Quantcast
Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Αγκάθι η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου-Ισραήλ και ο αγωγός East Med

Στην ανάγκη η Τουρκία να αναζητήσει νέα στρατηγική προς επίλυση του Κυπριακού, με αφορμή την ανακάλυψη του φυσικού αερίου στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσόγειου, αναφέρθηκε σε χθεσινή του ανάλυση ο Τούρκος στρατηγικός αναλυτής Μπερίκ Γκιουνάι.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Χουριέτ», που φέρει τον τίτλο «Μπορεί το φυσικό αέριο να επιλύσει το κυπριακό ζήτημα;», ο Τούρκος καθηγητής, που συνεργάζεται επίσης με το Στρατηγικό Ινστιτούτο «Hazar» της Τουρκίας, κάνοντας μια εκτενή ανάλυση των ενεργειακών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε τη σημασία προσπάθειας εξεύρεσης λύσης, ούτως ώστε η Τουρκία να μη μείνει οριστικά εκτός ενεργειακού παιχνιδιού.

Αναζήτηση πηγών από Ε.Ε.
Συγκεκριμένα, αναφέρει πως η ανάγκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης γι’ απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο με αφορμή και το Ουκρανικό, οδήγησε την Ένωση σε αναζήτηση νέων ενεργειακών πηγών όπως το Αζερμπαϊτζάν (αγωγός TANAP), το Βόρειο Ιράκ, ακόμη και το Ιράν, γεγονός που εξηγεί και τη θετική στάση της Ε.Ε. στις συζητήσεις για το ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας. Ωστόσο, τονίζει ο Τούρκος στρατηγικός αναλυτής, καμία από αυτές τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας δεν αποτελεί ευρωπαϊκό έδαφος, γεγονός που οδήγησε την Ένωση σε πιο ενεργό εμπλοκή στα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, όπου η «Νότια Κύπρος», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, αποτελεί κράτος-μέλος.

Η Κύπρος στο επίκεντρο
Σύμφωνα με τον Γκιουνάι, η μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω της πιο σύντομης, φτηνής και ασφαλέστερης οδού αποτελεί προτεραιότητα για την Ε.Ε. «Το Ισραήλ είναι η ηγέτιδα χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο στο θέμα του φυσικού αερίου. Κατά την αντίληψη του Ισραήλ, η γραμμή Λιβάνου-Συρίας-Τουρκίας θα πρέπει να είναι η διαδρομή για να μεταφέρουν φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά. Ωστόσο, επί του παρόντος δεν είναι δυνατόν, λόγω του συριακού πολέμου και των κακών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ», αναφέρει ο καθηγητής, προσθέτοντας: «Επίσης, από πλευράς ΕΕ, στο πλαίσιο της αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας είναι η εξεύρεση ενός τρόπου για να φέρει αυτό το φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Από αυτό το σημείο και μετά, όλη η προσοχή είναι στραμμένη στην Κύπρο».

Νέα στρατηγική…
Κατά την εκτίμησή του, η πολιτική αστάθεια στην Κύπρο λόγω του διαχωρισμού που υπάρχει, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ανάγκη της Ε.Ε. για ενέργεια, πιέζει την Ευρώπη για άμεση λύση του Κυπριακού, γεγονός που αντιλήφθηκε και η ίδια η Τουρκία, που αναπροσαρμόζει την στρατηγική της. «Από την άλλη πλευρά, τα οικονομικά προβλήματα τόσο της Βόρειας όσο και της Νότιας Κύπρου, και η επιθυμία των Κυπρίων για επανένωση ως αποτέλεσμα των πρόσφατων κυβερνητικών αλλαγών και στις δύο πλευρές, κατέστησε αναγκαία για την Τουρκία τη χάραξη νέων στρατηγικών στο Κυπριακό», εξήγησε χαρακτηριστικά.

Ενοχλεί η συνεργασία
Στη συνέχεια, ο Τούρκος αναλυτής αναφέρεται στην πρόσφατη τετραμερή ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου-Ισραήλ, η οποία, όπως λέει, αποσκοπεί στην άμεση μεταφορά του αερίου της Μεσογείου στην Ευρώπη. Ωστόσο, σημειώνει, ο διάδρομος που θα δημιουργηθεί δεν πρέπει να καθορίζεται αποκλειστικά από πολιτικές αποφάσεις, αλλά και από τα ενεργειακά κόστη που επιβάλλουν οι εταιρείες εξόρυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δρ Γκιουνάι, χωρίς φυσικά να συνυπολογίζει τα πολλαπλά εσωτερικά προβλήματα που ταλανίζουν την Τουρκία, υποστηρίζει ότι είναι αδύνατον να μεταφερθεί το φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές χώρες χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν ο «ασφαλής» και «γρήγορος» δρόμος της Τουρκίας.

Ο ίδιος προχωρεί ένα βήμα παραπέρα σημειώνοντας: «Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική στην Κύπρο, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αλλά και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα συμφέροντά της ως εγγυήτρια χώρα. Η Τουρκία χρειάζεται μια στρατηγική που θα οδηγήσει σε μια επανενωμένη Κύπρο, στην οποία οι δύο πλευρές θα έχουν ίσα δικαιώματα όσον αφορά την πολιτική, τη διοίκηση και την ενέργεια, αλλά υπό την προστασία της Τουρκίας (εγγυήσεις), σε αντίθεση με το 1960, όταν οι Έλληνες είχαν το πλεονέκτημα».

Εκτός παιγνιδιού η Τουρκία
Πρέπει επίσης να ληφθεί υπ’ όψιν, σημειώνει, ότι ενόσω η Τουρκία ακολουθεί μια πολιτική αδιεξόδου στο Κυπριακό για τη λύση, μπορεί να μείνει εκτός παιγνιδιού. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και τα άλλα μέρη κάνουν βήματα χωρίς την Τουρκία. Η ΕΕ, η οποία θα έχει ήδη εισαγόμενο φυσικό αέριο από το κράτος-μέλος της (Κύπρος), θα αγοράσει επίσης φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Αίγυπτο για τη δική της ενεργειακή ασφάλεια», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι βέβαιο ότι το φυσικό αέριο θα φθάσει στην ευρωπαϊκή αγορά, είτε μας αρέσει είτε όχι, και η Τουρκία δεν πρέπει ποτέ να υποτιμήσει ότι οι αγωγοί μπορούν να περάσουν μέσα από την Ελλάδα, ακόμη και αν αυτή η διαδρομή είναι πιο δαπανηρή». Σημαντική είναι επίσης η παρατήρηση του καθηγητή, πως η ανεργία στη «Βόρεια Κύπρο», οι οικονομικές συνθήκες, η στάση των νέων και τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η «Βόρεια Κύπρος» μετατοπίζεται σταδιακά προς την πλευρά της ΕΕ.

Ως εκ τούτου, καταλήγει, είναι αναγκαίο για την Τουρκία να δημιουργήσει μια νέα κυπριακή στρατηγική, που θα διατηρήσει την Κύπρο στον άξονα της Τουρκίας και όχι της ΕΕ, ώστε οι αγωγοί φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου να περάσουν μέσω της Τουρκίας, ώστε αυτή να καταστεί ένας αποτελεσματικός παίκτης στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. «Τέλος, η πιθανή επανένωση της Κύπρου πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν από την Τουρκία», ανέφερε.
Σημερινή

Click to comment

Απάντηση

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Παρατείνεται η άδεια εκμετάλλευσης της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου της «Νότιας Καβάλας»

Μια ακόμη παράταση της διάρκειας της άδειας εκμετάλλευσης της Υπόγειας Αποθήκης Νότιας Καβάλας από την Energean έδωσε το ΥΠΕΝ.

Ειδικότερα, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκη, με ημερομηνία 23 Απριλίου 2024, δίνεται παράταση έως τις 30 Μαΐου 2024.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι «Προκειμένου για την Περιοχή Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου “Νότια Καβάλα”, η διάρκεια της Άδειας Εκμετάλλευσης Νότιας Καβάλας παρατείνεται από τη λήξη της έως την 30η Μάϊου 2024, εκτός εάν επέλθει πρώτη η ημερομηνία της περιόδου β) του άρθρου 2 της Έκτης Τροποποιητικής Σύμβασης (υποπερ. β’ της περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 6 της Σύμβασης)».

Όπως σημειώνεται επιπλέον, «οι υφιστάμενες σχετικές εγκαταστάσεις παραγωγής ακολουθούν την Άδεια Εκμετάλλευσης Νότιας Καβάλας, κατά τις διατάξεις του άρθρου 27 της Σύμβασης, ως αυτή τροποποιήθηκε με τις Πρώτη, Δεύτερη, Τρίτη, Τέταρτη, Πέμπτη και Έκτη Τροποποιητικές Συμβάσεις».

Για την απόφαση ελήφθησαν υπόψη μεταξύ άλλων οι προηγούμενες σχετικές τροποποιήσεις, η από 22.4.2024 επιστολή της αναδόχου εταιρείας Energean Oil & Gas A.E. με θέμα «Λήξη της άδειας εκμετάλλευσης της Περιοχής Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου «Νότια Καβάλα» με την οποία παρασχέθηκε η έγγραφη σύμφωνη γνώμη της για την αποφασιζόμενη παράταση, κυρίως όμως το γεγονός ότι «δεν έχει επέλθει η ημερομηνία έναρξης παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης, ως χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου, του υπόγειου φυσικού χώρου της Περιοχής Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου “Νότια Καβάλα”, δυνάμει σύμβασης παραχώρησης στον παραχωρησιούχο που θα αναδειχθεί από τη διαγωνιστική διαδικασία, που διεξαγάγει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.», κάτι το οποίο, άλλωστε, δεν πρόκειται να επέλθει, αφού ο σχετικός διαγωνισμός κατέληξε σε «ναυάγιο».

Υπενθυμίζεται ότι προ ενός έτους, στο τέλος Μαρτίου του 2023 η εν λόγω διαγωνιστική διαδικασία έλαβε τέλος, καθώς κατά τη φάση υποβολής των δεσμευτικών προσφορών από τους δυο αρχικά υποψήφιους, δηλαδή την κοινοπραξία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ-ΔΕΣΦΑ και την Energean Oil & Gas, δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά.

newmoney.gr

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΕΗ Ανανεώσιμες | Έναρξη κατασκευής νέου φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 80 MW στη Δυτική Μακεδονία

Αρχίζει η κατασκευή ενός νέου φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 80 MW στη Δυτική Μακεδονία, στη θέση «Ακρινή» της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, σε εξαντλημένα λιγνιτωρυχεία της ΔEH, που θα προστεθεί στην οργανική ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Οι εργασίες για τον νέο φωτοβολταϊκό σταθμό «Ακρινή» έχουν ήδη ξεκινήσει και στην κατασκευή του θα χρησιμοποιηθούν bifacial φωτοβολταϊκά πλαίσια υψηλής απόδοσης, πάνω σε σταθερό σύστημα στήριξης.

Με δεδομένο το πλούσιο ηλιακό δυναμικό της περιοχής, η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή του σταθμού υπολογίζεται να ανέλθει σε 127 GWh ετησίως.

Με τη λειτουργία του, ο νέος σταθμός αναμένεται να αποτρέψει εκπομπές CO 2 της τάξης των 73.500 τόνων σε ετήσια βάση.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κατασκευάζει αυτή τη στιγμή στην Πτολεμαΐδα νέα έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 800MW. Σε αυτά, εκτός από το έργο «Ακρινή» συμπεριλαμβάνεται και το εμβληματικό φωτοβολταϊκό έργο «Ορυχείο ΔΕΗ Πτολεμαΐδα» ισχύος 550MW που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά έργα στην Ευρώπη.

Με την ολοκλήρωσή τους, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ (εξαιρουμένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών) του Ομίλου ΔΕΗ θα ανέλθει στα 2.300MW.

Πηγή: newsit.gr

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Κ.Σάρδη (Energean): Σε πλήρη ανάπτυξη το project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο, πρόβλημα η γραφειοκρατία

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται το project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο της Καβάλας, μια επένδυση της τάξης των 400 εκατ. ευρώ στην πρώτη της φάση και η οποία θα υπερβεί τα 900 εκατ. ευρώ συνολικά.

Μιλώντας στη διάρκεια ειδικού πάνελ που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 5 ου Power & Gad Forum που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα γνωστοποίησε τρία σημαντικά βήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη:

-Η εταιρεία ξεκίνησε την διαδικασία για την μετατροπή της άδειας έρευνας που διαθέτει σε άδεια αποθήκευσης, με βάση την Κοινοτική Οδηγία 31/2009. Το σχετικό αίτημα αναμένεται να υποβληθεί προς την αρμόδια Εταιρεία Διαχείρισης Ελληνικών Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) στη διάρκεια του πρώτου 6μήνου του έτους.

-Ανατέθηκε σε ανεξάρτητη εταιρεία εγνωσμένης εμπειρίας η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ) για την 1 η φάση του έργου.

-Βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές τεχνικές μελέτες για τον σχεδιασμό της εγκατάστασης, όπως η επικαιροποίηση της Προμελέτης Τεχνικών Εφαρμογών και Σχεδιασμού (pre-FEED) που εκπόνησε η Wood plc, προκειμένου να καταρτιστεί η τελική μελέτη.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε η Country Manager της Energean στην Ελλάδα, μέσα στο 2024 θα πραγματοποιηθεί το δεσμευτικό market test, ώστε έως το πρώτο τρίμηνο του 2025 να έχουν υπογραφεί δεσμευτικά συμβόλαια με τις βιομηχανικές επιχειρήσεις (emitters) που θα επιλεγούν, και να ληφθούν οι Τελικές Επενδυτικές Αποφάσεις και από τις δύο πλευρές. Ως τώρα, η Energean έχει υπογράψει 9 μη δεσμευτικά Μνημόνια Κατανόησης (MoUs) με ενδιαφερόμενους emitters από την Ελλάδα και γειτονικές χώρες. Η Energean προγραμματίζει να πραγματοποιήσει την απαιτούμενη γεώτρηση στον Πρίνο περί τα τέλη του επόμενου έτους, με στόχο να λάβει στη συνέχεια την άδεια λειτουργίας και να έχει καταστεί η μονάδα αποθήκευσης CO2 λειτουργήσιμη έως το πρώτο τρίμηνο του 2026.

Η Δρ. Σάρδη, ωστόσο, επεσήμανε την ανάγκη να λυθούν άμεσα οι εκκρεμότητες τόσο σε θεσμικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο (αρμόδιες Διευθύνσεις για τις διάφορες άδειες, υπογραφή διακρατικών συμφωνιών ανάμεσα στην χώρα μας και άλλες χώρες-μέλη για την μεταφορά CO2 κ.α.).

Εξέφρασε, δε, τον προβληματισμό της για τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που εκδηλώνονται ακόμη και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι οποίες είναι πιθανό να δημιουργήσουν προβλήματα σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τέλος, η Δρ. Σάρδη επεσήμανε την ανάγκη να ακολουθηθεί η πρακτική χωρών – μέλων της ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Δανία κ.α. οι οποίες έχουν εκπονήσει προγράμματα κρατικών ενισχύσεων δεκάδων δισεκ. ευρώ για την ανάπτυξη σχεδίων δέσμευσης και αποθήκευσης CO2, τα οποία ήδη έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το project της αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο έχει ενταχθεί στην 6 η λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest – PCIs). Η λεκάνη του Πρίνου θεωρείται ιδανική για την ασφαλή αποθήκευση CO2 για μια σειρά από λόγους σχετικούς με την γεωλογία και την ύπαρξη εγκαταστασεων στην περιοχή. Στην 1 η φάση ανάπτυξης θα έχει αποθηκευτική δυναμικότητα 1 εκατ. τόνους CO2 ετησίως, ενώ στην 2 η φάση ανάπτυξης, από το 2028 και μετά, η δυναμικότητα θα αυξηθεί στα 2,5 με 3 εκατ. τόνους CO2 ετησίως.

Η υλοποίηση του έργου θα έχει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη και θα δημιουργήσει ένα νέο κύκλο ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Παράλληλα, θα απελευθερώσει σημαντικούς πόρους από τα κόστη δικαιωμάτων εκπομπών CO2 για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en