Quantcast
Connect with us

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

“Έφυγε” ο σπουδαίος Καβαλιώτης μπαλαδόρος Δημήτρης Παρίδης

Μία μαύρη μέρα ξημέρωσε για το ποδόσφαιρο της Καβάλας, της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας καθώς ο σπουδαίος Δημήτρης Παρίδης έφυγε από κοντά μας για τον Σύνδεσμο Φιλάθλων Παραδείσου όπως χαρακτηριστικά λέγανε οι δεκάδες απλοί οπαδοί του ΠΑΟΚ που τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία στην γεννέτηρα του τον Άγιο Ανδρέα Καβάλας. Η κηδεία του αποτέλεσε αφορμή συνάντησης των μεγάλων ποδοσφαιριστών που σφράγισαν την ιστορία των δύο ομάδων που σημάδεψαν την καριέρα του, του ΑΟΚ και του ΠΑΟΚ αλλά και δεκάδων φίλων και οπαδών του ΠΑΟΚ που κατέφθασαν στον Άγιο Ανδρέα με στεφάνια πανό, ακόμη και λύρες για να τον τραγουδήσουν καθώς ο «Μητσάρας» ήταν Πόντιος και μάλιστα τραγουδούσε ενώ έχει πει και τον ύμνο του ΠΑΟΚ που ακόμη και σήμερα ηχεί στα τσιμέντα της Τούμπας, του γηπέδου που δοξάστηκε και λατρεύτηκε όσο λίγοι.

Ο Δημήτρης Παρίδης γεννήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου του 1945 στον Άγιο Ανδρέα Καβάλας και έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην ΑΕ Καβάλας. Το 1965, η συγχώνευση της ΑΕ Καβάλας με τον με τον Ηρακλή και τον Φίλιππο Καβάλας τον έβγαλε εκτός, αφού διάλεξαν μόλις δύο ποδοσφαιριστές από την ομάδα του. Τότε ο ίδιος χτύπησε την πόρτα του Αντώνη Γεωργιάδη και του είπε πως άξιζε μια θέση στο ρόστερ με αποτέλεσμα να τον δοκιμάσει και στη συνέχεια να εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή του ΑΟ Καβάλας.

Ο Δημήτρης Παρίδης συνδύαζε ταχύτητα και τεχνική και για αυτή τη χημεία ευθύνεται ο πρώτος του προπονητής στην ΑΕ Καβάλας Δημήτρης Τσάκαλος και η θέληση του να τρέχει κάθε μέρα ενάμισι χιλιόμετρο με ελιγμούς ανάμεσα στις ελιές που υπήρχαν από τον κεντρικό δρόμο προς το χωριό του, τον Άγιο Ανδρέα Καβάλας. Η απόσταση από την Καβάλα παραλίγο να σταθεί εμπόδιο, αλλά ο Δημήτρης Τσάκαλος που είδε το ταλέντο του επενέβη ώστε να του καλύπτει η ομάδα τα εισιτήρια των 10 δραχμών για τις καθημερινές του μετακινήσεις στην προπόνηση.

Ο Άρης βρισκόταν μία ανάσα από το να τον εντάξει στο δυναμικό του, γεγονός που μόλις αντιλήφθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Παντελάκης, και με προσωπικές ενέργειες κατάφερε να τον φέρει στην Τούμπα. Μία κίνηση ιστορικής σημασίας όπως αποδείχθηκε.

Οι εμφανίσεις του στα μπαράζ ανόδου από την Β’ Εθνική της σεζόν 1967-68 ήταν ακόμη ένα βήμα για να αυξήσει το ήδη μεγάλο ενδιαφέρον των ομάδων της πρώτης κατηγορίας.

Ο τότε πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Γιώργος Παντελάκης κατάφερε να πάρει τον ποδοσφαιριστή από τον Άρη, όπως περιέγραψε σε μια συνέντευξη του ο ίδιος:

Οι Αρειανοί έστειλαν έναν Μελισσάρη που ήταν ο έφορος ποδοσφαίρου και με είχαν πάρει με έναν άλλο συμπαίκτη μου, τον Τάσο Ασλανίδη. Μας έβαλαν σε ένα διαμέρισμα στην Θεσσαλονίκη και μετά από κάποιες μέρες πήγαμε στην Καβάλα για να κλείσει η μεταγραφή και μείναμε στο ξενοδοχείο “Πανόραμα”. Το έμαθε ο Παντελάκης και έδωσε μυστικό ραντεβού με την διοίκηση της Καβάλας και έκανε πρόταση 150.000 δραχμών και τρεις ποδοσφαιριστές (Χαραλαμπίδης – Τάτσης – Μαχαιρίδης). Έρχεται ο Παύλος Κούντουρας, που ήταν γενικός αρχηγός στην Καβάλα, στο ξενοδοχείο που μας είχε ο Άρης και μου κάνει νόημα να βγω με τρόπο έξω. Φεύγουμε και με πάει στον Παντελάκη. Μου έταξε 100.000 δραχμές για να υπογράψω επιτόπου. Με την Καβάλα τα είχαν βρει. Υπέγραψα”.

Χαρακτηριστικό περιστατικό για το πόσο μεγάλη δημοσιότητα πήρε η μεταγραφή του ήταν μια τυχαία συνάντηση που είχε με τον ηθοποιό Ντίνο Ηλιόπουλο σε ένα ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Ο διάσημος πρωταγωνιστής όταν είδε πως ο Παρίδης δεν ήταν και το πρώτο… μπόι, του είπε: “Τελικά οι εφημερίδες γράφουν ό,τι θέλουν. Πού να καταλάβω ότι είσαι εσύ ο… γίγαντας Παρίδης”;

Ο ταλαντούχος εξτρέμ αποτέλεσε το alter ego του Γιώργου Κούδα και μαζί με τους υπόλοιπους μεγάλους ποδοσφαιριστές της εποχής εκείνης οδήγησαν τον Δικέφαλο στην κατάκτηση τίτλων. Η συμβολή του για το πρώτο Κύπελλο Ελλάδος του ΠΑΟΚ, του 1972, ενώ και για το δεύτερο τρόπαιο του 1974 ήταν σημαντική η συμμετοχή του Παρίδη, ο οποίος ήταν από τους πρωταγωνιστές του τελικού πετυχαίνοντας γκολ και κερδίζοντας το πέναλτι από το οποίο προήλθε το δεύτερο γκολ του Δικέφαλου, ενώ την σεζόν 1975-76 στο πρώτο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ είχε μόλις μια συμμετοχή.

Από το καλοκαίρι του 1975 μετά από αντιπαράθεση με την διοίκηση και τον  προπονητή βρέθηκε εκτός πλάνων και συμμετείχε ελάχιστα στις επίσημες υποχρεώσεις της ομάδας μέχρι το καλοκαίρι του 1977 όταν και κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.

Ολοκληρώνοντας την καριέρα του πρόλαβε να γράψει με την ασπρόμαυρη φανέλα 186 συμμετοχές και 49 τέρματα σε επίπεδο Α’ Εθνικής. Είχε ακόμη 49 αγώνες και 18 γκολ στο Κύπελλο Ελλάδος, ενώ έκανε και 11 συμμετοχές με 3 γκολ στα Κύπελλα Ευρώπης.

Οι εμφανίσεις του με τον ΠΑΟΚ του άνοιξαν την πόρτα της Εθνικής Ελλάδας, στην οποία κλήθηκε αρκετές φορές από το 1972 μέχρι το 1975 συμμετέχοντας σε 6 παιχνίδια. Ντεμπούτο έκανε στις 4 Μαρτίου 1972 στην φιλική νίκη επί της Ιταλίας με 2-1.

Επίσης ασχολήθηκε επαγγελματικά με το λαϊκό τραγούδι και ερμήνευσε τον ύμνο του Δικεφάλου, ο οποίος ακόμα και σήμερα ακούγεται από τα μεγάφωνα του γηπέδου την ώρα των βραβεύσεων των παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει….

Click to comment

Απάντηση

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΟ Καβάλα : Ψηφίστηκε MVP της σεζόν ο Βασίλης Παπαδόπουλος

Ο κύβος… ερρίφθη, με την ψηφοφορία που διοργάνωσε η Καβάλα για τον MVP της ονειρεμένης χρονιάς να λήγει. Το βασικό φαβορί ήταν ο Βασίλης Παπαδόπουλος, που… ξελάσπωσε σε πολλά ματς με κρίσιμα γκολ τον πρωταθλητή ΑΟΚ.

Ο έμπειρος Καβαλιώτης επιθετικός έκανε τη διαφορά, στη δεύτερη θητεία του στους «γαλάζιους» και συγκέντρωσε τις περισσότερες προτιμήσεις του κοινού, παίρνοντας την άτυπη διάκριση του πολυτιμότερου παίκτη, όπως ενημέρωσαν οι «Αργοναύτες» στα social media.

Ο 29χρονος φορ ήταν πρώτος σκόρερ για την ομάδα του Τίμου Καβακά με 26 γκολ, δεύτερος στον όμιλο πίσω από τον Φράνκο Σέα του Νέστου Χρυσούπολης (28 ο Αργεντινός), ενώ για μεγάλο διάστημα της σεζόν ήταν και στην κορυφή των αρχισκόρερ στον Α΄ όμιλο.

Την ίδια στιγμή, στην Καβάλα εδώ και εβδομάδες δεν έχει προκύψει κάτι ανακοινώσιμο για την επόμενη μέρα στη Super League 2.

Άπαντες περιμένουν από τον ισχυρό άνδρα του ποδοσφαιρικού τμήματος, Γιάννη Διαμαντίδη, να ανοίξει τα χαρτιά του για τις προθέσεις του και τις νέες στοχεύσεις και να αρχίσει ο νέος σχεδιασμός, αρχικά με ξεκαθάρισμα για το αν συνεχίσει ο Καβακάς στο τιμόνι και ακολούθως για το «χτίσιμο» του νέου ρόστερ.

monobala.gr

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ολυμπιακός, Conference League | Το τεράστιο ποσό που εξασφάλισε από τη φετινή μαγική πορεία ως την κατάκτηση του τίτλου

Ο Ολυμπιακός πήγε μέχρι το τέλος του δρόμου στο Conference League, φτάνοντας στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Δείτε το τεράστιο ποσό που έβαλε στα ταμεία του από τη φετινή μαγική ευρωπαϊκή πορεία.

Ο Ολυμπιακός ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με την κατάκτηση του τίτλου στο Conference League. Η ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έριξε στο καναβάτσο κατά σειρά την Φερεντσβάρος, τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, τη Φενέρμπαχτσε, την Άστον Βίλα και τη Φιορεντίνα, για να ανέβει στο βάθρο των νικητών στον τελικό της OPAP Arena.

Κάπως έτσι, οι ερυθρόλευκοι έβαλαν στα ταμεία τους το ποσό των 16.532.000€ σε μια ευρωπαϊκή διαδρομή που ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου 2023 και ολοκληρώθηκε στις 29 Μαΐου 2024.

Δείτε αναλυτικά τα έσοδα του Ολυμπιακού για τη φετινή αγωνιστική περίοδο:

  • Συμμετοχή στον 3ο προκριματικό του Europa League: 100.000
  • Συμμετοχή στους ομίλους του Europa League: 3.630.000 (3.400.000 + 230.000)
  • Απόδοση στους ομίλους του Europa League: 1.470.000 (630.000 + 630.000 + 210.000)
  • Συμμετοχή στα playoffs για τη φάση των 16 του Europa Conference League: 300.000
  • Συμμετοχή στη φάση των 16 του Europa Conference League: 600.000
  • Συμμετοχή στα προημιτελικά του Europa Conference League: 1.000.000
  • Συμμετοχή στα ημιτελικά: 2.000.000
  • Συμμετοχή στον τελικό: 3.000.000
  • Πριμ κατάκτησης: 2.000.000
  • Κατάταξη: 3.432.000 (26 X 132.000)
  • Market Pool: Άγνωστο (περίπου 1.000.000)
  • Σύνολο: 16.532.000

 

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ολυμπιακός | Βανδαλισμοί σε τουαλέτες της OPAP Arena

Σε φωτογραφίες που κυκλοφορούν ήδη στο διαδίκτυο, οι οπαδοί των «ερυθρόλευκων» ύ έχουν προκαλέσει ζημιές και φθορές σε εσωτερικούς χώρους του γηπέδου. Έχουν καταστρέψει πόρτες σε τουαλέτες. Έχουν γράψει με μαρκαδόρους σε τοίχους και σε καθρέφτες.

Επίσης κολλήσει πολλά αυτοκόλλητα. Γενικώς, όπως προαναφέραμε, κανένας απολύτως σεβασμός από τους οπαδούς του Ολυμπιακού στο πιο σύγχρονο γήπεδο στην Ελλάδα.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως οπαδοί του Ολυμπιακού ουρούσαν σε γκράφιτι εντός και εκτός γηπέδου.

Βέβαια, να επισημάνουμε πως οι ζημιές που προξενούν οι οπαδοί του Ολυμπιακού στο γήπεδο, θα πληρωθούν από την «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ.

Η ΑΕΚ σε συνεργασία με τους ανθρώπους τη UEFA θα τις καταγράψει και ο λογαριασμός θα σταλθεί στον Ολυμπιακό και τον Βαγγέλη Μαρινάκη, πράγμα που γνωρίζουν και στον Πειραιά. Άλλωστε, πρόσφατα εκδόθηκε από μέρους ανακοίνωση στην οποία γινόταν σαφές αυτό.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

sdna.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en