Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άνοδος στην τιμή πετρελαίου | Ασφυκτική πίεση στον Πρίνο

Η πίεση για την μοναδική παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ελλάδα γίνεται όλο και πιο ασφυκτική, παρά την άνοδο των τιμών πετρελαίου τους τελευταίους μήνες. Μια άνοδος που χάνεται για τον Πρίνο εξαιτίας της φθίνουσας παραγωγής, καθώς σύμφωνα με παράγοντες, για την εξόρυξη των διαπιστωμένων αποθεμάτων πετρελαίου χρειάζονται συνεχείς επενδύσεις οι οποίες δεν είναι δυνατό να χρηματοδοτηθούν στην παρούσα συγκυρία.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν, ότι είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Μάιο, όταν και είχε βυθιστεί στα 20 δολάρια ανά βαρέλι, η τιμή του πετρελαίου έχει ανακάμψει σημαντικά, στα 48 δολάρια, χωρίς βεβαίως να έχει φτάσει σε επίπεδα που να αποτελούν κίνητρο για τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις στον τομέα.

Είναι όμως εξίσου χαρακτηριστικό, συμπληρώνουν παράγοντες, ότι στο εννιάμηνο, η μέση ημερήσια παραγωγή στον Πρίνο έπεσε στα 1.900 βαρέλια πετρελαίου, ενώ υπήρξαν και διαστήματα, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο, στο οποίο η παραγωγή κινήθηκε προς τα 1.000 βαρέλια. Όλα αυτά, όταν λόγω χαμηλής ποιότητας, το πετρέλαιο του Πρίνου πωλείται στην αγορά (BP) με discount περί τα 7 δολάρια ανά βαρέλι.

Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά, στην κορύφωση του μεγάλου γεωτρητικού προγράμματος της Energean το 2018, η ημερήσια παραγωγή είχε ξεπεράσει τις 4.000 βαρέλια ημερησίως, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ μετά την προ 20ετίας αποχώρηση των Καναδών. Το 2019 η μέση παραγωγή είχε διαμορφωθεί στα 3.300 βαρέλια, καθώς στη διάρκεια της χρονιάς ολοκληρώθηκε το γεωτρητικό πρόγραμμα χωρίς να είναι οικονομικά βιώσιμη η συνέχισή του.

Το αρνητικό ρεκόρ…
Το 2019 η Energean είχε «μπει μέσα» 71 εκατ. δολάρια από τη λειτουργία του Πρίνου, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε με την πανδημία του κορωνοϊού που έπληξε δραματικά τις τιμές. Μάλιστα, το πρώτο φορτίο της φετινής χρονιάς από τον Πρίνο είχε πουληθεί στην αδιανόητη τιμή των… 9 δολαρίων ανά βαρέλι, η οποία αποτέλεσε ιστορικό αρνητικό ρεκόρ στη 40χρονη ιστορία του Πρίνου.

Η Energean, η οποία από το 2009 στον Πρίνο έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις που έχουν ξεπεράσει το μισό δισεκατομμύριο δολάρια παρουσίασε την δραματική κατάσταση στην κυβέρνηση και στα Ενδιαφερόμενα Μέρη (stakeholders) στην κοινωνία της Καβάλας. Τον Ιούνιο, υπέβαλε επιχειρησιακό σχέδιο για τη διάσωση του Πρίνου, το οποίο έχει ως προαπαιτούμενα την χρηματοδότηση τουλάχιστον με 75 εκατ. προκειμένου να διασφαλιστούν οι επενδύσεις που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον ώστε να αυξηθεί η παραγωγή, την ριζική αναδιάρθρωση της λειτουργίας του Πρίνου ώστε να είναι λιγότερο εκτεθειμένος στις διακυμάνσεις των τιμών, την ενίσχυση του με σειρά projects όπως η Υπόγεια Αποθήκη καθώς και η λειτουργία του με φιλικότερο τρόπο προς το περιβάλλον (δέσμευση εκπεμπόμενων ρύπων και επανεισπίεσή τους στο κοίτασμα).

Ήδη, η εταιρεία ήρθε σε συμφωνία με την ΔΕΗΔΕΗ -1,09% και προμηθεύεται το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται για τις θαλάσσιες εξέδρες του Πρίνου και τις χερσαίες εγκαταστάσεις στη Νέα Καρβάλη Καβάλας από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε μια εξέλιξη που ισοδυναμεί με την αποφυγή έκλυσης περίπου 25.000 τόνων διοξειδίων του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ετησίως.

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Η επιστολική ψήφος για τις Ευρωεκλογές 2024

Ένας μήνας σχεδόν πριν από τις Ευρωεκλογές της 9ης  Ιουνίου , και τα πολιτικά κόμματα έχουν μπει στον ρυθμό για τα καλά.

Το ίδιο φαίνεται πως έχει γίνει και με το τμήμα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην Καβάλα, όπου πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο “Airotel Galaxy” συνέντευξη τύπου για την επιστολική ψήφο.

Βασικός σκοπός ; Να ενημερωθούν οι Έλληνες πολίτες του εξωτερικού και για το πως θα μπορέσουν μέσα από αυτήν την διαδικασία να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνάντηση δικτύωσης και ενημέρωσης

Συνάντηση δικτύωσης και ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 26 Απριλίου στον χώρο του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας με θέμα την αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας αλλά και πολλαπλών διακρίσεων.

Διοργανωτής της ημέρας , το Ινστιτούτο Πρόληψης και θεραπείας της βίας και προώθησης της ισότητας των φύλων «βία στόπ». Συνεργάτες ωστόσο τόσο το λύκειο Ελληνίδων όσο και ο Σύλλογος για το παιδί και την οικογένεια πνοή που κατόρθωσαν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον πολλών γυναικών της πόλης μας αλλά και να εμπλουτίσουν την ομιλία με ειδικούς του χώρου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έχουν ξεκινήσει τα πασχαλινά ψώνια στην αγορά της

Λίγες μέρες πριν την Μεγάλη Εβδομάδα και οι Καβαλιώτες έχουν ξεκινήσει τα πασχαλινά τους ψώνια στην αγορά της πόλης.

Όπως μας δηλώνει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας κ. Γιάννης Κελγιώργης, η κατάσταση και η κίνηση στην αγορά φέρνουν αισιοδοξία στους καταστηματάρχες ενώ επίσης γίνεται γνωστό και το εορταστικό ωραρίο των καταστημάτων με την Κυριακή των Βαϊων να είναι ανοιχτά.

Ωστόσο δεν είναι μόνο το εορταστικό ωράριο αλλά και η αισιόδοξη κίνηση που απασχολεί τους καταστηματάρχες της πόλης αλλά και η οργάνωση θεσμός πλέον της Λευκής Νύχτας που έρχεται για ακόμη μια χρόνια στην πόλη της Καβάλας με πολλά δρώμενα και συναυλίες στις 24 Μαΐου.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en