Quantcast
Connect with us

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Άρση αναστολής τουλάχιστον στο 40% του προσωπικού | Τι ισχύει για ωράρια και επιστήμονες

Μετά την συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τρίμηνη παράταση της προστασίας πρώτης κατοικίας, έγινε η εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων στήριξης την επαύριο της άρσης των μέτρων.

Μέτρα ενίσχυσης λόγω της πανδημίας, φάση τρίτη από την κυβέρνηση. με παρουσίαση των οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του νέου κορονοϊού κάνουν τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, και Εργασίας και από τους αντίστοιχους υπουργούς, Χρήστο ΣταϊκούραΆδωνι ΓεωργιάδηΓιάννη Βρούτση.

«Το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων από την πρώτη στιγμή βρέθηκε δίπλα στους εργαζόμενους συγκρατώντας τις απολύσεις και διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας – με την ειδική ρήτρα μη απόλυσης που πρώτη φορά κυβέρνηση επέβαλλε-, δίνοντας ταυτόχρονα εργαλεία ευελιξίας στις επιχειρήσεις που πλήττονται, αναστέλλοντας τις οικονομικές υποχρεώσεις εργαζόμενων και εργοδοτών (ασφαλιστικές και φορολογικές) και τέλος ενισχύοντας οικονομικά μέσω ειδικής αποζημίωσης όλο το φάσμα των εργαζομένων που είτε βρέθηκαν σε καθεστώς της προσωρινής αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους είτε επλήγησαν από την οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία του ιού», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στην αρχή της ομιλίας του.

Η άρση, ωστόσο, των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία δημιουργεί νέες προκλήσεις και νέα μέτωπα για την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία. Απέναντι σε ένα φαινόμενο τέτοιων διαστάσεων, οι αποφάσεις είναι άμεσες.

Η Πολιτεία θα είναι η ασπίδα του πολίτη και το κράτος θα γίνει ο θεματοφύλακας της κοινωνικής συνοχής. Η Κυβέρνηση θα ρίξει στη μάχη όλα τα όπλα που διαθέτει. Θα είμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη, κανένας δεν θα είναι μόνος.

Το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων στη νέα φάση που εισέρχεται η οικονομία, καλείται να κινηθεί σε 3 άξονες:

  • Στην συνέχιση στήριξης των θέσεων εργασίας των επιχειρήσεων
  • Στην στήριξη των εισοδημάτων μέσω ενός νέου μηχανισμού αναπλήρωσης τυχόν απωλειών του εισοδήματος των εργαζομένων
  • Στην προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων με πλήρη εφαρμογή των μέτρων πρόληψης της διασποράς του ιού στους εργασιακούς χώρους

Ο υπουργός συνεχίζοντας ανέφερε: «Πάνω στους παραπάνω άξονες και μέσα στο πλαίσιο της νέας φάσης αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοιού και της έκδοσης της νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ανακοινώνω τα εξής παρακάτω»:

Α΄ Κεφάλαιο: Μέτρα για την υγεία και ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους

Ο κ. Βρούτσης αναλύοντας τους άξονες της 2ης φάσης της μετακορονοϊού εποχής ανέφερε: «Θεσπίζονται αυστηρά αλλά σαφή μέτρα προστασίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων σε επιχειρήσεις – εργοδότες.

Οι επιχειρήσεις καλούνται να συμπληρώσουν την «Δήλωση Αυτοσυμμόρφωσης» η οποία θα αποτελεί τον οδηγό συμμόρφωσης των εργοδοτών και των εργαζομένων στις επιταγές του ΕΟΔΥ και κατ’ επέκταση της προστασίας όλων από τον κίνδυνο διασποράς του ιού μέσα στους χώρους εργασίας.

Το ενισχυμένο ελεγκτικό σώμα του Υπουργείου Εργασίας , το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) καθίσταται ο αρμόδιος φορέας για τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων προστασίας, της διαπίστωσης παραβάσεων και επιβολής κυρώσεων. Θέλω να τονίσω ότι θα υπάρξουν κυρώσεις και πρόστιμα σε όποιον αντιβαίνει τους κανόνες υγείας και ασφάλειας και σαν επιβλέπουσα Αρχή θα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και αυστηροί στην τήρηση των κανόνων αυτών.

Β΄ Κεφάλαιο: Μηχανισμός στήριξης των εισοδημάτων των εργαζομένων

«Κύριος παρανομαστής όλων των παρεμβάσεων μας είναι ο εργαζόμενος και η απασχόληση. Γι’ αυτό και πρωταρχικό μας μέλημα είναι να στηρίξουμε – και σε αυτή τη φάση- τους εργαζόμενους που θα κληθούν να επανέλθουν σε ένα πρωτόγνωρο και διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Για το σκοπό αυτό προχωράμε οριζόντια σε οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων που θα επιστρέψουν στην εργασίας τους αλλά πιθανόν σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου.

Τυχόν απώλειες που θα προκύψουν, θα αναπληρωθούν από την Πολιτεία με κονδύλια που θα διασφαλιστούν από την αποτελεσματική αξιοποίηση σχετικών εργαλείων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και ειδικότερα με την ενεργοποίηση του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος SURE», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

Γ΄ Κεφάλαιο: Διατήρηση των θέσεων εργασίας και ωράριο εργασίας

Άρση αναστολής

«Θυμίζω ότι για πρώτη φορά κυβέρνηση απαγόρευσε δια νόμου τις απολύσεις και έθεσε στις προηγούμενες δέσμες μέτρων την ειδική ρήτρα διατήρησης των θέσεων σε όσες επιχειρήσεις θέλησαν να μπουν κάτω από το προστατευτικό πλαίσιο της Πολιτείας. Εμείς το κάναμε πράξη.

Έτσι και τώρα, με κύριο γνώμονα την διατήρηση των θέσεων εργασίας και την ομαλή επάνοδο των επιχειρήσεων και των εργοδοτών σε συνθήκες πλήρους λειτουργίας και κανονικότητας, παρέχουμε ένα ακόμα εργαλείο στις επιχειρήσεις και εργοδότες.

Δίνουμε την δυνατότητα κατάργησης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τουλάχιστον για ποσοστό 40%, εφόσον η αναστολή έχει διαρκέσει κατ’ ελάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες.

Οι παραπάνω επιχειρήσεις και εργοδότες θα έχουν την δυνατότητα να παρατείνουν την αναστολή μέρους των συμβάσεων εργασίας που έχουν τεθεί σε αναστολή, όχι μεγαλύτερου του 60%, κατά ανώτατο χρονικό διάστημα 30 ημερών και όχι πέραν της 31η Μαΐου 2020.

Ωστόσο, η παράταση της αναστολής των συμβάσεων θα ισχύσει υπό δύο βασικές προϋποθέσεις : την απαγόρευση απολύσεων και της μείωσης του προσωπικού τους μέχρι τις 31 Μαΐου και την ρητή διατήρηση των θέσεων εργασίας με τις ίδιες μορφές συμβάσεων.

Καμία απόλυση, καμία καταγγελία σύμβασης εργασίας για το επόμενο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα εξακολουθούν να εφαρμόζονται τα έκτακτα και αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της διασποράς του κορονοιού στη χώρα μας.

Σε περίπτωση που ο εργοδότης παρατείνει την αναστολή περισσοτέρων συμβάσεων εργασίας από αυτές που αντιστοιχούν στο ποσοστό του 60% επί του συνόλου αυτών, υποχρεούται να καταβάλλει ο ίδιος τις αποδοχές των εργαζομένων αυτών», συμπλήρωσε ο Γιάννης Βρούτσης.

Παράταση αναστολής

Για την παράταση αναστολής είπε: «Αντίστοιχα παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις και εργοδότες των οποίων η απαγόρευση λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής εξακολουθεί να υφίσταται κατά τον μήνα Μάιο.

Σε κάθε περίπτωση μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας, θα συνεχίσουμε να χορηγούμε την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους παραμένουν σε προσωρινή αναστολή της σύμβασής τους ή οι δραστηριότητες όπου απασχολούνται επαγγελματικά παραμένουν κλειστές για υγειονομικούς λόγους.

Παρέχουμε ακόμα την δυνατότητα σε επιχειρήσεις και εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, να ανακαλούν προσωρινά την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους με σκοπό την αντιμετώπιση εκτάκτων, κατεπειγουσών, μη αναβαλλόμενων και ανελαστικών αναγκών.

Η προσωρινή επάνοδος στην εργασία εργαζομένων των οποίων η σύμβαση τελεί σε αναστολή για τέτοιες επιτακτικές και επείγουσες ανάγκες πρέπει να δηλώνεται από τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες με ειδικό έντυπο στο ΠΣ Εργάνη και σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη της πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας».

Ωράριο

Τέλος με σκοπό την διασφάλιση της ομαλής επανεκκίνησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα, καθώς και της δημόσιας υγείας, οι επιχειρήσεις– εργοδότες, που είχε ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής ή ήταν πληττόμενες σημαντικά θα μπορούν να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους με το ωράριο λειτουργίας τους, κατά τα οριζόμενα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η προσαρμογή του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων πραγματοποιείται υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών.

Δ΄ Κεφάλαιο: Στήριξη της επιστημονικής κοινότητας και ειδικών κατηγοριών

Ο Γιάννης Βρούτσης τέλος αναφερόμενος στους επιστημόνες ανέφερε: «Μέσα στον Απρίλιο, θέλω να θυμίσω, ότι στηρίξαμε τα εισοδήματα περίπου 2 εκατομμυρίων εργαζόμενων και επιχειρήσεων. Σχεδόν 800.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, 600.000 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν λάβει τα 800 ευρώ. Σχεδόν 165.000 επιστήμονες έχουν λάβει την ενίσχυση των 600 ευρώ.

Για τους επιστήμονες

Όσοι από τους δικαιούχους είχαν αιτηθεί τη συμμετοχή τους στην υπ’ αριθ. πρωτ. 286/2-4-2020 πρόσκληση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τους καταβλήθηκε το ποσό των 400 ευρώ ως προκαταβολή, τους καταβάλλεται το ποσό των 200 ευρώ για την αποπληρωμή του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 600 ευρώ.

Όσοι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού δεν είχαν λάβει μέρος στην παραπάνω πρόσκληση, δύνανται, μέχρι τις 08.05.2020, να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στο περιβάλλον του Πληροφοριακού Συστήματος (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ» (supportemployees.services.gov.gr) για την καταβολή της ανωτέρω οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού, με τη χρήση των κωδικών taxisnet, που διαθέτουν.

Για τις ειδικές κατηγορίες

Επίσης, μέσα στην εβδομάδα θα ανοίξει στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ το σχετικό ηλεκτρονικό έντυπο για τις νέες κατηγορίες εργαζομένων όπως οικοδόμοι, εργαζόμενοι σε τουριστικά επαγγέλματα και άλλες κατηγορίες εργαζόμενων -συνολικά σε 160.000 δικαιούχους- προκειμένου να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για την λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επιδόματος ύψους 800 ευρώ. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία ώστε να καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους το διάστημα 5-8 Μαΐου.

Για τις Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας

Τέλος, παρατείνεται έως και τις 30.6.2020 η ισχύς των κανονιστικών όρων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των Διαιτητικών Αποφάσεων οι οποίες έληξαν στο διάστημα από 28.2.2020 έως τις 30.4.2020 με σκοπό να δοθεί επαρκής χρόνος στους κοινωνικούς εταίρους ώστε να προβούν σε συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέων συμβάσεων».

Τρίμηνη παράταση της προστασίας πρώτης κατοικίας

Παράταση της πρώτης κατοικίας μέχρι τον Ιούλιο του 2020 ανήγγειλε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε:

  1. Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας, το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση εθνικού σκοπού σε όσων οι επιχειρήσεις παραμένουν σε αναστολή. Το ίδιο θα ισχύσει και για επιδόματα προς τους ανέργους και τους μακροχρόνια ανέργους.
  2. Όσοι επιστρέφουν στη δουλειά, αλλά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου, θα δουν τις αποδοχές τους να στηρίζονται από την πολιτεία. Θα σταθούμε δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που καλούνται να επαναλειτουργήσουν σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον και για πρώτη φορά θα υπάρξει μια ευρέως κλίμακα ενίσχυση και των εργαζόμενων από το κράτος, πέρα από τη στήριξη των ανέργων. Αυτό είναι επιβεβλημένο για να στηρίξουμε την απασχόληση. Για το σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί πρωτίστως το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Sure. Για όλα αυτά θα γίνουν ανακοινώσεις στις πέντε το απόγευμα από τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.
  3. Κατά τη δοκιμασία του κορονοϊού κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει. Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα παραταθεί για τρεις μήνες ακόμη, ως το τέλος του Ιουλίου 2020. Μετά τον Ιούλιο θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα – γέφυρα που θα μας οδηγήσει με ασφάλεια στο 2021 και θα προσβλέπει την επιδότηση των δανειοληπτών από το κράτος. Το πρόγραμμα αυτό θα εξειδικευτεί σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών θα έχει τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο και θα επιβραβεύει για πρώτη φορά και συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός | Τέλος οι μάσκες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από σήμερα και επίσημα. Πού παραμένουν μαζί με τα rapid tests

Διαβάστε τι προβλέπει το ΦΕΚ που εκδόθηκε και ισχύει από σήμερα Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023.

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ το οποίο προβλέπει διατήρηση της χρήσης μάσκας και rapid test σε ανεμβολίαστους μόνο στις δομές Υγείας.

Αντίθετα στο ΦΕΚ δεν περιλαμβάνεται πλέον η υποχρέωση χρήσης μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπως είχε ανακοινωθεί στις 14 Μαρτίου από το υπουργείο Υγείας μετά από εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Ειδικότερα για νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης προβλέπεται χρήση προστατευτικής μάσκας από το προσωπικό, τους ασθενείς και τους επισκέπτες.

Όσον αφορά το ανεμβολίαστο ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό που επιστρέφει στις δομές αυτές αλλά και σε κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας για ηλικιωμένους, χρονίως πάσχοντες και άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ)
ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95 ή ΚΝ95)
  • Διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο (2) φορές την εβδομάδα με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη. Στην περίπτωση που το προσωπικό αυτό νοσήσει από κορονοϊό COVID-19, για το χρονικό διάστημα ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 7, υποχρεούται σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία (1) φορά την εβδομάδα με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη. Μετά το πέρας ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης, το εν λόγω προσωπικό υποχρεούται στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο. Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις το προσωπικό προσκομίζει υποχρεωτικά το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου στον Προϊστάμενο της δομής που εργάζεται.

Για τους ασθενείς:

  • Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19.
  • Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 7. Ο τρόπος εφαρμογής του παρόντος εξειδικεύεται, αντιστοίχως, από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.
  • Ασθενείς που εισάγονται-νοσηλεύονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας υπόκεινται σε υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο ως ακολούθως:
  1. Οι ασθενείς που εισάγονται με τακτικό εισιτήριο (προγραμματισμένη εισαγωγή) προσέρχονται με PCR που διενεργήθηκε έως σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν την προγραμματισμένη εισαγωγή τους.
  2. Οι ασθενείς που εισάγονται εκτάκτως (έκτακτη εισαγωγή) υπόκεινται άμεσα σε rapid test και παράλληλα σε PCR την πρώτη ημέρα της εισαγωγής-νοσηλείας τους.
  3. Και στις δύο ως άνω περιπτώσεις ο έλεγχος επαναλαμβάνεται με rapid test ανά επτά (7) ημέρες.

Για τους συνοδούς ασθενών

  • Οι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 7 και οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 7, συνοδοί ασθενών δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περιλαμβανομένων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.
  • Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες συνοδοί ασθενών υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περιλαμβανομένων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.
  • Oι συνοδοί νοσηλευόμενων ασθενών, ανεξαρτήτως της κατάστασης εμβολιασμού ή νόσησης, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 7, αντιστοίχως, υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο [PCR εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών ή rapid test εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών] πριν την είσοδό τους σε κάθε άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας. Ο εργαστηριακός έλεγχος (PCR ή rapid test) επαναλαμβάνεται ανά τρεις (3) ημέρες.

Στις ανωτέρω περιπτώσεις, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων επιβεβαιώνονται μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α’ 118). Από τις ανωτέρω υποχρεώσεις εξαιρούνται οι συνοδοί ασθενών που προσέρχονται σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

  • Οι εργαζόμενοι σε δομές υγείας και κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υπό την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 7 αντιστοίχως και παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους υποχρεούνται σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο (2) φορές την εβδομάδα, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη, σύμφωνα με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55570/12.9.2021 (Β’4207) κοινή υπουργική απόφαση, όπως τροποποιήθηκε με τις υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.69461/5.11.2021 (Β’ 5163) και Δ1α/ΓΠ.οικ.23985/3.5.2022 (Β’ 2196) όμοιες αποφάσεις και την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.64232/15.10.2021 (Β’ 4766) κοινή υπουργική απόφαση, όπως τροποποιήθηκε με τις υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.69459/5.11.2021 (Β’ 5165) και Δ1α/ΓΠ.οικ.24415/3.5.2022 (Β’ 2193) όμοιες αποφάσεις, αντιστοίχως, οι οποίες διατηρούνται σε ισχύ μόνο για εργαζόμενους σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές υγείας και κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας.

 

 

Πηγή: kavalapost.gr

Continue Reading

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Θεοκλής Ζαούτης: Θα κοιτάμε τα λύματα στο αεροδρόμιο – Όχι στις μάσκες

Πόσο ανησυχητική είναι η έκρηξη της πανδημίας; Ποια είναι η κατάσταση στην Κίνα; Υπάρχει φόβος για μετάλλαξη;

Όλα αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα κλήθηκε να απαντήσει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ,  Θεοκλής Ζαούτης

Ο Θεοκλής Ζαούτης, Πρόεδρος ΕΟΔΥ και καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, μιλώντας στην ΕΡΤ σχολίασε την κατάσταση της πανδημίας στην Κίνα και την Αμερική, το πώς θα δεχτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τους τουρίστες από την ασιατική χώρα, την έξαρση των ιών του αναπνευστικού στη χώρα μας και τα αντιβιοτικά.

Σε ότι αφορά την κατάσταση στην Κίνα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, δήλωσε πως «αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στην Κίνα είναι πως υπάρχει μια μεγάλη αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού. Αυτό είναι συνέπεια της πολιτικής του μηδενικού Covid-19 που όταν έχουμε έναν ιό που μεταδίδεται τόσο εύκολα και η διασπορά γίνεται τόσο εύκολα, είναι δύσκολο να ακολουθήσουμε μακρόχρονα μηδενική στρατηγική. Έτσι βλέπουμε αυτή την έξαρση με το που άνοιξαν τα μέτρα στην Κίνα».

Για όσους ταξιδεύουν από την Κίνα τόνισε ότι «η Ευρώπη προσπαθεί να έχει μια ενιαία προσέγγιση προς την Κίνα. Και πραγματικά όλες οι συναντήσεις είναι στη ”γραμμή” να είμαστε όλοι ενωμένοι στις απόψεις μας. Υπάρχει μια κατεύθυνση που θα ακολουθήσει όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι προτάσεις θα έχουν να κάνουν με κάποιο υποχρεωτικό τεστ πριν φύγει η πτήση από την Κίνα προς την Ευρώπη. Υποχρεωτικό τεστ για όλους που έρχονται με απευθείας πτήση από την Κίνα».

Μεγάλο προβληματισμό δημιουργεί η μυστικοπάθεια της Κίνας για τα δεδομένα του κορονοϊού, διευκρινίζοντας πως «υπάρχει ένα θέμα όσον αφορά τα δεδομένα από την Κίνα, αλλά ας θεωρήσουμε πως τα τεστ θα είναι αξιόπιστα. Θα προβλέπεται σύσταση για μάσκα στις πτήσεις αυτές και αυξημένη επιτήρηση από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να είμαστε σε εγρήγορση, να δούμε κάποια νέα μετάλλαξη».

Για το κατά πόσο ανησυχητική είναι αυτή η έκρηξη της πανδημίας ανέφερε ότι, «αυτή τη στιγμή έχουμε ένα υψηλό ποσοστό ανοσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα. Έχουμε δηλαδή εμβολιασμένους και άτομα που έχουν κολλήσει και έχουν ανοσία από τη λοίμωξη. Οι μεταλλάξεις που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην Κίνα δεν είναι διαφορετικές από αυτές που έχουμε αντιμετωπίσει και έτσι θεωρούμε πως είμαστε προστατευμένοι από σοβαρή νόσο και από θάνατο. Αυτή τη στιγμή δεν ανησυχούμε πολύ. Είμαστε σε εγρήγορση και θα αυξήσουμε την επιτήρηση για μεταλλάξεις».

Αν υπάρχει φόβος για μετάλλαξη επισήμανε πως, «θα κοιτάζουμε τα λύματα στα αεροδρόμια. Ήδη κοιτάμε τα λύματα σε όλη την επικράτεια, αλλά θα κάνουμε κάποιες συζητήσεις να εστιάσουμε σε λύματα στα αεροδρόμια. Τα λύματα γενικότερα στην Ελλάδα έχουν λειτουργήσει πάρα πολύ καλά στην περίοδο της πανδημίας».

«Την μετάλλαξη που είναι στην Αμερική δεν τη βλέπουμε στην Ελλάδα. Πιθανόν να έρθει όπως έχει γίνει με όλες τις άλλες μεταλλάξεις. Είναι μια μετάλλαξη της παραλλαγής της Όμικρον. Οι λοιμώξεις που προέρχονται από αυτές τις μεταλλάξεις δεν έχουν αυξημένη νοσηρότητα, θνησιμότητα που είναι πάρα πολύ σημαντικό», τόνισε για την κατάσταση στην Αμερική.

«Δεν θα τελειώσουμε με τον κορονοϊό. Μπορεί να τελειώσουμε με την πανδημία κάποια στιγμή, αλλά αυτός ο συγκεκριμένος ιός είναι εδώ και θα μείνει μαζί μας και θα κυκλοφορεί όπως κυκλοφορούν και άλλοι αναπνευστικοί ιοί. Πρέπει να ακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Φαίνεται πως όλες οι μεταλλάξεις πηγαίνουν προς τις πιο μεταδοτικές αλλά όχι τόσο σοβαρές. Αυτό όμως αναμένεται να το παρακολουθούμε».

«Δεν υπάρχει το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε στις μάσκες. Δεν ανησυχούμε γιατί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ανοσία. Δεν είμαστε εκεί που είμαστε. Καλύπτεται η νέα παραλλαγή από το εμβόλιο όσον αφορά σοβαρή νόσο και θάνατο» δήλωσε αναφορικά με τα μέτρα για τις μάσκες και το εμβόλιο.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην γρίπη και τον ιό RSV που απειλούν το τελευταίο διάστημα τα παιδιά:

«Βλέπουμε μια αύξηση των αναπνευστικών ιών. Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή είναι η γρίπη και ο ιός RSV. Ο RSV επηρεάζει τα παιδιά. Σχεδόν όλα τα παιδιά μέχρι την ηλικία δύο ετών θα κολλήσουν. Και αυτό γιατί επί δύο χρόνια ήταν κάτω από ένα άλλο καθεστώς. Άλλα μέτρα, κλείσιμο σχολείο, με μάσκες κλπ. Έτσι δεν κόλλησαν όλα αυτά τα παιδιά που ήταν 0 έως 2 ετών εκείνη την περίοδο. Και βέβαια τώρα που έχουμε επανέλθει σε μια κανονικότητα θα κολλάνε τον ιό και άλλους αναπνευστικού ιούς, τους οποίους δεν επιτηρούμε κάθε ήμερα».

Ενώ για την μάστιγα των αντιβιοτικών και την κατανάλωση τους σε μεγάλη ποσότητα δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο ποσοστό μικροβίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και είμαστε πολύ υψηλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην κατανάλωση αντιβιοτικών για τις ιώσεις. Συγκεκριμένα για τους ιούς τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά, δεν έχουν καμία επιρροή και έτσι όλα αυτά τα αντιβιοτικά που δίνουμε για τους αναπνευστικού ιούς δεν χρειάζονται και δεν βοηθάνε. Μπορεί να κάνουν κακό στη δημόσια υγεία, δηλαδή το μικρόβιο να αναπτύξει αντοχή. Η πλειοψηφία των λοιμώξεων αυτών από ιών δεν χρειάζονται αντιβιοτικά».

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Πρωταθλητισμό» στον κορονοϊό κάνουν οι Σέρρες!

Στο 14,65% ανήλθε ο δείκτης θετικότητας μετά τα χθεσινά, Σάββατο, rapid test COVID-19 που διενήργησαν κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε 20 σημεία της χώρας, με τη Θεσσαλονίκη να καταγράφει 18,1% στη θετικότητα.

Μεγαλύτερος δείκτης θετικότητας από τη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε στον Δυτικό τομέα Αθηνών, στις Σέρρες όπου ξεπέρασε το 30% και στην Αχαΐα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en