Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αγώνας δρόμου για την επιβίωση των κτηνοτρόφων (video)

Ζήτησαν άμεσα μέτρα από την πολιτεία για να μην αφανιστούν – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κομοτηνή.

Την απελπιστική κατάσταση στην οποία τους έχουν φέρει οι ζωονόσοι, οι μειωμένες επιδοτήσεις λόγω βοσκοτόπων, η αύξηση της φορολογίας αλλά και οι δυσχερείς καιρικές συνθήκες των προηγούμενων ετών που επέφεραν ζημιές στο ζωϊκό τους κεφάλαιο , θέλησαν να διατρανώσουν οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας ΑΜΘ την Τρίτη 17 Οκτωβρίου, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν έξω από την έδρα της Περιφέρειας ΑΜΘ, στην Κομοτηνή. 

Την συγκέντρωση οργάνωσαν 8 κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ, εκφράζοντας την δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι για πολλά χρόνια ακούν υποσχέσεις για στήριξη του τομέα τους από τον πολιτικό κόσμο, όμως δεν βλέπουν κανένα αποτέλεσμα.
 
Για αυτό και ζητούν μεταξύ άλλων μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, διόρθωση της κατανομής επιδοτήσεων λόγω των βοσκοτόπων, ενίσχυση όλων όσων επλήγησαν οι εκμεταλλεύσεις τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα τον προηγούμενο χειμώνα και όχι ελαχίστων όπως έγινε, ενίσχυση με κτηνιάτρους των κτηνιατρικών υπηρεσιών της περιφέρειας ΑΜΘ ιδιαίτερα στον Έβρο, αλλά και έμπρακτη στήριξη όσων επλήγησαν από τις ζωονόσους αλλά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα και καταστροφές που έπληξαν την Περιφέρειά μας. 
Πολλά τα προβλήματα, σκοτεινό το μέλλον Μάλιστα η οργή των κτηνοτρόφων κατά την συγκέντρωση ήταν σε κάποιες περιπτώσεις ιδιαίτερα έντονη, με αρκετούς να στρέφουν τα βέλη τους και προς την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τους για αθέτηση υποσχέσεων και απαξίωση του πρωτογενούς τομέα γενικότερα.
 
Πολλοί δε εξέφρασαν και την απελπισία τους, γιατί παρά το ότι δουλεύουν ακατάπαυστα για πολλά χρόνια, δεν μπορούν να αντικρύσουν τις οικογένειές τους στα μάτια γιατί δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις υποχρεώσεις τους.
 
Τα θέματα που πλήττουν τους κτηνοτρόφους συνόψισε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας κ.  Νίκος Δημόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως εδώ και 2-3 χρόνια κάνουν συνεχώς συγκεντρώσεις με τα προβλήματά τους να παραμένουν πάντα άλυτα, παρά την αλλαγή στις ηγεσίες κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης.
 
Ανάμεσα στα κυριότερα είναι οι ελληνοποιήσεις, με αθρόες εισαγωγές από το εξωτερικό να ευτελίζουν το προϊόν τους, ξεγελώντας και τους καταναλωτές, για αυτό και ζητούν έλεγχο στα ισοζύγια μεταποιητών και εμπόρων και ιχνηλασιμότητα για να διασφαλίσουν τους Έλληνες καταναλωτές και τους κτηνοτρόφους.
 
Παράλληλα, παρά τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησαν τα βαριά κρύα του περυσινού χειμώνα, θεωρούν πως το Υπουργείο βρήκε ένα πολιτικάντικο και επικοινωνιακό τρόπο κατά τον ίδιο για να αποζημιώσει μόνο κτηνοτρόφους που είχαν δηλωμένα τα ζώα τους ως αγελαία, που περιορίζονται σε 1.600 σε όλη τη χώρα, κάτι που σημαίνει για παράδειγμα πως στην ΠΕ Καβάλας θα πληρωθούν από 920 εκμεταλλεύσεις μόνο 13.
 
Την ίδια ώρα οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας έχουν χάσει σχεδόν τα 2/3 των ενισχύσεων που τους αναλογούσαν λόγω  των προβλημάτων με τον χαρακτηρισμό των βοσκοτόπων, με τις κατασχέσεις από παλιά δάνεια αλλά και νέα χρέη πλέον προς όλους τους φορείς, οδηγώντας τους εκτός επαγγέλματος.
 
«Οι κτηνοτρόφοι είναι σε απόγνωση, πουλάν καθημερινά τα ζώα τους. Αν αυτός ο κόσμος φύγει, θα λείψει από την παραγωγή το ελληνικό προϊόν και άπαξ και κάποιος φύγει δεν ξαναγυρίζει ποτέ» σημείωσε, για αυτό και ζήτησε από όλους να σκύψουν στα προβλήματα της κτηνοτροφίας, ώστε να μην εγκαταλειφθεί η ελληνική ύπαιθρος.
 
Σημείωσε δε πως λόγω της φορολογίας και της σύνδεσής της με το ασφαλιστικό, πολλοί προσπαθούν να μειώσουν τις εκμεταλλεύσεις τους ρίχνοντας το εισόδημά τους ώστε να μην πάρει μεγάλο κομμάτι από αυτό η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα συρρίκνωσή της παραγωγής. 
Πολιτική στήριξη στους κτηνοτρόφους 

Στους κτηνοτρόφους απευθύνθηκε ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, ο οποίος σημείωσε πως η Περιφέρεια έχει προωθήσει επανειλημμένως τα αιτήματά τους προς την κεντρική διοίκηση, και προσπαθεί να επιλύσει όσα από αυτά μπορεί να παρέμβει, όμως οι δυνατότητες που τους έχουν δοθεί είναι περιορισμένες.
 
Η Περιφέρεια αντιμετώπισε με μεγάλη προσπάθεια τις ζωονόσους και έχει εξασφαλίσει τη συνέχιση των εμβολιασμών, προωθεί πιλοτικό πρόγραμμα για την δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου, την χρηματοδότηση των Δήμων για μικρές υποδομές, αλλά και την λειτουργία, με την χρηματοδότηση του TAP, του κέντρου εξωτικών νοσημάτων στην Ορεστιάδα.
 
Τα υπόλοιπα θέματα αφορούν κατά κύριο λόγο την κυβέρνηση, ακόμα και η ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, όπου έχουν ζητήσει κτηνιάτρους αλλά δεν έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο.
 
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης κάλεσε να έχουν στενότερες επαφές ώστε ενωμένοι να έχουν κοινούς στόχους, για αυτό και δημιουργούν το γραφείο αγροτικών θεμάτων, που δέχεται τις προτάσεις, τα προβλήματα και τα αιτήματα όλου του αγροτικού κόσμου.
 
Συμμετέχοντας στην εκδήλωση των κτηνοτρόφων ο κ. Δημήτρης Χαρίτου μέλος της περιφερειακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αν.Μακ-Θράκης,  δήλωσε πως η συμπαράσταση στον αγώνα των κτηνοτρόφων για την επιβίωση είναι δεδομένη, και αφού τόνισε τα θετικά βήματα που έχουν γίνει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όπως οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στο ζωικό κεφάλαιο,οι ρυθμίσεις για τις βοσκήσιμες γαίας κά, αλλά και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που συζητούνται αυτήν περίοδο, όπως η πληρωμή των παραγωγών κτηνοτρόφων σε 60 ημέρες από την παράδοση των προϊόντων τους αλλά και για το κτύπημα των ελληνοποιήσεων, σημείωσε πως τα εκκρεμή ζητήματα έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε χρηματοδότηση της αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων, της ηλικιακής ανανέωσης των κτηνοτρόφων για τα οποία χρειάζεται να επιταχυνθούν οι πρωτοβουλίες και δράσεις του ΥΠΑΑΤ. 
Τα αιτήματα των κτηνοτρόφων 

Στο τέλος της διαμαρτυρίας οι κτηνοτρόφοι κατέθεσαν ψήφισμα, το οποίο έχει ως εξής:
 
«ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση ενεργοποίηση της κυβέρνησης και της Περιφέρειας ΑΜΘ για τη λύση των χρόνιων προβλημάτων της κτηνοτροφίας στην περιφέρειά μας, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.
 
•Μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών για τον πρωτογενή τομέα, ώστε όλοι να έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
•Αυστηρός έλεγχος όλων των εισαγωγών σε γάλα και κρέας με ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού (ΕΛΟΓΑΚ, περιφερειακές υπηρεσίες που εμπλέκονται στις εισαγωγές), όπως και αυστηρή τήρηση των ισοζυγίων αγορών και πωλήσεων, εμπόρων, μεταποιητών και λιανεμπόρων, με ταυτόχρονη ενημέρωση για την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων από την παραγωγή μέχρι την πώλησή τους. Στόχος η προστασία των καταναλωτών και της παραγωγής των Ελλήνων κτηνοτρόφων.
 
•Άμεση διόρθωση από το ΥΠΑΑΤ της άδικης κατανομής των κοινοτικών ενισχύσεων (λόγω βοσκοτόπων) από το 2015 και μετά σε σχέση με τη συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων περιφερειών της επικράτειας, με αποτέλεσμα την απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ από το εισόδημα των κτηνοτρόφων της ΑΜΘ. Άδικη κατανομή σε βασική ενίσχυση, πρασίνισμα, εξισωτική αποζημίωση, νέους κτηνοτρόφους και βιολογική κτηνοτροφία (αναμένουμε την επαναπροκήρυξη του μέτρου με κατανομή των ποσών ενίσχυσης με ίδιους όρους σε όλους τους κτηνοτρόφους της επικράτειας).
 
•Δεν δεχόμαστε τον πολιτικάντικο και επικοινωνιακό τρόπο, τον οποίο χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων που επλήγησαν το χειμώνα του 2017 από χιόνια και παγετό. Απαιτούμε την ενίσχυση όλων όσων επλήγησαν οι εκμεταλλεύσεις τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και όχι την ενίσχυση ενός μόνο μικρού μέρους των κτηνοτρόφων. Άμεση δημιουργία επιτροπής έκτακτων καταστάσεων για τον πρωτογενή τομέα ανά περιφερειακή ενότητα για την αξιολόγηση, διαχείριση και πιστοποίηση των προβλημάτων που μπορούν να προκύψουν από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως χιονοπτώσεις, παγετός, έντονες βροχοπτώσεις, πλημμυρικά φαινόμενα, παρατεταμένη ξηρασία κ.α. 
 
•Καμία κατάσχεση στις ενισχύσεις των κτηνοτρόφων λόγω χρεών σε ΟΤΑ, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των εκμεταλλεύσεών τους. Ταυτόχρονη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε 120 δόσεις με βάση τα σημερινά πραγματικά τους εισοδήματα, όπως και για τα δάνεια (κόκκινα) που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν.
 
•Απλούστευση των διαδικασιών για την αδειοδότηση των σταυλικών εγκαταστάσεων με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Οργάνωση για την συνεργασία των υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων, για να μειωθεί ο χρόνος εκδόσεως των αποφάσεων.
 
•Χρησιμοποίηση μόνο του εργοσήμου για τους απασχολούμενους στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις για οικονομικούς και πρακτικούς λόγους.
 
•Ενίσχυση με κτηνιάτρους των κτηνιατρικών υπηρεσιών της περιφέρειας ΑΜΘ και του κέντρου εξωτικών νοσημάτων στον Έβρο.
 
•Αύξηση της  μοριοδότησης για ένταξη στα σχέδια βελτίωσης των βοοτρόφων της ΑΜΘ τουλάχιστον στο επίπεδο των αιγοπροβατοτρόφων, λόγω των απωλειών στον πληθυσμό των βοοειδών που είχε η περιφέρειά μας  από την οζώδη δερματίτιδα.
 
•Δημιουργία τράπεζας για τη χρηματοδότηση του πρωτογενή τομέα.
 
•Διαχωρισμός του ΕΛΓΑ σε ζωικής και φυτικής παραγωγής. Δημιουργία πακέτων ασφάλισης κατά είδος κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης από τον ΕΛΓΑ για την αντικειμενικότερη και δικαιότερη αποζημίωση των κτηνοτρόφων. Συμψηφισμός των αποζημιώσεων με τις εισφορές των κτηνοτρόφων για τους ασφαλιστικά συνεπής των προηγούμενων ετών.
 
•Προστασία όλων των ΠΟΠ και ΠΓΕ κτηνοτροφικών προϊόντων της χώρας μας, με κυριότερο προϊόν τη φέτα στις εμπορικές συμφωνίες Ε.Ε. με τρίτες χώρες.
 
•Μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος για τον πρωτογενή τομέα και η θεσμοθέτηση φθηνού αγροτικού πετρελαίου.
 
•Προστασία των απομάχων του πρωτογενή τομέα, των συνταξιούχων του ΟΓΑ και των προστατευόμενων μελών τους, με συντάξεις που θα τους δίνουν τη δυνατότητα να ζουν αξιοπρεπώς. 
 
•Αποζημίωση των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τον καταρροϊκό πυρετό.
 
•Άμεση εξόφληση των υποχρεώσεων προς τους κτηνοτρόφους από παλιότερα έτη, εξισωτικών αποζημιώσεων, συνδεδεμένων ενισχύσεων, βιολογικής κτηνοτροφίας και κάθε ενίσχυσης και αποζημίωσης.
 
•Στήριξη των κτηνοτρόφων της Θάσου που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά το Σεπτέμβριο του 2016.
 
•Αποζημίωση των κτηνοτρόφων που υποχρεώθηκαν σε εγκλεισμό των ζώων τους (καραντίνα) λόγω της ευλογιάς των προβάτων και έχουν μείνει απλήρωτοι.
 
•Στήριξη των κτηνοτρόφων της Σαμοθράκης που επλήγησαν από τις τελευταίες ακραίες βροχοπτώσεις.
 
•Δημιουργία, βελτίωση και συντήρηση των υποδομών για την κτηνοτροφία. Βελτίωση βοσκοτόπων (χλωρίδα, δρόμοι, δεξαμενές, ποτίστρες κ.α.), αλλά και χρηματοδότηση για την ηλεκτροδότηση και υδροδότηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
 
Υλοποιώντας τα παραπάνω θα δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην κτηνοτροφία της ΑΜΘ, αλλά και της πατρίδας μας. Δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους είναι ήδη κτηνοτρόφοι να συνεχίσουν να παράγουν σε βιώσιμες εκμεταλλεύσεις, σε αυτούς που αποσύρονται λόγω συνταξιοδότησης να ζουν αξιοπρεπώς και σε αυτούς που θέλουν να γίνουν κτηνοτρόφοι, την προοπτική για βιώσιμη ανάπτυξη της εκμετάλλευσής τους.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Δράμα | Εξασφάλιση 15 Εκατομμυρίων Ευρώ για Έργα Υποδομών

O Δήμαρχος Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος, υποδέχτηκε στο γραφείο του τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος επισκέφθηκε τη Δράμα στο πλαίσιο επίσκεψης στην ευρύτερη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο έχει εξασφαλίσει ένα ποσό 15 εκατομμυρίων ευρώ για τη Δράμα. Έτσι, μέχρι το τέλος του 2025 αναμένεται να οριστεί ο ανάδοχος του έργου για τον δρόμο Δράμας-Αμφίπολης. Ανακοινώθηκε επίσης ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2026 θα παραδοθεί το τμήμα 8,5 χλμ της οδού Δράμας- Καβάλας.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε αισιοδοξία για την εξέλιξη και δήλωσε: «Η ανάπτυξη των δύο έργων, που αποτελεί σταθερό αίτημα της Δράμας, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κινητικότητα και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή τους, αν και μακροπρόθεσμο. Ωστόσο, αυτό μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης και επενδύσεων στην περιοχή.»

Στη συνάντηση του Δημάρχου Δράμας με τον Υπουργό συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Συγκοινωνιακών Υποδομών, Δ. Αναγνώπουλος, ο Βουλευτής Δράμας, Δ. Κυριαζίδης και ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου Δράμας, Δ. Αμαραντίδης.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τις πληγές τους μετρούν οι αγρότες σε Παγγαίο και Νέστο | Ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες

Τις πληγές τους μετρούν και οι αγρότες στο Οφρυνιο Καβάλας μετά τη θεομηνία που έπληξε για σχεδόν μία ώρα την περιοχή προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες βερίκοκου.

Όπως λένε αγρότες που καλλιεργούν βερίκοκα «το 95% περίπου της παραγωγής έχει καταστραφεί, έπεσε στο έδαφος και πλέον δεν μπορεί ούτε να πωληθεί ούτε να δοθεί για κομπόστα ή για χυμό».

Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί και όσοι καλλιεργούν ελιές και σιτηρά, ενώ, περιμένουν το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, που θα πάει να εκτιμήσει την κατάσταση και να αρχίσει η διαδικασία απόδοσης των αποζημιώσεων καθώς όπως λένε τα έξοδα τρέχουν και η χρονιά πλέον είναι χαμένη γι’ αυτούς τους ανθρώπους.

Ολική ζημιά σε ακτινίδια

Σε απόγνωση είναι οι καλλιεργητές ακτινιδίων στο Νέστο. Οι ισχυροί άνεμοι, τη Μεγάλη Παρασκευή, βρήκαν τα φυτά πάνω στην ανθοφορία, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της παραγωγής. Η ζημιά στα ακτινίδια αγγίζει το 80% και θα φανεί περισσότερο τις επόμενες ημέρες.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δωρεάν Προληπτικές Εξετάσεις για το Μελάνωμα από τον Σύλλογο Εθελοντών κατά του Καρκίνου Ν. Καβάλας

Ο Σύλλογος Εθελοντών κατά του καρκίνου Ν. Καβάλας, θα πραγματοποιήσει 50 προληπτικές εξετάσεις για το μελάνωμα ΔΩΡΕΑΝ, στις ημερομηνίες από Τετάρτη 15/5 – Παρασκευή 24/5/2024.

 Το μελάνωμα είναι μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου του δέρματος.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν μαζί τους το ΑΜΚΑ.

 Προηγούνται οι ανασφάλιστοι και οι οικονομικά ασθενείς συμπολίτες μας.

Τα γραφεία μας βρίσκονται Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 9 (πρώην ΠΙΚΠΑ).

Είμαστε ανοιχτά από Δευτέρα έως  Παρασκευή από τις 10 – 12πμ.

Τηλ. 2510 620 208

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en