Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Έργα μαμούθ 55,6 εκ. ευρώ στο Δ.Π.Θ.

Φώτης Μάρης | “Σεπτέμβριο και Οκτώβριο δημοπρατούμε δύο σύνθετα και καλά μελετημένα έργα, στην πανεπιστημιούπολη .
Αλεξανδρούπολης με 12,25 εκ. ευρώ και στην πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής με 43,35 εκ. ευρώ”.

Στην ‘πρεμιέρα’ της νέας δεκαετίας, αναμένουμε την ολοκλήρωση των έργων, που χρειάζονται ως τρία χρόνια από τη δημοπράτηση.

Ένα έργο που για πολλούς θα φάνταζε ουτοπικό, ιδίως εν μέσω κρατικής οικονομικής δυσπραγίας, φαίνεται πως υλοποιεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Σχεδόν 56.000.000 ευρώ ‘πέφτουν’ κυρίως σε Κομοτηνή, αλλά και σε Αλεξανδρούπολη, για κτιριακές υποδομές.
Πιο συγκεκριμένα, όπως μας ενημερώνει ο αντιπρύτανης ΔΠΘ Φώτης Μάρης, σε πρώτη φάση, τον Σεπτέμβριο, δημοπρατείται το έργο με τίτλο “Κτιριακές εγκαταστάσεις Τμήματος Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ στην πανεπιστημιούπολη Αλεξανδρούπολης (Φάση Δ1 – κτίρια 1,13 & Τμήμα περιβάλλοντος χώρου Β’)”, προϋπολογισμού 12.250.000,00 ευρώ μέσω περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος της περιφέρειας ΑΜ-Θ.
Σε δεύτερη φάση, τον Οκτώβριο, δημοπρατείται το έργο με τίτλο “Κτιριακές εγκαταστάσεις της σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών και της σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών & Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ στην πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής”, προϋπολογισμού 43.350.000,00 ευρώ μέσω Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Αναφορικά με το πρώτο έργο, πρόκειται για μια επιπρόσθετη κατασκευή στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις κτιριακές υποδομές της σχολής, προκειμένου να λειτουργεί σε πιο υψηλά πρότυπα.
Αναφορικά με το δεύτερο έργο, αυτό είναι πιο κοστοβόρο κι αναμένεται να αλλάξει τον ‘χάρτη’ της Κομοτηνής, καθώς περιλαμβάνει πλήρη μετεγκατάσταση των τεσσάρων τμημάτων στην πανεπιστημιούπολη. Υπενθυμίζουμε πως τα τμήματα Πολιτικών Επιστημών, Κοινωνικής Διοίκησης (υπάρχει σχέδιο για να διαχωριστούν ξανά), Παρευξεινίων, Ιστορίας-Εθνολογίας, φιλοξενούνται όλα αυτά τα χρόνια στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Παλιάς Νομικής, εντός Κομοτηνής.
Φ. ΜΑΡΗΣ: “ΠΗΡΑΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ”
Το πρώτο, και δυσκολότερο, βήμα ανήκει στο παρελθόν, καθώς πλέον το ΔΠΘ έχει στα χέρια του την εντολή δημοπράτησης και τις πηγές χρηματοδότησης. “Πήραμε εντολή δημοπράτησης και ετοιμάζουμε όλα τα γραφειοκρατικά θέματα. Εκτιμούμε ότι στις αρχές του Σεπτέμβρη θα βγει στον αέρα ο διαγωνισμός με την διακήρυξη των κτιριακών εγκαταστάσεων της Ιατρικής Σχολής στην Αλεξανδρούπολη, και στις αρχές Οκτωβρίου ο διαγωνισμός για τις κτιριακές εγκαταστάσεις στην Κομοτηνή”, μας δηλώνει ο αντιπρύτανης του ΔΠΘ Φώτης Μάρης, ο οποίος χαρακτηρίζει το έργο ως ‘ώριμο’ και τον φορέα του, δηλαδή το Δημοκρίτειο, ως ‘αξιόπιστο’. “Το ΔΠΘ αποδεικνύει έμπρακτα πως είναι ένας φορέας ο οποίος ωριμάζει και υλοποιεί σύνθετα έργα, ενώ παράλληλα εγγυάται αφενός την καλή τους εκτέλεση κι αφετέρου την απορροφητικότητα και την αξιοποίηση των κονδυλίων”, προσθέτει.
Στο δια ταύτα, δηλαδή στο πότε μπορούμε να ελπίζουμε ότι το έργο να έχει πάρει ‘σάρκα και οστά’, ο κος Μάρης διευκρινίζει ότι πρώτα πρέπει να βρεθεί ο ανάδοχος εργολάβος και στη συνέχεια αυτός διαθέτει περί της τριετίας, προκειμένου να ολοκληρώσει την κατασκευή. Η εκτίμηση του αντιπρύτανη είναι πως “τα Χριστούγεννα αν όλα πάνε καλά θα έχουμε εργολάβο και θα είμαστε στην διαδικασία”.
Επομένως, αν όλα πάνε καλά κι έρθει αυτό το …χριστουγεννιάτικο δώρο μπορεί να αρχίσει να υλοποιείται στις αρχές του 2018. “Από την ώρα που εγκαθίσταται ο εργολάβος σε δυόμιση με τρία χρόνια είναι το χρονικό διάστημα που οι κτιριακές εγκαταστάσεις πρέπει είναι έτοιμες”, λέει ο Φώτης Μάρης, ο οποίος επεξηγεί ότι “δεν νομίζω πως το έργο θα μπορέσει να τελειώσει νωρίτερα από δυόμιση χρόνια”.
ΜΕΤΑΞΥ ΝΟΜΙΚΗΣ-ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
Μεταξύ Νομικής και Φιλολογίας, στην πανεπιστημιούπολη, είναι ο χώρος στον οποίο θα κατασκευαστεί η νέα κτιριακή υποδομή της Κομοτηνής, την οποία ο αντιπρύτανης χαρακτηρίζει ως “τη μεγαλύτερη κτιριακή εγκατάσταση που δημιούργησε ποτέ το Δημοκρίτειο και το μεγαλύτερο έργο που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε ελληνικό πανεπιστήμιο”.
Σύμφωνα με τον κο Μάρη η ‘ωριμότητα’ των μελετών είναι στο 100%. Εκτός από την τοποθεσία του νέου εγχειρήματος, για πρώτη φορά μαθαίνουμε και κάποια από τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. “Όταν τα δημοπρατήσουμε, τότε θα δημιουργήσουμε και κάποιες μικρές μακέτες, τις οποίες θα δημοσιεύσουμε, για να έχουν όλοι μια καλύτερη εικόνα. Όμως, περιγράφοντάς το, πρόκειται για ένα τριώροφο κτίριο, μια εγκατάσταση που θα απλώνεται σε πολλές χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Το κτίριο θα είναι φιλικό στο περιβάλλον και, πιο συγκεκριμένα, στην καλύτερη ενεργειακά κατηγορία. Αυτό άλλωστε ήταν και προϋπόθεση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το έργο είναι πολύ καλά μετρημένο”, τονίζει ο αντιπρύτανης.
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ‘ΠΕΤΡΙΔΗ’ ΕΝΤΟΣ ΠΟΛΗΣ
Φυσικά, αν όλα πάνε καλά, και όλα τα τμήματα του ΔΠΘ στην Κομοτηνή …μετακομίσουν προς πανεπιστημιούπολη, πίσω μένει ένα κενό, δηλαδή μια λειτουργική κτιριακή υποδομή στην ‘καρδιά’ της πόλης την οποία μπορεί να αξιοποιήσει ο Δήμος Κομοτηνής. Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης στο προηγούμενο διάστημα, υπάρχει όραμα ώστε να αξιοποιηθούν τα κτίρια για εκπαιδευτικούς σκοπούς, όχι τριτοβάθμιας αλλά δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
“Το χρηματοδοτικό εργαλείο πλέον είναι ένα, είναι το ΕΣΠΑ, δεν υπάρχει άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο σήμερα. Οι κρατικές χρηματοδοτήσεις ειδικά αυτές που αφορούν την κατασκευή έργων είναι 8 φορές λιγότερες από ότι ήταν πριν από 6-7 χρόνια. Επομένως αυτονόητα έχουμε στραφεί στο ΕΣΠΑ. Προσανατολιζόμαστε – και τώρα μπορώ να το πω για πρώτη φορά – στην αξιοποίηση των κτιρίων της παλιάς Νομικής, μετά τις εξαγγελίες του πρύτανη του πανεπιστημίου ότι είναι σε εξέλιξη μια χρηματοδότηση για την κατασκευή νέων κτιρίων στέγασης των σχολών του πανεπιστημίου στην πανεπιστημιούπολη.

Αυτό σημαίνει ότι απελευθερώνεται η παλιά Νομική. Εκεί θέλουμε να κάνουμε μια γενναία παρέμβαση – και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε το επόμενο διάστημα – έχοντας βέβαια μια θετική άποψη της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές ΑΕ ως διαδόχου του ΟΣΚ (Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων), που είναι και ο κύριος του συγκροτήματος της Παλιάς Νομικής.   Εφόσον πάρουμε καταρχήν από εκεί την έγκριση, θα προχωρήσουμε σε μελέτες έτσι ώστε με την μεταστέγαση των σχολών στην πανεπιστημιούπολη, να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα κτίρια αυτά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Και η περιοχή στην οποία βρίσκονται αλλά και οι εγκαταστάσεις αυτές καθαυτές με ένα γενναίο και σωστά προγραμματισμένο λίφτινγκ, επισκευή και ανακατασκευή, θα μπορέσουν να στεγάσουν τουλάχιστον 2 μεγάλες σχολικές μονάδες στην περιοχή μας”, αυτά είχε δηλώσει στον ‘Χ’ ο Γιώργος Πετρίδης στα μέσα Μαΐου.

xronos

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Δείτε τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας στο ENA Channel

Το ENA Channel μεταδίδει ζωντανά μέσα από την τηλεοπτική του συχνότητα όλες τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας από Ιερούς Ναούς της Καβάλας μετά από αγαστή συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου.

Δείτε σήμερα Μεγάλη Πέμπτη στις 19:00 την Ακολουθία των Παθών από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου στην Καβάλα.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Εξιχνιάστηκαν 5 υποθέσεις απατών τετελεσμένων και σε απόπειρα

Σε 3 περιπτώσεις κατάφεραν και απέσπασαν συνολικά 3.500 ευρώ, 170 χρυσά νομίσματα και κοσμήματα μεγάλης αξίας – Οι συνεργοί τους τηλεφωνούσαν προσποιούμενοι τον γιατρό ή τον αστυνομικό και ισχυρίζονταν ότι συγγενικό τους πρόσωπο έχει τραυματιστεί ή έχει προκαλέσει τροχαίο ατύχημα, υποκρινόμενοι ταυτόχρονα ακόμη και τον υποτιθέμενο συγγενή

Ειδικότερα σύμφωνα με το επίσημο αστυνομικό δελτίο της Αστυνομίας εξιχνιάσθηκαν έπειτα από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, πέντε υποθέσεις απατών εκ των οποίων τρεις τετελεσμένες και δύο σε απόπειρα, που διαπράχθηκαν το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου του 2024 σε βάρος ημεδαπών, στην πόλη της Καβάλας.

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών για το αδίκημα της απάτης, ενώ στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη δύο άγνωστοι μέχρι στιγμής συνεργοί τους.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, διακριβώθηκε ότι άγνωστος συνεργός τους τηλεφωνούσε σε πολίτες, προσποιούμενος είτε τον ιατρό είτε τον αστυνομικό και προφασιζόμενος αντίστοιχα ότι συγγενικό τους πρόσωπο είχε εμπλακεί σε ατύχημα και χρειαζόταν άμεσα πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης ή ότι είχε προξενήσει τροχαίο ατύχημα και έχει νομικές συνέπειες τις οποίες μπορεί να αποφύγει απαιτούσε χρήματα για την παροχή των υπηρεσιών του, ενώ για να γίνει περισσότερο πειστικός, άγνωστη συνεργός του συνέδραμε κατά τις τηλεφωνικές κλήσεις, προσποιούμενη το συγγενικό πρόσωπο.

Με την παραπάνω μεθοδολογία οι δράστες κατάφεραν να πείσουν τρεις ημεδαπές να συγκεντρώσουν συνολικά το χρηματικό ποσό των 3500 ευρώ,  170 χρυσά νομίσματα και κοσμήματα μεγάλης αξίας κατά περίπτωση και στη συνέχεια να τα εναποθέσουν σε προκαθορισμένα σημεία, από τα οποίο οι δύο ημεδαποί δράστες τα παραλάμβαναν. Επιπλέον σε δύο ακόμη περιπτώσεις οι απατηλές πράξεις των δραστών έγιναν αντιληπτές και δεν ολοκληρώθηκαν.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται από το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας, για την ταυτοποίηση των συνεργών τους και την εξακρίβωση τυχόν συμμετοχής τους σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δήμος Καβάλας | Ενημέρωση από την Υπηρεσία Καθαριότητας για την αποκομιδή τις ημέρες του Πάσχα

Από τη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Σερρών ανακοινώνεται ότι το πρόγραμμα της αποκομιδής των απορριμμάτων κατά τις ημέρες των αργιών του Πάσχα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

-Η αποκομιδή σύμμεικτων απορριμμάτων για τις Κοινότητες Προβατάς, Αναγέννηση, Βαμβακιά, Μονοκκλησιά, Οινούσα, Επτάμυλοι, Ελαιώνας, Άνω Βροντού, Ραχωβίτσα, Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου και ΒΙ.ΠΕ. θα πραγματοποιηθεί Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου.

-Η προγραμματισμένη αποκομιδή τη Δευτέρα 6 Μαΐου (2 η μέρα του Πάσχα) και την Τρίτη 7 Μαΐου (εορτασμός της Πρωτομαγιάς) για τις Κοινότητες και Οικισμούς Μετόχι, Ξηρότοπος, Ορεινή, Χρυσοπηγή, Ιερά Μονή Βύσσιανης, Οινούσα, Επτάμυλοι, Ελαιώνας, ΒΙ.ΠΕ. Λευκώνας, Προβατάς, Βαμβακιά, και Μονοκκλησιά θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Μαΐου.

-Η αποκομιδή σύμμεικτων απορριμμάτων για τις Κοινότητες Σκούταρι, Κάτω Καμήλα, Αδελφικό, Βαμβακούσα, Κουβούκλιο, Κωνσταντινάτο, Πεπονιά, Κουμαριά και Αγία Ελένη θα πραγματοποιηθεί κανονικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό έως και το Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου.

-Η προγραμματισμένη αποκομιδή την Δεύτερα 6 Μαΐου (2 η μέρα του Πάσχα) και την Τρίτη 7 Μαΐου (εορτασμός της Πρωτομαγιάς) για τις κοινότητες Κάτω Καμήλα, Αδελφικό, Βαμβακούσα, Κουβούκλιο, Σκούταρι (μισός οικισμός) και Κωνσταντινάτο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Μαΐου.

,-Για την πόλη των Σερρών η αποκομιδή θα πραγματοποιηθεί κανονικά μέχρι και τη Μεγάλη Παρασκευή για τα σύμμεικτα απορρίμματα και την ανακύκλωση. Το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, συμπληρωματικά θα γίνει αποκομιδή της ανακύκλωσης από συμβεβλημένο εργολάβο.

-Το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα εκτελείται κανονικά το πρόγραμμα από τον συμβεβλημένο εργολάβο.

-Την Δευτέρα 6 Μαΐου (2 η μέρα του Πάσχα) και την Τρίτη 7 Μαΐου (εορτασμός της Πρωτομαγιάς) θα πραγματοποιηθεί αποκομιδή σύμμεικτων απορριμμάτων και ανακύκλωσης από το κέντρο της πόλης και περιφερειακά, μόνο όπου υπάρχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Θερμή παράκληση, όσοι επισκεφθείτε διάφορα σημεία του Δήμου Σερρών για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, λίγο πριν αποχωρήσετε φροντίστε να καθαρίσετε το χώρο, πετώντας τα απορρίμματά σας στον πλησιέστερο κάδο απορριμμάτων. «Ας κρατήσουμε καθαρό το περιβάλλον είναι δικαίωμα όλων μας».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en