Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγρια κόντρα με ΔΝΤ για επικουρικές

Τι ζητούν οι Θεσμοί για τον υπολογισμό των κύριων συντάξεων. Μεγαλύτερη σύνταξη για όσους βγαίνουν με πάνω από 25 χρόνια.

Η τύχη των επικουρικών συντάξεων είναι πλέον  το  μέγα “αγκάθι” στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, καθώς στο θέμα  αυτό υπάρχει χαώδης διαφορά απόψεων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και του ΔΝΤ, το οποίο επιμένει για δραστικές περικοπές – μέχρι εκμηδένησης των επικουρικών. Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών Θεσμών εστιάζουν στα ποσοστά αναπλήρωσης (τρόπο υπολογισμού) των κύριων συντάξεων, προτείνοντας αλλαγές στο ελληνικό σχέδιο, ώστε να υπάρχει αναλογικότερη σχέση μεταξύ σύνταξης και εισφορών που έχουν καταβληθεί στη διάρκεια του εργασιακού βίου.

Στο θέμα αυτό υπάρχουν περιθώρια προσέγγισης απόψεων, ώστε να κλείσει με συμφωνία όλων των πλευρών. Η διαπραγμάτευση έχει μπει πλέον στον στον “σκληρό πυρήνα” των ελληνικών προτάσεων και οι συγκλίσεις που επιτυγχάνονται σε επιμέρους θέματα, γίνονται “θεμέλια” μιάς τελικής συνολικής συμφωνίας.

Το ζήτημα των ποσοστών αναπλήρωσης συζητήθηκε εκτενώς κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των Θεσμών, η οποία όπως αναφέρθηκε έγινε “σε κλίμα καλύτερο απ’ ό,τι τις άλλες φορές, χωρίς ωστόσο να ξεπερασθούν όλες οι διαφορές”.

Ως προς το ελληνικό σχέδιο για τον τρόπο υπολογισμό των συντάξεων οι δανειστές διαφωνούν με τα προτεινόμενα “ποσοστά αναπλήρωσης” για όσεους έχουν 25 έως 35 συντάξιμα χρόνια, θεωρώντας ότι είναι μικρά σε σχέση με τις εισφορές. Αντιθέτως, θεωρούν υψηλά τα ποσοστά για τους έχοντες λιγότερα από 25συντάξιμα χρόνια.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος άφησε να εννοηθεί ότι τα ποσοστά μπορεί να προσαρμοσθούν και να έλθουν πιο κοντά στις απαιτήσεις των δανειστών. Να διαμορφωθούν δηλαδή κατά τρόπο που να προκύπτουν υψηλότερες συντάξεις για περισσότερα έτη ασφάλισης, και μικρότερες  για λιγότερα, χωρίς να αναιρείται πλήρως ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του συστήματος.

Στο θέμα των επικουρικών δεν έχει γίνει ουσιαστικά κανένα ουσιαστικό βήμα σύγκλισης, καθώς το ΔΝΤ ζητά ρυθμίσεις εκ διαμέτρου αντίθετες με αυτές που περιλαμβάνονται στο ελληνικό σχέδιο για το ασφαλιστικό.

Φαίνεται λοιπόν ότι οι επικουρικές θα παραμείνουν “γόρδιος δεσμός”  μέχρι το τέλος της διαπραγμάτευσης.  Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι θα απαιτηθούν πιέσεις από πλευράς ευρωπαϊκών Θεσμών προς το ΔΝΤ για να επέλθει συφωνία επ’ αυτού και να κλείσει το ασφαλιστικό. Κατά πάσα πιθανότητα υποχωρήσεις θα χρειασθεί να γίνουν και από ελληνικής πλευράς, η οποία μπορεί να αποδεχθεί σημαντικές μειώσεις στις υψηλότερες επικουρικές συντάξεις.

Όσον αφορά την εθνική σύνταξη, οι δανειστές εκφράζουν την άποψη ότι πρέπει να  καθορισθεί χαμηλότερα από τα 384 ευρώ – περίπου στα 330. Δεν έχουν θέσει πάντως επί του παρόντος θέμα περιουσιακών ή άλλων κριτηρίων για την χορήγηση της.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ρεπορτάζ ΕΡΤ | Αισιόδοξα τα μηνύματα στην Καβάλα για την Κρουαζιέρα

Η έρευνα της ΕΡΤ3 για τα λιμάνια της χώρας και την κρουαζιέρα συνεχίζεται, αυτή τη φορά με τη Ζάκυνθο και την Καβάλα.

Στην Καβάλα, τα μηνύματα για την κρουαζιέρα είναι αισιόδοξα. Την φετινή χρονιά αναμένεται να δέσουν στο λιμάνι της πάνω από 40 κρουαζιερόπλοια.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Υποτονική η κίνηση το Σαββάτο πρίν την Μ. Εβδομάδα στην λαϊκή αγορά της Καβάλας

Υποτονική ήταν ηκαταναλωτική κίνηση στην λαϊκή αγορά της Καβάλας, το Σάββατο πριν την μεγάλη εβδομάδα με τις προσδοκίες των επαγγελματίων που περίμεναν αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον να πέφτουν έξω, ωστόσο είναι αισιοδοξοι οτι η καταναλωτική κίνηση θα παρουσιάση άνοδο κατα την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ενω την ίδια ώρα υπάρχει έντονη ανησυχία για την διασύνδεση των μηχανιμάτων POS με τις ταμειακές μηχανές με την προθεσμία να εκπνέει για όλους τους επαγγελαμτίες την Μ. Τρίτη.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πασχαλινό μπαζάρ απο τον Σύλλογο ΠΝΟΗ

Όπως κάθε έτσι και φέτος ο Σύλλογος ΠΝΟΗ, πραγματοποιήσε το Πασχαλινό του μπαζάρ, στο κέντρο της πόλης, με τους πολίτες της Καβάλας, να αγγαλιάζουν την προσπάθεια του συλλόγου.

Ενω αξίζει να σημειωθεί οτι ο Σύλλογους ΠΝΟΗ, βοηθάει παιδιά και ευαλωτές οικογένειες όλο τον χρόνο και ο καθένας μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια του αυτή.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en