Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έλεγχοι για μαύρη εργασία με… δημόσια προειδοποίηση!

Η «Διαύγεια» καρφώνει τους ελεγκτές του ΣΕΠΕ μια ημέρα πριν τους ελέγχους

Η «μαύρη» εργασία πατάσσεται, η ανεργία μειώνεται. Αυτό υποστηρίζει το υπουργείο Εργασίας το τελευταίο διάστημα, «διαφημίζοντας», μεταξύ άλλων, και τους ελέγχους που διενεργούν οι «ράμπο» του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στην Περιφέρεια, προκειμένου να εντοπίσουν τους ανασφάλιστα απασχολούμενους.

Ωστόσο, σημερινό δημοσίευμα αποκαλύπτει μια συγκλονιστική λεπτομέρεια, που θέτει σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο είναι κρυφοί και αιφνιδιαστικοί αυτοί οι έλεγχοι, τινάζοντας επί της ουσίας στον αέρα τα επιχειρήματα του υπουργείου Εργασίας.

Όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα, που υπογράφει ο Γιώργος Γάτος, οι… υποψιασμένοι εργοδότες, έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν μία ημέρα πριν, εάν οι ελεγκτές του ΣΕΠΕ θα επισκεφτούν την περιοχή τους, το ονοματεπώνυμο των «ράμπο», ακόμα και τον αριθμό κυκλοφορίας των αυτοκινήτων με τα οποία κινούνται!

Και μάλιστα, τη δυνατότητα αυτή τους την παρέχει το ίδιο το κράτος. Πώς; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μία ημέρα πριν από τους προγραμματισμένους ελέγχους που έχει σχεδιάσει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας να πραγματοποιήσει στην περιφέρεια για να εντοπίσει ανασφάλιστα απασχολούμενους, δημοσιεύονται στη «Διαύγεια» όλα τα στοιχεία για τους επικείμενους «αιφνιδιαστικούς» ελέγχους.

Δηλαδή, δημοσιεύονται όλες οι λεπτομέρειες για τα «εκτός έδρας» ταξίδια των ελεγκτών, παρέχοντας στους εργοδότες πλήρη στοιχεία για τον τόπο και τη διάρκεια των ελέγχων, το ονοματεπώνυμο του επιθεωρητή εργασίας ακόμη και τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου με το οποίο κινείται! Και όλα αυτά στο διαδίκτυο, μία ημέρα πριν από τους ελέγχους!

Οι αποφάσεις που αναδημοσιεύει η εφημερίδα από τη «Διαύγεια» αποκαλύπτουν την ηλεκτρονική «τρύπα» στους ελέγχους για την αδήλωτη εργασία.

Στα εν λόγω έγγραφα, που επαναλαμβάνουμε είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο ένα 24ωρο πριν από τους ελέγχους, αποκαλύπτονται τα ονόματα των μετακινούμενων επιθεωρητών, η ημερομηνία αναχώρησης και επιστροφής, η περιοχή της Ελλάδας που πρόκειται να κάνουν «σαφάρι», το μέσο με το οποίο θα μετακινηθούν, αλλά και ο αριθμός των ημερών εργασίας που θα εργαστούν «εκτός έδρας».



Οι αναρτήσεις στη «Διαύγεια»… καρφώνουν τους ελεγκτές 

Με αυτό τον τρόπο, σεμνά και… διακριτικά, οι εργοδότες και οι λογιστές γνωρίζουν εκ των προτέρων, εάν θα βρεθούν στο στόχαστρο του ΣΕΠΕ και το χειρότερο έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να «προετοιμαστούν».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Κ. Πανταζής έχει εντοπίσει την ηλεκτρονική «τρύπα» και έχει πληροφορήσει σχετικά την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Η ιδιότυπη αυτή πληροφόρηση, γίνεται μεν για δημοσιονομικούς λόγους, καθώς αποτελεί υποχρέωση η ανάρτηση στο διαδίκτυο των δαπανών κάθε φορέα του Δημοσίου, ωστόσο, είναι τουλάχιστον προφανές ότι όχι μόνο περιορίζει την αποτελεσματικότητα των ελέγχων, αλλά θέτει ακόμη και σε κίνδυνο την ασφάλεια των ελεγκτών, αφού τα προσωπικά τους στοιχεία και οι λεπτομέρειες για τα επαγγελματικά τους ταξίδια δημοσιεύονται στο διαδίκτυο και γίνονται «βορά» στις κάθε λογής διαθέσεις των επιχειρηματιών.

Μία απλή λύση, θα ήταν, για παράδειγμα, να δημοσιεύονται οι εν λόγω αποφάσεις στη «Διαύγεια», μία ημέρα μετά τη διενέργεια των ελέγχων, και όχι μία ημέρα πριν…

Η είδηση της επίσκεψης των ελεγκτών, πάντως, είναι αλήθεια ότι «κυκλοφορεί» με μεγάλη ταχύτητα στις περιοχές που βρίσκονται οι ελεγκτές με αποτέλεσμα να αυξάνονται θεαματικά οι προσλήψεις τις ημέρες που γίνονται οι έλεγχοι, όπως έδειξαν και τα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» που ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τραυματισμός οδηγού δικύκλου στην Ερυθρού Σταυρού στην Καβάλα

Τραυματίστηκε ένας οδηγός δικύκλου μετά από σύγκρουση του δικύκλου με Ι.Χ όχημα στην οδό Ερυθρού Σταυρού στην Καβάλα το μεσημέρι του Σαββάτου.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι ο οδηγός δικύκλου θέλησε να κάνει αναστροφή στο σημείο, ωστόσο το Ι.Χ όχημα ήρθε με ταχύτητα από πίσω με αποτέλεσμα να συμβεί το τροχαίο.

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο :

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Μεγάλη επιτυχία για το Food Truck Festival στις Κρηνίδες Καβάλας: Γεύσεις, διασκέδαση και πλήθος κόσμου

H έναρξη του Food Truck Festival στις Κρηνίδες Καβάλας σημείωσε τεράστια επιτυχία, συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου που ήρθε να απολαύσει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία και ατέλειωτη διασκέδαση.

Από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής η πλατεία Πελεκανίδη στις Κρηνίδες Καβάλας, γέμισε με ανθρώπους όλων των ηλικιών που ήθελαν να γευτούν τις εκλεκτές λιχουδιές που προσέφεραν τα food trucks.

Η ποικιλία των γεύσεων ήταν εντυπωσιακή, καλύπτοντας όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις. Από παραδοσιακές ελληνικές συνταγές και μεσογειακές λιχουδιές, μέχρι εξωτικά πιάτα από την Ασία και την Λατινική Αμερική, το φεστιβάλ κατάφερε να συνδυάσει διαφορετικές κουζίνες και πολιτισμούς, προσφέροντας στους επισκέπτες μια αξέχαστη γαστρονομική περιήγηση.

Η ατμόσφαιρα ήταν ζωντανή και χαρούμενη, με μουσική και διάφορες διασκεδαστικές δραστηριότητες να συμπληρώνουν την εμπειρία.

Οι επισκέπτες δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους για την οργάνωση και την ποικιλία των προσφορών. Τα χαμόγελα και τα θετικά σχόλια ήταν παντού, επιβεβαιώνοντας την επιτυχία της διοργάνωσης.

Το Food Truck Festival στις Κρηνίδες Καβάλας απέδειξε ότι μπορεί να γίνει πλέον θεσμός!

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Στην Άλγεβρα εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ

Με το μάθημα των Μαθηματικών (Άλγεβρα) συνεχίζονται σήμερα, Σάββατο, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ.

Πρόκειται για το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας που δίνουν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, καθώς από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Ιουνίου έως και τις 17 Ιουνίου 2024, θα εξετάζονται σε μαθήματα ειδικότητας, με ενδιάμεσο κενό, λόγω των Ευρωεκλογών, μεταξύ 5 και 11 Ιουνίου.

Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, οι Πανελλαδικές άρχισαν την περασμένη Πέμπτη 31 Μαΐου με την εξέταση στο μάθημα των Νέων Ελληνικών.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en