Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένταση και αντιπαραθέσεις στη γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

image_print

Ένταση επικράτησε κατά σημερινή γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών.

Ειδικές αναφορές έγιναν στις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου περί δικαστικών πραξικοπημάτων, όπως και στη δημοσιοποίηση των δηλώσεων πόθεν έσχες.

Ειδικότερα, η πρόεδρος της ΕΔΕ Μαργαρίτα Στενιώτη αναφέρθηκε στην αδυναμία της πολιτείας να λάβει μέτρα που θα βοηθήσουν τη Δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι το έργο του δικαστή δεν είναι μία απλή διεκπεραίωση υποθέσεων.

Η κ. Στενιώτη, τόνισε ακόμη, ότι η απόδοση ευθυνών για καθυστερήσεις είναι ατεκμηρίωτη και άδικη, ενώ αναφέρθηκε στα προβλήματα της Δικαιοσύνης σημειώνοντας ότι στο Πρωτοδικείο το 2014 δημοσιευτήκαν 97.000 αποφάσεις με 100 οργανικά κενά. Στα δικαστήρια της Ευελπίδων, οι οργανικές θέσεις είναι 596, ωστόσο σήμερα σε αυτά υπηρετούν 428 δικαστές. Στην Εισαγγελία, οι θέσεις είναι 323 και υπηρετούν 250. «Οι συνθήκες εργασίας είναι τριτοκοσμικές. Τα μέτρα ασφαλείας ελλιπή. Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε μία χειροβομβίδα στο Πταισματοδικείο» είπε η κ. Στενιώτη.

Ακόμη, ανέφερε πως είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι «στο υπουργείο Δικαιοσύνης εργάζονται προς την κατεύθυνση της πλήρους μηχανοργάνωσης και πως σε όλες τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές συμμετέχουν δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί».

Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΔΕ απάντησε στα όσα είπε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης για το πόθεν έσχες των δικαστών (σ.σ.: Πρέπει να δημοσιεύονται και κυρίως εκείνα των ανώτατων δικαστών και όχι των Πρωτοδικών), αλλά και στις φράσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου περί «δικαστικών πραξικοπημάτων».

Ως προς τον κ. Βούτση, η κ. Στενιώτη, είπε: «Δόθηκε η εντύπωση ότι οι δικαστικοί λειτουργοί αρνούνται να δημοσιοποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, προκειμένου να αποκρύψουν παράνομες ενέργειες πλουτισμού τους, παραβλέποντας ο πρόεδρος της Βουλής, ότι όσον αφορά στους δικαστικούς λειτουργούς συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι, για τους οποίους μια τέτοια δημοσιοποίηση δεν ενδείκνυται, εν όψει των κινδύνων που ενέχει η πρόσβαση οιουδήποτε πέραν των αρμοδίων προς έλεγχο οργάνων στα στοιχεία αυτά, καθώς διατρέχουν τον κίνδυνο εγκλημάτων ή άλλων πράξεων εναντίων τους εκ μέρους διαδίκων ή προσώπων των οποίων υποθέσεις εκδίκασαν. Ο κ. Βούτσης δήλωσε ότι η δημοσιοποίηση θα αφορά μόνο τους υψηλόβαθμους δικαστές και όχι στους Πρωτοδίκες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διαφθορά είναι στους υψηλόβαθμούς δικαστές. Στη δεύτερη περίπτωση ο κ. Παπαγγελόπουλος, μίλησε για “δικαστικά πραξικοπήματα”, δίχως περαιτέρω διευκρινίσεις, δίχως να αναφέρει στοιχεία, δίχως να κατονομάζει τους “πραξικοπηματίες” και να προσφεύγει αρμοδίως προς έλεγχο αυτών, προσβάλλει το σύνολο των δικαστικών λειτουργών και αποδομεί τον θεσμό της Δικαιοσύνης.

Η Δικαιοσύνη είναι σύμφυτη με την έννοια του κράτους δικαίου, με την ίδια την έννοια της δημοκρατίας. Όλοι έχουμε όραμα για αυτήν. Την θέλουμε ανεξάρτητη, θωρακισμένη από αθέμιτες επιρροές, αξιόπιστη, ποιοτική, αποτελεσματική, ταχεία, εγγυήτρια της τήρησης των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του ανέφερε ότι η οικονομική κρίση πλήττει τη Δικαιοσύνη, ενώ παραδέχθηκε ότι ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή με την είσοδο του νέου έτους, έχει πολλές προβληματικές διατάξεις.

Επίσης, μεταξύ των άλλων, ο κ. Παρασκευόπουλος, ανέφερε: «Η νομοθεσία θα έπρεπε να δίνει λύσεις. Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό η νομοθεσία παράγεται τόσο γρήγορα που δυσκολεύει η αφομοίωσή της. Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας ήταν προαπαιτούμενο. Ψηφίστηκε με ταχύτητα και τώρα θα τεθούμε αντιμέτωποι με τα λειτουργικά του προβλήματα. Κάναμε το παν, ώστε να αναδείξουμε ότι κάποια από τα σημεία του Κώδικα έχουν αδυναμίες. Έχουν πειστεί οι δανειστές ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αξιολογηθούν από την αρχή. Επιτέλους η προσπάθεια φαίνεται ότι μπορεί να αποδώσει καρπούς».

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναφερόμενος στη φράση περί δικαστικών πραξικοπημάτων του κ. Παπαγγελλόπουλου, ανέφερε ότι «όσα είπε εξέφραζαν μία ευχή προκειμένου να διαφυλάξει τη Δικαιοσύνη από φαινόμενα που μπορούν να διαταράξουν τη λειτουργία της».

Με τη σειρά της η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, μίλησε για την επαναφορά του διλήμματος: ασφάλεια ή προστασία των δικαιωμάτων, μετά την επίθεση στο Παρίσι, ζητώντας από τους δικαστές να προβληματιστούν, αφού είναι εκείνοι που αποδίδουν δίκαιο.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου είπε ότι «πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν ζητήματα διαφθοράς συναρτώνται με ζητήματα πολιτικής, γιατί αποδιαρθρώνουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση».

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, είχε αντιπαράθεση με την πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργό και νυν πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αθανασίου, χαρακτήρισε «εξωφρενικές» τις πρόσφατες προαγωγές των δικαστών λέγοντας: «Τέτοια προσβολή που έγινε δεν έχει γνωρίσει ποτέ το δικαστικό Σώμα. Παραλείψατε 47 ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Η ΝΔ δεσμεύεται ότι θα αποκαταστήσει αυτές τις αδικίες», ενώ αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Παπαγγελόπουλου, ανέφερε ότι «ως πρώην εισαγγελέας έπρεπε να ξέρει ότι δεν πρέπει να προσβάλλονται έτσι οι δικαστές».

Η κ. Θάνου απαντώντας στον κ. Αθανασίου, είπε μεταξύ των άλλων: «Μιλήσατε για παραλείψεις… Εσείς παραλείψατε την κ. Κυττέα. Δεν αντιδράσατε όταν παραλείφθηκε η κ. Ασημακοπούλου από αντιπρόεδρος. Δεν αντιδράσατε όταν παραλείφθηκε ο κ. Κουτρουμάνος, που στη συνέχεια έγινε πρόεδρος. Μας είπε σήμερα ο κ. Αθανασίου για αυτή την διάταξη που μας έκοψε το μισό των αναδρομικών… Για τη δισταυρία, δεν είπε ότι έγινε 5 ημέρες πριν από την διενέργεια των εκλογών, χωρίς ενημέρωσή μας».

Ακολούθησε έντονος διάλογος μεταξύ του κ. Αθανασίου και της κ. Θάνου, ενώ ο κ. Αθανασίου δήλωσε, μετά το τέλος της γενικής συνέλευσης: «Στην κριτική που άσκησα για την κατάφωρη παραβίαση της δικαστικής επετηρίδας κατά την οποία κατακρεουργήθηκαν 47 ανώτατοι δικαστές, αντί να απαντήσει ο παριστάμενος υπουργός Δικαιοσύνης, απάντησε η ευνοημένη Βασιλική Θάνου. Απίθανα πράγματα».

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, επανάφερε το ζήτημα της παράτασης του ωραρίου των δικαστηρίων κατά 2 με 3 ώρες, λέγοντας ότι η εμμονή στη θέση να μην λειτουργούν πέραν του ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών δεν βοηθάει τη Δικαιοσύνη.

Η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη, ανέφερε ότι είναι κουραστικό και άχαρο να επαναλαμβάνουμε πράγματα γνωστά, αυτονόητα και χιλιοειπωμένα και προσέθεσε με νόημα: «Πόσο πολύ θίγονται οι αρμόδιοι, όταν και εάν τα ακούνε. Δεν μπορούμε όμως και να σιωπούμε. Γιατί αυτό θα εκληφθεί ως αδυναμία ή φόβος».

Ακόμη, η κ. Γιανναδάκη ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ότι το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να βλέπει τους δικαστικούς λειτουργούς ως δημοσίους υπαλλήλους. Και δεν ενδιαφέρονται για την ποιοτική αναβάθμιση του έργου τους. Η κρίση ενίσχυσε αυτή την κατάσταση, προκαλώντας θέματα σεβασμού στο κράτος δικαίου.

Τέλος, στη γενική συνέλευση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν, οι Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), Βασίλης Κόκκαλης (ΑΝΕΛ) και Γ. Καρράς (Ένωση Κεντρώων).

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Παρουσιάστηκε ο χάρτης θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ στην Καβάλα – Νέα εφαρμογή από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου

image_print

Παρουσία του Δημάρχου Καβάλας Θεόδωρου Μουριάδη, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Σωτήρη Τσεκμέζογλου, καθώς και εκπροσώπων φορέων και συλλόγων της πόλης, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της νέας ψηφιακής εφαρμογής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας, η οποία αφορά τον διαδραστικό χάρτη με τις θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ.

Η νέα εφαρμογή δημιουργήθηκε με στόχο να διευκολύνει την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία, παρέχοντας άμεση και εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία σχετικά με τις διαθέσιμες ειδικές θέσεις στάθμευσης σε ολόκληρη την πόλη. Μέσω του διαδραστικού χάρτη, οι πολίτες μπορούν να εντοπίζουν με ακρίβεια τις θέσεις ΑμεΑ, συμβάλλοντας στον καλύτερο προγραμματισμό των μετακινήσεών τους.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, επισημάνθηκε ότι η πρωτοβουλία αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό βήμα στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του Δήμου Καβάλας και στην ενίσχυση της προσβασιμότητας, με στόχο μια πόλη πιο λειτουργική και φιλική για όλους τους πολίτες.

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θεόδωρος Μουριάδης, υπογράμμισε τη σημασία της αξιοποίησης της τεχνολογίας για τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, ενώ ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Σωτήρης Τσεκμέζογλου, αναφέρθηκε στις δυνατότητες της εφαρμογής και στις παρεμβάσεις που υλοποιεί η Τεχνική Υπηρεσία για την ενίσχυση της προσβασιμότητας στην πόλη.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων ΑμεΑ και υπηρεσιών, οι οποίοι χαιρέτισαν την πρωτοβουλία, επισημαίνοντας ότι η καταγραφή και η εύκολη πρόσβαση στις θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ αποτελούν ένα ουσιαστικό εργαλείο για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία και την προώθηση της ισότιμης συμμετοχής τους στην κοινωνική ζωή.

Ο Δήμος Καβάλας καλεί τους πολίτες να αξιοποιήσουν τη νέα εφαρμογή και παράλληλα υπενθυμίζει ότι οι θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ προορίζονται αποκλειστικά για τους δικαιούχους, ζητώντας τον σεβασμό όλων, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη μετακίνηση των ατόμων που τις έχουν πραγματικά ανάγκη.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φίλιπποι: Ο «Ματωμένος Γάμος» του Λόρκα στο Αρχαίο Θέατρο

Φίλιπποι-Ματωμένος Γάμος του Λόρκα στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
image_print

Το Θεσσαλικό Θέατρο παρουσιάζει τον «Ματωμένο Γάμο» του Federico García Lorca, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, το Σάββατο 18 Ιουλίου 2026, στις 21:15, στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων.

Η παράσταση εντάσσεται σε μια ιδιαίτερα συμβολική χρονιά, καθώς το Θεσσαλικό Θέατρο συμπληρώνει 50 χρόνια αδιάκοπης καλλιτεχνικής παρουσίας, ενώ συμπληρώνονται και 90 χρόνια από τον θάνατο του Λόρκα.

Ο «Ματωμένος Γάμος», εμπνευσμένος από πραγματικό έγκλημα πάθους στην ισπανική ύπαιθρο, πραγματεύεται τον απαγορευμένο έρωτα, την τιμή των οικογενειών, τον γάμο, την ιδιοκτησία, τη βεντέτα, τη μοίρα και την κοινωνική καταπίεση των γυναικών.

Σε μια κλειστή αγροτική κοινωνία, ένας γάμος ετοιμάζεται να ενώσει δύο οικογένειες. Η Νύφη υπακούει στις κοινωνικές επιταγές, όμως μέσα της παραμένει ζωντανός ένας απαγορευμένος έρωτας. Η επιστροφή του Λεονάρντο ανατρέπει τις ισορροπίες και οδηγεί σε μια τραγική σύγκρουση πάθους, καθήκοντος και εκδίκησης.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κώστας Τσιάνος, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Γιώργος Ζιάκας, τη μουσική ο Διονύσης Τσακνής και τους φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα.

Στην παράσταση παίζουν οι Ντίνα Αβαγιανού, Άγγελος Ανδριόπουλος, Νίκος Αρβανίτης, Αναστασία Βαγενά, Γιώργος Βούντας, Χριστίνα Βράκα, Τζένη Καζάκου, Στεφανία Καραγιάννη, Δήμητρα Καραγιώργου, Αστέρης Κρικώνης, Αγγελική Λεμονή, Δημήτρης Όντος, Νίκη Παλληκαράκη και Παντελής Ψακίδης.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 18 ευρώ γενική είσοδος, 15 ευρώ στην προπώληση και 12 ευρώ μειωμένο.

Η προπώληση γίνεται μέσω more.com, στα καταστήματα Public και στα σημεία προπώλησης του Φεστιβάλ Φιλίππων.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2410 621209, 2410 533417 και 6980493082.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο επίκεντρο οι συνταξιούχοι – Τα μέτρα που εξετάζονται ενόψει ΔΕΘ

image_print

Στο επίκεντρο των κυβερνητικών σχεδιασμών βρίσκονται οι συνταξιούχοι, καθώς το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται πακέτο παρεμβάσεων που αναμένεται να ανακοινωθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκονται μέτρα που αφορούν τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, την περαιτέρω ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος και τη διόρθωση ζητημάτων που απασχολούν συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η συζήτηση για τις συντάξεις χηρείας και τις προβλέψεις του λεγόμενου «νόμου Κατρούγκαλου». Ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος ασκεί έντονη κριτική στο ισχύον πλαίσιο, υποστηρίζοντας ότι η μείωση της σύνταξης χηρείας μετά την πάροδο της τριετίας δεν θα έπρεπε να είχε θεσπιστεί εξαρχής. Όπως επισημαίνει, το συγκεκριμένο μέτρο δημιουργεί σοβαρές οικονομικές επιβαρύνσεις για χιλιάδες δικαιούχους και θεωρεί ότι απαιτείται η πλήρης κατάργησή του, ώστε να αποκατασταθούν αδικίες που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en