Quantcast
Connect with us

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Άγνωστοι οι hackers που τσάκισαν 100 χώρες

Ενώ οι G7 δίνουν το σύνθημα για κούρσα εξοπλισμών στο Internet…

Ελάχιστα είναι τα μέχρι τώρα γνωστά γεγονότα από μια πρωτοφανούς κλίμακας επίθεση στο παγκόσμιο internet και στον ιστό της σύγχρονης κοινωνίας, προκαλώντας έμφραγμα από το σύστημα υγείας της Βρετανίας μέχρι το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας και από την Telefonica και την Ibertrola μέχρι τα δίκτυα συναλλαγών των τραπεζών. Οι hackers δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη αλλά ούτε έχει καταστεί εφικτή η αναγνώρισή τους, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι χρησιμοποιήθηκε λογισμικό που είχε αναπτύξει η NSA και εκλάπη το καλοκαίρι του 2016.

Αν οι ταινίες που περιέγραφαν την παγκόσμια κατάρρευση μέσα από την αποτυχία των υποδομών πληροφορικής χαρακτηρίζονταν “επιστημονικής φαντασίας” τώρα φαίνεται ότι είναι απλά ντοκιμαντέρ. Η επίθεση σε 100 χώρες σε πάνω από 75,000 υπολογιστές και δίκτυα με λογισμικό ransomware αντιμετωπίστηκε, αφού όμως αρκετοί φοβούμενοι πλήρωσαν τα απαιτούμενα λύτρα σε bitcoins και ενώ ακόμα αρκετοί βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας.

Σύμφωνα με την Avast κύριος στόχος των επιθέσεων ήταν η Ρωσία, η Ουκρανία, η Ταϊβάν αλλά και τα βρετανικά νοσοκομεία, κινεζικά πανεπιστήμια και πολυεθνικές εταιρίες. Τα λύτρα που ζητώνται αρχικά είναι 300 δολάρια σε bitcoins και το χρονικό περιθώριο είναι 6 ώρες, στη συνέχεια ανεβαίνει το τίμημα. Σύμφωνα με την Kaspersky η πλειονότητα όσων πλήρωσαν κατέβαλαν το αρχικό τίμημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κίνα επλήγησαν τα συστήματα αυτόματων και ηλεκτρονικών πληρωμών της πετρελαϊκής Petrochina με αποτέλεσμα οι πολίτες να αναγκάζονται να πληρώνουν με μετρητά στα βενζινάδικα.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών αναζητούν ίχνη τόσο μέσα από την ίδια την επίθεση όσο και από το dark web, ωστόσο ήδη η βρετανική κυβέρνηση δηλώνει ότι βρίσκεται στο σκοτάδι. Το λογισμικό WannaCry που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση συνέδεσαν αρκετές εταιρίες ασφαλείας με την NSA και με τα εργαλεία που εκλάπησαν το καλοκαίρι του 2016. Στη συνέχεια όμως ακολούθησε και η μαζική διαρροή και κλοπή εργαλείων και πληροφοριών hacking από τη CIA.

Το καλοκαίρι του 2016 μια τεράστια επίθεση, άλλου είδους, DDOS, δηλαδή που στόχευε να θέσει εκτός λειτουργίας τις υποδομές, έπληξε την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ θέτοντας εκτός internet ολόκληρες πόλεις και τραπεζικά συστήματα καθώς επλήγη η εταιρία-φορέας του ίδιου του internet η εταιρία που παρέχει διευθύνσεις και συνδέσεις. Ακολούθησαν τεράστιες αντίστοιχες επιθέσεις στη Deutsche Telekom και σε άλλες εταιρίες και κρατικά δίκτυα. Αυτές οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με εργαλεία και υλικό που έχει κλαπεί από τη CIA.

Αν σε αυτά συμπεριληφθούν τα περιστατικά εκλογικού hacking, τα οποία έχουν ξεκινήσει να αποκαλύπτονται πολύ πριν τις αμερικανικές εκλογές του 2016, από τον Andres Sepulveda και τα οποία έφερε στο φως το bloomberg, τότε το μείγμα που δημιουργείται είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και απειλή τόσο το πολιτικό όσο και το οικονομικό σύστημα σε μια κρίσιμη μεταβατική περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη hackers επιτέθηκαν σε sites γαλλικών media και στην Airbus με DDOS, θέτοντας ιστοσελίδες και servers εκτός λειτουργίας. Ενώ στην επίθεση της Παρασκευής επλήγησαν, μεταξύ άλλων, το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών και η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, Sberbank.

Η κλίμακα και οι επιπτώσεις αυτών των επιθέσεων αλλά και η έκταση των διαρροών από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είχαν θέσει ήδη το θέμα του Cybersecurity στην ατζέντα των συζητήσεων των G7, ενώ μόλις πριν από δύο ημέρες, την Πέμπτη, ο Ντόνλαντ Τραμπ υπέγραψε νέο προεδρικό διάταγμα για πλήρη έλεγχο και αναθεώρηση των διαδικασιών και πρωτοκόλλων ασφαλείας στις ΗΠΑ.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις και την –κενή ουσίας- υπόσχεση των G7 για την ανάληψη κοινής δράσης κατά των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο ένα θεωρείται βέβαιο, μεγάλες χώρες και εταιρίες θα επιδοθούν σε κούρσα εξοπλισμών στο internet αγοράζοντας και αναπτύσσοντας αμυντικά και επιθετικά εργαλεία, ενώ παράλληλα θα ζητηθεί μεγαλύτερη διαφάνεια από τα social networks που μεταφράζεται σε λιγότερες ατομικές ελευθερίες.

crisismonitor.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Δείτε τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας στο ENA Channel

Το ENA Channel μεταδίδει ζωντανά μέσα από την τηλεοπτική του συχνότητα όλες τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας από Ιερούς Ναούς της Καβάλας μετά από αγαστή συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου.

Δείτε σήμερα Μεγάλη Πέμπτη στις 19:00 την Ακολουθία των Παθών από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου στην Καβάλα.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος

Ανοίγει η πόρτα της φυλακής για τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Χρυσής Αυγής, Νίκο ΜιχαλολιάκοΜε βούλευμα του το Συμβουλίου Πλημμελιοδικών Λαμίας, (121 του 2024) παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, λέει «ναι» στην αποφυλάκιση του καταδικασμένου ως αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης με περιοριστικούς όρους μετά από περίπου 5,5 χρόνια.

Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε ότι οι τυχόν αμφιβολίες που μπορεί να συντρέχουν στο πρόσωπο του αιτούντος για τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, θα πρέπει να λειτουργούν υπέρ του. Μάλιστα, αξιολογεί τη διαγωγή του Νίκου Μιχαλολιάκου, που έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε 13 χρόνια και 6 μήνες, θετικά απορρίπτοντας την αρθρογραφία ως ένδειξη τέλεσης νέων παράνομων πράξεων.

Έτσι, δέχεται την αίτηση και διατάζει την υφ’ όρον απόλυση του με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από την Π.Ε. Αττικής, της εμφάνισης στο ΑΤ του τόπου διαμονής του μια φορά τον μήνα και της μη συναναστροφής με συγκατηγορουμένους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας είχε ταχθεί κατά της αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου κρίνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, πως αν και συντρέχουν οι τυπικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση υφ’ όρον απόλυση, διαπιστώνει τη μη ύπαρξη μεταμέλειας και ηθικής βελτίωσης του.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναυλία από τη φιλαρμονική της Ελευθερούπολης τη Μεγάλη Παρασκευή

Τη Μεγάλη Παρασκευή (03/05) η φιλαρμονική της Ελευθερούπολης θα δώσει την καθιερωμένη συναυλία της στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου, μετά την ακολουθία των Μεγάλων Ωρών.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en