Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

«Χλιαρό» ψήφισμα για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια Καβάλας-Θάσου από το ΔΣ Καβάλας – Ετοιμάζονται κινητοποιήσεις υπέρ των απεργών ναυτεργατών

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας στη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασής του και ύστερα από συζήτηση για τις αρνητικές εξελίξεις στο χώρο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών Καβάλας – Θάσου, αφού έλαβε υπόψη του τις διατάξεις του άρθρου 65 του Ν. 3852/2010 εξέδωσε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:

“Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Καβάλας παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανησυχία τις αρνητικές εξελίξεις στο χώρο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών Καβάλας – Θάσου που ουσιαστικά με την πολιτική που ασκούν οι δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα δρομολόγια εμποδίζεται η ελεύθερη μετακίνηση των κατοίκων Καβάλας – Θάσου και αποκόβεται το νησί στη γραμμή Πρίνου – Καβάλας όταν, κατά τη χειμερινή περίοδο, καθημερινά πραγματοποιούνται μόνο δύο δρομολόγια και τις Κυριακές κανένα.

Αρνητικό αποτέλεσμα αυτής της στάσης των εταιρειών είναι και οι διώξεις που ασκούνται κατά των ναυτεργατών του Ενιαίου Σωματείου Ναυτεργατών Ν. Καβάλας, επειδή έπραξαν το αυτονόητο να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία, το δικαίωμα στην απεργία.

Το Δ.Σ. Καβάλας απαιτεί:

Α. Να επανέλθουν τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών Καβάλας-Θάσου σε εκείνα τα επίπεδα που να εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής και όπως τα προτείνουν οι φορείς της Καβάλας και της Θάσου.

Β. Να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος των αγωνιζόμενων ναυτεργατών. Όχι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης».

Αγωνιστικό παρόν από την Λαϊκή Επιτροπή Θάσου – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια στον Λιμένα

Η Λαϊκή Επιτροπή Θάσου καλεί όλο τον λαό να συμμετέχει μαζικά στη συγκέντρωση συμπαράστασης στους διωκόμενους ναυτεργάτες, τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014, στις 9 το πρωί, έξω από τα δικαστήρια στο Λιμένα. Σε ψήφισμά της αναφέρει τα εξής:

Τη Δευτέρα 27 Γενάρη δικάζονται στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θάσου 27 ναυτεργάτες και άλλοι εργαζόμενοι από την Θάσο, γιατί συμμετείχαν στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία στις 11 Μάρτη 2010, με την κατηγορία της “παρακώλυσης συγκοινωνιών». Η ναυτιλιακή εταιρία του κ. Μητσόπουλου σε συνεργασία με τις Λιμενικές αρχές και την εισαγγελία Καβάλας έχουν στήσει βιομηχανία διώξεων σε βάρος των αγωνιζόμενων ναυτεργατών και άλλων εργαζομένων του νησιού. Το επόμενο διάστημα (Φλεβάρη και Απρίλη) ακολουθούν και άλλες δίκες με το ίδιο κατηγορητήριο.

Οι διώξεις αυτές είναι ενταγμένες στο δόγμα “Νόμος και Τάξη» που προσπαθεί να επιβάλει η συγκυβέρνηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και κρίκος της αλυσίδας των διώξεων που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο σε εκατοντάδες αγωνιζόμενους εργάτες σε όλη την χώρα. Είναι γελασμένη η συγκυβέρνηση ότι με αυτό τον τρόπο θα κάμψει το αγωνιστικό φρόνιμα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, ότι ανενόχλητη θα εφαρμόσει την αντιλαϊκή της πολιτική που δίνει γη και ύδωρ στους εφοπλιστές, μεγαλοβιομήχανους και τραπεζίτες και καταδικάζει τα λαϊκά στρώματα στην φτώχεια και την εξαθλίωση.

Οι ναυτιλιακές εταιρίες αποθρασυμένες από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφήνουν αποκομμένο το νησί κατά τους χειμερινού μήνες, με τα ελάχιστα δρομολόγια που υπάρχουν στην σύνδεση Καβάλας-Θάσου ( 2 από το Πρίνο τις καθημερινές και κανένα τις Κυριακές και 7 από τον Λιμένα καθημερινά και 5 τα Σαββατοκύριακα) βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Το Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών Ν. Καβάλας αποτελεί αγκάθι στα σχέδια των ναυτιλιακών εταιριών γιατί όλα αυτά τα χρόνια παλεύει για να έχουν οι ναυτεργάτες μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για να έχει το νησί σύγχρονες ασφαλής συγκοινωνίες 365 ημέρες το χρόνο, ικανοποιώντας τις ανάγκες των κατοίκων της Θάσου. Η ναυτιλιακή εταιρία του κ. Μητσόπουλου φτάνει μάλιστα στο σημείο με την απειλή της απόλυσης, κάθε φορά που προκηρύσσει απεργία το συνδικάτο, να αναγκάζει τα πληρώματά του να υπογράφουν δηλώσεις πως δεν θα συμμετέχουν στις απεργίες, καταργώντας με αυτό τον τρόπο τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των ναυτεργατών.

Αυτές οι πρακτικές πρέπει να βρουν την καθολική αντίδραση των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας του νησιού. και να απαιτήσουμε: Να σταματήσει κάθε διώξει στους αγωνιζόμενους ναυτεργάτες.

Όχι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Ασφαλής σύγχρονες θαλάσσιες συγκοινωνίες που να εξυπηρετούν τις ανάγκες μας και όχι τα κέρδη των εταιριών.

Σχόλιο γράφοντος: Τέτοιου είδους ψηφίσματα -τα οποία, ουσιαστικά, προέρχονται από αντιγραφές αντίστοιχων παλαιότερων ψηφισμάτων- έχουμε δει πάρα πολλά. Με αυτού του είδους, όμως, την “αντίδραση» -η οποία μόνο ως ευχολόγιο μπορεί να χαρακτηριστεί- δεν μεταπείθονται οι ναυτιλιακές εταιρείες. Κάποιοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι η απόφαση για τα δρομολόγια είναι καθαρά πολιτική, και προς τα εκεί θα πρέπει να ασκηθούν οι απαιτούμενες πιέσεις. Άπαξ και δεν το καταλάβουν αυτό το πράγμα, προκοπή δεν θα δούμε…

 

Πηγή: kavalapress.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Ν.Δ για τις Ευρωεκλογές, υπό την προεδρία του Νικολάου Παναγιωτόπουλου

Όπως ανάρτησε ο βουλευτής Καβάλας της Ν.Δ :

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Νέας Δημοκρατίας για τις προσεχείς Ευρωεκλογές, υπό την προεδρία του Βουλευτή Καβάλας κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης ήταν ο σχεδιασμός των δράσεων και οι κατευθύνσεις στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα, με κύριο γνώμονα την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου και την πολιτική σταθερότητα της χώρας.
Το στοίχημα των προσεχών εκλογών είναι η αυξημένη προσέλευση και συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία, και σε αυτό το πλαίσιο μέγιστη είναι η σημασία της εφαρμογής της επιστολικής ψήφου, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά και δυναμώνει την φωνή της κοινωνίας. Η μεταρρύθμιση αυτή καθιερώθηκε και ισχύει για όποιον πολίτη το επιθυμεί, εντός και εκτός Ελλάδας.
Για την εφαρμογή εγγραφής στην επιστολική ψήφο ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://epistoliki.ypes.gov.gr

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Πιερρακάκης από Αλεξανδρούπολη | Πιστεύουμε στα περιφερειακά πανεπιστήμια

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 105ης Συνόδου των Πρυτάνεων, στην οποία παρέστη ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Η δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη του ΔΠΘ και για λόγους εθνικούς και για λόγους ακαδημαϊκούς μετουσιώθηκε με τον τελευταίο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση, τον οποίο φέραμε στην ελληνική Βουλή. Πιστεύουμε βαθιά στο Δημοκρίτειο, πιστεύουμε βαθιά στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, στα ελληνικά περιφερειακά πανεπιστήμια», δήλωσε από την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός.

Αναφορικά με την ατζέντα της πολύωρης συζήτησης, που είχε με τους πρυτάνεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε πως εξετάστηκε μία σειρά από πρόσθετες ρυθμίσεις και ενέργειες για την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, ώστε να δοθεί στα πανεπιστήμια η δυνατότητα να αναπτυχθούν γρηγορότερα και καλύτερα διεθνώς. «Σ’ αυτό το πλαίσιο της διαρκούς συζήτησης και της διαρκούς ώσμωσης με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια θα περιμένουμε περαιτέρω προτάσεις από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων για πρόσθετες ενέργειες, που τα πανεπιστήμιά μας θα κληθούν να κάνουν κι εμείς θα κληθούμε να νομοθετήσουμε στο επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ικανοποιητική η κίνηση στις προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα για τα ευρωψηφοδέλτια

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι δηλώνουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με την μεγάλη συμμετοχή που υπήρξε στις προκριματικές εκλογές για τα ευρωψηφοδέλτια του κόμματος.

Στόχος του κόμματος αλλά και των μελών της Καβάλας, είναι η ένταξη όσο περισσότερων γίνεται ευρωβουλευτών στο Κοινοβούλιο με πρώτο και κύριο σχέδιο την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στην χώρα μας.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en