ΕΒΡΟΣ

Έβρος | Φόβοι για πλημμύρες, τέσσερις Δήμοι ζητούν την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης (video)

Την κήρυξη των παρέβριων περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας για πλημμυρικά φαινόμενα, ζήτησαν με έγγραφό τους προς την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, οι δήμοι Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας.Το μεσημέρι της Τετάρτης ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς και ο περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. Χρήστος Μέτιος, μετέβησαν στο Πύθιο Διδυμοτείχου όπου η στάθμη του ποταμού παραμένει επί τέσσερις ημέρες πάνω από το όριο συναγερμού.

«Μεταβήκαμε σε διάφορα σημεία της παρέβριας ζώνης σε όλο τον νομό. Εκτός από το Πύθιο, υπήρξε εκτόνωση του φαινομένου και σ’ ένα δεύτερο σημείο, στην Κορνοφωλιά, όπου με το άνοιγμα του θυροφράγματος πλημμύρησαν περίπου 4.500 στρέμματα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πέτροβιτς μετά την «αυτοψία» στις υψηλότερου κινδύνου παρέβριες περιοχές.

Ωστόσο Οι πρώτες αχτίδες του ηλίου, και η υποχώρηση των έντονων καιρικών φαινομένων, έφεραν τα χαμόγελα, στα πρόσωπα των κατοίκων του Έβρου, καθώς είδαν τη στάθμη των νερών να υποχωρεί στα περισσότερα σημεία. Βέβαια, τα προβλήματα των προηγουμένων ημερών, παραμένουν, και κανείς δε ξέρει, πότε θα τραβηχτούν τα νερά, Στο Πραγγί και τους Πετράδες, άνοιξε το ανάχωμα, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν τα νερά, ενώ ένα ανάχωμα στο Τυχερό, υπέστη σοβαρές ζημιές, με αποτέλεσμα να περνάνε από κάτω του τα νερά.

Επίσης υπήρξε και σπάσιμο, στο φράγμα της Θυμαριάς, έχει ήδη πλημμυρίσει ο κάμπος του Τυχερού, Αυτό που φοβούνται όλοι, πέραν μιας ενδεχόμενης κακοκαιρίας και έντονης βροχόπτωσης, το άνοιγμα του φράγματος του Ιβαήλοβγκραντ, κάτι το οποίο θα σημαίνει 1700 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Μπορεί το νερό να μην έχει φτάσει ακόμα στους οικισμούς, ωστόσο, οι αγρότες της περιοχής έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές, και είναι πολύ πιθανό, για τους περισσότερους, η φετινή καλλιεργητική περίοδος να χαθεί, επεσήμανε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής.Φόβοι όμως υπάρχουν και στις Σέρρες.

Με αφορμή κάποια τηλεφωνήματα που εκφράζουν την αγωνία των αγροτών για το θέμα της στάθμης του Στρυμόνα και της Κερκίνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης προέβη σε δηλώσεις με τις οποίες εξηγεί πως και γιατί υπάρχει η συγκεκριμένη διαχείριση των υδάτων στην ΠΕ Σερρών.

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version