Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έξτρα μείωση 50 ευρώ στις επικουρικές συντάξεις

image_print

Έξτρα μείωση που σύμφωνα με πληροφορίες θα φτάνει τα 50 ευρώ το μήνα, λόγω αναδρομικών κρατήσεων, θα επιβάλλεται από τον Νοέμβριο σε 250.000 επικουρικές συντάξεις.

Στη λύση αυτή αντί μιας ακόμη μεγαλύτερης περικοπής που θα εξαφάνιζε τις συντάξεις, αν εφαρμοζόταν η αρχική ρύθμιση, φαίνεται να καταλήγουν το υπουργείο Εργασίας με την τρόικα.

Η νέα διάταξη θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, με όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα που έμειναν σε εκκρεμότητα από την αξιολόγηση της τρόικας τον περασμένο Ιούνιο και θα προβλέπει ότι το όριο των αναδρομικών περικοπών θα φτάνει στα 50 ευρώ και δεν θα περιορίζεται σε ένα πλαφόν μείωσης 10%, όπως αρχικά είχε προτείνει ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος.

Οι κρατήσεις θα ξεκινήσουν από τον Νοέμβριο και θα διαρκέσουν μέχρι οι συνταξιούχοι να «εξοφλήσουν» τις αναδρομικές μειώσεις που ισχύουν από τον Ιούνιο.

Οι αναδρομικές περικοπές θα πρέπει να αποφέρουν περί τα 170 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2016, αλλά με τον ορισμό πλαφόν 50 ευρώ, η εξοικονόμηση που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα δεν θα επιτευχθεί ως το τέλος του έτους, αλλά θα «περάσει» και μέσα στο 2017. Το αν θα χρειαστούν πρόσθετες περικοπές, αυτό θα εξαρτηθεί από το αν οι στόχοι θα επιτευχθούν. Προς το παρόν, κάτι τέτοιο δεν τέθηκε στις συζητήσεις.

Ο νόμος 4387 προβλέπει ότι οι αναδρομικές μειώσεις θα κρατούνταν από τρία μηνιάτικα, του Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Σε αυτή την περίπτωση οι επικουρικές που ήταν 250 ευρώ και μειώθηκαν στα 120 ευρώ (περικοπή της τάξης των 130 ευρώ) θα έφταναν να μηδενιστούν καθώς το ύψος των αναδρομικών περικοπών θα ξεπερνούσε το ποσό της επικουρικής. Για παράδειγμα, συνταξιούχος θα είχε για τους μήνες Ιούνιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο αναδρομική μείωση 390 ευρώ που θα έπρεπε να παρακρατηθούν ισόποσα από τις επικουρικές Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Δηλαδή θα έπρεπε να γίνει αναδρομική μείωση 130 ευρώ σε μηνιαία επικουρική σύνταξη των 120 ευρώ!

Με το πλαφόν των 50 ευρώ η μείωση θα είναι μικρότερη, όπως μικρότερη -όχι όμως και μηδενική- θα είναι και η επικουρική για όσους μήνες χρειάζονται μέχρι να κλείσει η διαφορά. Για παράδειγμα, η συνολική αναδρομική περικοπή των 390 ευρώ θα μοιραστεί σε δόσεις των 50 ευρώ για τους επόμενους 7,5 μήνες και στο διάστημα αυτό ο συνταξιούχος θα παίρνει 70 ευρώ αντί 120 ευρώ.

Αν μια επικουρική μειώθηκε τον Σεπτέμβριο κατά 100 ευρώ (από τα 240 στα 140 ευρώ), θα έχει αναδρομική περικοπή 300 ευρώ για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο που θα παρακρατηθούν με δόσεις των 50 ευρώ σε 6 μήνες. Στο διάστημα αυτό η σύνταξη που θα καταβάλλεται θα είναι 90 ευρώ.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειωμένη η εμπορική κίνηση στην Καβάλα

image_print

Αισθητά μειωμένη παραμένει η εμπορική κίνηση στην Καβάλα, παρά το γεγονός ότι η πόλη βρίσκεται στην καρδιά της καλοκαιρινής περιόδου και καταγράφει αυξημένη παρουσία επισκεπτών.

Για την εικόνα της αγοράς μίλησε στην κάμερα του ENA Channel ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιάννης Κελγιώργης, επισημαίνοντας ότι οι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή δεν προχωρούν σε αγορές από τα εμπορικά καταστήματα.

Όπως ανέφερε, μπορεί η κίνηση στους δρόμους και στα σημεία ενδιαφέροντος να είναι αυξημένη, ωστόσο αυτό δεν μεταφράζεται σε αντίστοιχη αύξηση του τζίρου για τις τοπικές επιχειρήσεις. Οι επαγγελματίες της αγοράς διαπιστώνουν ότι οι επισκέπτες περιορίζονται κυρίως στη βόλτα, την εστίαση και τις βασικές ανάγκες, αποφεύγοντας τις αγορές.

Η κατάσταση προκαλεί προβληματισμό στους εμπόρους, οι οποίοι περίμεναν ότι η θερινή περίοδος θα έδινε σημαντική ανάσα στην τοπική οικονομία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η αγοραστική κίνηση παραμένει υποτονική, ενώ τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων συνεχίζουν να αυξάνονται.

DNews Widget
Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρωμές Β’ Πυλώνα ΚΑΠ: Τι καταβλήθηκε και ποιες ενισχύσεις μεταφέρονται για τον Ιούλιο

Αγρότης σε καλλιέργεια με φόντο αγροτικές εκτάσεις και ενισχύσεις της ΚΑΠ
image_print

Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές του Β’ Πυλώνα της ΚΑΠ

Στις 29 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες πληρωμές του δεύτερου Πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) από την ΑΑΔΕ.

Συνολικά καταβλήθηκαν 64,69 εκατ. ευρώ σε 82.923 μοναδικούς δικαιούχους (ΑΦΜ), στο πλαίσιο των Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι ενισχύσεις που πληρώθηκαν

Το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών αφορούσε τα προγράμματα Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, για τα οποία διατέθηκαν 32,08 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησαν:

  • Μείωση Νιτρορύπανσης: 13,64 εκατ. ευρώ
  • Εξισωτική Αποζημίωση: 7,93 εκατ. ευρώ
  • Κομφούζιο: 6,96 εκατ. ευρώ
  • Αυτόχθονες Φυλές: 4,08 εκατ. ευρώ

Ποιες πληρωμές δεν πραγματοποιήθηκαν

Δεν καταβλήθηκαν οι ενισχύσεις που αφορούν:

  • Δασώσεις
  • Ευζωία Χοίρων

Αν και είχαν προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου, οι συγκεκριμένες πληρωμές δεν ολοκληρώθηκαν λόγω τεχνικού προβλήματος στα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Πότε θα γίνουν οι εκκρεμείς πληρωμές

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, οι εκκρεμότητες για τις Δασώσεις και την Ευζωία των Χοίρων αναμένεται να εξοφληθούν έως το τέλος Ιουλίου, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες τεχνικές διαδικασίες.

Οι δικαιούχοι καλούνται να παρακολουθούν τις επίσημες ανακοινώσεις για την ακριβή ημερομηνία πίστωσης των ποσών.

DNews Widget
Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στα «δωρεάν δέματα» από τρίτες χώρες

image_print

Οι καταναλωτές που πραγματοποιούν αγορές από ηλεκτρονικές πλατφόρμες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικές αλλαγές το επόμενο διάστημα, καθώς προωθούνται νέα μέτρα που βάζουν τέλος στην ανεξέλεγκτη διακίνηση των λεγόμενων «δωρεάν δεμάτων» από τρίτες χώρες.

Τα τελευταία χρόνια, εκατομμύρια μικροδέματα χαμηλής αξίας καταφθάνουν καθημερινά στην Ευρωπαϊκή Ένωση από χώρες όπως η Κίνα, μέσω μεγάλων ηλεκτρονικών πλατφορμών. Πολλά από αυτά αποστέλλονται με ιδιαίτερα χαμηλό ή ακόμη και μηδενικό κόστος μεταφοράς για τον καταναλωτή, γεγονός που έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό τόσο για τον αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις όσο και για την αποτελεσματικότητα των τελωνειακών ελέγχων.Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την επιβολή νέου τέλους διαχείρισης για κάθε μικροδέμα που εισέρχεται στην Ε.Ε. από τρίτες χώρες. Στόχος είναι να καλυφθεί το αυξημένο κόστος των τελωνειακών ελέγχων, να ενισχυθεί η προστασία των καταναλωτών από μη ασφαλή προϊόντα και να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να επηρεάσουν κυρίως τις αγορές μέσω δημοφιλών διαδικτυακών πλατφορμών, καθώς το επιπλέον κόστος ενδέχεται να μετακυλιστεί στις τελικές τιμές ή στα έξοδα αποστολής.

Έτσι, η εποχή των «δωρεάν δεμάτων» φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της.Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές αρχές επισημαίνουν ότι η αυξημένη εισροή δεμάτων χαμηλής αξίας δυσχεραίνει τους ελέγχους για την τήρηση των προδιαγραφών ασφάλειας, ενώ έχουν καταγραφεί περιπτώσεις προϊόντων που δεν συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ή παραβιάζουν τη νομοθεσία.Οι αλλαγές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον εκσυγχρονισμό του τελωνειακού συστήματος και την καλύτερη εποπτεία του ηλεκτρονικού εμπορίου. Εφόσον εγκριθούν και εφαρμοστούν, οι καταναλωτές θα πρέπει να αναμένουν ότι οι αγορές από χώρες εκτός Ε.Ε. δεν θα συνοδεύονται πλέον από τις ιδιαίτερα χαμηλές ή «δωρεάν» χρεώσεις αποστολής που ίσχυαν μέχρι σήμερα.Το επόμενο διάστημα αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για την εφαρμογή των μέτρων και τον τρόπο με τον οποίο θα επιβαρύνονται οι αποστολές, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και ασφαλούς πλαισίου για το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en