ΚΟΣΜΟΣ

Άμεση εφαρμογή της συμφωνίας στην Ουκρανία ζητούν Ομπάμα- Πούτιν

Τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών

Τηλεφωνική συνομιλία είχε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία οι δύο αρχηγοί κατέληξαν πως η ταχύτητα αποτελεί την ουσία στην εφαρμογή της συμφωνίας που υπέγραψαν ο Ουκρανός πρόεδρος, Βίκτορ Γιανουκόβιτς και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, προκειμένου να επέλθει σύντομα η ειρήνη στη χώρα.

Οι δύο ηγέτες είπαν ότι τόσο η κυβέρνηση της Ουκρανίας όσο και η αντιπολίτευση θα πρέπει να ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές για «αποχή από τη βία», δήλωσε στους δημοσιογράφους από την Ουάσινγκτον ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Η ανάγκη για οικονομική σταθερότητα στην Ουκρανία ήταν επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, ο Ομπάμα συνεχάρη τον Πούτιν για την επιτυχημένη πορεία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που διεξάγονται στο Σότσι και ολοκληρώνονται την Κυριακή, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Στην ατζέντα της συνομιλίας των δύο ηγετών συμπεριλήφθηκαν επίσης ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και οι εν εξελίξει συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Στο θέμα της Συρίας, οι δύο αρχηγοί μίλησαν σχετικά με τις συνομιλίες που διεξάγονται για την ανεύρεση μιας πολιτικής λύσης, καθώς και για την ανάγκη η συριακή κυβέρνηση «να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για καταστροφή των χημικών όπλων της χώρας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, τόσο ο Ομπάμα όσο και ο Πούτιν εξέφρασαν τις ανησυχίες τους «για την ανθρωπιστική κρίση και την αναγκαιότητα μιας ισχυρής πρότασης επί του θέματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version