Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ένας ψωνισμένος υποψήφιος ή πράγματι η μετεμψύχωση του Μ. Αλεξάνδρου;

Με αφορμή την υποψηφιότητα του Απ. Τζιτζικώστα για την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, δύο καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου αποτύπωσαν σε κείμενό τους (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 31/10/15), με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μπορεί να λάβει μόνο βουλευτής. Στην ουσία, και με τον πιο επίσημο τρόπο, «ακύρωσαν» την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα.

Μετά από αυτό θα περίμενε κανείς ότι ο Απόστολος θα ένιωθε την υποχρέωση, όχι βέβαια να αποχωρήσει από την διαδικασία αφού αυτό απαιτεί χαρίσματα που προφανώς δεν διαθέτει, αλλά, να δημοσιοποιήσει τουλάχιστον σε ποια άρθρα του Συντάγματος στηρίζει τις απόψεις του. Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για τον υπερφιλόδοξο νεαρό. Έτσι, με ύφος χιλίων καρδιναλίων, ενδεδυμένος τον μανδύα του Συνταγματολόγου, από την Κηφισιά (02/11/15) απεφάνθει: «Δεν υπάρχει κανένα ασυμβίβαστο για τον Πρωθυπουργό. Είναι τόσο σαφές, τόσο ξεκάθαρο.»

Το κενό ήρθε βέβαια να «καλύψει» ο γνωστός σαμαροφύλακας Χαράλαμπος Αθανασίου. Ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βουλευτής Λέσβου, που ειρήσθω εν παρόδω έχει ασχοληθεί ως νομικός και με ζητήματα του Συνταγματικού δικαίου, σε κείμενό με τίτλο «Πρωθυπουργός μπορεί να γίνει και μη βουλευτής» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 03/11/15), προσπαθεί να ανασκευάσει τη θέση των συνταγματολόγων.

Για να θεμελιώσει το επιχείρημά του υπέρ του κ. Τζιτζικώστα χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό από τις διατάξεις των άρθρων 26, 37 παρ.1, 55 και 81 του Συντάγματος. Όπως και ο κ. Αθανασίου που, ουσιαστικά, ως μη ειδικός προσπαθεί να δείξει ότι οι ειδικοί δεν ξέρουν τη δουλειά τους, έτσι και εμείς, ως μη ειδικοί στο πολλαπλάσιο, θα προσπαθήσουμε να δείξουμε, όχι ότι ο πρώην Υπουργός δεν ξέρει τη δουλειά του, αλλά, ότι, μάλλον προσπαθεί να μας «δουλέψει». Ξεκινώντας από τον τίτλο του κειμένου του, θα επισημάνουμε ότι κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός ένας που δεν είναι βουλευτής. Δεν είναι καν αυτό το θέμα της συζήτησης. Το θέμα που μας απασχολεί, είναι, αν ο κ. Τζιτζικώστας μπορεί να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, εφόσον βέβαια εκλεγεί πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς, για να δείξουμε αυτά που «ξεχνάει» ο κ. Αθανασίου, απλώς θα παραθέσουμε την παράγραφο 4 του άρθρου 37 του Συντάγματος την οποία, μεταξύ άλλων, «επικαλείται:

«Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ανατίθεται, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, εντολή σχηματισμού Kυβέρνησης ή διερευνητική εντολή σε αρχηγό κόμματος, αν το κόμμα δεν έχει αρχηγό ή εκπρόσωπο, ή αν ο αρχηγός ή ο εκπρόσωπός του δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την εντολή σ’ αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.»

Όσοι γνωρίζουν στοιχειώδη ελληνικά μπορούν εύκολα να καταλάβουν τη βαρύτητα του επιχειρήματος του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όμως, ο κ. Τζιτζικώστας (και οι συν αυτώ) δεν προσβάλλει την νοημοσύνη των πολιτών μόνο σ’ αυτό το σημείο. Την προσβάλλει καθημερινά με τα απίθανα που λέει για να προωθήσει την υποψηφιότητά του. Μια μικρή μόνο σταχυολόγηση:

Στην «Ημερησία του Σαββάτου» (01/10/15) παρουσιάζει τον εαυτό του σαν τον μοναδικό πολιτικό άνδρα που διαθέτει η χώρα, περίπου σαν μετεμψύχωση του Μεγάλου Αλεξάνδρου: «Θέλω να γίνει η Νέα Δημοκρατία η δύναμη που ήταν τότε που την ψήφιζαν 3 εκατομμύρια και πλέον πολίτες όπως το 2004. Και πιστέψτε με δεν θα με ένοιαζε καθόλου τι θα ήμουν εγώ αν υπήρχε, αν διαφαινόταν στον ορίζοντα μια τέτοια δυναμική πορεία. Αλλά δεν διαφαίνεται, οπότε πρέπει να τη χτίσουμε όλοι όσοι πιστεύουμε σ’ αυτήν.»

Στην ίδια συνέντευξη προσπαθεί να οικειοποιηθεί προσωπικά το ποσοστό που απέσπασε στις περιφερειακές εκλογές: «Οι πολιτικές μου καταβολές όπως και οι πολιτικές μου προτάσεις, αλλά και οι πολιτικές μου πρακτικές, ψηφίστηκαν από τους πολίτες σε ποσοστό 72% στη δεύτερη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας». Θα θέλαμε να θυμίσουμε στον Απόστολο ότι το «πραγματικό» ποσοστό του είναι αυτό του πρώτου γύρου, δηλαδή 32,81%. Θα τον πληροφορήσουμε ακόμα ότι το ποσοστό του στον δεύτερο γύρο είναι 71,01% και όχι 72%, όπως συνεχώς λέει. Επίσης, θα θέλαμε να του επισημάνουμε ότι τα δύο αυτά ποσοστά δεν οφείλονται στις πολιτικές του προτάσεις και πρακτικές, αλλά στην κατακραυγή της κοινωνίας στους το «φωτισμένους» χειρισμούς του Σαμαρά και του Παπαμιμίκου.

Στα Γιάννενα (31/10/15) μας εξηγεί ότι βιάζεται για το καλό μας και όχι από προσωπική φιλοδοξία: «Πριν πάρω τις αποφάσεις μου πολλοί μου έλεγαν: “Γιατί βιάζεσαι; Είσαι μόλις 38 χρόνων. Έχεις τέσσερα χρόνια στην Περιφέρειά σου. Περίμενε. Καλλιέργησε το προφίλ σου, την εικόνα σου από το ρόλο που έχεις. Άσε τους άλλους να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Η παράταξη έχει δυσκολίες τώρα, η χώρα ακόμα μεγαλύτερες”. Δεν είναι αυτή η λογική μου για την πολιτική. Δεν είναι η προσωπική φιλοδοξία που πρέπει να κυριαρχεί στις αποφάσεις ενός πολιτικού.»

Στην «Real News» (01/11/15) πραγματικά το τερματίζει. Μας λέει γιατί θεωρεί τον εαυτό του καλύτερο υποψήφιο: «Θέλω να αυτοπροσδιορίζομαι και να αντλώ τη δύναμή μου από τις υγιείς δυνάμεις που με στηρίζουν». Σε αυτό το σημείο μέχρι και ο Παπαμιμίκος, αν δεν το έγραψε βέβαια ο ίδιος, θα πρέπει να γέλασε.

Ιωάννης Καλαμίδης
tokentro.com

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συνόδευσαν στον Δ. Νέστου Υποψήφιοι Ευρωβουλετές

Τελική ευθεία για την Κυριακή των Ευρωεκλογών με τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές να περιοδεύουν στην επικράτεια αποκτώντας εικόνα για τα θέματα κάθε τόπου.

Στο πλευρό του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη, βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας 13 Μαϊου στην Χρυσούπολη και υποψήφιοι Ευρωβουλευτές με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να συζητήσουν με τους αγρότες και τους αρμόδιους φορείς που παρευρέθησαν, για τα θέματα του πρωτογενούς τομέα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Θέματα λειψυδρίας απασχολούν τους αγρότες στην Π.Ε Καβάλας

Δεν είναι μόνο οι χαλαζοπτώσεις και οι καταστροφές που έχουν υποστεί οι αγροτικές καλλιέργειες στον Νομό Καβάλας, αλλά οι αγρότες καλούνται συνεχώς να αντιμετωπίζουν ζημιοφόρα προβήματα.

Είτε στον Δήμο Παγγαίου με το φράγμα του Μαρμαρά, είτε στον Δήμο Νέστου με την χαμηλή στάθμη του ποταμού, οι αγρότες αναμένεται να αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα με το πότισμα των καλλιεργειών τους.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Eurovision 2024: Μη χάσετε τον Μεγάλο Τελικό με την Ελλάδα και τη Μαρίνα Σάττι

Τον Μεγάλο Τελικό της 68ης Eurovision θα παρακολουθήσετε, σε απευθείας σύνδεση με τη σκηνή του Malmö Arena, από την ΕΡΤ1 και το Δεύτερο Πρόγραμμα με ελληνικό σχολιασμό καθώς και από το Eurovision Channel, στο ERTFLIX, στην πρωτότυπη μετάδοση, το Σάββατο 11 Μαΐου 2024, στις 22:00.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Μετά την επιτυχημένη εμφάνισή της στον Β’ Ημιτελικό, η Μαρίνα Σάττι κέρδισε για την Ελλάδα το πολυπόθητο εισιτήριο για τον Τελικό με το τραγούδι «ZARI».

Τη μουσική του τραγουδιού «ZARI» συνέθεσαν οι Μαρίνα Σάττι, OGE, Kay Be, Nick Kodonas, Jay Stolar, Gino The Ghost και Jordan Palmer, ενώ τους στίχους υπογράφουν οι VLOSPA, OGE, Μαρίνα Σάττι και Solmeister. Creative director της εμφάνισης της Μαρίνας Σάττι στη σκηνή της Eurovision είναι ο Φωκάς Ευαγγελινός, τη χορογραφία και το movement direction έχει αναλάβει ο Mecnun Giasar (Majnoon), ενώ το art direction οι NMR.

Τον Μεγάλο Τελικό της Eurovision θα σχολιάσουν οι Θανάσης Αλευράς και Ζερόμ Καλούτα.

Το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής, στον Μεγάλο Τελικό της Eurovision θα ανακοινώσει η Έλενα Παπαρίζου, η μοναδική που κατέκτησε την πρώτη θέση για την Ελλάδα στη Eurovision του 2005, με το τραγούδι «My number one».

Στον Τελικό θα συμμετάσχουν οι 20 χώρες που προκρίθηκαν από τους δύο Ημιτελικούς, οι Big Five (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία) και η διοργανώτρια χώρα, Σουηδία.

Η σειρά εμφάνισης των χωρών στον Τελικό έχει ως εξής: Σουηδία, Ουκρανία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ισραήλ, Λιθουανία, Ισπανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Λετονία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Ιταλία, Σερβία, Φινλανδία, Πορτογαλία, Αρμενία, Κύπρος, Ελβετία, Σλοβενία, Κροατία, Γεωργία, Γαλλία, Αυστρία

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en