ΘΑΣΟΣ

« Ερώτηση σε Υπουργό για την Αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σταθμού Θάσου»

Ο Βουλευτής Καβάλας κ. Ιωάννης Πασχαλίδης κατέθεσε την παρακάτω ερώτηση προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλειο Κικίλια:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ: Υπουργό Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλειο Κικίλια

ΘΕΜΑ: «Αναβάθμιση του πυροσβεστικού σταθμού Θάσου σε σταθμό Δ´ τάξης τουλάχιστον, με προοπτική ίδρυσης Πυροσβεστικού κλιμακίου στη νότια Θάσο»

Με την έναρξη της θερινής περιόδου, ήρθαν στο προσκήνιο για άλλη μία φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δασόφυτες περιοχές της Ελλάδος και κυρίως, όσες βρίσκονται σε νησιωτικές περιοχές. Προβλήματα αντιμετωπίζει, όπως είναι αναμενόμενο, και το νησί της Θάσου, το οποίο σύμφωνα με το Π.Δ. 575/80 έχει χαρακτηριστεί με Κλάση Επικινδυνότητας Κατηγορίας Α´.

Σύμφωνα με έκθεση της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας το ανάγλυφο τους εδάφους αποτελείται από δύσβατα βουνά, με μεγάλη κλίση που ευνοούν την ταχεία εξέλιξη των πυρκαγιών, δίνοντας ταυτόχρονα περιορισμένες δυνατότητες επέμβασης των μέσων κατάσβεσης. Το νησί έχει, κατά το παρελθόν, δοκιμαστεί από μεγάλες πυρκαγιές που κατέστρεψαν τεράστιες εκτάσεις. Η φυσική αναγέννηση της βλάστησης έχει καλύψει το 80% των καμένων εκτάσεων και μια νέα πυρκαγιά θα ήταν καταστροφική.

Η κατάσταση που επικρατεί τη δεδομένη στιγμή στο νησί έχει ως εξής:

1)        Στο πυροσβεστικό κλιμάκιο Θάσου που έχει έδρα τον Λιμένα υπηρετούν 15 μόνιμοι πυροσβέστες, 31 πενταετείς και 18 εποχικοί. Το εποχικό προσωπικό προσλαμβάνεται για πέντε μήνες (από Ιούνιο έως Οκτώβριο) και τα καθήκοντα τους είναι επικουρικά.

2)        Υπάρχουν τμήματα, όπως το δημοτικό διαμέρισμα Θεολόγου, που απέχει από τη πρωτεύουσα ως και 60 χλμ. επαρχιακού οδικού δικτύου, γεμάτο στροφές που κάνει το χρόνο μετάβασης των οχημάτων να υπερβαίνει τον απαιτούμενο χρόνο.

3)        Αναφορικά με το νότιο τμήμα του νησιού, η άφιξη της πυροσβεστικής δύναμης γίνεται σε χρόνο μεγαλύτερο της μίας ώρας, με αποτέλεσμα η πίεση που ασκείται στις πυροσβεστικές δυνάμεις να είναι μεγάλη.

4)        Ο μηχανολογικός εξοπλισμός αποτελείται από 10 υδροφόρα οχήματα συνολικής χωρητικότητας 32 κυβικών μέτρων νερού κα 3 βοηθητικά οχήματα. Έξι από τα παραπάνω οχήματα έχουν ηλικία μεταξύ 30 και 43 ετών, ενώ νέα είναι μόνο δύο.

Καθώς είναι γνωστή η αδυναμία υποστήριξης νησιωτικών περιοχών από τις γύρω γειτονικές ηπειρωτικές υπηρεσίες, κρίνεται απαραίτητη η αναβάθμιση του πυροσβεστικού σταθμού Θάσου σε σταθμό Δ´ τάξης τουλάχιστον, με προοπτική ίδρυσης Πυροσβεστικού κλιμακίου στη νότια Θάσο, όπου κατοικεί το 40% του πληθυσμού υπολογίζοντας τα Δ.Δ Μαριών, Λιμεναρίων και Θεολόγου. Η αναβάθμιση προβλέπεται τόσο από το έμψυχο προσωπικό, όσο και από το μηχανολογικό εξοπλισμό που διατίθεται.

Καθώς πρόκειται για το σημαντικότερο τουριστικό προορισμό της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με πληθυσμό περίπου 14.000 το χειμώνα, που ανέρχεται σε 100.000 κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κρίνεται απαραίτητη η επίλυση του προαναφερθέντος ζητήματος, ώστε να επιτευχθεί η ομαλή λειτουργία της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας, καθώς κύριος στόχος είναι η προστασία της ασφάλειας, τόσο των πολιτών, όσο και του προσωπικού του πυροσβεστικού σταθμού.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε τι ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για τη βέλτιστη και τάχιστη αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος;

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version