ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Έβρος | Η Νέα Δημοκρατία φέρνει το θέμα της ζωονόσου στην Ευρώπη

Οι επίμονες και πολύμηνες προσπάθειες και προειδοποιήσεις του Βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αν. Δημοσχάκη για την αποτροπή της εμφάνισης της λοιμώδους οζώδους δερματίτιτδας των βοοειδών δεν έλαβαν την προσοχή που τους άρμοζε από τα αρμόδια Υπουργεία.

Η ζωονόσος είναι πλέον εδώ και ο Νομός Έβρου σε άδικη και ταπεινωτική καραντίνα. Το ζήτημα είναι πλέον εθνικό, αλλά και Ευρωπαϊκό και η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας το έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητές της. Ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, προχώρησε άμεσα σε επαφές με τους αρμόδιους φορείς της Ε.Ε. και συνεχίζει σε διαρκή επικοινωνία με τον κ. Δημοσχάκη να διεκδικεί τα αυτονόητα για τον Έβρο και την Ελλάδα, κάτι που δεν έπραξε η απελθούσα ηγεσία των αρμόδιων Υπουργείων.

Ακολουθεί η παρέμβαση του Ευρωβουλευτή κ. Κεφαλογιάννη σχετικά με τη Λοιμώδη Οζώδη Δερματίτιδα που έκανε προς τον επίτροπο Γεωργίας κ. Χόγκαν:

«Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στους κτηνοτρόφους της περιοχής του Έβρου (σύνορα Ελλάδας με Βουλγαρία και Τουρκία) και της Λέσβου (βόρειο Αιγαίο) η εμφάνιση κρουσμάτων του ιού της Λοιμώδους Οζώδους Δερματίτιδας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) η συγκεκριμένη νόσος είναι θανατηφόρα για τα βοοειδή προκαλώντας μεγάλες απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο. Η συγκεκριμένη ασθένεια εξαπλώνεται ραγδαία στη Μέση Ανατολή και στην Τουρκία, έχοντας φτάσει πλέον στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης απειλώντας άμεσα τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις εκτροφής βοοειδών στην περιοχή. Αυτή τη στιγμή στη περιοχή του Έβρου εκτρέφονται περισσότερες από 20000 αγελάδες και 15000 νεογέννητα μοσχάρια αποφέροντας έσοδα 45,5 εκατομμυρίων ευρώ στους κτηνοτρόφους για το 2014. Τυχόν απώλεια του ζωικού κεφαλαίου λόγω του ιού αυτού δύναται να προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο αφού πολλές οικογένειες της περιοχής εξαρτώνται από αυτή την απασχόληση. Πρόσφατες περιπτώσεις καταπολέμησης και περιορισμού της νόσου στο Ισραήλ ανέδειξαν ως κύρια μέτρα αντιμετώπισης την απομόνωση των μολυσμένων μονάδων και τους προληπτικούς εμβολιασμούς των ζώων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

προτίθεται να ενισχύσει τις Ελληνικές αρχές με κονδύλια για την προμήθεια συγκεκριμένων εμβολίων που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν τη νόσο LSD (όπως στην περίπτωση του Ισραήλ) και να ενισχύσει με πόρους προγράμματα εντομοκτονίας (καθώς ορισμένα έντομα είναι οι κύριοι φορείς της ασθένειας);
σε περιπτώσεις αναγκαστικής θανάτωσης των ζώων, θα αποζημιώνονται οι κτηνοτρόφοι στο 100% της αξίας τους;
τι πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει για την ενημέρωση των κτηνοτρόφων και του επιστημονικού προσωπικού (κτηνίατροι, γεωπόνοι) των χωρών της ΕΕ που κινδυνεύουν άμεσα από την εξάπλωση της νόσου;
θα ενισχυθεί η επιστημονική έρευνα καταπολέμησης του LSD μέσω του προγράμματος HORIZON 2020;»

evros24.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version