Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αγρια κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη για τροπολογία που διαγράφει πρόστιμα στον Σαββίδη

Ψηφίστηκε τελικά από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή η τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Δημητριάδη, με την οποία διαγράφονται τεράστια ποσά από λαθρεμπόριο στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, ιδιοκτησίας Ιβαν Σαββίδη.

Με 149 ψήφους των συγκυβερνώντων κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ψηφίστηκε στην Ολομέλεια η τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Δημητριάδη, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στην Ολομέλεια μετά από αίτημα της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (97 ψήφοι).

Την αρχή του νομοσχεδίου -επί της οποίας, επίσης, διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία με αίτημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- ψήφισαν 151 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι), καταψήφισαν 76 βουλευτές (ΝΔ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων) και «παρών» ψήφισαν 29 βουλευτές (Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή).

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί των άρθρων και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία.

Ενταση και άγρια κόντρα με το… καλημέρα

Με το «καλημέρα» ξεκίνησε η ένταση σε υψηλούς τόνους στη Βουλή, λίγο πριν από την ψηφοφορία για την τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Το λόγο πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο φαινόμενο των εκπρόσθεσμων τροπολογιών. Αναφερόμενος στην τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ρώτησε γιατί γίνεται αποδεκτή χωρίς να εξηγήσει η κυβέρνηση τι και ποιους αφορά. «Να προστατέψετε το κύρος του Κοινοβουλίου και να ζητήσετε εσείς από την κυβέρνηση να την αποσύρει. Καλώ τον πρωθυπουργό είτε να αποσύρει την τροπολογία, είτε να δώσει εξηγήσεις σε ποιον αφορά η τροπολογία», είπε.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναφέρθηκε στην κοινοβουλευτική διαδικασία τα προηγούμενα χρόνια. «Ο Σαμαράς δεν ήρθε ποτέ να απαντήσει σε ερώτηση στη Βουλή. Δεκάδες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Ξεχνάει ο ελληνικός λαός τις νυχτερινές τροπολογίες για να προστατέψετε τους τραπεζίτες που σας έδιναν τα θαλασσοδάνεια; Ξεχνάμε τις τροπολογίες που χαρίζατε δάνεια σε επιχειρηματίες;».

Ένταση υπήρξε με τον Άδωνι Γεωργιάδη που φώναζε από το έδρανό του και ο πρωθυπουργός τού απάντησε: «Εδώ δεν είναι στούντιο τηλεπωλήσεων. Εδώ υπάρχουν κανόνες, κ. Γεωργιάδη. Καθίστε κάτω».

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις Τσίπρα, Μητσοτάκη και οι παρεμβάσεις των αρχηγών των άλλων κομμάτων 

  • Μητσοτάκης: Καλώ τον Τσίπρα να αποσύρει την τροπολογία

Θέμα με τη βουλευτική τροπολογία του Δ. Δημητριάδη και τον τρόπο που νομοθετεί η Βουλή είχε εγείρει ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης ζητώντας τον λόγο στην Ολομέλεια.
«Χθες, στις δέκα η ώρα, σας επισκέφθηκα και σας παρέδωσα μια εξασέλιδη επιστολή (σσ: αναφέρεται στον πρόεδρο της Βουλής) στην οποία παρουσιάζω αναλυτικά τον προβληματικό τρόπο με τον οποίο νομοθετεί η Βουλή. Στάθηκα ιδιαίτερα στο ζήτημα της κατάθεσης εκπρόθεσμων τροπολογιών, είτε υπουργικών είτε βουλευτικών, χωρίς καμία έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι οποίες γίνονται αποδεκτές χωρίς καμία απολύτως εξήγηση από του αρμόδιους υπουργούς και μισή ώρα μετά πήγατε προσωπικά στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και συμφωνήσατε ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα με την κατάθεση των εκπρόθεσμων τροπολογιών. Μια ώρα μετά, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει την ίδια τροπολογία, η οποία είχε κατατεθεί πριν από ένα χρόνο, γίνεται αποδεκτή μισή ώρα μετά από την υφυπουργό και το βράδυ από τον αρμόδιο υπουργό, χωρίς καμία απολύτως εξήγηση. Δεν θα σταθώ στο περιεχόμενο της τροπολογίας, αν και προφανώς εγείρει πολλά ερωτηματικά, γιατί αυτή τη στιγμή διαγράφονται πρόστιμα για λαθρεμπόριο, ποια είναι η επιβάρυνση για το δημόσιο και εν πάση περιπτώσει γιατί αυτή η τροπολογία γίνεται αποδεκτή χωρίς να δοθεί καμία απολύτως εξήγηση από την κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής να προστατέψει το κύρος του κοινοβουλίου και να ζητήσει από την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία. «Δεν είναι δυνατό να συνεχίζεται άλλο αυτή η κατάσταση. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στη Βουλή» είπε και πρόσθεσε: «δεν μπορείτε να συμπεριφερθείτε με αίσθημα καθήκοντος, τουλάχιστον μην κρύβετε τον αυταρχισμό εκείνων που βιάζονται να γίνουν καθεστώς. Κύριε πρόεδρε προστατέψτε το κύρος του κοινοβουλίου». Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση είτε να αποσύρει την τροπολογία, είτε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις ποιους αφορά.

  • Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Είστε σε βέρτιγκο, να αποφασίσουν οι βουλευτές για την τροπολογία

«Ζήσαμε από αυτά εδώ τα έδρανα την κοινοβουλευτική διαδικασία από το 2009 και μετά. Και έχουμε εμπειρία και γνωρίζουμε. Και ζήσαμε κυρίως μαζί τη διακυβέρνηση του κ. Σαμαρά που, ως πρωθυπουργός, δεν είχε έρθει στη Βουλή να απαντήσει σε καμία ερώτηση. Και μια διαδικασία η οποία ήταν fast track με δεκάδες Πράξεις Νομοθετικου Περιεχομένου (ΠΝΠ), δεν τα ξεχνάμε αυτά, δεκάδες, είχατε σπάσει όλα τα ρεκόρ. Μιλάτε εσείς για τροπολογίες; Ξεχνάει ο ελληνικός λαός τις τροπολογίες τις νυχτερινές με τις οποίες δίνατε ασυλία στους τραπεζίτες που αποφάσιζαν τα θαλασσοδάνεια σας; Ξεχνάει ο ελληνικός λαός και το Σώμα τις τροπολογίες με τις οποίες σβήνατε χρέη επιχειρηματιών από πρόστιμα; Τα ξεχνάμε αυτά; Τα ξεχνάμε;» ανέφερε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις αιτιάσεις που ήγειρε ο πρόεδρος της ΝΔ για τον τρόπο που νομοθετεί και λειτουργεί η Βουλή.
«Η κοινοβουλευτική λειτουργία κανείς δεν λέει ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε να τη βελτιώσουμε. Κι εγώ προσωπικά θα ήθελα να είναι πάντα εδώ οι υπουργοί και εγώ προσωπικά όποτε μπορώ και δεν είμαι εκτός, έρχομαι εδώ και απαντώ» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη, όταν υπάρχει θέμα ουσίας να μην βάζει θέματα διαδικασίας. Αναφερόμενος στην τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Δημητριάδη, είπε ότι χθες το βράδυ υπήρξε μια βουλευτική τροπολογία που έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση και θα έπρεπε πρώτη η ΝΔ να επικροτήσει διότι «κόπτεται» για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.
«Είχα μια απορία αλλά τώρα κατάλαβα» είπε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, σχολιάζοντας τη στάση του προέδρου της ΝΔ. «Ο κ. Μητσοτάκης έχει αγωνία αν η τροπολογία είναι από βουλευτή και αν είναι από την Κοζάνη. Φαίνεται πως το πρόβλημά του είναι η υποτίμηση του ρόλο του βουλευτή, πιστεύοντας ότι οι βουλευτές δεν έχουν ρόλο στο κοινοβούλιο. Το δεύτερο που κατάλαβα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει μετανιώσει και θέλει να ψηφίσει την τροπολογία, διότι κατανοεί ότι καλό είναι το παιχνιδάκι με τις εντυπώσεις, αλλά αύριο θα βγει έξω από την αίθουσα και όταν πάει να συναντήσει τους εργαζομένους που αγωνιούν, και τους ίδιους τους βουλευτές του που κατανοούν ότι δεν μπορεί σε αυτή τη χώρα να μην υπάρχουν νόμοι και κανόνες, ότι δεν μπορεί σε αυτή τη χώρα να έρχονται επενδυτές, και να χρεώνονται πρόστιμα που αφορούν προηγούμενη διαχείριση, προηγούμενων διοικήσεων, τότε θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να μην μπορεί να υπερασπιστεί τη στάση του μέσα στη Βουλή», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Λυπάμαι, αλλά σήμερα αποδεικνύεται ότι η ΝΔ, μια παράταξη που κυβέρνησε για πολλά χρόνια τον τόπο, μετατρέπεται σταδιακά σε ένα κόμμα διαμαρτυρίας που το μόνο που έχει να κάνει, είναι να λέει εκλογές, για να έρθει στην εξουσία, αν και χρεοκόπησε τον τόπο, χωρίς θέση εναλλακτική, χωρίς στάση, χωρίς ευθύνη για το μέλλον της χώρας. Αυτό μπορεί να είναι θεμιτό, για μια παράταξη που θέλει να προσελκύει τη δυσαρέσκεια και να ψαρεύει στα θολά της ακροδεξιάς, αλλά δεν μπορεί να είναι ωφέλιμη για τον τόπο και για μια παράταξη που θέλει να είναι κυβερνώσα».
«Αρνείστε να συζητηθεί η ουσία! Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης και η παράταξή του, βρίσκονται σε διαρκές βέρτιγκο από τις 7 Απριλίου, όταν παρελπίδα τους έκλεισε η πολιτική συμφωνία, τώρα κλείνει και η τεχνική συμφωνία και η χώρα βγαίνει από τον κυκεώνα της χρεοκοπίας που εσείς την οδηγήσατε» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «μην έχοντας τι άλλο να πείτε τώρα, έρχεστε εδώ και δημιουργείτε θέματα επί της διαδικασίας, αποφεύγοντας να μιλήσετε επί της ουσίας. Είχα πει ότι όταν θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και θα σταματήσει η δυνατότητα της τρομολαγνείας, τότε και εσείς που διαρκώς ζητάτε εκλογές, θα είστε γραφικός! Σήμερα αποδεικνύεται ότι είστε γραφικός μέσα στην κοινοβουλευτική διαδικασία».

  • Μητσοτάκης: Αποσύρετε την τροπολογία

«Δεν είναι ζήτημα διαδικασίας» απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ και τόνισε ότι κανείς δεν ισχυρίζεται πως πάντα ο τρόπος λειτουργίας της Βουλής ήταν υποδειγματικός, αλλά η σημερινή κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για την ουσία της τροπολογίας, αναρωτήθηκε γιατί η τροπολογία, αν είχε σκοπό να προστατέψει επενδύσεις, τότε δεν ήρθε ως υπουργική μαζί με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, γιατί ήρθε από έναν βουλευτή Κοζάνης και όχι από τον πρωθυπουργό τον ίδιο. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι η ίδια τροπολογία είχε κατατεθεί και ένα χρόνο νωρίτερα και πρότεινε ως συμβιβαστική λύση, να αποσυρθεί η τροπολογία και να κατατεθεί στη Βουλή ως υπουργική με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα και τότε θα εξηγήσει η κυβέρνηση αν αφορά συγκεκριμένη επένδυση.

  • Τσίπρας: Η ΝΔ μετατρέπεται σε κόμμα διαμαρτυρίας

«Εγώ καταλαβαίνω ότι η αγωνία του κ. Μητσοτάκη είναι ότι η τροπολογία κατατέθηκε από βουλευτή και όχι από υπουργό. Το πρόβλημά του είναι η υποτίμηση των βουλευτών.
Το δεύτερο που κατάλαβα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει μετανιώσει και θέλει να υπερψηφίσει την τροπολογία γιατί κατανοεί ότι καλό είναι το παιχνιδάκι για τις εντυπώσεις αλλά καταλαβαίνει ότι αύριο θα πάει να συναντήσει τους εργαζομένους που κινδυνεύουν να απολυθούν και όταν θα συναντήσει τους βουλευτές του που καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν νόμοι.
Η ΝΔ μετατρέπεται σταδιακά σε κόμμα διαμαρτυρίας που όλο λέει εκλογές εκλογές για να έρθουν στην εξουσία, χωρίς να έχουν πρόταση για τη χώρα.

Μπορεί αυτός ο τρόπος, για κόμματα του 3% και του 5% να είναι θεμιτός αλλά όχι για κόμματα σαν το δικό σας.

Ζητώ να γίνει η διαδικασία και να πάρουν οι βουλευτές τις ευθύνες τους»

  • Μητσοτάκης: Πείτε μας ποια επιχείρηση αφορά η τροπολογία

«Αν κρίνουμε ότι πρέπει να προστατέψουμε τα συμφέροντα του επενδυτή, εδώ πέρα είμαστε να τα συζητήσουμε όλα. Αν δεν το κάνετε αυτό, υπονομεύετε το κοινοβούλιο και εγείρονται ερωτηματικά για το ποιοι κρύβονται πίσω από την τροπολογία αυτή» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Όταν κ. Τσίπρα, μιλήσατε ως πρωθυπουργός από αυτό το βήμα, κλείσατε την ομιλία σας συγκινημένος λέγοντας ότι είστε κάθε λέξη του συντάγματος. Ορίζει ή δεν ορίζει το Σύνταγμα ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή η τροπολογία, χωρίς έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους; Απαντήστε τώρα αντί να κρύβεστε» ανέφερε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΝΔ και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, πρόσθεσε: «Εν πάση περιπτώσει πείτε μας, επειδή ήταν ξεκάθαρο ότι αυτή η ρύθμιση αφορά συγκεκριμένη επιχείρηση, πείτε την! Είναι στην Κοζάνη αυτή η επιχείρηση; Σας ρωτώ. Ούτε καν βουλευτής στου οποίου την εκλογική περιφέρεια είναι η επιχείρηση, δεν είχε το κουράγιο να καταθέσει αυτή την τροπολογία. Σας ζητώ λοιπόν να αποσύρετε την τροπολογία, για να κάνουμε πρόοδο στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου, να την καταθέσετε με την έκθεση του ΓΛΚ και να εξηγήσει ο υπουργός ποιον αφορά. Διαφορετικά είστε υπόλογος κύριε Τσίπρα διότι υπονομεύετε με προσωπική σας ευθύνη τη διαδικασία και είστε υπόλογος διότι αφήνετε να κρέμονται σκιές για χαριστικές ρυθμίσεις και διαγραφές χρεών από λαθρεμπόρια που εγείρουν πολύ εύλογα ερωτήματα».

  • Τσίπρας: Η τροπολογία είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας

«Υπάρχει μια παροιμία που λέει “εκεί που μας χρωστάγανε, μας παίρνουν και το βόδι”. Και θέλω να γίνω σαφής. Η τροπολογία αυτή είναι οριζόντια. Αφορά κάθε επιχείρηση από εδώ και στο εξής, και αφορά βεβαίως και τη ΣΕΚΑΠ, αλλά δεν αφορά μόνο τη ΣΕΚΑΠ αλλά κάθε επιχείρηση» είπε ο Α. Τσίπρας και συνέχισε: «Σας προκαλώ κύριε Μητσοτάκη να πάμε στην Ξάνθη, να μιλήσουμε με την τοπική κοινωνία και τους εργαζόμενους. Αλλά γιατί σας λέω ότι εκεί που μας χρωστάγατε, μας πήρατε το βόδι: Το λέω αυτό διότι τη ΣΕΚΑΠ, και την ευθύνη της λαθρεμπορίας και της χρεοκοπίας την έχουν κάποιοι επί κυβερνήσεων σας, οι οποίοι τη διοικούσαν και τη χρεοκόπησαν και έκαναν και λαθρεμπόριο, κάτω από τα μάτια των κυβερνήσεων σας! Ποιοι ήταν οι λαθρέμποροι; Εγώ πρέπει να σας ρωτάω; Η τροπολογία αυτή δεν διαγράφει κανένα πρόστιμο. Σταματήστε τα ψέματα. Πρόστιμα διαγράφατε εσείς και ο κ. Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών, σε μεγάλες επιχειρήσεις μέσα σε μια νύχτα, στα πετρέλαια και το λαθρεμπόριο! Αφήστε τα αυτά. Είναι ντροπή! Και έρχονται οι δικογραφίες στη Βουλή».
«Δεν διαγράφεται κανένα πρόστιμο. Οι καταλογισμοί για τις τελωνειακές παραβάσεις ισχύουν και ισχύουν γι΄αυτούς που τις διέπραξαν και ούτε σβήνεται, ούτε προκαλείται καμία δημοσιονομική επιβάρυνση. Τι γίνεται: δίνεται η δυνατότητα σε μια υγιή επιχείρηση να μπορεί να λειτουργεί και να έχει τους εργαζομένους. Και αυτό εσείς το ονομάζετε φωτογραφική διάταξη. Ξέρετε τι είναι φωτογραφικό; Το μένος σας απέναντι σε κάθε υγιή επενδυτή, που δεν θέλει να σας παραδοθεί. Που δεν θέλει να παραδοθεί στη δική σας διαπλοκή. Που είναι ακόμα και σήμερα παρούσα» είπε ο πρωθυπουργός.

  • Καμμένος: Από τη ΝΔ παρακαλούσαν τον Σαββίδη να πάρει την ΣΕΚΑΠ

«Εκπλήσσομαι από τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ανέφερε σε παρέμβασή του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε: « Εγώ θα έλεγα, επειδή είναι μικρός ο κόσμος, στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως να ρωτήσει τους βουλευτές της ΝΔ που εκλιπαρούσαν τον κ. Σαββίδη το 2013 να πάρει τη ΣΕΚΑΠ. Γιατί δε ρωτάτε τον κ. Κεδίκογλου, ο οποίος παρακαλούσε, γιατί δεν ρωτάτε τους βουλευτές της ΝΔ, της Μακεδονίας και της Θράκης, οι οποίοι παρακαλούσαν τον κ. Σαββίδη να κάνει επένδυση για να μην κλείσει η ΣΕΚΑΠ».
Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είχε υποσχεθεί τότε, όχι μόνο τη διαγραφή των χρεών της παλαιάς διοίκησης, αλλά είχε υποσχεθεί κιόλας ότι τα μηχανήματα του νέου εξοπλισμού, που ήταν μπλοκαρισμένα στα τελωνεία, θα βγαίνανε χωρίς καμία υποχρέωση καταβολής προστίμων.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι από τότε μέχρι σήμερα έγιναν 35 εκατομμύρια επενδύσεις και το δημόσιο εισέπραξε 309 εκατομμύρια σε φόρους, 89 εκατομμύρια το 2015. Είπε ακόμη πως οι ΑΝΕΛ θα φέρουν τροπολογία, ώστε όπου υπάρχουν επενδύσεις και νέοι επενδυτές μπαίνουν σε εταιρείες, που πάνε για κλείσιμο και επενδύουν, θα προτείνεται διαγραφή παλαιών προστίμων.
«Φοβάμαι πολύ που, όπως ευρωβουλευτές προσπαθούν να μπλοκάρουν την αξιολόγηση, πράττοντας αντεθνικά, το ίδιο κάνει η ΝΔ για να πλήξει οποιαδήποτε επένδυση», είπε ο Π. Καμμένος και πρόσθεσε ότι η ΝΔ «φιλούσε κατουρημένες ποδιές του κ. Σαββίδη».

  •  Λοβέρδος:  Σοβαρά ερωτηματικά για ευνοϊκούς όρους, που έχουν σχέση με επιχειρήσεις και media

«Καλή είναι η συζήτηση για τη λειτουργία της Βουλής και τον Κανονισμό και απαραίτητη. Σήμερα, όμως, υπάρχει σοβαρό και ειδικό θέμα. Χθες είχαμε μια εντονότατη συζήτηση για μια “ντρο-πολογία” χαριστική που η Βουλή έλεγε ποιον αφορά, ο αρμόδιος υπουργός χθες έκανε ότι δεν ήξερε. Έρχεται σήμερα ο πρωθυπουργός να μιλήσει για τον κίνδυνο απόλυσης εργαζομένων, για την τροπολογία που βάλανε βουλευτή να την φέρει, και ο κ. Καμμένος λέει πρόκειται για τη ΣΕΚΑΠ. Δηλαδή αρχηγός του δεύτερου κυβερνώντος κόμματος είπε ότι η τροπολογία είναι φωτογραφία. Συγχαρητήρια. Αυτό όμως είναι πολύ σοβαρό και για τη συνταγματικότητα, αλλά και για τον τρόπο που σκέφτεται η κυβέρνηση», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Α. Λοβέρδος και πρόσθεσε ότι εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για ευνοϊκούς όρους, που έχουν σχέση με επιχειρήσεις και media και με άλλα πολλά που θα συμβούν τις επόμενες εβδομάδες.
Ο κ. Λοβέρδος έθεσε θέμα και για τον τρόπο που έκλεισε ο χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας. Κατήγγειλε ειδικότερα ότι ενώ ο προεδρεύων Δ. Κρεμαστινός τού έδωσε τον λόγο, υπάλληλος, αξιωματούχος της Βουλής, της επιλογής του προέδρου, ειδικός γραμματέας της Βουλής, «με κοινοβουλευτικά ανοίκειο τρόπο, διέπραξε μια σειρά παραβάσεις, που αφορούν τη λειτουργία της Βουλής και μια σειρά παραβάσεις που αφορούν συγκεκριμένες πτυχές του Ποινικού Κώδικα, διέπραξε διατάραξη συνεδρίασης της ολομέλειας, κλείνοντας τα μικρόφωνα».
«Κύριε Πρόεδρε, αυτά είναι πρωτοφανή. Αν θέλετε μεθόδους Μαδούρο, να πάτε στη Βενεζουέλα. Εδώ όμως είστε υποχρεωμένος, απέναντι σε αυτόν τον άνθρωπο που διορίσατε ειδικό γραμματέα της Βουλής, να πάρετε όλες τις πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τη λειτουργία της Ολομέλειας, της Βουλής, με τον Οργανισμό των υπαλλήλων της Βουλής και με τον Ποινικό Κώδικα. Αν δεν το κάνετε αυτό, είστε συνυπεύθυνος για την ασχημία που έγινε χθες το βράδυ» είπε ο Α. Λοβέρδος, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βουλής.

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Σε δύσκολη θέση η ΝΔ με τις Πρέσπες | Πιέζει η αντιπολίτευση φέρνει τα τρία μνημόνια στη Βουλή

Σε δύσκολη θέση έχει έρθει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών μετά την προκλητική κίνηση της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να μην ορκιστεί με το συνταγματικό όνομα της χώρας αλλά με το σκέτο «Μακεδονία».

Παρότι η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση την περίοδο ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών διαφωνούσε εντόνως και την καταψήφισε, ενώ δεκάδες στελέχη της βρέθηκαν στα συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν ενάντια στη συμφωνία, πλέον καλείται να διεθνοποιήσει το ζήτημα και να υπερασπιστεί τη… συνταγματική ονομασία της γειτονική χώρας.

Παράλληλα μερίδα της αντιπολίτευσης την κατηγορεί ότι «πόνταρε στον ακροδεξιό λαϊκισμό», όπως και σε επικίνδυνη εξωτερική πολιτική, καθώς δεν έφερε έγκαιρα ως όφειλε προς ψήφιση τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επιτιθέμενος κατά της κυβέρνησης προανήγγειλε ότι θα φέρει προς κύρωση τα τρία πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία στη Βουλή, γεγονός που δεν έπραξε η ΝΔ από το 2019 και έπειτα.

Ακόμη ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης κατηγόρησε τη ΝΔ σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως «έπαιξε στα ζάρια ένα εθνικό θέμα για μερικές χιλιάδες ακροδεξιές ψήφους».

«Εύχονταν να βγει το VMRO. Καλλιέργησαν ελπίδες στους εθνικιστές της άλλης πλευράς ότι θα ακυρώσουν μαζί τη Συμφωνία των Πρεσπών. Βγήκε λοιπόν. Τώρα το παρακαλούν να τηρήσει τη συμφωνία. Τώρα ικετεύουν. Ας αναλογιστεί ο δημοκρατικός κόσμος τι πληγές μπορεί να ανοίξει το μίσος, η προπαγάνδα και ο αμοραλισμός, όταν του δώσεις 41%», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Η Νέα Αριστερά από την πλευρά της κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να φέρει άμεσα προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας της Συμφωνίας των Πρεσπών».

«Η Νέα Αριστερά ζητά από τον πρωθυπουργό «να φέρει άμεσα στην βουλή προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας τα οποία εδώ και πέντε χρόνια έχει «παγώσει» ώστε να έχει ευχαριστημένους τους ακροδεξιούς στην κυβέρνηση και στο κόμμα του», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Παράλληλα ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης από τη Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποιεί περιοδεία κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι τα προηγούμενα χρόνια λειτούργησε ως ο «χορηγός» των εθνικιστών και του VMRO στη γειτονική χώρα και σήμερα κάνει «κωλοτούμπα» που είναι «καλοδεχούμενη».

Η στάση του ΠΑΣΟΚ που είχε καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του υπογράμμισε ότι το ζήτημα της κίνησης της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα, πρέπει να διεθνοποιηθεί.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θανάσης Γλαβίνας, «αποδείχτηκε ότι η συμφωνία των Πρεσπών έχει θολά σημεία. Η κίνηση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία όπως γνωρίζουμε είναι ένα πρόσωπο με ιδιαίτερες εθνικιστικές αναφορές και δεν ορκίστηκε στο συνταγματικό όνομα της χώρας, έστειλε ένα σαφές πολιτικό μήνυμα».

Παράλληλα υπογράμμισε πως «εμείς στην προκειμένη περίπτωση έχουμε απολέσει τα εργαλεία που είχαμε, η χώρα έχει μπει στο ΝΑΤΟ και δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα του βέτο. Το μόνο όπλο που μας έχει μείνει είναι η Ευρώπη. Πρέπει οπωσδήποτε να διεθνοποιήσουμε το ζήτημα, κάτι που παρέλειπε να κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το προηγούμενο διάστημα, και να πιέσουμε ακόμη περισσότερο ώστε να περάσουμε τα σωστά μηνύματα στην πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ τόνισε σε ανακοίνωση ότι «αναμένουμε πλέον τις ενέργειες, στις οποίες θα προχωρήσει η Ελληνική Κυβέρνηση για να αντιδράσει στην πρόκληση, απαντώντας τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, γνωστοποιώντας το ζήτημα στους διεθνείς οργανισμούς, ΕΕ και ΝΑΤΟ».

Σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής το 2019 είχε καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Συγκεκριμένα, η Φώφη Γεννηματά είχε αναφέρει σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ πως «πιστεύουμε ότι δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, γιατί, αντί να κλείνει πληγές του παρελθόντος, ανοίγει καινούργιες. Δημιουργεί τον κίνδυνο ενίσχυσης του αλυτρωτισμού στο μέλλον. Και το χειρότερο. Όχι μόνο δεν προηγήθηκε εθνική συνεννόηση και διάλογος για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αλλά η κυβέρνηση εργαλειοποιεί αυτή τη συμφωνία, με στόχο την εξυπηρέτηση στενά κομματικών συμφερόντων».

Η κυβέρνηση που καλείται να υπερασπιστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών

Πλέον η ΝΔ και συνολικότερα η κυβέρνηση καλείται να υπερασπιστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωση ότι η πράξη της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας είναι μια που «παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Σύνταγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

Το ΥΠΕΞ διαμήνυσε ότι «η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπενθύμισε ότι η ΝΔ είχε αντιταχθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο, όπως είπε, «η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα. Την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα. Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων».

Ο Μάκης Βόριδης χαρακτήρισε την επιλογή της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία» ως κίνηση «άμεσα μετεκλογική».

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «αν αμφισβητηθεί το πλαίσιο της Βόρειας Μακεδονίας, αύριο το πρωί έχεις μία χώρα που δεν έχει όνομα γιατί όλες οι υπόλοιπες χώρες την έχουν αναγνωρίσει με αυτό το όνομα που έχει. Αυτοί με αυτό που κάνουν «πυροβολούν τα πόδια τους». Αυτό μας γυρνάει με μία επιφυλακή για την συμφωνία αυτή, στο επίπεδο διάρθρωσης και εφαρμογής. Θεωρώ ότι είναι μία κίνηση «άμεσα μετεκλογική», και γίνεται συνήθως. Η αντίδραση της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης ήταν άμεση. Δεν έχουν και πολλά πράγματα να κάνουν στη Βόρεια Μακεδονία».

Η αντίδραση των Ευρωπαίων στο «Μακεδονία» της Σιλιάνοφσκα

Την αντίδραση και της προέδρου της Κομισιόν προκάλεσε η ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα.

«Προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών», τονίζει η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Χ.

Πολύ απογοητευτικό χαρακτηρίζει το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο Χ.

Επισημαίνει ότι «η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία της συνεχούς εφαρμογής των νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα».

Παράλληλα σήμερα το «πολύ ατυχές γεγονός» με τη νέα πρόεδρο της Βορείου Μακεδονίας να μην αναφέρει τη συνταγματική ονομασία της χώρας κατά την ορκωμοσία της, επανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλώντας παράλληλα τις νεοεκλεγμένες Αρχές της χώρας, να συνεχίσουν να πείθουν όλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι είναι αφοσιωμένες στο ευρωπαϊκό μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας.

Ερωτηθείς σχετικά, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης της Επιτροπής, ο εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, αναφέρθηκε στη σχετική δήλωση της προέδρου της Επιτροπής και στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής δράσης, σχετικά με το «πολύ ατυχές γεγονός της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να μην αναφέρει το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά την ορκωμοσία».

in.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Στην Καβάλα ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ. Στέφανος Κασσελάκης

Ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ., Στέφανος Κασσελάκης, θα επισκεφθεί την Καβάλα την Τετάρτη, 15 Μαΐου, το απόγευμα.

Η περιοδεία στην πόλη θα καταλήξει στο κινητό περιπτερο-βαν του προέδρου, στην παραλία, απέναντι από τα ΚΤΕΛ, όπου θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και
να συνομιλήσει με πολίτες της Καβάλας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του θα πραγματοποιηθούν στις 6.30 μ.μ. τα εγκαίνια του Εκλογικού Κέντρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ. Καβάλας, που βρίσκεται στον ίδιο χώρο.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συνόδευσαν στον Δ. Νέστου Υποψήφιοι Ευρωβουλετές

Τελική ευθεία για την Κυριακή των Ευρωεκλογών με τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές να περιοδεύουν στην επικράτεια αποκτώντας εικόνα για τα θέματα κάθε τόπου.

Στο πλευρό του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη, βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας 13 Μαϊου στην Χρυσούπολη και υποψήφιοι Ευρωβουλευτές με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να συζητήσουν με τους αγρότες και τους αρμόδιους φορείς που παρευρέθησαν, για τα θέματα του πρωτογενούς τομέα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en