Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έχασε (1-0) αλλά δεν… χάθηκε ο Πανιώνιος στο Τελ Αβίβ

Ο Πανιώνιος ηττήθηκε την Πέμπτη  από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ με 1-0 (48΄ Κγιάρτανσον), στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League, που διεξήχθη στο Ισραήλ, αλλά σε γενικές γραμμές στάθηκε αξιοπρεπώς δείχνοντας ότι μπορεί να κάνει την ανατροπή στον αγώνα ρεβάνς (3/8).

Η έλλειψη του Μασούντ ήταν εμφανής στην οργάνωση του παιχνιδιού, αφού απόντος του Ιρανού δεν υπήρχε παίκτης να κρατήσει την μπάλα και να ελέγξει το ρυθμό, με αποτέλεσμα οι μέσοι της ελληνικής ομάδας να κάνουν συχνά λάθη και ο Πανιώνιος να δέχεται πίεση, την οποία όμως «απορροφούσε» η καλή αμυντική λειτουργία του.

Στο 8ο λεπτό μάλιστα οι «κυανέρυθροι» παραλίγο να προηγηθούν, αλλά η κεφαλιά του Γεσίλ στη ζυγισμένη σέντρα του Μασούρα έστειλε την μπάλα στην εξωτερική πλευρά των διχτύων. Η Μακάμπι απείλησε στο 22΄ με το εκτός περιοχής σουτ του Μπατόκιο που πέρασε μόλις άουτ και στο 43΄ με την προσπάθεια του Γεΐνι, επίσης εκτός περιοχής, με τον Κότνικ να αποκρούει σε κόρνερ.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με μεγάλη χαμένη ευκαιρία του Μασούρα στο 46΄, που μπήκε «σφήνα» σε αμυντικούς και τερματοφύλακα αλλά πλάσαρε πάνω από το δοκάρι, για να δεχθεί τελικά το γκολ από τον Κγιάρτανσον στο 48΄, με σουτ του Ισλανδού φορ από το ύψος της περιοχής.

 

Kίτρινες:
 Κγιάρτασον, Σπούνγκιν – Ταπόκο


ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Ζόρντι Κρόιφ): 
Ράικοβιτς, Σπούνγκιν, Τίμπι, Μπεν Χαΐμ, Νταβιντζάντα, Γεΐνι (83΄ Πέρετζ), Γκολάσα, Μπατόκιο, Σούνφελντ, Ατζίλι (75΄ Ιτσχάκι), Κγιάρτασον (85΄ Ρικάν).
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Μιχάλης Γρηγορίου): Κότνικ, Βλάχος, Μπανανά, Οικονόμου, Σαραμαντάς, Κόρμπος, Ταπόκο (83΄ Ντουρμισάι), Σαββίδης (73΄ Παπαγεωργίου), Λάμπρου, Μασούρας, Γεσίλ (90΄+2 Γλύνος).

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με μεγάλη προσέλευση η Διευρυμένη Συνεδρίαση της ΔΕ της ΚΕΕΕ στη Χίο

Μεγάλη ήταν η προσέλευση εκπροσώπων της επιμελητηριακής κοινότητας, της κεντρικής πολιτικής σκηνής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και επιχειρήσεων στη Διευρυμένη Συνεδρίαση της ΔΕ της ΚΕΕΕ, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου. Η βιώσιμη ανάπτυξη, ο τουρισμός και οι ανάγκες των νησιωτικών επιχειρήσεων αποτέλεσαν τις βασικές θεματικές της Συνεδρίασης.

Ο πρόεδρος ΚΕΕΕ, Ιωάννης Μασούτης, αναφέρθηκε από το βήμα στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει το επιχειρείν στη νησιωτική Ελλάδα. «Η νησιωτική επιχειρηματικότητα αποτελεί πάνω από 18% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων. Οι νησιωτικές επιχειρήσεις  αγωνίζονται και προσπαθούν και συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία και στην απασχόληση, παρά τις προκλήσεις που καθημερινά αντιμετωπίζουν. Οι υπηρεσίες καθυστερούν να εκδώσουν απαραίτητα δικαιολογητικά, υπάρχουν εμπόδια γραφειοκρατίας και μία σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζει η νησιωτική επιχειρηματικότητα – η ΚΕΕΕ τα θέτει προς την κεντρική διοίκηση και ζητά λύσεις. Η στήριξη της νησιωτικής ανάπτυξης είναι όρος επιβίωσης για την ελληνική οικονομία. Για την Ελλάδα» επεσήμανε. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου, Παντελής Λεγάτος, ανέφερε: «Υπάρχει εθνικός κίνδυνος οικονομικής ερημοποίησης των νησιών, μετά από την μακράν περίοδο αποεπένδυσης. Το μεταφορικό ισοδύναμο και μεταφορικά κόστη είναι σωστό
μέτρο αλλά αποδίδει με καθυστέρηση. Άλλο πρόβλημα αποτελούν τα υψηλά κόστη των αεροπορικών εισιτήριων αλλά και η φυγή των νέων».

Όπως σε κάθε συγκυρία, η ΚΕΕΕ προωθεί προσκλήσεις σε εκπροσώπους όλων των κομμάτων. Μεταξύ αυτών οι οποίοι ανταποκρίθηκαν ήταν η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου. «Η κυβέρνηση συζητά με την ΚΕΕΕ, επιχειρηματίες και την αγορά ώστε να βρίσκει σε καθημερινή βάση λύσεις στα προβλήματα των επιχειρήσεων. Τα Επιμελητήρια παίζουν ένα πολύ ουσιαστικό ρόλο, καθώς αντιπροσωπεύουν τον πλούτο των οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας.

Κρίσιμη, φυσικά, για την υποστήριξη της νησιωτικής επιχειρηματικότητας είναι η απλοποίηση διαδικασιών και η εξεύρεσή τραπεζικών κεφαλαίων» είπε η κ. Παπαδημητρίου. Το παρών έδωσαν και οι βουλευτές Χίου, Νότης Μηταράκης και Σταύρος Μιχαηλίδης. Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στο ζητούμενο της ανάπτυξης των νησιών και της Χίου. «Καταβάλουμε ένα σχέδιο για την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας ενώ προχωράμε την επίλυση του μεταναστευτικού. Καταφέραμε να κρατήσουμε το νησιώτικο ΦΠΑ μόνο σε 5 νησιά αλλά θα γίνει και σε Οινούσσες και Ψαρά. Ακόμα, ο τουρισμός, η ναυτιλία, η αγροδιατροφή και η μαστίχα μας δίνουν προστιθέμενη αξία» επεσήμανε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μιχαηλίδης, από την πλευρά του, τόνισε: «Ασφάλεια, φορολογική σταθερότητα, ισχυρό τραπεζικό σύστημα και δημοσιές επενδύσεις είναι απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη της Χίου και των νησιών».

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, αναφέρθηκε στα 395 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ, τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν. «Θα είμαστε υπόλογοι αν δεν καταφέρουμε να τα απορροφήσουμε» δήλωσε. Ο δήμαρχος Χίου, Ιωάννη Μαλαφής, στην εισήγησή του μίλησε και για το δημογραφικό. «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με το δημογραφικό. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για τα νησιά του βορείου Αιγαίου, με πολιτικές που θα δώσουν λύσεις. Χάσαμε 350 εκατομμύρια το προηγούμενο διάστημα». Επιπλέον, ο πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, από το βήμα υπενθύμισε το μείζονα ρόλο των ΜμΕ. «Στην Ελλάδα δεν είναι στο επίκεντρο των κυβερνήσεων οι ΜμΕ και αυτό φαίνεται με την επιβολή φόρων στις επιχειρήσεις που συρρικνώνουν την επιχειρηματικότητα. Στην Ευρώπη η προτεραιότητα είναι οι ΜμΕ , αλλά δυστυχώς μόνο στην Ελλάδα δεν τις πριμοδοτούν» είπε χαρακτηριστικά. Στη Συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο γραμματέας Παραγωγικών Τομέων Νέας Δημοκρατίας, Άκης Μπάφας.

Παρουσιάσεις στη διευρυμένη συνεδρίαση της ΚΕΕΕ πραγματοποίησε πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γεώργιος Τούμπος, ο πρόεδρος Ιδιωτικού Φορέα Τουρισμού Χίου, Κωνσταντίνος Μούνδρος καθώς και ο καθηγητής του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δρ. Ιωάννης Κίνιας, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαδοχή στις επιχειρήσεις.

Το κλείσιμο των εργασιών ακολούθησε, κοινή συνέντευξη τύπου του προέδρου του Επιμελητηρίου Χίου, Παντελή Λεγάτου, και του Α αντιπρόεδρου ΚΕΕΕ, Ιορδάνη Τσώτσου. Ο κ. Λεγάτος δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ικανοποιητική η επισκεψημότητα από τα Επιμελητήρια της χώρας στις σημερινές εργασίες. Συζητήθηκαν εκτενώς τα θέματα που αφορούν τους νησιώτες και την τοπική οικονομία». «Εξαγάγαμε σημαντικά συμπεράσματα αναφορικά με τη δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη αλλά και το δημογραφικό» επεσήμανε ο κ Τσώτσος, προσθέτοντας: «Η ΚΕΕΕ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο καθώς προωθεί τις προτάσεις των Επιμελητηρίων στα αρμόδια υπουργεία και αναμένει λύσεις». Αναφερόμενος στο ΦΠΑ, ο κ. Τσώτσος σημείωσε ότι η πολιτεία μπορεί να τον μειώσει ενώ για τον τουρισμό επεσήμανε ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στον υπερτουρισμό, αν και αποτελεί πολύ θετικό σημείο το γεγονός ότι άνοιξε η πύλη για τουρίστες με την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά.

Το διάστημα 26-28 Απριλίου διεξάγεται στο νησί η 55η Τακτική Γενική Συνέλευση και το FORUM του ΕΟΑΕΝ. Ολόκληρη η ομιλία του κ. Μασούτη παρατίθεται παρακάτω:

 «Ευχαριστώ θερμά τους συναδέλφους του Επιμελητηρίου Χίου, για τη θερμή φιλοξενία τους.

 Η ανάπτυξη των νησιωτικών επιχειρήσεων ταυτίζεται με το παρόν και το μέλλον των νησιωτικών κοινωνιών. Αλλά και με την ισόρροπη, ανθεκτική και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας, ευρύτερα.

 Οι νησιωτικές επιχειρήσεις αποτελούν πάνω από 18% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων. Είναι επιχειρήσεις που αγωνίζονται, προσπαθούν και συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία και στην απασχόληση, παρά τις προκλήσεις που καθημερινά αντιμετωπίζουν.

 Προκλήσεις που σχετίζονται με την ίδια τη φύση της νησιωτικότητας. Όπως είναι:

-Η γεωγραφική ασυνέχεια και το αίσθημα της απομόνωσης
-Το αυξημένο μεταφορικό κόστος

-Η περιορισμένη πρόσβαση σε αγορές και η απουσία οικονομιών
κλίμακας

-Η έντονη εποχικότητα της επιχειρηματικής λειτουργίας

 Σε όλα αυτά προστίθεται πλέον και το πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, σε τομείς κρίσιμους για την ανάπτυξή τους, όπως είναι ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας.

 Και βεβαίως, τα προβλήματα και οι προκλήσεις δεν είναι παντού τα ίδια. Διαφοροποιούνται σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των νησιών, ανάλογα με το μέγεθος, την προσβασιμότητα, την παραγωγική τους διάρθρωση.

 Όλα αυτά σημαίνουν ότι η νησιωτική επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη, δεν μπορεί να μπει στο «καλούπι» οριζόντιων πολιτικών και μέτρων. Τα προβλήματα των νησιών, των επιχειρήσεων και των ανθρώπων τους, χρειάζονται ειδική αντιμετώπιση από την πλευρά της Πολιτείας – όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 Η θέσπιση ειδικών ρυθμίσεων για τις νησιωτικές επιχειρήσεις, δεν είναι χάρη. Είναι εκπλήρωση μιας βασικής υποχρέωσης του κράτους απέναντι στους νησιώτες. Είναι αυτονόητη ανάγκη, αν θέλουμε όλοι οι πολίτες της χώρες να έχουν ίσες ευκαιρίες για επιβίωση, για ευημερία και προκοπή.

 Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι ένα μέτρο που υπηρετεί αυτή την ανάγκη. Ένα μέτρο που τα νησιωτικά Επιμελητήρια διεκδίκησαν με συνέπεια και πέτυχαν, με την αμέριστη υποστήριξη της Ένωσής μας.

 Και πρέπει να εφαρμοστεί σωστά, για να στηρίξει τη δραστηριότητα των νησιωτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων: στον τουρισμό και στο εμπόριο, αλλά και στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Για να αντιμετωπίσει ένα βασικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα της τοπικής παραγωγής. Να βοηθήσει τα τοπικά προϊόντα να βγουν από το νησί και να διεκδικήσουν υπό καλύτερες προϋποθέσεις μια θέση στις μεγαλύτερες αγορές.

 Μια εξίσου θετική παρέμβαση, η οποία στηρίζει έμπρακτα τον τουρισμό στα ακριτικά νησιά μας, είναι χορήγηση βίζας με διαδικασία εξπρές για επισκέπτες από την Τουρκία. Το μέτρο αυτό θα έχει σημαντικό όφελος για τις τοπικές οικονομίες νησιών όπως η Χίος – που εκτός όλων των άλλων προκλήσεων, επωμίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και δυσανάλογα βάρη στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

 Πέρα, όμως, από τα επιμέρους μέτρα, οι νησιωτικές επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από μια ολοκληρωμένη, πολυεπίπεδη πολιτική στήριξης.

 Χρειάζονται ειδικά σχεδιασμένες παρεμβάσεις, που αντιμετωπίζουν εμπόδια και αξιοποιούν τις ξεχωριστές παραγωγικές δυνατότητες κάθε νησιού.

 Χρειάζονται ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις και κίνητρα για τις τοπικές επιχειρήσεις, αλλά και διευκόλυνση της διοικητικής τους λειτουργίας.

 Χρειάζεται επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης, για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις που στηρίζουν την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών.

 Χρειάζονται ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης, για την ενίσχυση του παραγωγικού προτύπου των νησιών – πάντα σε σχέση με τα ιδιαίτερα
χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.

-Με διοχέτευση περισσότερων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ

-Με ειδικά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

-Με ειδικά κίνητρα και ενισχύσεις για την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών – ιδιαίτερα για τη διασύνδεση μεταξύ αγροτοδιατροφής, εμπορίου και τουρισμού, των βασικών δηλαδή πυλώνων στους οποίους στηρίζονται οι νησιωτικές οικονομίες.

 Τα προγράμματα αυτά πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες της μικρής επιχείρησης, στις ανάγκες της νησιωτικής επιχείρησης.

 Μέσα από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχουν ευκαιρίες ενίσχυσης και χρηματοδοτικά εργαλεία. Πρέπει, όμως, τα κριτήρια και οι διαδικασίες ένταξης να διευκολύνουν – και όχι να απαγορεύουν – την ένταξη της μικρής επιχείρησης.

 Τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα είναι γνωστά και έχουν αναδειχθεί από όλα τα Επιμελητήρια της χώρας.

-Έχουμε διαδικασίες πολύπλοκες και προθεσμίες ασφυκτικές – την ώρα που οι υπηρεσίες καθυστερούν να εκδώσουν απαραίτητα δικαιολογητικά ή να παρέχουν διευκρινήσεις.

-Έχουμε τεχνικά προβλήματα στο σύστημα για την υποβολή των προτάσεων.

 Κι όλα αυτά τα εμπόδια ισχύουν στο πολλαπλάσιο για τη νησιωτική επιχείρηση, που έχει ακόμα πιο περιορισμένους ανθρώπινους και τεχνολογικούς πόρους.

 Εμείς έχουμε παρέμβει επανειλημμένα για το θέμα προς τα εμπλεκόμενα υπουργεία. Και θα επιμείνουμε, μέχρι να υπάρξουν οι κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις. Πέρα από αυτό, ζητάμε και οι τράπεζες να έχουν πιο ενεργό ρόλο στη στήριξη της νησιωτικής επιχειρηματικότητας, με προϊόντα και λύσεις που καλύπτουν τις ανάγκες της μικρής τοπικής επιχείρησης.

 Ένα ακόμη θέμα, στο οποίο χρειάζεται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση είναι η ενίσχυση της καινοτομίας στα νησιά, σε τομείς όπως η θαλάσσια οικονομία, η πράσινη ενέργεια, η ναυτιλιακή τεχνολογία. Τα Επιμελητήρια μπορούν να μπουν μπροστά, ώστε να υπάρξουν γόνιμες συμπράξεις μεταξύ των νησιωτικών πανεπιστημίων, των τοπικών επιχειρήσεων, των τοπικών κοινωνιών, της Αυτοδιοίκησης.

 Είναι παράλληλα καθήκον της Πολιτείας, να δημιουργήσει όρους για τη βιώσιμη ανάπτυξη της νησιωτικής χώρας, με μακρόπνοο ορίζοντα.

-Να αναβαθμίσει ουσιαστικά τις υποδομές – στις μεταφορές, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην ασφάλεια, στην ψηφιακή συνδεσιμότητα – που εξασφαλίζουν ίση μέριμνα στους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών. Για να μπορέσουν να κρατήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους και να προσελκύσουν εργαζόμενους και νέους μόνιμους
κατοίκους.

-Να προετοιμαστεί για τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις νησιωτικές περιοχές, όπως είναι η παράκτια διάβρωση.

-Να παρέμβει αποτελεσματικά, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης εργαζομένων. Για το θέμα αυτό απευθυνθήκαμε πρόσφατα ξανά στην υπουργό Εργασίας και αναμένουμε λύσεις.

-Η στήριξη της νησιωτικής ανάπτυξης είναι όρος επιβίωσης για την ελληνική οικονομία. Για την Ελλάδα.

-Οι νησιωτικές επιχειρήσεις χρειάζονται να γνωρίζουν ότι μπορούν να επενδύσουν και να προοδεύσουν στον τόπο τους, με ίσους όρους. Να γνωρίζουν ότι η Πολιτεία είναι δίπλα τους, φροντίζοντας να περιορίσει τα εμπόδια και τα μειονεκτήματα που σχετίζονται με τη φύση της νησιωτικότητας.

 Τα Επιμελητήρια θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Μεταφέροντας τα προβλήματα, προτείνοντας και διεκδικώντας λύσεις. Δυναμώνοντας την φωνή των νησιωτών, σε κάθε γωνιά της χώρας».

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πού θα κάνουν Πάσχα οι Έλληνες εφέτος – Αύξηση κατά 20% στην τουριστική κίνηση

Θάλασσα ή βουνό προτιμούν οι Έλληνες, για να γιορτάσουν το Πάσχα;

Την τιμητική τους θα έχουν οι νησιωτικοί προορισμοί της χώρας την περίοδο του Πάσχα, με τους Έλληνες να χαρίζουν υψηλή πληρότητα στα νησιά του Ιονίου και τις Κυκλάδες, ενώ παράλληλα θα κάνουν ποδαρικό στα ξενοδοχειακά θέρετρα και των υπόλοιπων νησιών που άνοιξαν τις πύλες τους για τη σεζόν του 2024.

Με την τουριστική κίνηση για την περίοδο του Πάσχα να καταγράφεται αυξημένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εν Ελλάδι τουριστικών πρακτόρων, Fedhatta, Λύσανδρος Τσιλίδης, ο εγχώριος τουρισμός θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην εγχώρια τουριστική βιομηχανία και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς το ταξιδιωτικό κοινό την περίοδο του Πάσχα πάντα ήθελε να ταξιδεύει και θα το κάνει, υπενθύμισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιλίδης.

Η Fedhatta δημοσιοποιεί τους προορισμούς που έχουν κερδίσει τους Έλληνες, σύμφωνα με τα τουριστικά γραφεία. Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με τη Χίο, τη Λέρο και τη Μυτιλήνη σε πρώτη θέση, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, με την Τήνο, τη Σύρο, την Πάρο, τη Νάξο, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο και τη Ρόδο, την Πάτμο, την Κω και τη Λέρο, να πρωτοστατούν.

Το Ιόνιο πρωταγωνιστεί και εφέτος στις προτιμήσεις των Ελλήνων ταξιδιωτών με τη μεγάλη ζήτηση για Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Παξούς και Ιθάκη λόγω και των παραδοσιακών εθίμων του Πάσχα.

Το Πήλιο, τα Ζαγοροχώρια και τα Ιωάννινα ελκύουν τους ταξιδιώτες που προτιμούν την ενδοχώρα, ενώ η Χαλκιδική όσους αναζητούν τον συνδυασμό με την θάλασσα. Η Πελοπόννησος έχει μεγάλη επισκεψιμότητα, ιδιαίτερα η Μονεμβασιά, η Στούπα, η Καρδαμύλη, και η Καλαμάτα, όπως και το Ξυλόκαστρο και το Ναύπλιο.

Επιπλέον, οι Έλληνες ταξιδιώτες θα κατευθυνθούν και προς όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές με ξενοδοχεία τα οποία άνοιξαν μετά το Πάσχα των Καθολικών.

Τα νησιά κέρδισαν τους ορεινούς προορισμούς το εφετινό Πάσχα

Η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ, Χριστίνα Τετράδη, υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι το φετινό Πάσχα είναι τον μήνα Μάιο, αυτή η χρονική συγκυρία μετατόπισε την ζήτηση των Ελλήνων καταναλωτών από τους ορεινούς προορισμούς στους νησιωτικούς. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες αυτή την περίοδο ξεκινούν τη σεζόν, οι Έλληνες θα είναι και η πλειοψηφία των πελατών σε αυτά, αφού από τα τέλη Μαΐου αναμένονται οι σημαντικές τουριστικές ροές των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα.

Από 50 ευρώ το άτομο η διαμονή σε 4άστερο ή 5άστερο ξενοδοχείο

Μάλιστα, η κυρία Τετράδη εξηγεί ότι οι ξενοδόχοι αυτή την περίοδο προσέφεραν πολύ ανταγωνιστικά τουριστικά πακέτα στους Έλληνες πελάτες τους και η ανταπόκριση υπήρξε σημαντική.

Στα νησιά του Ιονίου και στην Ζάκυνθο ειδικότερα, η διαμονή σε ένα 4άστερο ή 5άστερο ξενοδοχείο τις ημέρες του Πάσχα κυμαίνεται στα 50 έως 70 ευρώ το άτομο.

Τιμές πολύ χαμηλότερες κι από αυτές που πετυχαίνουν και οι ξένοι επισκέπτες που κλείνουν τις διακοπές τους μέσω tour operators, στο εξωτερικό αναφέρει η κυρία Τετράδη. Μάλιστα η κυρία Τετράδη τόνισε ότι η εφετινή περίοδος του Πάσχα δίνει την ευκαιρία στους Έλληνες να επισκεφτούν και προορισμούς που το καλοκαίρι είναι οικονομικά απλησίαστοι για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Σε ό,τι αφορά την πληρότητα στα ξενοδοχειακά καταλύματα της χώρας την περίοδο του Πάσχα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κρήτης και μέλος του ΞΕΕ Μανόλης Τσακαλάκης δήλωσε ότι ξενοδοχεία που θα έχουν πληρότητα από 50% πάνω θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι την δεδομένη χρονική στιγμή.

Βέβαια, παρατήρησε ότι υπάρχουν και μονάδες για παράδειγμα στην Κρήτη που δεν «πέφτει»… καρφίτσα την περίοδο του Πάσχα, αν και η Κρήτη δεν είναι ένας παραδοσιακός πασχαλινός προορισμός για τους Έλληνες, όπως είπε.

Σε κάθε περίπτωση, η «ναυαρχίδα» του ελληνικού τουρισμού η Κρήτη και εφέτος θα πρωταγωνιστήσει σε ελεύσεις τουριστών, με τον κ. Τσακαλάκη να τονίζει ότι τα μηνύματα είναι θετικά και αυτό πηγάζει από το γεγονός ότι οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου είναι αυξημένες κατά 7% φέτος σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, εμπλεκόμενοι με τα τουριστικά πράγματα της χώρας έδωσαν το στίγμα των περιοχών που αναμένεται να προσελκύσουν τους Έλληνες Επισκέπτες την περίοδο των διακοπών του Πάσχα.

Μύκονος: Πλειοψηφία οι Έλληνες επισκέπτες το Πάσχα

Στη Μύκονο, οι ετοιμασίες είναι πυρετώδης για την νέα σαιζόν και φυσικά οι Έλληνες θα είναι η πλειοψηφία των επισκεπτών το Πάσχα, όπως ανέφερε η Γεωργία Κοντιζά, Managing Director του Koukoumi Hotel, του πρώτου vegan ξενοδοχείου στην Ελλάδα.

Ωστόσο, μεταφέροντας τον «παλμό» του νησιού, εκτιμά ότι η εφετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από πέρυσι, αν και τα μηνύματα από τους τοπικούς επιχειρηματίες είναι αντιφατικά. Κάποιοι κάνουν λόγο για αργό ξεκίνημα του Μαΐου και κάποιοι άλλοι σημειώνουν πως θα πάει καλύτερα σε σχέση με πέρυσι.

Σε κάθε περίπτωση, στη χώρα της Μυκόνου τα περισσότερα καταλύματα ήδη έχουν ανοίξει, ενώ κάποιες μονάδες που παραδοσιακά άνοιγαν μέσα Απριλίου έχουν προγραμματίσει το άνοιγμα τους στα μέσα Μαΐου. Στο μεταξύ, εντατικοί είναι και οι έλεγχοι από ειδικά κλιμάκια, που χτενίζουν την Μύκονο για κάθε είδους παραβάσεις, όπως τονίσθηκε.

Τήνος: Τα ξενοδοχεία θα έχουν πολύ καλή πληρότητα για το Πάσχα

Στην Τήνο, όπως σημείωσε ο Στέλιος Μαλλιάρης, Πρόεδρος των ξενοδόχων στο «νησί της Παναγίας», τα ξενοδοχεία θα έχουν πολύ καλή πληρότητα για το Πάσχα από Έλληνες πελάτες αποκλειστικά, καθώς οι ελεύσεις των ξένων επισκεπτών αναμένονται από τα τέλη Μάη.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι η φετινή χρονιά θα είναι μία χρονιά εφάμιλλη της πολύ καλής περσινής. Πάντως, έκανε λόγο για την τελευταία καλή χρονιά των Κυκλάδων, λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, αλλά και του γεγονότος ότι οι Κυκλάδες έχουν ακριβύνει πάρα πολύ σαν προορισμός, ως αποτέλεσμα και της απληστίας πολλών επαγγελματιών, όπως εξήγησε.

Σίφνος: Η τουριστική κίνηση είναι ενισχυμένη και εφέτος

«Πόλος έλξης για Έλληνες ταξιδιώτες και η Σίφνος την περίοδο του Πάσχα, με τον ξενοδόχο και μηχανικό, Γρηγόρη Σκαλιστήρα, να υπογραμμίζει ότι η νέα του μονάδα στο νησί των Κυκλάδων Sigma Residences είναι γεμάτη, ενώ, αντίστοιχη είναι εικόνα και για τους επιχειρηματίες του νησιού που έχουν ανοικτά τα καταλύματα τους.

Παράλληλα, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Σίφνου, Γιάννης Ραφελέτος, επεσήμανε πως η τουριστική κίνηση θα είναι ενισχυμένη. Μάλιστα, πολλοί είναι οι επαγγελματίες που αποφάσισαν τελικά να ανοίξουν τα καταλύματα εν όψει του Πάσχα, λόγω του έντονου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε.

Η Σίφνος, όπως τόνισε, προσφέρει μία μοναδική πασχαλινή εμπειρία. Κατά την διάρκεια της ακολουθίας των Μεγάλων Ωρών τη Μεγάλη Πέμπτη, ομάδες πιστών λαμβάνουν το Άγιο Φως και επισκέπτονται απομακρυσμένα ξωκλήσια και μοναστήρια για να ανάψουν το καντήλι του εκάστοτε Αγίου. Επίσης, ξεχωρίζουν ο Επιτάφιος στις Καμάρες που μεταφέρεται συχνά με καΐκι και μπαίνει μέσα στη θάλασσα, ο Εσπερινός της Αγάπης την Κυριακή του Πάσχα στην Ι.Μ. Βρύσης καθώς και τα θρησκευτικά δρώμενα στο Κάστρο.

Άνδρος: Η πληρότητα στα καταλύματα θα «αγγίξει» το 100%

Στην Άνδρο, η πληρότητα στα καταλύματα θα αγγίξει το 100% και για το λόγο αυτό, έχουν προγραμματιστεί επιπλέον δρομολόγια από τα υπερσύγχρονα πλοία της γραμμής προκειμένου να καλύψουν τη ζήτηση τονίζει ο Δήμαρχος Άνδρου Θεοδόσης Σουσούδης που αναφέρει σχετικά:

«Εφέτος το Πάσχα αναμένουμε χιλιάδες επισκέπτες στην Άνδρο, κυρίως Έλληνες αλλά και ξένους. Το Πάσχα στην Άνδρο αποτελεί εμπειρία με την περιφορά των επιταφίων και την κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας στις εκκλησίες σε όλα τα χωριά, αλλά και στα εκπληκτικά μοναστήρια του νησιού Εντυπωσιάζουν τα παραδοσιακά μάσκουλα και πυροτεχνήματα στο χωριό Στενιές που είναι ένα έθιμο πολλών δεκαετιών την Κυριακή του Πάσχα».

Πάτμος: Οι κρατήσεις κινούνται σε υψηλά επίπεδα

Κλίμα αισιοδοξίας μετέφερε και ο Δήμαρχος Πάτμου, Νικήτας Τσαμπαλάκης, σημειώνοντας πως «το νησί της Αποκάλυψης αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους θρησκευτικούς προορισμούς, προσφέροντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες της να γιορτάσουν το Πάσχα με ιδιαίτερη κατάνυξη.

Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο και οι κρατήσεις κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Ως νέα Δημοτική αρχή, μαζί με τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους προετοιμαζόμαστε ώστε να είναι όλα έτοιμα για την υποδοχή των επισκεπτών και των πιστών».

Κάρπαθος: «Πόλος έλξης» επισκεπτών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης

«Οι φυσικές ομορφιές σε συνδυασμό με τις αιωνόβιες παραδόσεις καθιστούν την Κάρπαθο πόλο έλξης επισκεπτών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης κατά τις ημέρες του Πάσχα που η επισκεψιμότητα προβλέπεται αυξημένη.

Μοναδικές πασχαλινές στιγμές θα χαρίσουν τα κάλαντα του Λαζάρου το Σάββατο του Λαζάρου, τα διαχρονικά “σύρματα” στα Σπόα τη Δευτέρα του Πάσχα, αλλά και η περιφορά των εικόνων στα σπίτια των κατοίκων σε ολόκληρο το νησί το πρωί της Λαμπρής Τρίτης.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, τον ρυθμό θα δώσουν οι παραδοσιακοί χοροί και τα τραγούδια στην Όλυμπο με την συμμετοχή όλων των γυναικών που φοράνε την τοπική παραδοσιακή φορεσιά του χωριού», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Καρπάθου, Τάσος Μηλιός.

Νάξος: «Η πληρότητα εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 90%»

«Σε Πασχαλινούς ρυθμούς κινείται η Νάξος με τους επαγγελματίες και τους κατοίκους να οργανώνονται ώστε να προσφέρουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να βιώσουν μοναδικές παραδόσεις, ξεχωριστά ήθη και έθιμα και απολαυστικά τοπικά εδέσματα.

Ήδη το νησί δέχεται πλήθος ξένων ταξιδιωτών, ενώ για τις εορταστικές ημέρες η επισκεψιμότητα θα ενισχυθεί και από τον εγχώριο τουρισμό και η πληρότητα εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 90%», υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Βαγγέλης Κατσαράς.

Αστυπάλαια: «Έχουν εξαντληθεί τα ακτοπλοϊκά όσο και τα αεροπορικά εισιτήρια για τη Μεγάλη εβδομάδα»

«Τόσο τα ακτοπλοϊκά όσο και τα αεροπορικά εισιτήρια για Αστυπάλαια τη Μεγάλη εβδομάδα έχουν εξαντληθεί. Το Πάσχα στην “πεταλούδα του Αιγαίου” προβλέπεται μοναδικό με τη συνάντηση των Επιταφίων στην κεντρική πλατεία και το έθιμο των βεγγαλικών μεταξύ των δύο εκκλησιών να δημιουργούν ανεξίτηλες αναμνήσεις.

Την Κυριακή του Πάσχα το ψήσιμο του Λαμπριανού είναι το παραδοσιακό μας πιάτο που ικανοποιεί κάθε απαιτητικό της γεύσης», εξήγησε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Αστυπάλαιας, Κώστας Καμπύλης.

Ίος: Ήδη έχουν αρχίσει οι αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Ιητών, Αντώνης Μέττος, προσέθεσε πως «έχουν ήδη ξεκινήσει οι αφίξεις τουριστών στην Ίο από το εξωτερικό ενώ η ροή αυξάνεται προοδευτικά μέρα με τη μέρα.

Όσον αφορά τον εγχώριο τουρισμό, στο επόμενο διάστημα αναμένονται επισκέπτες από τα αστικά κέντρα που θα βιώσουν αυθεντικό Πάσχα στο Κυκλαδίτικο νησί του Ομήρου.

Οι παραδόσεις θα είναι μέρος της καθημερινότητας για ντόπιους και ταξιδιώτες κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, με τα διαχρονικά έθιμα της κούνιας, του παιχνιδιού με τις μπάλες, καθώς και παραδοσιακών χορών με ντόπια παραδοσιακά γλυκά να “κλέβουν” την παράσταση».

Πηγή: ΑΠΕ–ΜΠΕ.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημοσκόπηση GPO: Άνοδος και ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το ισχυρό της προβάδισμα εν όψει ευρωεκλογών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO.

Παραμένει το διψήφιο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπως καταγράφεται στη δημοσκόπηση της GPO που δημοσιεύθηκε σήμερα (27/04) στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 33,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 16,3%, το ΠΑΣΟΚ στο 13,5% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,8%, οι Σπαρτιάτες με 2,4%, η Ελληνική Λύση με 9,1%, η Νίκη με 3,4%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,1%, το ΜέΡΑ25 με 2,1%, η Νέα Αριστερά με 2,7% και οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου με 2,2% και η απάντηση «άλλο» με 2,8%

Το προηγούμενο διάστημα, το κυβερνών κόμμα βρέθηκε σε δύσκολη θέση δημοσκοπικά, αλλά και πολιτικά, λόγω του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία, αλλά κυρίως εξαιτίας της υπόθεσης του δυστυχήματος των Τεμπών, η δικαστική διερεύνηση της οποίας βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en