ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έντονη κινητικότητα για Brexit, ενεργοποιείται το άρθρο 50

Έντονη είναι η φημολογία για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του άρθρου 50 από την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι κάτι που μπορεί να γίνει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα! Αυτό μεταδίδουν οι Financial Times οι οποίοι σημειώνουν πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, οι ηγέτες ενημερώθηκαν πως το Λονδίνο αναμένεται να πυροδοτήσει τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, οι ηγέτες των 27 ενδέχεται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 6 Απριλίου για να απαντήσουν στην επίσημη επιστολή της κυβέρνησης Μέι για την ενεργοποίηση του «Άρθρου 50». Αξιωματούχος της βρετανικής δήλωσε στους F.T. ότι «ελπίζει» η διαδικασία να ξεκινήσει την Τρίτη, αλλά είναι βέβαιο πως θα έχει αρχίσει ως το τέλος της εβδομάδας.

Διασκεδάζει τις εντυπώσεις ο Γιούνκερ: Δεν θέλουμε την διαίρεση

Να ρίξει τους τόνους της εν εξελίξει αντιπαράθεσης και των αμφιβολιών που δημιουργούνται από τους στόχους μιας Ευρώπης «των πολλών ταχυτήτων», επιχειρεί ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. 

Όπως σημείωσε, η Ευρώπη «των πολλών ταχυτήτων» που θέλουν ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες μετά το Brexit, προς μεγάλη απογοήτευση των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών, δεν έχει στόχο να δημιουργηθεί «ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα».

«Παρατήρησα, όχι χωρίς έκπληξη, πως αυτό θεωρείται από ορισμένους συναδέλφους εισαγωγή μιας νέας γραμμής διαχωρισμού, σαν ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Δεν είναι αυτή η πρόθεση», διαβεβαίωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. O Γιούνκερ εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι κάποια στιγμή στο μέλλον το Ηνωμένο Βασίλειο θα ανέβει ξανά στο «πλοίο» της EE.

«Ελπίζω πως θα έρθει μια μέρα που οι Βρετανοί θα ανέβουν και πάλι στο πλοίο» της Ευρώπης, δήλωσε στις Βρυξέλλες στο τέλος των συνομιλιών των 27-χωρίς τη Βρετανία-για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit.

«Το Brexit δεν είναι το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το αντίθετο. Η επιλογή των Βρετανών δεν μου αρέσει, αλλά θα προχωρήσουμε ακόμη πιο δυναμικά» πρόσθεσε. Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν υπάρχουν παλιά και νέα μέλη, υπάρχουν κράτη-μέλη της ΕΕ χωρίς διάκριση.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version