας και να κριθούν έτσι δικαιούχοι πληρωμής της σχετικής ενίσχυσης.”

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σύσκεψη των Αγροτών και Κτηνοτρόφων της ΑΜΘ στην Χρυσούπολη

Πραγματοποιηθηκε στην Χρυσουπολη του Δημου Νεστου μια πρωτη συσκεψη αγροτων και κτηνοτροφων απο ολη την Περιφερεια ΑΜΘ ετσι ωστε να παρθουν αποφασεις σχετικα με τα προβληματα των αγροτων.

Αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι απο τους Νομούς Δραμας, Ξανθης Ροδοπης και φυσικα Καβαλας δινουν το παρων.

Μεταξυ αλλων αναφερθηκε και η συσταση ομοσπονδιας για διεκδικηση συμφεροντων ολων των αγροτων και κτηνοτροφων.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Μαζικές κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι αγρότες στις Σέρρες

Την αγωνία τους αναφορικά το μέλλον του επαγγέλματος τους όπως επίσης και με τον πρωτογενή τομέα εξέφρασαν δεκάδες αγρότες οι οποίοι πήραν μέρος στη γενική συνέλευση του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης (9/1) στο Επιμελητήριο Σερρών.

Αφού ολοκληρώθηκε η δίωρη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων οι αγρότες αποφάσισαν να εκδώσουν ψήφισμα και να ζητήσουν συνάντηση με τους βουλευτές του Νομού, τον αντιπεριφερειάρχη και αν είναι δυνατόν και με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και να ξεκινήσουν δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις.

Όπως τόνισαν στόχος είναι να βγάλουν αρχικά τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών τους, ώστε να μετρηθούν όπως είπαν και στη συνέχεια σε συνεννόηση με αγρότες από τη Βόρεια Ελλάδα να πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις εκεί που θα αποφασίσουν και κυρίως στη Θεσσαλονίκη έξω από το κτίριο του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης.

«Φτάνει ο διχασμός και ο εμπαιγμός»

Οι αγρότες παράλληλα τόνισαν ότι για να έχουν επιτυχία οι κινητοποιήσεις πρέπει να είναι μαζικές και δυναμικές και το σημαντικότερο στις Σέρρες να υπάρξει συσπείρωση και ενότητα. «Φτάνει ο διχασμός και ο εμπαιγμός. Το πρόβλημα είναι ένα και το μέτωπο είναι ένα, άρα λοιπόν πρέπει να είμαστε όλοι μαζί» είπε στην ΕΡΤ Σερρών ο Αντιπρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου Γιάννης Παναγής.

Η αίθουσα «Γεώργιος Χριστίδης» του Επιμελητηρίου ήταν κατάμεστη από αγρότες οι οποίοι μίλησαν για τα πολλά προβλήματα που συσσωρεύτηκαν το τελευταίο διάστημα. Στα ήδη υπάρχοντα, που είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής, το ενεργειακό, το κόστος γης με μεγάλα ενοίκια ήρθαν να προστεθούν τα προβλήματα που δημιούργησε η νέα ΚΑΠ.

«Πιστεύω ότι πήγε πολύ καλά η συνέλευση. Μεγάλη μαζικότητα. Έκδηλη η αγωνία του κόσμου καθώς και η απογοήτευση. Όπως είπα και στην πρωτολογία μου, τόνισα ένα πράγμα, ότι ίσως, από τότε που εγώ γνωρίζω τον εαυτό μου ως ενεργό αγρότη σε έναν Νομό όπως ο δικός μας, περνάμε την πιο κρίσιμη στιγμή και καμπή στην αγροτική παραγωγή και την επιβίωση του αγροτικού κόσμου» είπε στην ΕΡΤ Σερρών ο Αντιπρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου Γιάννης Παναγής.

Ο κ. Παναγής μιλώντας στην ΕΡΤ Σερρών παρουσίασε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον αγροτικό κόσμο με τη νέα ΚΑΠ:

«Με τα νέα δεδομένα, όπως έχουν προκύψει αυτά μετά την πρώτη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, μιλάμε ότι το ταξίδι είναι χωρίς γυρισμό. Τα λέγαμε πέρυσι και κάποιοι μας έλεγαν ότι κινδυνολογούμε. Φέτος, λοιπόν, με τις πληρωμές που έχουν γίνει, μόνο τα ευτράπελα της κακοδιαχείρησης από την μεριά του οργανισμού πληρωμών που είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, κι αυτό το ξεπερνώ γιατί τα ζητήματα είναι πολύ πιο φλέγοντα, θα αλλάξει η διοίκηση. Όλος ο κόσμος το έχει κατανοήσει. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ένας δυναμικός Νομός, ένας πλούσιος Νομός με δυναμικές καλλιέργειες τελειώνει. Θα γίνει μια διαπραγμάτευση άμεσα με τον Υπουργό, με πρώτο αίτημα την επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ γιατί διαφορετικά δεν υπάρχει ούτε παρών, ούτε μέλλον».

Για το αν θα δούμε τρακτέρ στους δρόμους ο κ. Παναγής είπε:

«Θεωρώ ότι θα τα δούμε. Δεν ξέρω αν θα τα δούμε με την ίδια μορφή, δεν ξέρω αν θα τα δούμε με τον ίδιο τρόπο που γινόταν κατά καιρούς, αλλά να είστε σίγουροι όπως ανέφερα, μιας και κατανοούμε τη σοβαρότητα του προβλήματος, που είναι θέμα καθαρά επιβίωσης, χρειάζεται στόχευση και μαζικότητα. Αυτό θα είναι το μυστικό της επιτυχίας, γιατί να ξέρετε, αύριο δεν υπάρχει και νομίζω ότι το κατάλαβαν όλοι εδώ».

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αυξημένες κατά 50% αποζημιώσεις για ζώα που υποδεικνύονται προς σφαγή ζητούν οι κτηνοτρόφοι ΑΜΘ

Η ανακοίνωση των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας ΑΜΘ :

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή, για να σας επισημάνουμε την ανάγκη άμεσης αναπροσαρμογή της αξίας αποζημίωσης των ζώων, τα οποία ο κτηνοτρόφος υποχρεώνεται να οδηγήσει προς σφαγή ή καταστροφή, μετά από απόφαση της κτηνιατρικής υπηρεσίας.

Η λήψη σχετικών αποφάσεων για τη λήψη μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, που φτάνουν μέχρι και την παραπάνω διαδικασία, είναι πολύ σημαντική για την κτηνοτροφία, αφού προστατεύει το υγιές ζωικό κεφάλαιο της πατρίδας μας από απώλειες λόγω ζωονόσων, αλλά και τους  πολίτες  καταναλωτές από τη μετάδοση ζωοανθρωπονόσων.

Ταυτόχρονα αυτές οι αποζημιώσεις θα πρέπει να είναι οικονομικά δίκαιες και να καταβάλλονται το συντομότερο δυνατό. 

Οι αξίες των ζώων που περιλαμβάνει η σχετική ΚΥΑ, η οποία εκδίδεται κάθε χρόνο, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική εμπορική τους αξία, με αποτέλεσμα η οικονομική ζημιά που υφίσταται ο εκάστοτε κτηνοτρόφος, από τη μερική ή ολική υποχρεωτική απώλεια του ζωικού του κεφαλαίου, να μετατρέπεται σε μη αναστρέψιμη.

Η σημερινή χαμηλή αξία αποζημίωσης, κάνει αδύνατη την ισάξια αντικατάσταση και αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου.

Η τεράστια αύξηση του κόστους εκτροφής και η αύξηση της αξίας του κρέατος, κάνουν υποχρεωτική την αύξηση αποζημίωσης των ζώων.

Δε συζητάμε φυσικά για την απώλεια εισοδήματος των κτηνοτρόφων από τα μέτρα εξυγίανσης, γιατί είμαστε ρεαλιστές και ζούμε στην Ελλάδα!

Για να συνεχιστεί όμως η αρμονική συνεργασία, με τις αποδεκατισμένες από επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό κτηνιατρικές υπηρεσίες, πρέπει να προχωρήσετε άμεσα και με αναδρομική ισχύ σε συμπληρωματική ΚΥΑ, με νέες αυξημένες κατά 50% τουλάχιστον αποζημιώσεις.

Θεωρούμε απίθανη την περίπτωση να μην αντιληφθείτε εσείς, οι σύμβουλοί σας και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΑΑΤ, το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς που προκαλείται τα τελευταία χρόνια στην κτηνοτροφία της πατρίδας μας, από την έλλειψη επικαιροποίησης των αποζημιώσεων στα οικονομικά δεδομένα της εποχής.

Αν όμως η παραπάνω απίθανη περίπτωση ισχύει, θα σας υπενθυμίσουμε τη γνωστή  ξενόφερτη έκφραση που χρησιμοποιούμε συχνά στα χωριά μας, ”NO MONEY, NO HONEY” κ. Υπουργέ και ο νοών, νοείτω. 

 

Με εκτίμηση

ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΜ-Θ

 

Πίνακας Αποδεκτών 

Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής ΥΠΑΑΤ

Περιφερειάρχης  ΑΜ-Θ κ. Χ. Μέτιος 

Βουλευτές ΑΜΘ 

ΜΜΕ

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en