Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έλεγχοι από την Οικονομική Αστυνομία για εκτεταμένη φοροδιαφυγή

Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε δύο πολύ σημαντικές υποθέσεις, που σχετίζονται με εκτεταμένη και συστηματική φοροδιαφυγή σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, καθώς και άλλα συναφή ποινικά αδικήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος.

Για το χειρισμό και τη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών απαιτήθηκε πολύμηνη και εμπεριστατωμένη  έρευνα,  που πραγματοποίησαν εξειδικευμένα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα :

  • η πρώτη υπόθεση αφορά σε εκτεταμένη υπερσυνταγογράφηση και φοροδιαφυγή από δεκατέσσερις (14) συνολικά γιατρούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε είναι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και
  • η δεύτερη υπόθεση αφορά σε κακουργηματικής μορφής απάτη και   φοροδιαφυγή από Όμιλο Εταιρειών Ι.Ι.Ε.Κ. (Ιδιωτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης), ο οποίος δραστηριοποιείται στη μεταδευτεροβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση, πέραν της εικοσαετίας.

Πιο αναλυτικά, για την πρώτη υπόθεση, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, μετά από συστηματική διερεύνηση και εξέταση μεγάλου αριθμού φορολογικών και τραπεζικών δεδομένων, υποβλήθηκαν στον Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς τα αποτελέσματα της έρευνας, για τους παραπάνω γιατρούς, υπό μορφή προανακριτικού πορίσματος.

Η έρευνα αφορούσε κυρίως στη διαπίστωση τέλεσης παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας, καθώς και της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προανακριτικού υλικού εντοπίστηκε φοροδιαφυγή από τους συγκεκριμένους γιατρούς, σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, συνολικού ύψους 1.400.000 ευρώ, καθώς και πλήθος περιπτώσεων υπερσυνταγογράφησης.

Ενδεικτικές είναι τέσσερις περιπτώσεις γιατρών, οι οποίοι είχαν εκδώσει τουλάχιστον (16.400) ιατρικές συνταγές, σε διάστημα μόλις τριών μηνών (Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2012), με χαρακτηριστική, μεταξύ αυτών την περίπτωση γιατρού στη Βόρεια Ελλάδα που είχε εκδώσει, στο ίδιο χρονικό διάστημα, συνταγές, η συνολική αξία των οποίων ξεπερνά το ποσό των 405.000 ευρώ.

Τις ειδικότερες λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση θα σας παρουσιάσει ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Ταξίαρχος κ. Αλαμάνας Απόστολος.

Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας μετά από αξιοποίηση μεγάλου όγκου δεδομένων, που σχετίζονται με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (e-συνταγογράφηση), προχώρησε σε εξέταση και επεξεργασία των στοιχείων πενήντα (50) περίπου ιατρών, οι οποίοι, για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2012, είχαν εκδώσει πολύ μεγάλο αριθμό συνταγών.

Από την περαιτέρω ανάλυση των φορολογικών και τραπεζικών δεδομένων για τα οικονομικά έτη 2011, 2012 και 2013, προέκυψαν σημαντικά επιβαρυντικά στοιχεία για δεκατέσσερις (14) από τους παραπάνω ιατρούς, τόσο σε επίπεδο φοροδιαφυγής, όσο και σε επίπεδο υπερσυνταγογράφησης.

Οι πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης είναι οι εξής :

  • ιατρός ειδικότητας γενικής ιατρικής (ελεύθερος επαγγελματίας) που δραστηριοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα, είχε εκδώσει περίπου 9.400 ιατρικές συνταγές μέσα στους τρεις μήνες της υπό έρευνας χρονικής περιόδου (Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2012). Με δεδομένο ότι κάθε μήνας έχει 22 εργάσιμες ημέρες, ο συγκεκριμένος ιατρός εξέδιδε περίπου 147 συνταγές ημερησίως, ενώ η συνολική αξία των συνταγών που εκδόθηκαν σε αυτό το χρονικό διάστημα ξεπερνά το ποσό των 405.000 ευρώ,
  • ιατρός ειδικότητας γενικής ιατρικής εργαζόμενος σε νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, εξέδωσε περίπου 2.200 ιατρικές συνταγές τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο του έτους 2012, οι οποίες σε ποσοστό περίπου 84% εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο,
  • ιατρός ειδικότητας γενικής ιατρικής εργαζόμενος σε νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, εξέδωσε περίπου 1.200 ιατρικές συνταγές, οι οποίες σε ποσοστό περίπου 67% εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο για το ίδιο χρονικό διάστημα,
  • ιατρός ειδικότητας παθολογίας (ελεύθερος επαγγελματίας) που δραστηριοποιείται στη Στερεά Ελλάδα, μέσα στους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2012, συνταγογράφησε περίπου σε 3.600 ασθενείς, γεγονός το οποίο υποδηλώνει ότι ο εν λόγω ιατρός εξέταζε κατά μέσο όρο 1.200 ασθενείς μηνιαίως.

Σημειώνεται ότι για τη διεξαγωγή της έρευνας, ελήφθησαν υπόψη κριτήρια όπως:

  • το συνολικό χρηματικό ποσό των ιατρικών συνταγών ανά ιατρό,
  • ο συνολικός αριθμός των συνταγών ανά ιατρό,
  • ο μέσος όρος αξίας ανά συνταγή,
  • ο συνολικός αριθμός ασθενών που συνταγογραφήθηκαν,
  • το ποσοστό των ιατρικών συνταγών που εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο,
  • το είδος και η κατασκευάστρια φαρμακοβιομηχανία, δεδομένου ότι τα συνταγογραφημένα σκευάσματα προέρχονταν, στο σύνολό τους, από εταιρείες, που κατατάσσονται μεταξύ των πρώτων σε πωλήσεις.

Προέκυψε επίσης ότι, τα δηλωθέντα εισοδήματα και οι πραγματοποιούμενες τραπεζικές καταθέσεις των (14) γιατρών, για το υπό εξέταση χρονικό διάστημα, δεν αντιστοιχούσαν μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι για την πλειοψηφία των γιατρών, οι τραπεζικές καταθέσεις που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους υπερβαίνουν το σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων. Η εν λόγω αναντιστοιχία υπερβαίνει συνολικά το ποσό του (1.400.000) ευρώ.

Το σύνολο των διαπιστώσεων της έρευνας παρατίθεται σε σχετική «Έκθεση Παράθεσης Φορολογικών και Τραπεζικών Δεδομένων».

Από την εξέταση των στοιχείων διαφαίνεται ότι οι συγκεκριμένοι γιατροί έχουν διαπράξει συστηματικά εκτεταμένη φοροδιαφυγή, μη δηλώνοντας εισοδήματα που προέρχονται, είτε από μη έκδοση αποδείξεων, είτε από «χρηματοδότηση» φαρμακευτικών εταιρειών για συνταγογράφηση των σκευασμάτων τους ή ακόμη και από «χρηματοδότηση» προερχόμενη από συγκεκριμένα φαρμακεία στα οποία εκτελούσαν τις συνταγές.

Για την υπόθεση έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) για τη διενέργεια του σχετικού φορολογικού ελέγχου.

Εκπρόσωπος Τύπου

Η δεύτερη υπόθεση αφορά σε κακουργηματικής φύσεως απάτη από Όμιλο Εταιρειών (Ιδιωτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης), ο οποίος για πάνω από 20 χρόνια δραστηριοποιείται στον τομέα της μεταδευτεροβάθμιας ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται συνολικά δεκατέσσερα (14) φυσικά πρόσωπα (από 35 έως 97 ετών), τα οποία σχετίζονται με τον συγκεκριμένο Όμιλο, είτε ως ιδιοκτήτες είτε κατέχοντας άλλες θέσεις. Σε βάρος τους έχει σχηματισθεί δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτη σε κακουργηματικό βαθμό, καθώς και πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»).

Η συγκεκριμένη υπόθεση διερευνήθηκε στο πλαίσιο Προκαταρκτικής Εξέτασης, η οποία ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματα που προέκυψαν υπεβλήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Για το χειρισμό της υπόθεσης απαιτήθηκε πολύμηνη, συστηματική και εξειδικευμένη αστυνομική έρευνα, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάσθηκε ένας εξαιρετικά μεγάλος όγκος από φορολογικά στοιχεία και τραπεζικά δεδομένα, ενώ εντοπίστηκε εκτεταμένη φοροδιαφυγή, που αγγίζει τα 20.000.000 ευρώ.

Τις ειδικότερες λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση θα σας παρουσιάσει ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Ταξίαρχος κ. Αλαμάνας Απόστολος.

Από τα στοιχεία της προδικαστικής δικογραφίας προκύπτει ότι οι ιδιοκτήτες του παραπάνω Ομίλου, οι οποίοι έχουν μεταξύ τους συγγενικές σχέσεις, ίδρυαν με νομιμοφανείς τρόπους εταιρείες, στις οποίες τοποθετούσαν «αχυράνθρωπους», ως νομικά υπεύθυνους – διαχειριστές. Τα άτομα αυτά στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν υπέργηρα και χωρίς οικονομική επιφάνεια.

Οι συγκεκριμένες εταιρείες «βιτρίνες» λειτουργούσαν με αποκλειστικό σκοπό τη διαφημιστική προβολή και την «ενοικίαση» διοικητικού και διδακτικού προσωπικού, στις εταιρείες του Ομίλου. Με τη δημιουργία των συγκεκριμένων εταιρειών ο Όμιλος απαλλασσόταν από την υποχρέωση καταβολής, αφενός μεν ασφαλιστικών εισφορών για το σύνολο του προσωπικού, που εργαζόταν στις εταιρείες του Ομίλου και αφετέρου του αγγελιόσημου για τις διαφημίσεις του Ομίλου.

Από τη μακροχρόνια αυτή δράση, προέκυψε η συγκέντρωση οφειλών ύψους άνω των (6.000.000) ευρώ προς το Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ι.Κ.Α.) και τουλάχιστον (100.000) ευρώ προς το Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης (Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ.).

Για να αποφύγουν πλήρως την καταβολή των οφειλών, όταν αυτές γίνονταν απαιτητές, οι εταιρείες «βιτρίνες» πτώχευαν με νομιμοφανείς τρόπους, παύοντας τη λειτουργία τους και καθιστώντας έτσι αδύνατη την είσπραξη των οφειλόμενων χρηματικών ποσών από το Δημόσιο, καθότι οι «αχυράνθρωποι» δεν διέθεταν περιουσιακά στοιχεία.

Επιπλέον είναι χαρακτηριστικό ότι για το ρόλο των «αχυράνθρωπων», επιλέγονταν υπέργηρα άτομα, προκειμένου να τύχουν εύνοιας των σχετικών ποινικών διατάξεων, σε περίπτωση καταδίκης για οικονομικό έγκλημα και συγκεκριμένα να μην φυλακισθούν.

Με τον τρόπο αυτό, οι εταιρείες του Ομίλου συνέχιζαν την οικονομική τους δραστηριότητα αδιάλειπτα και χωρίς οικονομικές οφειλές, ιδρύοντας νέες εταιρείες «βιτρίνες».

Στο πλαίσιο της έρευνας, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας  πραγματοποίησε έλεγχο στους χώρους του Ομίλου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων, που σχετίζονται με την υπόθεση, ενώ πραγματοποιήθηκε άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου και για τα δεκατέσσερα (14) εμπλεκόμενα φυσικά πρόσωπα, για τη χρονική περίοδο από το έτος 1999 έως και το 2012.

Από την ανάλυση και επεξεργασία των διαθέσιμων τραπεζικών και φορολογικών δεδομένων, προέκυψε αναντιστοιχία μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και των καταθέσεων στους τηρούμενους τραπεζικούς λογαριασμούς, για την πλειοψηφία των παραπάνω προσώπων. Πιο αναλυτικά διαπιστώθηκε ότι οι τραπεζικές καταθέσεις, που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους, υπερβαίνουν το σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων τους.

Η αναντιστοιχία αυτή, όπως προέκυψε, υπερβαίνει συνολικά το ποσό των (19.800.000) ευρώ. Τα δεδομένα και οι διαπιστώσεις της έρευνας αποτυπώνονται αναλυτικά σε σχετική «Έκθεση Παράθεσης Οικονομικών Στοιχείων», που συντάχθηκε από εξειδικευμένους Αξιωματικούς (ειδικών καθηκόντων) της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, καθώς προκύπτει ότι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα απέκρυψαν σημαντικά εισοδήματα, διαπράττοντας εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Για τα αποτελέσματα και τα δεδομένα της έρευνας ενημερώνονται και οι αρμόδιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) για τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου και την επιβολή των ανάλογων προστίμων που προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία.                                           

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ανείπωτη τραγωδία στην Ξάνθη | 17χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του!

Ο 17χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του παίρνοντας χάπια – Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες άφησε δυο σημειώματα στα οποία εξηγεί τους λόγους που προέβη στο απονενοημένο διάβημα .

Ανείπωτη τραγωδία στην Ξάνθη το Σάββατο 27 Απριλίου – Ο 17χρονος  διέμενε σε οικοδομή στην οδό Καβάλας με τον πατέρα του.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τον 17χρονο εντόπισε ο πατέρας του ενώ στο σπίτι ο αυτόχειρας άφησε δυο σημειώματα στα οποία εξηγεί τους λόγους που προέβη στο απονενοημένο διάβημα.

xanthipost.gr

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Φωτιά σε καλύβα στο Ελαιοχώρι του Παγγαίου

Μία καλύβα τυλίχτηκε στις φλόγες, κάτω από άγνωστες συνθήκες το μεσημέρι της Κυριακής 28 Απριλίου στο Ελαιοχώρι του Δήμου Παγγαίου.

Η συγκεκριμένη καλύβα ήταν εντός δασικής έκτασης ενώ στο σημείο υπήρξε άμεση παρέμβαση της Π.Υ Ελευθερούπολης.

Επίσης στο σημείο βρέθηκε άμεσα και ο Αντιδήμαρχος Παγγαίου Χρήστος Πριονίδης.

Δείτε video και φωτογραφίες :

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Γκάλοπ Marc για το ΘΕΜΑ | Περνάει τον πήχη του 33% η ΝΔ, στο Κέντρο η μάχη για τους αναποφάσιστους

Στο όριο του πήχη τον οποίο έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται η εκλογική απήχηση της κυβερνητικής παράταξης, η οποία έξι εβδομάδες πριν από την ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου αναπτύσσει δυναμική που την οδηγεί στην επίτευξη του στόχου για ποσοστό αντίστοιχο με το 33,12% που είχε λάβει η Ν.Δ. στην προ πενταετίας ανάλογη αναμέτρηση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αν και σε αδρές γραμμές και με εξαίρεση τη συνεχιζόμενη πτωτική τάση του ΠΑΣΟΚ οι υφιστάμενοι συσχετισμοί δυνάμεων στην πρόθεση ψήφου παραμένουν αμετάβλητοι, ωστόσο, όπως προοιωνίζονται τα ευρήματα της μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε για το «ΘΕΜΑ» η εταιρεία Marc, ο καθοριστικός παράγων που θα κρίνει την έκβαση της αναμέτρησης είναι ο τρόπος με τον οποίο θα κατανεμηθεί το 10% του εκλογικού σώματος, το οποίο εξακολουθεί να δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει.

PINAKAS2

Από το προφίλ της συγκεκριμένης δεξαμενής ψηφοφόρων που διερεύνησαν οι αναλυτές της εταιρείας μετρήσεων προκύπτει ότι στην πλειονότητά τους αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι (26,2%) και κεντροαριστεροί (21,8%), ενώ έχουν ποικίλη κομματική προέλευση έχοντας ψηφίσει Ν.Δ. (28%), ΣΥΡΙΖΑ (24%) και ΠΑΣΟΚ (16,7%), γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κρίσιμη μάχη θα δοθεί -κι αυτή τη φορά- για την επικράτηση στον χώρο του Κέντρου.

poll-1

Την ίδια ώρα, άλλωστε, τα κόμματα της πέραν της Ν.Δ. Δεξιάς εμφανίζονται μεν με ενισχυμένη απήχηση, πλην όμως φαίνεται ότι οι δυνάμεις τους έχουν πιάσει ταβάνι και το μόνο διακύβευμα της δικής τους προεκλογικής καμπάνιας θα είναι πιθανότατα η διεκδίκηση του 2,2% του εκλογικού σώματος που εξακολουθεί να συντάσσεται με τον σχηματισμό Σπαρτιάτες, ο οποίος δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές μετά την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου που κατέληξε ότι πραγματικός αρχηγός τους είναι ο έγκλειστος στις φυλακές πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

Αναλυτικότερα, από τα ευρήματα της μέτρησης στην πρόθεση ψήφου προκύπτει ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης της δύναμής της, αφού συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη έρευνα της Marc κέρδισε μία μονάδα και έφτασε στο 30,6%, ποσοστό που είναι υπερδιπλάσιο από τον επόμενο στην κατάταξη αντίπαλό της. Σε ανοδική τροχιά κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανέβασε κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες την απήχησή του κατά το τελευταίο τρίμηνο και με 12,8% πέρασε καθαρά δεύτερος, πλην όμως απέχει σημαντικά από τον στόχο της ανατροπής των συσχετισμών που έχει θέσει ο αρχηγός του Στέφανος Κασσελάκης.

poll-2
poll-3
Ο Βελόπουλος

Πτωτικά, στον αντίποδα, εξακολουθεί να πορεύεται το ΠΑΣΟΚ που απώλεσε 4 εκατοστιαίες μονάδες από τον περασμένο Ιανουάριο και βρίσκεται μακριά από την επιδίωξη του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη να αναδειχθεί σε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπό προϋποθέσεις, μάλιστα, η Χαριλάου Τρικούπη κινδυνεύει να χάσει και την τρίτη θέση αν δεν ανακοπεί η τάση ανόδου που παρουσιάζει η Ελληνική Λύση, η οποία κέρδισε 3 μονάδες το τελευταίο τρίμηνο και μπορεί -μαζί με τη Φωνή Λογικής- να συμμετάσχει στη λεία των ψήφων των Σπαρτιατών.

Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι στην εκτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών η ανώτατη τιμή την οποία υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, που είναι το 11,1%, είναι μεγαλύτερη από την κατώτατη τιμή του 10%, όπου υπολογίζεται ότι μπορεί να βρεθεί η εκλογική δύναμη του ΠΑΣΟΚ.

Με βάση την εκτίμηση της Marc για το τελικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η Νέα Δημοκρατία, που παρουσιάζει συσπείρωση των παλαιών της ψηφοφόρων σε ποσοστό 69,2%, αναμένεται να βρεθεί στο 33,4%, αφήνοντας πολύ πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, με συσπείρωση της τάξης του 52,8%, ανεβαίνει στο 14,7%, που υπολείπεται σαφώς τόσο από το 17,83% που συγκέντρωσε ο Αλέξης Τσίπρας στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές όσο, πολύ περισσότερο, από το 23,75% των ευρωεκλογών του Μαΐου του 2019.

Για το ΠΑΣΟΚ η εκτίμηση είναι ότι θα κινηθεί πέριξ του 11,4%, που είναι πολύ κοντά στο 11,84% των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών, αλλά μεγαλύτερο από το 7,72% που είχε η Χαριλάου Τρικούπη στις τελευταίες ευρωεκλογές. Κερδισμένοι της αναμέτρησης θα είναι η Ελληνική Λύση, εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για ποσοστό 9,8%, το ΚΚΕ, που υπολογίζεται να φτάσει στο 8,5%, καθώς και η Πλεύση Ελευθερίας, εφόσον φτάσει στο 5,3%.

Χαμηλότερα, αλλά πάνω από το όριο του 3%, κινείται η Νίκη, που υπολογίζεται να φτάσει στο 3,4%, και είναι το έβδομο και τελευταίο που περνά τον πήχη της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και μπορεί να ελπίζει στην εκλογή ευρωβουλευτή. Κάτω από τον ίδιο πήχη φαίνεται να περνούν η Νέα Αριστερά με 2,5%, το ΜέΡΑ25 με 2,4%, η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου με 2,2% και οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου με 1,7%.

Η υπεροχή της κυβερνητικής παράταξης προκύπτει και από ένα επιπλέον εύρημα της μέτρησης της Marc που αφορά την κομματική εγγύτητα που αισθάνονται οι πολίτες. Ειδικότερα, στο σχετικό ερώτημα, το 32,5% του δημοσκοπικού δείγματος απάντησε ότι βρίσκεται πιο κοντά στη Ν.Δ., ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 12,9% και για το ΠΑΣΟΚ 10,9%. Επονται η Ελληνική Λύση με 8%, το ΚΚΕ με 7,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,9%, ενώ ακόμη χαμηλότερα βρίσκονται τα υπόλοιπα κόμματα και ένας στους 11 (10,9%) απαντά ότι δεν νιώθει κοντά σε κάποιο κόμμα.

poll-4

Πέμπτος σε δημοφιλία ο Ανδρουλάκης

Προωθητικά για τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου και της Πειραιώς φαίνεται να λειτουργεί και το crash test μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει σε δημοφιλία και αποσπά πολύ μεγάλο προβάδισμα στην έκφραση εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του από τους πολίτες. Ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Ν.Δ. έχει το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής γνώμης (42,3%) και το μικρότερο στις αρνητικές γνώμες (57%) ανάμεσα στους 10 ηγέτες ισάριθμων κοινοβουλευτικών κομμάτων που μέτρησε η Marc.

Στη δεύτερη θέση (με 35,9%) κατατάσσεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ακολουθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου (με 33,6%). Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πλασάρισμα στην τέταρτη θέση (27%) του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος προηγείται με βραχεία κεφαλή από τον Νίκο Ανδρουλάκη (26,9%) αλλά και από τον Στέφανο Κασσελάκη (25,9%). Χαμηλότερα κινούνται ο Κυριάκος Βελόπουλος (25%), ο Αλέξης Χαρίτσης (20,2%), ο Δημήτρης Νατσιός (12,8%) και ο Βασίλης Στίγκας (7,5%).

Το ηγετικό προφίλ του πρωθυπουργού διευρύνεται σημαντικά όταν καλούνται οι πολίτες να υποδείξουν τον πολιτικό αρχηγό που εμπιστεύονται περισσότερο στο τιμόνι της χώρας. Το 37,6% υπέδειξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είναι ο μόνος που συγκεντρώνει ποσοστό που υπερβαίνει τη δύναμη του κόμματός του στην πρόθεση ψήφου. Πολύ πίσω στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης με 10,3% και ακολουθούν ο Κυριάκος Βελόπουλος με 6,7%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6,2%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 5,5%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 4,9%, ο Δημήτρης Νατσιός με 1,5%, ο Ανδρέας Λοβέρδος με 1,3%, ο Αλέξης Χαρίτσης με 1% και ο Βασίλης Στίγκας με 0,4%.

Η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει στην κοινή γνώμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης οικοδομείται χάρη και στην απήχηση που βρίσκει σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων. Με βάση την ψήφο που έδωσαν στις βουλευτικές εκλογές του 2023 δηλώνουν ότι τον εμπιστεύονται το 78% όσων ψήφισαν Ν.Δ., το 17,9% όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και το 8,1% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα η εμπιστοσύνη αυτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη είναι στο 38,1% και από όσους ψήφισαν ΠΑΣΟΚ εμπιστοσύνη στον Νίκο Ανδρουλάκη εκφράζει το 38,3%. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός κερδίζει την εμπιστοσύνη του 75,5% των κεντροδεξιών, του 59,5% των δεξιών και προηγείται με 38,8% στους κεντρώους, στους οποίους η προτίμηση στον κ. Ανδρουλάκη περιορίζεται στο 8,9%, στον κ. Βελόπουλο στο 8,3% και στον κ. Κασσελάκη στο 7,4%.

poll-5
poll-6

Αντέχει η κυβέρνηση

Σε φάση ανάκαμψης της εικόνας της στην κοινή γνώμη φαίνεται να βρίσκεται και η κυβέρνηση, η οποία βελτιώνει ελαφρώς τα αποτελέσματα της αξιολόγησής της. Το 39,3% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε ότι αξιολογεί θετικά τους πρώτους δέκα μήνες της δεύτερης θητείας Μητσοτάκη, ενώ τον προηγούμενο μήνα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 38,6%. Υπερτερούν οι πολίτες που κάνουν αρνητική αξιολόγηση αλλά το ποσοστό τους μειώθηκε σε 59,8% από 60,5%, που ήταν στην αμέσως προηγούμενη μέτρηση. Θετικό πρόσημο βάζουν δύο στους τρεις (75,7%) που ψήφισαν Ν.Δ. πριν από έναν χρόνο, αλλά και ένας στους τέσσερις (25,2%) που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ. Ενώ αρνητικά βαθμολογούν την κυβέρνηση οι εννέα στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (90,2%) και των μικρότερων κομμάτων (87,1%).

Η ανατροπή, εξάλλου, που καταγράφεται στη μάχη για τη δεύτερη θέση που δίνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αποτυπώνεται και στις απαντήσεις που έδωσαν οι πολίτες όταν κλήθηκαν να εκφράσουν άποψη για το κόμμα που, κατά τη γνώμη τους, ασκεί την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση. Ενώ τον προηγούμενο μήνα η διαφορά υπέρ της Κουμουνδούρου ήταν μικρή, αφού το 12,6% είχε υποδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ και το 11,7% το ΠΑΣΟΚ, στη νέα μέτρηση η ψαλίδα της διαφοράς άνοιξε, καθώς πιο ουσιαστική θεωρεί την αντιπολίτευση από το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη το 15,6% έναντι του 12,7% που πιστεύει το ίδιο για το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη.

protothema.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en