Quantcast
Connect with us

ΕΒΡΟΣ

Έβρος | «Σφραγίζεται» με φράχτη 215 χιλιομέτρων

image_print

Μπορεί τις ημέρες πέριξ του Δεκαπενταύγουστου πολιτικά να κυριαρχούσε η υπόθεση των υποκλοπών, η Τουρκία, όμως, ήρθε για να υπενθυμίσει στην κυβέρνηση τον εξαιρετικά ύπουλο ρόλο που διαδραματίζει στο Μεταναστευτικό με την ενορχήστρωση ενός παρ’ ολίγον συνοριακού επεισοδίου εκείνες τις ημέρες. Ο λόγος για το γνωστό πλέον περιστατικό με την εγκατάλειψη λίγων δεκάδων μεταναστών σε νησίδα του ποταμού Εβρου και η συνεργασία με ΜΚΟ, προκειμένου να εκδοθεί προσωρινή διαταγή ώστε να παρέμβει η χώρα μας και να τους περισυλλέξει, ενώ αυτοί, με βάση τις γεωγραφικές συντεταγμένες, βρίσκονταν εντός τουρκικής επικράτειας.

Αυτές οι εικόνες και η συνειδητοποίηση του κινδύνου από τον πολλαπλασιασμό αντίστοιχων περιστατικών ήταν που έκαναν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώσει τους συμμετέχοντες στο ΚΥΣΕΑ λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο για την ανάγκη σύγκλησης του οργάνου και για τη λήψη αποφάσεων για την περαιτέρω θωράκιση της ελληνοτουρκικής συνοριογραμμής.

Και αυτό γιατί στην κυβέρνηση δεν θέλουν επ’ ουδενί λόγω επανάληψη της κατάστασης του Μαρτίου του 2020, αν και η Τουρκία ρεαλιστικά ποτέ δεν έχει σταματήσει να «σπρώχνει» μετανάστες προς την Ελλάδα και με τον πιο επίσημο τρόπο, μέσω της Στρατοχωροφυλακής της, που ουσιαστικά κάνει το «ταξί» για απελπισμένους ανθρώπους ώστε να προσεγγίσουν τα σύνορα.

Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά: όπως είπε προ ημερών ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, από την 1η Αυγούστου οι ελληνικές αρχές απέτρεψαν την είσοδο περίπου 25.000 ανθρώπων στον Εβρο, ενώ μόνο σε μία ημέρα, πριν από περίπου 10 ημέρες, 1.500 άνθρωποι αποπειράθηκαν να διασχίσουν τη συνοριογραμμή, εκμεταλλευόμενοι και τη χαμηλή στάθμη του ποταμού αυτή τη χρονική περίοδο.

evros_fraxtis_in__2_

Φράχτης παντού

Στην Αθήνα, άλλωστε, έχουν «λοκάρει» τα βασικά περάσματα των μεταναστών. Κατά βάση πρόκειται για σημεία ανάμεσα σε Μάνδρα και Σουφλί, στα βόρεια κοντά στο Διδυμότειχο και στα νότια στο Τυχερό και τις Φέρες. Στο πρώτο, η συνοριογραμμή είναι εξαιρετικά κοντά με την εθνική οδό, όπου οι μετανάστες ενημερώνονται από τους διακινητές τι ώρα και με τι αυτοκίνητο θα περάσει κάποιο άλλο μέλος του κυκλώματος να τους περισυλλέξει. Αυτό το πρώτο πέρασμα, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, είναι εξ αυτού του λόγου και το «δημοφιλέστερο» αυτές τις ημέρες, με τους αρμόδιους αστυνομικούς και συνοριοφύλακες να παρατηρούν αυξημένη κινητικότητα.

Κάπως έτσι, η απόφαση του ΚΥΣΕΑ να επεκτείνει τον φράχτη κατά μήκος της συνοριογραμμής ήταν μονόδρομος. Αρμόδια πηγή αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ότι ο χάρτης θα επεκταθεί και στα 215 χιλιόμετρα της συνοριογραμμής, ενώ σήμερα έχει μήκος λίγο παραπάνω από 40 χιλιόμετρα. Προτεραιότητα θα έχει η επέκταση κατά 80 χιλιόμετρα, κάτι που, όπως εκτιμά υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Μετανάστευσης, μπορεί να έχει ολοκληρωθεί εντός ενός έτους. Μένει, με βάση τις επιχειρησιακές ανάγκες, να φανεί σε ποια σημεία της συνοριογραμμής θα γίνει η επέκταση τους επόμενους μήνες, καθώς αυτό καθορίζεται και από το ποια είναι τα «δημοφιλή» περάσματα για τους διακινητές. Σύντομα, πάντως, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα προκηρύξει έναν συνολικό διαγωνισμό για το έργο, όπως γίνεται και σε άλλα δημόσια έργα, με αρμόδιες πηγές να εκτιμούν ότι η ολοκλήρωσή του θα μπορεί να γίνει σε περίπου τρία χρόνια.

Οσο για τη χρηματοδότηση της επέκτασης, αν χρειαστεί θα επιστρατευτούν μόνον εθνικοί πόροι, καθώς τα χρήματα υπάρχουν. Η χώρα μας, όμως, θα αιτηθεί και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Βεβαίως, με τα παρόντα δεδομένα η έγκριση ενός τέτοιου ποσού φαντάζει δύσκολη, καθώς η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και η αρμόδια επίτροπος Μετανάστευσης Ιλβα Γιόχανσον δεν θέλουν να στηρίξουν την επιλογή ενός φράχτη για πολιτικούς λόγους, ενώ, παράλληλα, στην Κομισιόν εκτιμούν ότι, αν χρηματοδοτηθεί το ελληνικό έργο, τότε θα δημιουργηθεί προηγούμενο, στο οποίο θα μπορούν να πατήσουν και άλλες χώρες για φράχτες πολύ μεγαλύτερης εμβέλειας από τον δικό μας. Πάντως, δεν πρέπει να αποκλειστεί η οικονομική συνδρομή ευρωπαϊκών χωρών, καθώς τα προηγούμενα χρόνια δημιουργήθηκε ένας εθελοντικός μηχανισμός χρηματοδότησης σε διμερή βάση, μέσω του οποίου θα μπορούσαν να συνδράμουν χώρες όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία ή η Τσεχία, χώρες, δηλαδή, που έχουν σκληρή γραμμή στο θέμα των κλειστών συνόρων.

Πιο άμεσα, δε, δρομολογούνται τόσο η αναβάθμιση όσο και η ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής στα σύνορα, π.χ. με νέες θερμικές κάμερες, ενώ, παράλληλα, τρέχει και η διαδικασία για τον διορισμό 250 νέων συνοριοφυλάκων στον Εβρο, για τους οποίους έχει βγει προκήρυξη εδώ και μήνες.

Αν, πάντως, κανείς θέλει να καταλάβει το έργο που «στήνει» η Τουρκία στη συνοριογραμμή, μπορεί να ανατρέξει στο περιστατικό του Δεκαπενταύγουστου με τους μετανάστες στη νησίδα, καθώς εβδομάδες μετά τα όσα έγιναν αποδεικνύεται ότι τα πράγματα μάλλον είναι κάπως διαφορετικά. Αυτό, δε, προκύπτει από τις καταθέσεις που έδωσαν οι ίδιοι οι μετανάστες στις Αρχές κατά τις ημέρες μετά την παραλαβή τους από σημείο εντός ελληνικής επικράτειας, στο οποίο μετακινήθηκαν προφανώς και με τουρκική υποστήριξη.

Αμφιβολίες για τη νησίδα

Βάσει των στοιχείων από τις καταθέσεις που αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», δεν επιβεβαιώθηκαν τα όσα έλεγαν ΜΚΟ και δημοσιογράφοι που αντλούν πληροφορίες από αυτές για ένα παιδάκι 9 ετών που έχει τσιμπηθεί από σκορπιό, ενώ δεν προέκυψε ότι ανάμεσα στους μετανάστες είναι κάποια έγκυος που κινδύνευε και ήταν σε σοβαρή κατάσταση λόγω της μακράς παραμονής της στη νησίδα. Παράλληλα, σε ρεπορτάζ του βρετανικού Channel 4, οι μετανάστες εμφανίζονται στις 15 Αυγούστου να είναι επί της νησίδας, ενώ με βάση τα επίσημα στοιχεία από τις 14 του μήνα είχαν μετακινηθεί εντός της ελληνικής επικράτειας.

Υπάρχει, βεβαίως, και η υπόθεση του νεκρού παιδιού, της μικρής Μαρίας, που απασχόλησε τη συζήτηση. Επ’ αυτού του θέματος προκύπτουν πλέον σοβαρές αμφιβολίες στις ελληνικές αρχές. Εως αυτή την ώρα, δεν έχει εντοπιστεί η σορός του παιδιού, ενώ και οι γονείς της δεν έχουν προσδιορίσει το ακριβές σημείο όπου ετάφη και δεν έχουν δώσει άδεια εκταφής. Παράλληλα, δεν υπάρχουν επιτόπια στοιχεία που να παραπέμπουν έστω και σε πρόχειρο τάφο, κάτι που είναι μάλλον ασυνήθιστο. Ενα ακόμη στοιχείο, δε, έχει χτυπήσει καμπανάκι: Μαρία λέγεται σίγουρα η μητέρα του παιδιού και, όπως βεβαιώνουν συμπατριώτες των μεταναστών, δεν συνηθίζεται η συνωνυμία μητέρας και κοριτσιού. Μάλιστα, στα ελληνικά αρχεία έγινε έρευνα σε περίπου 7.000 παρόμοιες υποθέσεις και δεν προέκυψε συνωνυμία μητέρας και κόρης. Επίσης, στη φωτογραφία που έχει αναπαραχθεί και στα ΜΜΕ η μικρή Μαρία μοιάζει πάρα πολύ με την αδελφή της, η οποία έχει εντοπιστεί.

Βεβαίως, οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη και η μαρτυρία για τον θάνατο ενός μικρού παιδιού δεν μπορεί να αγνοηθεί. Οι πληροφορίες που ανακύπτουν, όμως, κάνουν τις ελληνικές αρχές εξαιρετικά καχύποπτες, ιδίως αν σκεφτεί κανείς και τον ρόλο που διαδραματίζουν αρκετές ΜΚΟ στην περιοχή. Αρμόδια πηγή υπογραμμίζει, παράλληλα, στο «ΘΕΜΑ» ότι αρκετές ΜΚΟ έχουν ανοιχτούς διαύλους με την αντίπερα όχθη και ενημερώνονται… προνομιακά για την άφιξη μεταναστών στη συνοριογραμμή ή σε νησίδες, με αποτέλεσμα να προσφεύγουν αμέσως στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, το οποίο, χωρίς να εξετάσει στενά τις γεωγραφικές συντεταγμένες ή άλλες λεπτομέρειες, εκδίδει μια προσωρινή διαταγή και ζητά από την Ελλάδα να παρέμβει για τη διάσωσή τους, με την αιτιολογία ότι οι αιτούντες άσυλο δεν έχουν πρόσβαση σε τροφή και κινδυνεύει η ζωή τους.

Μάλιστα στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός την Παρασκευή από βήματος Βουλής, κάνοντας λόγο για ένα νέο κύμα εισβολής που μεθοδεύεται με το πρόσχημα της ανθρωπιστικής κρίσης. Κάλεσε, δε, ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ να «αυτοσυγκρατηθεί» ως προς την υιοθέτηση των καταγγελιών που προέρχονται από ΜΚΟ, αλλά και τη γείτονα.

Συναγερμός στη θάλασσα

Μια νέα πρακτική, παράλληλα, που καταγράφουν οι ελληνικές αρχές και μπορεί να μη συζητήθηκε εκτενώς στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, αλλά προξενεί ανησυχία είναι τα δρομολόγια που ενορχηστρώνουν διακινητές με ιστιοφόρα προς τη μεριά της Ιταλίας. Λόγω καιρού ή άλλων συνθηκών, όμως, είναι πιθανό κάποια από αυτά τα σκάφη να εκτραπούν της πορείας τους και να βγουν στα ελληνικά νησιά, όπως έγινε προ ημερών και στα Κύθηρα, με περίπου 250 μετανάστες να αποβιβάζονται σε ένα νησί χωρίς καμία απολύτως υποδομή υποδοχής.

Αρμόδιες πηγές εξηγούν στο «ΘΕΜΑ» ότι το πρόβλημα είναι βασικά της Ιταλίας, η οποία πέρυσι, εκτός από τις ροές που έχει απευθείας από την Αφρική, υποδέχτηκε περίπου 20.000 αιτούντες άσυλο μέσω της ρότας της Μεσογείου. Για την Ελλάδα τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, καθώς οι αφίξεις στη χώρα μας μέσω αυτού του δρομολογίου είναι στο 20% αυτών της Ιταλίας, περίπου στις 4.000 πέρυσι.

Η επιχειρησιακή δυσκολία για την αποτροπή τέτοιων ταξιδιών, όπως αναφέρει πηγή με γνώση των πραγμάτων, είναι το γεγονός ότι οι λιμενικές αρχές δεν μπορούν να ελέγχουν κάθε ιστιοφόρο που κυκλοφορεί στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο εν γένει, καθώς αυτό και δεν είναι εφικτό από άποψης ανθρώπινου δυναμικού και θα δυναμίτιζε τον τουρισμό. Σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, πάντως, οι αφίξεις διά θαλάσσης από αυτή τη ρότα έχουν τριπλασιαστεί, όσο κι αν για τη χώρα μας παραμένουν σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

protothema.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Υπ. Παιδείας: Καμία στοχοποίηση των μειονοτικών σχολείων στη Θράκη

Σχολικό κτίριο στη Θράκη, με αφορμή την ανακοίνωση για τη λειτουργία των μειονοτικών σχολείων.
image_print

Απάντηση στις αιτιάσεις περί στοχοποίησης των μειονοτικών σχολείων της Θράκης δίνει η αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης, Μαρίγουλα Κοσμίδου.

Στην τοποθέτησή της παραθέτει συγκριτικά στοιχεία για τις αναστολές λειτουργίας μειονοτικών και δημόσιων σχολείων σε Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη, αποδίδοντας τη μείωση του αριθμού των σχολικών μονάδων στο δημογραφικό πρόβλημα και στις επιλογές φοίτησης των οικογενειών.

Παράλληλα, αναφέρεται στα όρια μαθητών που προβλέπονται για τη λειτουργία των σχολείων, στις δαπάνες που καλύπτει το ελληνικό κράτος, στη Συνθήκη της Λωζάνης, καθώς και στις περιπτώσεις εγγραφών μαθητών στο 1ο Μειονοτικό Σχολείο Ξάνθης, στο Μειονοτικό Σχολείο Κέχρου και στο σχολείο του Παλαιού Ζυγού.

Οι αναφορές για παράνομα ή ψευδή δικαιολογητικά, καθώς και οι κρίσεις για τις θέσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, αποτελούν ισχυρισμούς της υπογράφουσας την ανακοίνωση.

Ακολουθεί η τοποθέτηση της αναπληρώτριας Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης, Μαρίγουλας Κοσμίδου:

Τα μειονοτικά σχολεία που ανέστειλαν τη λειτουργία τους είναι υποπολλαπλάσια των αντίστοιχων δημοσίων και συγκεκριμένα:

Στο νομό Έβρου 1 Μειονοτικό έναντι 10 Δημοσίων.

Στο νομό Ροδόπης 5 Μειονοτικά έναντι 11 Δημοσίων.

Στο νομό Ξάνθης 2 Μειονοτικά έναντι 10 Δημοσίων.

Σε επίπεδο Περιφερειακής Διεύθυνσης 8 Μειονοτικά έναντι 39 Δημοσίων.

Από την ανωτέρω παράθεση των αριθμητικών στοιχείων είναι φανερό, αφενός, ότι καμία στοχοποίηση των Μειονοτικών σχολείων δεν υπάρχει αλλά ακολουθούν και αυτά τη συρρίκνωση που παρατηρείται σε όλη τη χώρα ως συνέπεια του δημογραφικού προβλήματος που ταλανίζει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο με μεγαλύτερη ένταση τα τελευταία χρόνια. Aφ’ ετέρου υπάρχει και στους γονείς των μειονοτικών μαθητών η ελεύθερη επιλογή της σχολικής κοινότητας στην οποία θα φοιτήσουν τα παιδιά τους. Ως εκ τούτου είναι δεδομένο ότι ο σχολικός χάρτης αλλάζει ακολουθώντας την νέα τάση για φοίτηση σε πολυθεσία πολυδύναμα σχολεία όπου οι μαθητές έχουν την ευκαιρία της πλήρους αξιοποίησης των νέων προγραμμάτων σπουδών, μεγαλύτερης κοινωνικοποίησης, ομαδοσυνεργατικής μάθησης, εγγύτητας σε εξειδικευμένους φορείς εκπαίδευσης, φοίτησης σε ιδιαίτερες εκπαιδευτικές μονάδες όπως ειδικά και διαπολιτισμικά δημοτικά και εν γένει φοίτησης σε περιοχές όπου παρέχονται περισσότερες ευκαιρίες για εκπαίδευση και τελικά σφαιρική μόρφωση.

Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι υφίσταται πράγματι ιδιαίτερα ευνοϊκή μεταχείριση των μειονοτικών σχολείων καθώς το όριο αριθμού μαθητών για την αναστολή λειτουργίας ενός μειονοτικού δημοτικού σχολείου είναι πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο όριο για τα δημόσια δημοτικά σχολεία. Συγκεκριμένα για τα δημόσια δημοτικά είναι 15 μαθητές ενώ για τα μειονοτικά δημοτικά είναι 9. Επιπλέον να σημειωθεί ότι στα μειονοτικά δημοτικά αντιστοιχούν δύο (2) εκπαιδευτικοί για εννέα (9) μαθητές ενώ στα δημόσια δημοτικά σχολεία ένας (1) για δεκαπέντε (15) μαθητές. Άλλωστε, όλα τα μειονοτικά σχολεία που ανέστειλαν τη λειτουργία τους φέτος ήταν διθέσια και με αριθμό φοιτούντων κάτω του ελάχιστου νομίμου αριθμού 9 μαθητών.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζεται ότι η μείωση του αριθμού σχολείων και του αριθμού μαθητών των μειονοτικών σχολείων στην Θράκη οφείλεται στο κοινό ευρωπαϊκό δημογραφικό πρόβλημα. Αντιθέτως η σχεδόν πλήρης εξαφάνιση του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης οφείλεται, όχι σε δημογραφικές τάσεις, αλλά στις μεθοδευμένες κρατικές πολιτικές εκδιώξεων των περασμένων δεκαετιών και στον τομέα αυτό η πραγματικότητα των αριθμών είναι αμείλικτη. Η χώρα μας τηρεί απαρέγκλιτα και με συνέπεια τις δεσμεύσεις της, όπως αυτές απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης, στον τομέα της εκπαίδευσης, ο οποίος ουδόλως αποτελεί πεδίο πολιτικής εργαλειοποίησης από όψιμα ενδιαφερόμενους τρίτους. Σε κάθε περίπτωση το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν διαθέτει ούτε τυπικά ούτε ουσιαστικά τη νομιμοποίηση να τοποθετείται ως προς τη λειτουργία των μειονοτικών σχολείων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης η μειονότητα είναι θρησκευτική και όχι εθνική. 

Η Ελλάδα όχι μόνο τήρησε και τηρεί τις παραπάνω αναφερόμενες πρόνοιες αλλά κάνει και πολύ περισσότερα από όσα προβλέπονται για τα μειονοτικά σχολεία. Πληρώνει τη μισθοδοσία των εκπαιδευτικών τόσο του ελληνόγλωσσου όσο και του μειονοτικού προγράμματος, καλύπτει όλα τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, γραφική ύλη, συντήρηση εξοπλισμού κ.λ.π.) πληρώνει εξολοκλήρου τη δαπάνη μεταφοράς των μαθητών και τις αμοιβές των καθαριστών/τριών, μεριμνά για τον εξοπλισμό ηλεκτρονικό και εποπτικό καθώς και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων. Αντίθετα το Τουρκικό κράτος δίνει στα μειονοτικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου «μπάλες και αθλητικό υλικό» όπως δήλωσε ο Τούρκος υφυπουργός Παιδείας σε επίσκεψη του στην Ξάνθη ενώ όλες τις δαπάνες τις καλύπτει η ίδια η ολιγάριθμη μειονότητα. 

Αναφορικά με τις εγγραφές μαθητών που δεν εγκρίθηκαν στο 1ο Μειονοτικό Σχολείο Ξάνθης πρέπει να επισημάνουμε ότι η ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν ανέφερε ότι τα υποβληθέντα στο σχολείο δικαιολογητικά πρώτης εγγραφής ήταν παράνομα (όπως διαπιστώθηκε από έλεγχο που έγινε από τα αρμόδια όργανα κάτι που αναγνώρισαν και οι γονείς που τα κατέθεσαν). 

Πάντως στην ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν υπάρχει καμία αναφορά στην επαναλειτουργία του Μειονοτικού Σχολείου Κέχρου όταν συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός μαθητών καθώς υποβλήθηκαν αιτήματα εγγραφής (νόμιμα όπως προέκυψε από το σχετικό έλεγχο). Θυμίζουμε τις σχετικές ανακοινώσεις (και επερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή Ξάνθης κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ) την προηγούμενη χρονιά για το Μειονοτικό Σχολείο Παλαιού Ζυγού το οποίο δεν επαναλειτούργησε επειδή μετά τον έλεγχο των υποβληθέντων  δικαιολογητικών εγγραφής διαπιστώθηκε ότι ήταν παράνομα. Είναι απολύτως καταδικαστέα οποιαδήποτε μεθόδευση για την επαναλειτουργία μειονοτικών σχολείων μέσω της υποβολής αιτήσεων με ψευδή δικαιολογητικά ή -πολύ χειρότερα- η εργαλειοποίηση μικρών παιδιών ως πιόνια που μετακινούνται αναλόγως των αποφάσεων εξωθεσμικών κέντρων.

Για το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού το πρώτο και μόνο κριτήριο είναι το συμφέρον των μαθητών και τίποτα άλλο.

DNews Widget
Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Έβρο: Νέο γήπεδο 8×8 ανακοινώθηκε για το Τυχερό

Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Χρήστος Δερμεντζόπουλος κατά την επίσκεψή τους στο Τυχερό Έβρου.
image_print

Την κατασκευή νέου γηπέδου ποδοσφαίρου 8×8 στο Τυχερό Έβρου ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή μαζί με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και βουλευτή Έβρου Χρήστο Δερμεντζόπουλο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου και ασφαλούς χώρου άθλησης για τα παιδιά και τους νέους της περιοχής, καλύπτοντας μια ανάγκη της τοπικής κοινωνίας.

Όπως αναφέρεται, η κατασκευή του γηπέδου προχωρά έπειτα από πρόταση του κ. Δερμεντζόπουλου προς τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, η οποία παρουσιάστηκε κατά την προηγούμενη επίσκεψη του κ. Βρούτση στο Τυχερό και στη συνέχεια ωρίμασε, οδηγώντας στη σημερινή ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο της περιοδείας τους στον Έβρο, ο κ. Βρούτσης και ο κ. Δερμεντζόπουλος επισκέφθηκαν επίσης αθλητικές εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη, την Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο, όπου ενημερώθηκαν για τις ανάγκες των υποδομών και συζήτησαν με εκπροσώπους αθλητικών σωματείων και της ΕΠΣ Έβρου.

Σε δήλωσή του, ο κ. Δερμεντζόπουλος χαρακτήρισε την ανακοίνωση για το νέο γήπεδο ιδιαίτερα σημαντική για το Τυχερό, ευχαρίστησε τον κ. Βρούτση για τη συνεργασία και υποστήριξε ότι το έργο θα συμβάλει στη βελτίωση των αθλητικών υποδομών και στη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για τη νέα γενιά του Έβρου.

DNews Widget
Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αλεξανδρούπολη: Απινιδωτές σε beach bars από τον ΕΟΤ έως τα Δίκελλα

Αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής σε beach bar της παραλιακής ζώνης Αλεξανδρούπολης
image_print

Σε beach bars της παραλιακής ζώνης μεταφέρονται και φέτος αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές, μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών για τη θερινή περίοδο.

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας κατοίκων και επισκεπτών στις πολυσύχναστες παραλίες, όπου τους καλοκαιρινούς μήνες καταγράφεται αυξημένη προσέλευση.

Από την πλαζ του ΕΟΤ έως την παραλία των Δικέλλων

Οι απινιδωτές έχουν τοποθετηθεί σε επιχειρήσεις κατά μήκος της παραλιακής διαδρομής, από τη δημοτική πλαζ του ΕΟΤ έως και την παραλία των Δικέλλων.

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση σε κρίσιμο εξοπλισμό σε περίπτωση καρδιακού επεισοδίου ή άλλου επείγοντος περιστατικού.

Προσωρινή μεταφορά από δημοτικές εγκαταστάσεις

Ο εξοπλισμός μεταφέρεται προσωρινά από σχολεία, το Δημοτικό Ωδείο και άλλες δημοτικές εκπαιδευτικές δομές, οι οποίες παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι απινιδωτές θα επιστρέψουν στις μόνιμες θέσεις τους, ώστε να συνεχίσουν να καλύπτουν τις ανάγκες των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων.

Ενίσχυση της ετοιμότητας στις παραλίες

Η παρουσία απινιδωτών σε σημεία με μεγάλη συγκέντρωση κόσμου ενισχύει σημαντικά την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

Η άμεση χρήση ενός αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, σε συνδυασμό με την έγκαιρη ειδοποίηση του ΕΚΑΒ, μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στις πρωτοβουλίες πρόληψης και ασφάλειας κατά τη θερινή περίοδο, με βασική προτεραιότητα την προστασία κατοίκων και επισκεπτών.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en