ΚΑΒΑΛΑ

Έρευνα | Λίγο πρίν βάλουν λουκέτο η πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Καβάλα (video)

Μπορεί κάποιοι να δηλώνουν αισιόδοξοι για την ελληνική οικονομία και την επιχειρηματικότητα ωστόσο οι έρευνες που δημοσιεύονται κατά καιρούς για την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων είναι κάτι παραπάνω από αποκαρδιωτικές.

Μια από αυτές τις έρευνες συνέταξε μια εταιρεία με την επωνυμία Financial Business Systems (FBS), η οποία εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της KAVALA EXPO. Ο επικεφαλής της FBS, Χρηματοοικονομικός Αναλυτής Άγγελος Καμπούρης (ο οποίος βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο εκθεσιακό κέντρο της Νέας Καρβάλης, για να μιλήσει σε ημερίδα με θέμα τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό) αναφέρει στα συμπεράσματα της έρευνας ότι:

το έτος 2008 το ποσοστό των επιχειρήσεων που χαρακτηριζόταν ως χαμηλού πιστωτικού κινδύνου ήταν στο 65,47%. Στο αποκορύφωμα της Ελληνικής οικονομικής κρίσης, το 2015, το ποσοστό των επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται ως χαμηλού πιστωτικού κινδύνου είναι μόλις στο 16,91%.\

Από το 2008, πριν η Ελληνική οικονομία μπει σε τροχιά «συνεχούς ύφεσης», το ποσοστό των επιχειρήσεων του Ν. Καβάλας που χαρακτηριζόταν με «μέσου πιστωτικού κινδύνου» αναλογούσε στο 15,83%. Στον πυρήνα της Κρίσης, το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 30,15% με έναν πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων να «μεταπηδά» από την χαμηλότερη κατηγορία (Χαμηλός Πιστωτικός Κίνδυνος) στη μέση (Μέσος Πιστωτικός Κίνδυνος).

Το 2015 το ποσοστό των επιχειρήσεων στο Ν. Καβάλας που χαρακτηρίζεται υψηλού πιστωτικού κινδύνου ανέρχεται στο 52,94%, συντριπτικά μεγαλύτερο από την αξιολόγηση του 2008 όπου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 18,70%. Ένα ποσοστό πολύ ανησυχητικό, το οποίο δημιουργεί ερωτηματικά για την βιωσιμότητα και τις προοπτικές των επιχειρήσεων αλλά και ταυτόχρονα να προβληματίζει έντονα τις παραγωγικές επιχειρηματικές τάξεις.

Αναλυτικότερα αν σταθούμε στο 2015, και παρατηρήσουμε με περισσότερο προσεκτική ανάλυση τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης θα παρατηρήσουμε πως το 17,65% των επιχειρήσεων του Ν. Καβάλας έχουν υψηλό κίνδυνο για πτώχευση. Ενώ το 35,29% των επιχειρήσεων του δείγματος χρειάζεται άμεση παρέμβαση και αναγκαία η χρηματοδοτική και λειτουργική αναδιοργάνωση της επιχείρησης, μέσα από κάποιο πλαίσιο εξυγίανσης, με την ευρεία έννοια του όρου (Κώδικας δεοντολογίας, Εξωδικαστικός Μηχανισμός, Προπτωχευτικός Κώδικας)

 

Για να αποφευχθεί η απότομη επιβάρυνση που θα προκύψει, προβλέπεται το 2018 να λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή των ασφαλίστρων στον ΕΦΚΑ το 85% του φορολογητέου εισοδήματος μαζί με τις αναλογούσες εισφορές (θα γίνεται έκπτωση 15%)

Νέο χαράτσι – σοκ, το οποίο θα επιφέρει αυξήσεις στις εισφορές των επαγγελματιών έως 130% λόγω της αλλαγής της βάσης υπολογισμού τους, έρχεται από το 2018.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από τα «Νέα» οι νέες ανατροπές για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίεςαγρότες, και αυτοαπασχολούμενους αφορούν την αλλαγή της βάσης υπολογισμού των εισφορών, όπου θα υπολογίζονται επί των ακαθάριστων εσόδων, χωρίς δηλαδή την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί, ενώ έως και φέτος επιβάλλονται επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος.

Το δημοσίευμα αναφέρει εν συνεχεία, ότι για να αποφευχθεί η απότομη επιβάρυνση που θα προκύψει, προβλέπεται το 2018 να λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή των ασφαλίστρων στον ΕΦΚΑ το 85% του φορολογητέου εισοδήματος μαζί με τις αναλογούσες εισφορές (θα γίνεται έκπτωση 15%).

Και από το 2019 να ισχύσει το νέο μέτρο πλήρως για το 100% του εισοδήματος συμπεριλαμβανομένων των εισφορών.

Εκτιμάται ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προς τα Ταμεία θα αγγίξει το 130% έως το 2021, καθώς:

– Για το 2018 τα πρόσθετα έσοδα από εισφορές ανέρχονται σε 53 εκατ. ευρώ

– Για το 2019 στα 124 εκατ. ευρώ

– Για το 2020 στα 126 εκατ. ευρώ

– Για το 2021, τα έσοδα από εισφορές τους οι εισφορές αυξάνονται στα 128 εκατ. ευρώ

Οι εισφορές θα υπολογίζονται για όλους ως ποσοστό στο εισόδημα του προηγούμενου έτους, πριν όμως, αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες για παράδειγμα για πρώην ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ ανέρχονται στο 27%.

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version