Quantcast
Connect with us

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων για το πολυνομοσχέδιο

Ολοκληρώθηκαν στα Χανιά οι εργασίες

Την πραγματοποίηση, στις 5 Μάιου, έκτακτης Συνόδου των Πρυτάνεων όπου θα συζητηθεί διεξοδικά το νέο πολυνομοσχέδιο για την παιδεία, αποφάσισε ομόφωνα η 78η Σύνοδος των Πρυτάνεων και προέδρων διοικουσών επιτροπών των ελληνικών πανεπιστημίων που ολοκλήρωσε τις εργασίες της αργά το απόγευμα του Σαββάτου στα Χανιά.

Η οικονομική κατάσταση των πανεπιστημίων το νέο σχέδιο νόμου για την παιδεία, η φύλαξη και ασφάλεια των πανεπιστημίων, η φοιτητική μέριμνα και η νέα προγραμματική περίοδος ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στη Σύνοδο, μέρος της οποίας παρακολούθησαν ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Κώστας Φωτάκης.

Στο ομόφωνο ψήφισμα της Συνόδου των Πρυτάνεων αναφέρεται:

Οικονομική κατάσταση Πανεπιστημίων

Η μείωση των προϋπολογισμών των Πανεπιστημίων για το 2015 και η μη καταβολή εισέτι των πρώτων δόσεων των επιχορηγήσεων έχουν δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στη λειτουργία των Ιδρυμάτων. Η Σύνοδος έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι οι τρέχοντες προϋπολογισμοί είναι ανεπαρκείς και πρέπει να βρεθούν σημαντικοί πρόσθετοι πόροι που θα επαναφέρουν τους Τακτικούς Προϋπολογισμούς τουλάχιστον στα επίπεδα του 2014,ώστε τα Πανεπιστήμια να λειτουργήσουν. Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση θα πρέπει να άρει την υποχρέωση για πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, ώστε τα Ιδρύματα να χρησιμοποιήσουν το πλεόνασμα του 9% για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους.

Ένα μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα στην οικονομική διαχείριση των προϋπολογισμών των Πανεπιστημίων είναι οι χρονοβόρες διαδικασίες για τη διαχείριση των πιστώσεων. Η Σύνοδος Πρυτάνεων προτείνει τον ορισμό μιας επιτροπής με εκπροσώπηση των συναρμόδιων Υπουργείων (Παιδείας, Οικονομικών και Οικονομίας) και της Συνόδου, η οποία θα επεξεργαστεί προτάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών εκτέλεσης των προϋπολογισμών των Πανεπιστημίων. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρξει πενταετής οικονομικός προγραμματισμός για τη βέλτιστη λειτουργία των Ιδρυμάτων.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων επικροτεί τη συναίνεση του Υπουργείου στην πρωτοβουλία της για την αναζήτηση πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλους διεθνείς οργανισμούς για τη χρηματοδότηση των υποδομών και του ερευνητικού εξοπλισμού των Πανεπιστημίων της χώρας.

Σχέδιο νόμου

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων με έκπληξη διαπιστώνει ότι το Σχέδιο Νόμου που απεστάλη από το Υπουργείο στη Σύνοδο κατά τη διάρκεια των εργασιών της στα Χανιά, σε αντίθεση με όσα είχε δηλώσει ο Υπουργός κατά την προηγούμενη Σύνοδο, συνιστά μεγάλης έκτασης αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Πανεπιστημίων και όχι σύνολο εμβαλωματικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση επειγόντων θεμάτων τους. Τέτοιες αλλαγές προϋποθέτουν διάλογο, ενδελεχή σχεδιασμό και ευρεία συναίνεση.

Η Σύνοδος αποφασίζει, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, τη σύγκληση Έκτακτης Συνόδου στις 5 Μαΐου 2015, με αποκλειστικό θέμα τη διαμόρφωση των προτάσεών της σε σχέση με το Σχέδιο Νόμου, ώστε στο ενδιάμεσο διάστημα αυτό να μελετηθεί από τα Πανεπιστήμια. Εκφράζει την επιθυμία της να παραστεί στη Σύνοδο αυτή και ο Υπουργός.

Φύλαξη και Ασφάλεια των Πανεπιστημίων

Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας δικαιούνται να εργάζονται και να σπουδάζουν σε ένα περιβάλλον ασφαλές που να βρίσκεται σε αρμονία με το χαρακτήρα και τους σκοπούς ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος.

Ως Σύνοδος Πρυτάνεων, έχουμε επανειλημμένα επισημάνει ότι οι ισχύουσες δομές φύλαξης και ασφάλειας των Πανεπιστημίων δεν συνάδουν με τις ανάγκες των καιρών.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων ζητά για μια ακόμη φορά από το Υπουργείο Παιδείας να συμβάλει στην από κοινού διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου φύλαξης και ασφάλειας των Πανεπιστημίων και να μεριμνήσει για τη χρηματοδότησή του.

Τα φαινόμενα βίας και παραβατικών συμπεριφορών στα Πανεπιστήμια δεν συνιστούν ενδοπανεπιστημιακό ζήτημα των Ιδρυμάτων, αλλά ζήτημα που αφορά την κοινωνία και τα θεσμοθετημένα όργανά της.

Οι Πρυτάνεις έχουν ανταποκριθεί πλήρως στις σχετικές υποχρεώσεις τους, όπως αυτές προβλέπονται από το νόμο. Η επιλογή των μεθόδων τήρησής του δεν συνιστά αρμοδιότητα των Πρυτάνεων, αλλά άλλων οργάνων της Πολιτείας.

Υπάρχουν αριθμητικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν ότι ο αριθμός των δικαιούχων σίτισης και στέγασης με βάση την Υ.Α. Φ5/68535/Β3, 18-6-2012 αυξάνει δραματικά ανά έτος, ενώ η επιχορήγηση για τη σίτιση παραμένει σταθερή και οι προϋπολογισμοί των Ιδρυμάτων που καλύπτουν τη στέγαση μειώνονται. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων αιτείται την αύξηση των κονδυλίων που καλύπτουν τη φοιτητική μέριμνα.

Νέα Προγραμματική Περίοδος

Η Νέα Προγραμματική Περίοδος (ΕΣΠΑ 2014-2020) αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης της χώρας. Η έμφαση του νέου ΕΣΠΑ στην έξυπνη εξειδίκευση και καινοτομία είναι απόλυτα συμβατή με τον ρόλο των Πανεπιστημίων στην έρευνα και καινοτομία. Τα Πανεπιστήμια της χώρας θα συμβάλουν τα μέγιστα στην ορθολογική και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, όπως έκαναν και στις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων δηλώνει την πρόθεσή της να συνεργαστεί με το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού προκειμένου να επιτευχθεί η εξειδίκευση της Νέας Προγραμματικής περιόδου σχετικά με τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων καθώς και η υλοποίησή της.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Η μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα

Σήμερα το απόγευμα θα φτάσει, στο μεταξύ, στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως μεταφέροντας μαζί του το χαρμόσυνο αναστάσιμο μήνυμα.

Για το σκοπό αυτό μετέβη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, για να παραστεί στην Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως. Το Αγιο Φως θα παραλάβει ο κ. Κώτσηρας από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, κ.κ. Θεόφιλο Γ’, με τον οποίο θα έχει συνάντηση.

Η άφιξη του Αγίου Φωτός στο αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναμένεται περί τις 19:30 το απόγευμα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η διανομή του σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Με προγραμματισμένες αλλά και έκτακτες, ειδικές πτήσεις της AEGEAN, της Olympic Air και της SKY express θα ταξιδέψει για ακόμη μια χρονιά από την Αθήνα σε 16 περιοχές της Ελλάδας, ώστε να βρίσκεται εγκαίρως στις εκκλησίες για την Αναστάσιμη Ακολουθία.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στολισμός επιταφίου στους Ιερούς Ναούς της Καβάλας

Από το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης 2 Μαϊου στολίζονται οι επιτάφιοι σε όλους του Ιερούς Ναούς της Καβάλας.

Δείτε φωτογραφίες με τον στολισμό σε κάθε ναό :

Αγία Βαρβάρα

Τίμιος Σταυρός

Άγιος Παύλος

Προφήτης Ηλίας

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Το Πάσχα της… ακρίβειας: 19% ακριβότερο το Πασχαλινό τραπέζι φέτος

Σύμφωνα με την ετήσια εκτίμηση του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας το κόστος φέτος -μετά από τιμοληψίες σε διάφορα καταστήματα– κυμαίνεται από 89,04€ έως 130,04€, ενώ πέρυσι ήταν από 76.53 ευρώ έως 109.03 ευρώ. Δηλαδή κατέγραψε αύξηση από 16,3 έως 19,3%.

«Χρυσός» ο οβελίας

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο αρνί η αύξηση φτάνει το 15,1%, στο κατσίκι το 25,1 σε σχέση με πέρυσι, ενώ πρωταθλητής των ανατιμήσεων είναι το ελαιόλαδο, που αυξήθηκε κατά 45,1%.

Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που κατευθύνονται σε άλλα είδη κρεάτων όπως χοιρινό που είναι πολύ πιο οικονομικό.

«Οι τιμές είναι 12, 13 ευρώ αρνί κατσίκι, καλές τιμές, μπριζολίτσες, χοιρινά έχω 5 ευρώ, 6 ευρώ» ανέφερε κρεοπώλης.

Έως 166,6 ευρώ το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού για 5μελή οικογένεια

Η πρωινή εκπομπή του OPEN… έστρωσε ενδεικτικά το τραπέζι της Κυριακής για 5 άτομα: Με αρνί 6 κιλών, κόστους από 60 έως 90 ευρώ, κοκορέτσι, ανθότυρο, γραβιέρα, τυρόπιτα για όλους, σαλάτες, ψωμί, γλυκό, μπύρες, αναψυκτικά και βαμμένα αυγά. Συνολικά χρειάστηκαν από 136.66 έως 166.66 ευρώ.

«Φωτιά» και στα σοκολατένια αυγά

«Φωτιά» έχουν πάρει και οι τιμές στα σοκολατένια αυγά, λόγω της μεγάλης αύξησης που καταγράφει διεθνώς η τιμή του κακάο. «Προσπαθούμε με όσο λιγότερα, να κάνουμε αυτά που είναι να κάνουμε και τα έθιμα για το Πάσχα και όλα αλλά με λιγότερα, με σύνεση», ανέφερε πολίτης στο OPEN. Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που αφήνουν τις αγορές τους για την τελευταία στιγμή  αναμένοντας μειωμένες τιμές.

ethnos.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en