ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αγώνας δρόμου για να κλείσει η β’ αξιολόγηση

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εργασιακά, διοικήσεις τραπεζών, ενεργειακά.

Τις πρόσφατες εντολές του ίδιου του πρωθυπουργού για να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου επιχειρούν από αύριο οι αρμόδιοι Υπουργού στον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς. Χωρίς εκπτώσεις αλλά ούτε και με άσκοπες κωλυσιεργείες η ελληνικής πλευρά καλείται να ξεπεράσει όλους τους “σκοπέλους” βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί. Άλλωστε, στο πρόφατο Eurogroup τα σχόλια ήταν θετικά τόσο από τον Γερούν Ντάϊσελμπλουμ και τον Πιερ Μοσκοβισί όσο και από τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Στόχος της κυβέρνησης αποτελεί η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να «ανοίξει» ο δρόμος για τον καθορισμό των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, εξέλιξη η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Κομβικής σημασίας όπως έχει επισημανθεί είναι η επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα ο οποίος θα επαναλάβει και από την Αθήνα την ανάγκη ελάφρυνσης χρέους και την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την ελληνική ηγεσία.

Ο δρόμος βέβαια μέχρι την 5η Δεκεμβρίου και το επόμενο Eurogroup δεν είναι “στρωμένος με ροδοπέταλα“, και αναμένεται νέος γύρος σκληρού “μπρα ντε φερ”. Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν κυρίως, στο φλέγον ζήτημα της εργασιακής μεταρρύθμισης, αλλά και στις εκκρεμότητες του νέου ασφαλιστικού συστήματος. Στο «μενού» θα βρίσκονται επιπλέον, οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, τα ενεργειακά θέματα και μία σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει αναφορά και στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας.

Εν πάσει περιπτώσει, ο οδικός άξονας της κυβέρνησης παραμένει ως έχει: ολοκλήρωση β’ αξιολόγησης – συζήτηση/ελάφρυνση χρέους, ένταξη στο QE της ΕΚΤ και τέλος έξοδος στις αγορές.

Την πεποίθηση του δε, ότι το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους άνοιξε και συζητιέται στο υψηλότερο επίπεδο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Μάλιστα ο κ.Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα υπάρχουν καλά θέμα για το χρέος.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version