Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγορά χρωμάτων | Απώλειες αλλά και αντοχές

image_print

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εγχώρια αγορά χρωμάτων τα τελευταία χρόνια έχοντας χάσει το 42% του τζίρου της, οι ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής χρωμάτων, επιβεβαίωσαν τη στρατηγική τους απόφαση να ενισχύσουν την επενδυτική τους δραστηριότητα στην ελληνική αγορά, στηρίζοντας στην πράξη την πραγματική οικονομία της χώρας, επιβεβαίωσαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Βιομηχανιών Χρωμάτων, Βερνικιών & Μελάνων για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ. και στην οποία παρευρέθηκαν οι Αρμόδιος Γιαννίδης (Προέδρος ΠΕΒΧΒΜ και Διευθύνων Σύμβουλος της VITEX),Γιώργος Καραβασίλης (μέλος ΔΣ ΠΕΒΧΒΜ και Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου DRUCKFARBEN-KRAFT PAINTS), Κατερίνα Χατζηνικόλα (Αντιπρόεδρος ΠΕΒΧΒΜ και Διευθύνουσα Σύμβουλος της VECHRO), Παναγιώτης Σκαρλάτος (Γενικός Διευθυντής ΠΕΒΧΒΜ)

Οι προτάσεις

Στην διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Ένωσης Αρμόδιος Γιαννίδης (VITEX), δήλωσε: «Είναι σημαντικό σε ένα τόσο δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον να υλοποιηθούν πολιτικές που θα συμβάλλουν στην αύξηση της επενδυτικής, παραγωγικής και εξαγωγικής δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων χρωμάτων».

Στο πλαίσιο αυτό, η Πανελλήνια Ένωση Βιομηχανιών Χρωμάτων, Βερνικιών & Μελανών, έχει καταθέσει προς την Ελληνική Πολιτεία συγκεκριμένες προτάσεις:

  1. Άμεση ενεργοποίηση και επιτάχυνση από το ΥΠΕΝ των διαδικασιών ανανέωσης της κυκλοφορίας των πιστοποιημένων με το οικολογικό σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προϊόντων με τα νέα κριτήρια που θέσπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι επιχειρήσεις είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της οδηγίας και  σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξουν γραφειοκρατικές ή άλλες καθυστερήσεις.
  2. Άρση γραφειοκρατικών και διοικητικών εμποδίων για τις εξαγωγές με ριζική απλοποίηση των θεσμικών πράξεων για διαδικασίες εισαγωγής, εξαγωγής και διέλευσης εμπορευμάτων.
  3. Διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και κατοχύρωση της ασφάλειας και ορθής πληροφόρησης των καταναλωτών με την εφαρμογή της σχετικής Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία θα προάγει και τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των παραγωγών και των εισαγωγέων.
  4. Ενίσχυση της διαφάνειας με καθιέρωση ηλεκτρονικών προμηθειών στο Δημόσιο τομέα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  5. Επανεκκίνηση του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ» ώστε παράλληλα με την βελτίωση των ενεργειακών αποδόσεων των κτηρίων, να υπάρξει η απαραίτητη αναζωογόνηση του κλάδου σε μια περίοδο όπου η οικοδομική δραστηριότητα είναι σχεδόν μηδαμινή.

Mάλιστα, ο Αρμόδιος Γιαννίδης, εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι οι παραπάνω προτάσεις σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση του οικονομικού και πολιτικού κλίματος και της αξιοπιστίας της χώρας, μπορούν να συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής αγοράς χρωμάτων με σημαντικά οφέλη στην απασχόληση και στην πραγματική οικονομία.    

Η εικόνα της αγοράς

Η  ελληνική αγορά χρωμάτων, η οποία σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat υπολογίζεται για το 2014 σε συνολικά  €252 εκατ., εκ των οποίων τη μερίδα του λέοντος έχουν τα οικοδομικά με €190 εκατ., όπως σημειώθηκε έχει γνωρίσει απώλειες τόσο σε τζίρο όσο και σε θέσεις εργασίας τα τελευταία χρόνια αλλά έχει κατόρθωσει όχι μόνο να στέκεται όρθια σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον αλλά και να αποτελεί μια κινητήρια δύναμη για την οικονομία της χώρας, με σημαντική συμβολή τόσο στην ενίσχυση του εμπορικού ισοζυγίου όσο και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. 

Συνολικά στην ελληνική αγορά, οικοδομικά χρώματα παράγουν 11 μεγάλες επιχειρήσεις (με κύκλο εργασιών άνω των €3 εκατ.), από τις οποίες οι 10 είναι ελληνικές και μόνο μία είναι ξένων συμφερόντων. Μάλιστα, στις ελληνικές εταιρείες ανήκει και το 80% του συνολικού μεριδίου της αγοράς οικοδομικών χρωμάτων.

Παράλληλα, χάρη στις εταιρείες του κλάδου, τα ελληνικά χρώματα ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, ενώ η διεθνής επιχειρηματική και εξαγωγική τους δραστηριότητα απαριθμεί, επιπλέον, 20 θυγατρικές και 5 εργοστάσια σε βασικές αγορές εξωτερικού. Μάλιστα, βάσει των στατιστικών στοιχείων, οι εξαγωγές όχι μόνο υπερβαίνουν τις εισαγωγές δημιουργώντας θετικό εμπορικό ισοζύγιο αλλά τις περιορίζουν σε περίπου 5% της ελληνικής αγοράς.  

Σήμερα, οι ελληνικές επιχειρήσεις απασχολούν άμεσα περίπου 1.500  εργαζόμενους, ενώ διπλάσιες είναι οι έμμεσες θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί χάρη στις συνεχείς επενδύσεις των εταιρειών.

Επιπρόσθετα, τονίζεται ότι οι ελληνικές εταιρείες παραγωγής χρωμάτων έχουν στην πλειονότητά τους ιδιόκτητα brands και σημαντική τεχνογνωσία, ενώ επενδύουν συστηματικά στην Έρευνα και Ανάπτυξη χάρη στο υψηλού επιπέδου επιστημονικό τους προσωπικό.  Παράλληλα, οι επιχειρήσεις  συμμετέχουν σε δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στηρίζοντας έμπρακτα νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα κλπ, ενώ προωθούν συλλογικά την πρωτοβουλία LIFE-READ για την προστασία της υγείας των χρηστών των προϊόντων τους.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειωμένη η εμπορική κίνηση στην Καβάλα

image_print

Αισθητά μειωμένη παραμένει η εμπορική κίνηση στην Καβάλα, παρά το γεγονός ότι η πόλη βρίσκεται στην καρδιά της καλοκαιρινής περιόδου και καταγράφει αυξημένη παρουσία επισκεπτών.

Για την εικόνα της αγοράς μίλησε στην κάμερα του ENA Channel ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιάννης Κελγιώργης, επισημαίνοντας ότι οι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή δεν προχωρούν σε αγορές από τα εμπορικά καταστήματα.

Όπως ανέφερε, μπορεί η κίνηση στους δρόμους και στα σημεία ενδιαφέροντος να είναι αυξημένη, ωστόσο αυτό δεν μεταφράζεται σε αντίστοιχη αύξηση του τζίρου για τις τοπικές επιχειρήσεις. Οι επαγγελματίες της αγοράς διαπιστώνουν ότι οι επισκέπτες περιορίζονται κυρίως στη βόλτα, την εστίαση και τις βασικές ανάγκες, αποφεύγοντας τις αγορές.

Η κατάσταση προκαλεί προβληματισμό στους εμπόρους, οι οποίοι περίμεναν ότι η θερινή περίοδος θα έδινε σημαντική ανάσα στην τοπική οικονομία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η αγοραστική κίνηση παραμένει υποτονική, ενώ τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων συνεχίζουν να αυξάνονται.

DNews Widget
Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρωμές Β’ Πυλώνα ΚΑΠ: Τι καταβλήθηκε και ποιες ενισχύσεις μεταφέρονται για τον Ιούλιο

Αγρότης σε καλλιέργεια με φόντο αγροτικές εκτάσεις και ενισχύσεις της ΚΑΠ
image_print

Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές του Β’ Πυλώνα της ΚΑΠ

Στις 29 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες πληρωμές του δεύτερου Πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) από την ΑΑΔΕ.

Συνολικά καταβλήθηκαν 64,69 εκατ. ευρώ σε 82.923 μοναδικούς δικαιούχους (ΑΦΜ), στο πλαίσιο των Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι ενισχύσεις που πληρώθηκαν

Το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών αφορούσε τα προγράμματα Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, για τα οποία διατέθηκαν 32,08 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησαν:

  • Μείωση Νιτρορύπανσης: 13,64 εκατ. ευρώ
  • Εξισωτική Αποζημίωση: 7,93 εκατ. ευρώ
  • Κομφούζιο: 6,96 εκατ. ευρώ
  • Αυτόχθονες Φυλές: 4,08 εκατ. ευρώ

Ποιες πληρωμές δεν πραγματοποιήθηκαν

Δεν καταβλήθηκαν οι ενισχύσεις που αφορούν:

  • Δασώσεις
  • Ευζωία Χοίρων

Αν και είχαν προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου, οι συγκεκριμένες πληρωμές δεν ολοκληρώθηκαν λόγω τεχνικού προβλήματος στα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Πότε θα γίνουν οι εκκρεμείς πληρωμές

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, οι εκκρεμότητες για τις Δασώσεις και την Ευζωία των Χοίρων αναμένεται να εξοφληθούν έως το τέλος Ιουλίου, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες τεχνικές διαδικασίες.

Οι δικαιούχοι καλούνται να παρακολουθούν τις επίσημες ανακοινώσεις για την ακριβή ημερομηνία πίστωσης των ποσών.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στα «δωρεάν δέματα» από τρίτες χώρες

image_print

Οι καταναλωτές που πραγματοποιούν αγορές από ηλεκτρονικές πλατφόρμες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικές αλλαγές το επόμενο διάστημα, καθώς προωθούνται νέα μέτρα που βάζουν τέλος στην ανεξέλεγκτη διακίνηση των λεγόμενων «δωρεάν δεμάτων» από τρίτες χώρες.

Τα τελευταία χρόνια, εκατομμύρια μικροδέματα χαμηλής αξίας καταφθάνουν καθημερινά στην Ευρωπαϊκή Ένωση από χώρες όπως η Κίνα, μέσω μεγάλων ηλεκτρονικών πλατφορμών. Πολλά από αυτά αποστέλλονται με ιδιαίτερα χαμηλό ή ακόμη και μηδενικό κόστος μεταφοράς για τον καταναλωτή, γεγονός που έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό τόσο για τον αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις όσο και για την αποτελεσματικότητα των τελωνειακών ελέγχων.Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την επιβολή νέου τέλους διαχείρισης για κάθε μικροδέμα που εισέρχεται στην Ε.Ε. από τρίτες χώρες. Στόχος είναι να καλυφθεί το αυξημένο κόστος των τελωνειακών ελέγχων, να ενισχυθεί η προστασία των καταναλωτών από μη ασφαλή προϊόντα και να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να επηρεάσουν κυρίως τις αγορές μέσω δημοφιλών διαδικτυακών πλατφορμών, καθώς το επιπλέον κόστος ενδέχεται να μετακυλιστεί στις τελικές τιμές ή στα έξοδα αποστολής.

Έτσι, η εποχή των «δωρεάν δεμάτων» φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της.Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές αρχές επισημαίνουν ότι η αυξημένη εισροή δεμάτων χαμηλής αξίας δυσχεραίνει τους ελέγχους για την τήρηση των προδιαγραφών ασφάλειας, ενώ έχουν καταγραφεί περιπτώσεις προϊόντων που δεν συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ή παραβιάζουν τη νομοθεσία.Οι αλλαγές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον εκσυγχρονισμό του τελωνειακού συστήματος και την καλύτερη εποπτεία του ηλεκτρονικού εμπορίου. Εφόσον εγκριθούν και εφαρμοστούν, οι καταναλωτές θα πρέπει να αναμένουν ότι οι αγορές από χώρες εκτός Ε.Ε. δεν θα συνοδεύονται πλέον από τις ιδιαίτερα χαμηλές ή «δωρεάν» χρεώσεις αποστολής που ίσχυαν μέχρι σήμερα.Το επόμενο διάστημα αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για την εφαρμογή των μέτρων και τον τρόπο με τον οποίο θα επιβαρύνονται οι αποστολές, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και ασφαλούς πλαισίου για το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en