Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αδιαφορεί η κυβέρνηση για τη διόγκωση των προβλημάτων στην Υγεία

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου, μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για τη διόγκωση των προβλημάτων στο χώρο της Υγείας και την αδιαφορία της κυβέρνησης.

Η Βουλευτής επεσήμανε ότι οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους πολίτες και καθιστούν ανυπόφορες τις εργασιακές συνθήκες για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Τόνισε ότι η Yγεία αποτελεί θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό και επένδυση στις σύγχρονες κοινωνίες, γι’ αυτό και το κράτος οφείλει να εξασφαλίζει το αγαθό αυτό ισότιμα, αποτελεσματικά και ποιοτικά, σε αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που μόνο αστοχίες, παραλείψεις και ακατάσχετη υποσχεσιολογία έχουν επιδείξει.

Η Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, επικρίνει τον υπουργό για την άρνησή του να προσέλθει στη Βουλή, προκειμένου να συζητηθεί η Επίκαιρη Επερώτηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, που έχει κατατεθεί από 10/3/2016, για τα προβλήματα στο χώρο της υγείας. Μεταξύ άλλων ρωτά τον υπουργό για την αδράνεια που επιδεικνύει η κυβέρνηση σχετικά με τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό

Θέμα: «Αδιαφορεί η κυβέρνηση για τη διόγκωση των προβλημάτων στην Υγεία»
Τους τελευταίους μήνες τα προβλήματα στο χώρο της υγείας διογκώνονται, με αποτέλεσμα οι πολίτες να απευθύνονται σε ένα αποδιαρθρωμένο και εξουθενωμένο σύστημα υγείας, και να βιώνουν την κατάρρευση νοσοκομείων και κέντρων υγείας, ενώ δεν λαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες τη στιγμή που τις έχουν ανάγκη.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί προκλητικά τα προβλήματα αλλά κωφεύει και στις εκκλήσεις των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που αντιδρούν και διαμαρτύρονται σχεδόν καθημερινά τον τελευταίο καιρό για λύση των προβλημάτων που αυτό αντιμετωπίζει.
Η υγεία αποτελεί θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό και επένδυση στις σύγχρονες κοινωνίες, γι’ αυτό το κράτος οφείλει να εξασφαλίζει το αγαθό αυτό ισότιμα, αποτελεσματικά και ποιοτικά. Η σημερινή συγκυβέρνηση όμως, σε αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων που την απαρτίζουν, μόνο αστοχίες, παραλείψεις και ακατάσχετη υποσχεσιολογία έχει να επιδείξει.
Είναι σαφές ότι η κατάσταση στο χώρο της υγείας αντί να βελτιώνεται, επιδεινώνεται δραματικά κάθε μέρα της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
Οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους πολίτες και καθιστούν ανυπόφορες τις εργασιακές συνθήκες για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Την ίδια ώρα, 150 πλήρως εξοπλισμένες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένουν κλειστές.
Έχει καταρρεύσει το σύστημα Δημόσιας Υγείας. Χαρακτηριστικό γεγονός είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταφεύγει στη δικαιοσύνη επικαλούμενος ότι το Υπουργείο Υγείας δεν πράττει τα δέοντα ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί, όχι μόνο η επιδημία αλλά ακόμα και η εποχική γρίπη, με αποτέλεσμα φέτος να αναφέρεται ρεκόρ θανάτων, 197 άτομα, αριθμός που δεν σημειώθηκε ούτε στην περίοδο της πανδημίας της γρίπης που είχε πλήξει όλο τον πλανήτη. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αναζητά υπευθύνους μέσα από το Υπουργείο Υγείας.
Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ απέναντι στους προμηθευτές υγείας αυξάνονται τους τελευταίους μήνες με ιλιγγιώδη ρυθμό και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων έχουν εκτροχιαστεί. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση εξακολουθεί να υπόσχεται παροχές χωρίς να εξασφαλίζει τους απαιτούμενους πόρους.
Επίσης το Υπουργείο Υγείας πρέπει να απολογηθεί στη Βουλή για το τι πραγματικά συνέβη και συνεχίζει να συμβαίνει και οδηγήθηκε σε πλήρη διάλυση ο τομέας υγείας.

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:
1. Γιατί αρνείστε να προσέλθετε στη Βουλή προκειμένου να συζητηθεί η Επίκαιρη Επερώτηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ που έχει κατατεθεί από 10/3/2016 για τα προβλήματα στο χώρο της υγείας;
2. Γιατί δεν πράττετε απολύτως τίποτα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας;
3. Πόσοι επιπλέον θάνατοι προκλήθηκαν από την αδράνειά σας αλλά και τις σκοπιμότητες με τις προσλήψεις που τελμάτωσαν την λειτουργία των Μ.Ε.Θ.;
4. Γιατί προχωρήσατε με τόσο αργό ρυθμό στις διαδικασίες πρόσληψης των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού που είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση;
5. Πως διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα (άδειες, άδειες κύησης κλπ) όσων σύναψαν συμβάσεις έργου με τους εποπτευόμενους από το Υπουργείο Υγείας Οργανισμούς, για καθαριότητα, σίτιση κλπ, αφού θεωρούνται πλέον εργολάβοι;
6. Αληθεύουν οι καταγγελίες των εργαζομένων στο Ε.Κ.Α.Β. για κομματικές μετακινήσεις;
7. Ποια είναι τα χρέη του ΕΟΠΠΥ σήμερα; Πόσο είναι το ποσό των εισφορών υγείας που κατευθύνεται στον ΕΟΠΠΥ κάθε μήνα και ποιες είναι οι αντίστοιχες υποχρεώσεις;

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκρέκας: Τα μέτρα για τον πληθωρισμό αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας

Με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα να τονίζει ότι «τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός, είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας και ήδη αποδίδουν» και την αντιπολίτευση να τα χαρακτηρίζει «ημίμετρα και αποσπασματικά, που βοηθούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά όχι τους καταναλωτές», ξεκίνησαν οι διεργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στην Κεφαλονιά.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κεραμέως: Χωρίς την επιστολική ψήφο πολλοί συμπατριώτες μας δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν

«Χωρίς την επιστολική ψήφο οι Έλληνες πολίτες, πολλοί συμπατριώτες μας, δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν», ανέφερε η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως μιλώντας σήμερα στο ΕΡΤNews.

Επίσης η κ. Κεραμέως επισήμανε «πάνω από τρεις στους τέσσερις που έχουν γραφτεί έχουν ήδη παραλάβει το εκλογικό υλικό στο σπίτι τους, στο γραφείο τους, σε όποια διεύθυνση έχουν. Πάνω από εκατό χιλιάδες τα έχουν ήδη παραλάβει» και πρόσθεσε «αυτό είναι ένα μεγάλο κέρδος. Ό, τι και να ψηφίζει κανείς, σημασία έχει να ψηφίζει, νa ακούγεται, να μπορεί να ακουστεί ακριβώς η φωνή του».

Οι παραδόσεις προχώρησαν πάρα πολύ γρήγορα σημείωσε η υπουργός Εσωτερικών «Ξεκίνησαν πριν από μόλις λίγες μέρες και ήδη είμαστε σχεδόν πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της παράδοσης». Παράλληλα η κ. Κεραμέως έδωσε διευκρινίσεις και για το ποια είναι η τελευταία ημέρα για κατάθεση του φακέλου: «Εάν ζω στο εξωτερικό, η τελευταία μέρα για να έρθει η εταιρεία ταχυμεταφοράς να παραλάβει τον φάκελο είναι η 28η Μαΐου. Στην Ελλάδα, η τελευταία μέρα για να έρθει η εταιρεία ταχυμεταφοράς είναι η 3η Ιουνίου».

Τέλος, η κ. Κεραμέως τόνισε ό,τι «πρέπει να φέρουμε την επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού».

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κικίλιας: Θα είναι μια δύσκολη αντιπυρική περίοδος, χρειάζεται συστράτευση

Έκκληση προς τους πολίτες να στηρίξουν το έργο των πυροσβεστών και για συστράτευση των πάντων ώστε «να προστατεύσουμε το χωριό μας, το σπίτι μας, το νησί μας ή την πόλη μας», απηύθυνε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Είχαμε έναν άνυδρο χειμώνα. Θα είναι μία δύσκολη αντιπυρική περίοδος» δήλωσε στο Mega, υπογραμμίζοντας όμως πως «η δουλειά ενός υπουργού δεν είναι να παίρνει τη μάνικα και να σβήνει τις φωτιές, αλλά να προετοιμάζει την Πυροσβεστική και τις υπόλοιπες δυνάμεις γι αυτήν την προσπάθεια». Για αυτόν τον λόγο, όπως ανέφερε, από τον Δεκέμβριο του 2023 η Βουλή υπερψήφισε νόμο που κατέθεσε ο ίδιος με αντικείμενο την πρόληψη, η οποία όπως τόνισε είναι «ανώτερη της αντιμετώπισης».

Σχετικά με την υποχρέωση των ιδιοκτητών οικοπέδων για καθαρισμό που έληξε στις 30 Απριλίου και τον συνακόλουθο έλεγχο τους από τους δήμους, υπογράμμισε πως «βλέπω ότι αρκετοί συμπολίτες μας πειθαρχούν σε αυτό και βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και αρκετοί δήμοι κάνουν ελέγχους. Υπάρχουν και αυτοί όμως που δεν πειθαρχούν και υπάρχουν και κάποιοι δήμαρχοι, πράγματι ομολογώ, που κρύβονται πίσω από -αν θέλετε- κάποια technicalities, όπως γιατί δεν έχει βγει η ψηφιακή πλατφόρμα για να δηλώνουν οι πολίτες τα οικόπεδά τους και λοιπά».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα πολιτικής προστασίας ΑΙΓΙΣ, επισήμανε πως «εντολή του πρωθυπουργού ήταν να ξεμπλοκάρω και να τρέξω με τάχιστες διαδικασίες το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, αξίας 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ», ενώ συμπλήρωσε αναφέροντας πως «θα αρχίσουμε να τα παραλαμβάνουμε από το καλοκαίρι του 2025 και θα ολοκληρωθεί η παραλαβή τους μέχρι το 2030».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en