ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκθεση «φωτιά» του ΔΝΤ | Στον «προκρούστη» και πάλι οι συντάξεις

Η έκθεση της ομάδας Βελκουλέσκου, «βλέπει» νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μετά το 2018. Ποιες οι εκτιμήσεις για πρωτογενή πλεονάσματα και ανάπτυξη.

 Νέο «κούρεμα» των συντάξεων, μείωση των φόρων με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στόχευση προς τις μεταρρυθμίσεις, αποτελούν τις προτάσεις της έκθεσης Βελκουλέσκου, που θα συζητηθεί σήμερα στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σύμφωνα με την έκθεση, το ελληνικό χρέος παραμένει «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και παράλληλα παρατίθεται ένας κεντρικός «πυρήνας» μέτρων και προτάσεων, προκειμένου-σύμφωνα με την ομάδα Βελκουλέσκου– να ανατραπεί μακροπρόθεσμα η ισχύουσα κατάσταση. Σημείο αναφοράς αποτελεί η περαιτέρω μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, καθώς και η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στο φορολογικό σύστημα, εκεί όπου το ΔΝΤ επιμένει στη μείωση του αφορολόγητου, ενώ για τις τράπεζες εκφράζεται η εκτίμηση ότι θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση της τάξης των 10 δισ.ευρώ, μετά το 2018.

Νέο «τσεκούρι» στις συντάξεις

Το ΔΝΤ επιμένει σε νέα μείωση των συντάξεων και σε δομικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας, για τον εξής λόγο. Εκτιμά ότι οι δαπάνες για τις συντάξεις εξακολουθούν να είναι υψηλές και «αρμέγουν» ένα άκρως σημαντικό ποσοστό από τον προϋπολογισμό του κράτους. Το Ταμείο θεωρεί ότι υπάρχει ανισορροπία ανάμεσα στις μειώσεις που έγιναν στις συντάξεις και στις λοιπές δημοσιονομικές προσαρμογές, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, ότι οι μειώσεις στις συντάξεις ήταν 1% του ΑΕΠ όταν το συνταξιοδοτικό σύστημα έχει έλλειμμα περίπου 11% του ΑΕΠ. 

Αυτό που επισημαίνεται στην έκθεση της ομάδας Βελκουλέσκου, είναι ότι απαιτείται περαιτέρω μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, κάτι που πρακτικά μεταφράζεται σε νέο «μαχαίρι» στις συντάξεις, χωρίς να προσδιορίζεται αν αυτό θα προέλθει από τις περικοπές στην προσωπική διαφορά ή από κάποιον άλλο «μηχανισμό».

Μείωση φόρων- διεύρυνση της φορολογικής βάσης

Η έκθεση της ομάδας Βελκουλέσκου προτείνει αλλαγή στην φορολογική πολιτική, που συνίσταται στη μείωση των φόρων και διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Επί της ουσίας επιμένει στη μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η φορολογική διοίκηση στην Ελλάδα παραμένει αναποτελεσματική.

Τράπεζες: Νέα ανακεφαλαιοποίηση του 2018

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και για το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Οι συντάκτες της Εκθεσης εκτιμούν οι ελληνικές τράπεζες θα  χρειαστούν περίπου 10 δισ.ευρώ για πιθανή πρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση από το 2018.

Πρωτογενή πλεονάσματα: Ανέφικτοι οι στόχοι του 3,5%

Αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα για την Ελλάδα μετά το 2018, η έκθεση αποτυπώνει την πάγια θέση του ΔΝΤ, ότι οι στόχοι των Ευρωπαίων για 3,5% είναι ανέφικτοι και μη βιώσιμοι. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 1% του ΑΕΠ το 2016 και θα φτάσει το 1,5% του ΑΕΠ το 2018. Σε ότι αφορά στην ανάπτυξη, η πρόβλεψη του ΔΝΤ είναι ότι θα διαμορφωθεί στο 0,4% το 2016 και θα φτάσει το 2,7% για το 2017, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Αυτές είναι η ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης, η εφαρμογή των συμφωνηθέντων και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Στην έκθεση της ομάδας Βελκουλέσκου, περιλαμβάνονται και προτάσεις για την απομείωση του χρέους. Συγκεκριμένα προτείνεται παράταση της περιόδου χάριτος μέχρι το 2040, όπως επίσης και λήψη απόφασης για επέκταση της ωρίμανσης μέχρι το 2070. Επιπρόσθετα προτείνεται μεταφορά των πληρωμών τόκων που πρέπει να γίνουν μέχρι το 2040 και επιμήκυνση της αποπληρωμής τους, μέχρι το 2070. Επίσης οι συντάξεις της έκθεσης κάνουν λόγο και για σταθεροποίηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα για 30 χρόνια, χωρίς να ξεπερνούν το 1,5%. 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version