Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Στο κόκκινο» η υπερψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή

image_print

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους η χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια

Σε αρκετά τεταμένο κατά διαστήματα κλίμα, διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του προϋπολογισμού του Σώματος για το έτος 2015 και ο οικονομικός απολογισμός του 2013. Τα δύο σχέδια υπερψηφίστηκαν από την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, καταψηφίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή, ενώ η ΔΗΜΑΡ δήλωσε «παρών» και οι ΑΝ.ΕΛ., όπως και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, «λευκό».

Ως σημεία αντιπαράθεσης, δεν ανεδείχθησαν τόσο τα οικονομικά δεδομένα του απολογισμού και του προϋπολογισμού, όσο η “υποβάθμιση της Δημοκρατίας” για την οποία αλληλοκατηγορήθηκαν η κυβέρνηση με την αξιωματική αντιπολίτευση. Έτσι, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, στηλίτευσε για άλλη μία φορά την “κατάχρηση” εκ μέρους της κυβέρνησης, του μέτρου της προσφυγής σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και της συζήτησης νομοσχεδίων με κατεπείγουσες διαδικασίες, όπως επίσης και την υιοθέτηση βουλευτικών τροπολογιών «της τελευταίας ώρας».

«Εδώ εφαρμόζουμε πλήρως τον Κανονισμό» απάντησε από πλευράς του κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης. «Ίσως μπορώ να συμφωνήσω πως γίνεται μια κατάχρηση σ’ αυτά τα ζητήματα – αλλά αυτό είναι θέμα να το συζητήσετε και με την κυβέρνηση». Όμως, «ο προϋπολογισμός είναι της Βουλής και όχι της κυβέρνησης ή του Προεδρείου. Δεν καταλαβαίνω γιατί τον καταψηφίζετε. Δεν εκτελέσαμε σωστά τον προϋπολογισμό του 2012; Δεν δημοσιεύονται όλες οι δαπάνες στη “Διαύγεια”; Γιατί καταψηφίζετε τον απολογισμό; Επειδή έφερε η κυβέρνηση Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου; Είναι προφανές πως δεν θέλετε τη συνεννόηση…» συμπέρανε για τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο κος Μεϊμαράκης.

Από πλευράς ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε πως «το 2010 η χώρα χρεοκόπησε -και από τότε προσπαθούν διαδοχικές κυβερνήσεις να κρατήσουν όρθια τη χώρα στη ζώνη του ευρώ. Και ασφαλώς σ αυτές τις έκτακτες συνθήκες που διανύει η χώρα, είναι πολύ λογικό ότι και το Κοινοβούλιο χρησιμοποιεί και έκτακτες διαδικασίες προβλεπόμενες απ’ το Σύνταγμα». Ο κος Γεωργιάδης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «υποκρισία», τονίζοντας πως την ώρα που στη Βουλή επικαλείται τη νομιμότητα των διαδικασιών, την καταπατά στις εσωκομματικές του διαδικασίες, «όπως προχθές στην Κεντρική του Επιτροπή, όπου τα λευκά δεν μέτρησαν ως νόμιμες ψήφοι, για να μην φανεί πως ο Αλέξης Τσίπρας έχασε τον έλεγχο της Κεντρικής Επιτροπής».

Σαφείς αιχμές κατά του Β’ αντιπροέδρου της Βουλής, Γιώργου Καλαντζή, επεφύλαξε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, υπαινισσόμενη στην ομιλία της πως ο κος Καλαντζής, με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής ελέγχου των δηλώσεων «πόθεν έσχες», διακίνησε στα μέσα ενημέρωσης, πληροφορίες περί “25 ελεγχόμενων βουλευτών, με δύο πολύ σοβαρές περιπτώσεις», προτού ενημερώσει την ίδια την Επιτροπή, για λόγους εντυπώσεων.
Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Τριαντάφυλλου, επεχείρησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ισχυριζόμενη πως την ώρα που ο Α. Γεωργιάδης επιχειρηματολογούσε ενάντια στην αποστολή κοινοβουλευτικών στο Ισραήλ, για να ανακριθεί ο εκ των διαχειριστών στη λίστα Λαγκάρντ, Σάμι Μιονί, η Βουλή δαπανά πολύ μεγάλα ποσά για «προσωπικές σχέσεις συγκεκριμένων βουλευτών».

Χαρακτηριστικά, η κα Κωνσταντοπούλου υποστήριξε πως ο Κώστας Τριαντάφυλλος (ΠΑΣΟΚ), παρέθεσε προσωπικό δείπνο σε βουλευτές της COSAC (Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου και των εθνικών Κοινοβουλίων της Ε.Ε.), με χρήματα της Βουλής στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας.
Αντιδρώντας, ο κος Τριαντάφυλλος καταλόγισε στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «χυδαιότητα και συκοφαντία» και παρομοίωσε τον πολιτικό της λόγο με εκείνον της Χρυσής Αυγής. «Η διαδικασία της COSAC ήταν στις 8 το πρωί, η κα Κωνσταντοπούλου ήρθε στις εντεκάμισι το μεσημέρι, παρενέβαινε διαρκώς στην ψηφοφορία με συνέπεια να γελούν όλοι οι συνάδελφοι βουλευτές – και την ώρα του γεύματος, μάζεψα τους νέους βουλευτές της COSAC σε ξεχωριστό τραπέζι. Αυτό που ήταν σχεδιασμός της Ελληνικής Προεδρίας, παρουσιάζει ως γεύμα δικό μου…» ανέφερε ο βουλευτής.

Επί της ουσίας των δύο σχεδίων, οι εισηγητές της συμπολίτευσης Κ. Σκρέκας (ΝΔ) και Δ. Σαλτούρος (ΠΑΣΟΚ), υπογράμμισαν το γεγονός, ότι ο προϋπολογισμός της Βουλής εξακολουθεί να μειώνεται ακολουθώντας τις περικοπές που επιβάλλονται στην κοινωνία συνολικά. «Οι αποζημιώσεις των βουλευτών καθώς και οι αποδοχές των συνεργατών τους μειώθηκαν δραστικά σε επίπεδο άνω του 37%, (σ.σ. σε σχέση με το 2009)» ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας, αναφερόμενος στον απολογισμό του 2013 – ενώ για τον προϋπολογισμό του 2015, τόνισε πως είναι μειωμένος κατά 2 περίπου δις ευρώ.

«Η απλή ανάγνωση του προϋπολογισμού και του απολογισμού, αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι η χρήση των προβλεπόμενων πιστώσεων, γίνεται προφανώς, με φειδώ και υπευθυνότητα» ανέφερε ο Δ. Σαλτούρος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τα δύο σχέδια, με τον εισηγητή του Δ. Γελαλή να υποστηρίζει πως οι μειώσεις του προϋπολογισμού, επικεντρώθηκαν κυρίως σε μειώσεις μισθών και λιγότερο στην περικοπή άλλων δαπανών.

Συγκρίνοντας τις προβλέψεις του 2015 με τον απολογισμό του 2013, ο κος Γελαλής σημείωσε πως «οι δαπάνες για έξοδα εκδηλώσεων και για λοιπές ειδικές αμοιβές, παραμένουν αυξημένες, όπως και οι δαπάνες για ταξίδια μελών του Κοινοβουλίου. Πολλά χρήματα εξακολουθεί να δαπανά η Βουλή (3,8 εκ. ευρώ) για μισθώσεις κτηρίων εκτός Βουλής. Το 2013 η Βουλή μοίρασε επιχορηγήσεις συνολικού ποσού πάνω από 9 εκατομμύρια ευρώ, αλλά στην ιστοσελίδα της δεν βρήκαμε όλα τα νομικά πρόσωπα που επιχορηγούνται» ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Παρών» ψήφισε η Ασημίνα Ξηροτύρη για λογαριασμό της ΔΗΜΑΡ, «εκτιμώντας τη σημαντική προσπάθεια για τη μείωση και εξορθολογισμό των δαπανών». Η βουλευτής πρότεινε περαιτέρω μείωση των βουλευτικών αποζημιώσεων και εξορθολογισμό του επιδόματος οργάνωσης γραφείου των βουλευτών, υποστηρίζοντας πως το επίδομα θα πρέπει να αφορά μονάχα τους βουλευτές της περιφέρειας.

«Δίνουμε λευκή ψήφο δηλώνοντας και την ανοχή μας στις προσπάθειες που κάνει το Προεδρείο και όλοι οι παράγοντες της Βουλής για τη μείωση των δαπανών» δήλωσε η εισηγήτρια των ΑΝΕΛ, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

«Περικόπηκαν οι μισθοί των υπαλλήλων της Βουλής, αλλά όχι και των βουλευτών, των οποίων η αποζημίωση παραμένει αφορολόγητη κατά 68%” κατήγγειλε ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος (Χρυσή Αυγή). Αναφερόμενος δε, σε αιτιάσεις που έχουν ακουστεί εναντίον του ιδίου και άλλων βουλευτών του Συνδέσμου, πως έχουν κάνει χρήση των άτοκων δανείων που προσφέρει η Βουλή στους βουλευτές, ο κος Ματθαιόπουλος δικαιολόγησε την πράξη του λέγοντας πως «μου επιβλήθηκε εγγύηση 50.000 ευρώ, μετά από μία ξεκάθαρα πολιτική σκευωρία, εξαιτίας της οποίας δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε οικονομικά».

«Ο απολογισμός του 2013 και ο προϋπολογισμός του 2015, δεν θα μπορούσαν να κινηθούν έξω από τα πλαίσια στα οποία κινείται ο κρατικός Προϋπολογισμός και την γενικότερη οικονομική κατάσταση. Και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, είναι γνωστό ότι καταψηφίζει όλους τους κρατικούς προϋπολογισμούς γιατί κινούνται σε αντιλαϊκή κατεύθυνση» δήλωσε ο Σπύρος Χαλβατζής.

«Οι προϋπολογισμοί της Βουλής όσο και του κράτους, πρέπει να έχουν έναν γνώμονα: Να μην φεύγει κανένα ευρώ και να πηγαίνει στις τσέπες των «ποντικών» ή, όπως έλεγε ο κ. Καραμανλής, των «νταβατζήδων», τους οποίους και η Αντιπολίτευση δεν ονομάζει» ανέφερε ο Γ. Νταβρής (ανεξάρτητοι βουλευτές).

Τέλος, σημειώνεται ο έπαινος που επεφύλαξαν οι εκπρόσωποι όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων, στους υπαλλήλους της Βουλής, για τη συμβολή τους στο κοινοβουλευτικό έργο, παρά τις πολύ μεγάλες περικοπές που είχαν στα μισθολόγιά τους

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης: «Υπάρχει ρευστότητα στις τράπεζες που περιμένει να γίνει ανάπτυξη»

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
image_print

Την ανάγκη οι ελληνικές τράπεζες να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την ομιλία του στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Ο υπουργός επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία έχει αφήσει πίσω της την περίοδο της κρίσης, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τη σταθερή ανάπτυξη και την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας στις αγορές. Όπως τόνισε, το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας, μέσα από την αύξηση της παραγωγικότητας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ρόλο των τραπεζών, σημειώνοντας ότι πλέον διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια, ρευστότητα και κερδοφορία, στοιχεία που τους επιτρέπουν να χρηματοδοτήσουν τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

«Στις ελληνικές τράπεζες υπάρχει ρευστότητα που περιμένει να γίνει ανάπτυξη. Δεν το λέω ως μομφή. Αντίθετα, είναι το μέτρο της ευκαιρίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πιερρακάκης υποστήριξε ότι απαιτούνται περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, επενδύσεις στην τεχνολογία, την καινοτομία και την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και μεγαλύτερη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επιδιώκουν να αναπτυχθούν.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, όπως η διεύρυνση του εξωδικαστικού μηχανισμού, η ενίσχυση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και οι νέες ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο υπουργός κάλεσε τις τράπεζες να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη θα είναι πραγματικά ισχυρή μόνο όταν συμπεριλάβει ανθρώπους και περιουσιακά στοιχεία που σήμερα παραμένουν εκτός οικονομικής δραστηριότητας.

Ακολουθεί η ομιλία του του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη:
Σας ευχαριστώ πολύ,
Κύριοι Υπουργοί,
Κύριε Διοικητά,
Κυρίες και Κύριοι,
Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση και για την τιμή να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας.
Θέλω να ξεκινήσω με μια διαπίστωση που είναι αυτονόητη σήμερα, αλλά πριν από μερικά χρόνια, θα ήταν παράτολμη… που έχει να κάνει με τα επιτεύγματα, με όλα όσα έχουμε καταφέρει να πετύχουμε όλα αυτά τα χρόνια:
  • τη σταθεροποίηση της οικονομίας,
  • τα spreads των ελληνικών ομολόγων που κάποτε αποτελούσαν το θερμόμετρο της εθνικής αγωνίας, σήμερα μας κατατάσσουν ανάμεσα στις πιο αξιόπιστες οικονομίες της Ευρώπης,
  • το ότι η ανάπτυξη παραμένει σταθερά υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο
  • και το ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας συνιστά την έμπρακτη επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα επέστρεψε στην κανονικότητα, στην αξιοπιστία και στην εμπιστοσύνη των αγορών.
Όλα αυτά που κάνουμε σήμερα, δεν ήταν κάποτε αυτονόητα. Ήταν ένας δύσκολος, ένας μεγάλος στόχος, και επιτεύχθηκε με τις θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, με τη δουλειά των επιχειρήσεων, με τη συνέπεια της πολιτικής και, ναι, και με τη δική σας συμβολή.
Όμως, στην πολιτική -όπως και στη ζωή- ισχύει ένα αξίωμα: η επίτευξη ενός στόχου επιβάλλει αυτομάτως τον αναπροσδιορισμό του επόμενου. Όποιος επαναπαύεται στο κατόρθωμα, ακυρώνει το κατόρθωμα. Και η σταθερότητα δεν είναι σε καμία περίπτωση προορισμός. Είναι βάση εκκίνησης.
Ποιος είναι λοιπόν ο επόμενος στόχος; Δεν είναι ένας αριθμός σε έναν πίνακα. Είναι ο στόχος που θα τον βρείτε στο τραπέζι κάθε ελληνικής οικογένειας. Πιο πολλές δουλειές. Πιο καλές δουλειές. Υψηλότεροι μισθοί, ευημερία που να τη νιώθει ο πολίτης. Το όχημα είναι η ταχύτερη ανάπτυξη και η παραγωγικότητα. Και το στοίχημα άλλαξε τάξη μεγέθους: για δεκαπέντε περίπου χρόνια παλεύαμε να σταθούμε όρθιοι, τώρα παλεύουμε για το πόσο ψηλά μπορούμε να φτάσουμε.
Κυρίες και Κύριοι,
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σήμερα υγιές. Κεφαλαιακά ισχυρό, με ρευστότητα, με κερδοφορία. Δεκαπέντε χρόνια κρίσεων έκλεισαν έναν κύκλο. Εγώ θα πω επιτέλους. Το σύστημα που κάποιοι έβλεπαν ως ένα πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, ως ένα μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, είναι σήμερα ένα από τα ισχυρά της χαρτιά.
Θέλω, όμως, να είμαι απολύτως ειλικρινής μαζί σας. Η υγεία δεν είναι προορισμός. Είναι αφετηρία. Οι τράπεζες έχουν τώρα μπροστά τους μια σπάνια δυνατότητα: να δημιουργήσουν οι ίδιες τον κόσμο μέσα στον οποίο θα λειτουργήσουν. Όχι απλώς να προσαρμοστούν στην οικονομία που υπάρχει. Να χρηματοδοτήσουν την οικονομία που μπορεί να υπάρξει. Γιατί οι τράπεζες δεν είναι απλώς μέρος του οικονομικού οικοσυστήματος. Είναι ο καταλύτης του. Και ο καταλύτης δεν παρακολουθεί την αντίδραση, είναι εκείνος που την πυροδοτεί.
Η μακροπρόθεσμη αξία μιας τράπεζας κρίνεται, τελικά, από την οικονομία που χρηματοδοτεί. Σε μια οικονομία που μένει στάσιμη, καμία κερδοφορία δεν είναι διατηρήσιμη. Η χρηματοδότηση του μετασχηματισμού δεν είναι, επομένως, μια θυσία προς όφελος τρίτων. Είναι η καλύτερη επένδυση που μπορούν να κάνουν οι τράπεζες για τους ίδιους τους μετόχους τους. Από εδώ και πέρα, η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών και ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, θα πηγαίνουν μαζί . Το ένα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς το άλλο.
Γιατί οι τράπεζες δεν είναι απλώς ένας τομέας της οικονομίας όπως όλοι οι άλλοι. Είναι η καρδιά και το μυαλό της. Η καρδιά, γιατί από εσάς περνά το αίμα της οικονομίας – η ρευστότητα, η πίστη. Και το μυαλό, γιατί εσείς αποφασίζετε ποιες ιδέες θα χρηματοδοτηθούν και ποιες επιχειρήσεις είναι εκείνες που τελικά θα μεγαλώσουν. Αυτός ο διπλός ρόλος συνεπάγεται και μια μοναδική δυνατότητα: τη δυνατότητα της πρωτοπορίας. Όποιος κινηθεί πρώτος σε αυτά που πρέπει να γίνουν τώρα, θα διαμορφώσει την ελληνική οικονομία της επόμενης δεκαετίας και θα καρπωθεί πρώτος τα οφέλη της.
Εξήγησα ήδη τι σημαίνει αυτό στην πράξη. Ο πρώτος στόχος είναι πιο πολλές δουλειές, πιο καλές δουλειές, υψηλότεροι μισθοί, μεγαλύτερη ευημερία. Για να το κατορθώσουμε, η λέξη-κλειδί είναι η λέξη «παραγωγικότητα». Και η παραγωγικότητα δεν είναι μια αφηρημένη έννοια των οικονομικών εγχειριδίων.
Σημαίνει μια οικονομία μεγαλύτερων, ισχυρότερων και πιο εξωστρεφών επιχειρήσεων.
Σημαίνει συγχωνεύσεις και εξαγορές που δημιουργούν κλίμακα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή είναι η αναζήτηση.
Σημαίνει επιχειρήσεις που επενδύουν στην τεχνολογία, στην ενέργεια, στην καινοτομία – και μικρομεσαίες που δεν μένουν στάσιμες, που μεγαλώνουν.
Και βέβαια σημαίνει, πάνω απ’ όλα πλέον, άλλη μια έννοια: Τεχνητή Νοημοσύνη. Tο μεγαλύτερο άλμα παραγωγικότητας της γενιάς μας, βασικά συντελείται τώρα. Οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται ήδη στην πρωτοπορία της υιοθέτησής της  και καρπώνονται τα οφέλη.
Εκεί πρέπει να βρεθούμε κι εμείς: με τις τράπεζες να την υιοθετούν οι ίδιες και να χρηματοδοτούν την υιοθέτησή της από την ελληνική επιχείρηση.
Και θα είμαι σαφής: ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας χρειάζεται εργαλεία όλων των ειδών. Εργαλεία υπάρχουν, αλλά χρειάζεται η ανάπτυξη ακόμη περισσότερων, πιο σύνθετων, πιο σύγχρονων, στην κλίμακα και στην ποικιλία που απαιτείται.
  • Χρηματοδότηση εξαγορών και συγχωνεύσεων για τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων.
  • Νέα προϊόντα για τη μετάβαση του ιδιωτικού τομέα σε ένα πιο παραγωγικό μοντέλο.
  • Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θέλουν και μπορούν να μεγαλώσουν.
  • Κεφαλαιαγορές που λειτουργούν δίπλα στον παραδοσιακό δανεισμό και όχι μόνο δανεισμός με εξασφαλίσεις, το εργαλείο του παρελθόντος για την οικονομία του παρελθόντος.
Το λένε οι αριθμοί. Για κάθε εκατό ευρώ καταθέσεων, οι ελληνικές τράπεζες δανείζουν σήμερα περίπου εβδομήντα, όταν στην υπόλοιπη Ευρωζώνη ο λόγος πλησιάζει τα εκατό. Τα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, ως ποσοστό του ΑΕΠ, δεν είναι από τα πιο υψηλά στο Ευρωσύστημα. Αυτό, όμως, δεν το λέω ως μομφή. Είναι, αντίθετα, το μέτρο της ευκαιρίας. Υπάρχει ρευστότητα που περιμένει να γίνει ανάπτυξη – ένα προνόμιο το οποίο λίγοι στην Ευρώπη διαθέτουν.
Αυτά τα εργαλεία δεν θα τα φέρει κανένας άλλος. Η δυνατότητα να τα δημιουργήσει κανείς, ανήκει σε εσάς. Έχετε ήδη αποδείξει ότι μπορείτε να καινοτομείτε: το IRIS το αποδεικνύει καθημερινά. Η ίδια καινοτομία μπορεί να περάσει τώρα από τις πληρωμές στη χρηματοδότηση. Και σας διαβεβαιώνω ότι η πολιτεία θα σταθεί αρωγός σε κάθε τέτοια δική σας πρωτοβουλία.
Μια ακόμα σκέψη, πριν περάσω ευρύτερα στην Ευρώπη. Η σχέση των τραπεζών με την κοινωνία κρίνεται και στα καθημερινά – στις προμήθειες, στην απόδοση της κατάθεσης του μικροκαταθέτη, στην εξυπηρέτηση εκεί όπου το κατάστημα έκλεισε αλλά η ανάγκη έμεινε. Ο κόσμος θα πιστέψει στον νέο ρόλο των τραπεζών όταν τον δει στη δική του τσέπη και στη δική του γειτονιά.
Κυρίες και Κύριοι,
Όλα αυτά δεν συμβαίνουν σε κενό αέρος. Συμβαίνουν σε μια Ευρώπη που επανασχεδιάζεται. Από τη θέση του Προέδρου του Eurogroup, έχω την τιμή και την ευθύνη να συμβάλλω σε αυτόν τον επανασχεδιασμό της ευρωπαϊκής οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής. Τραπεζική Ένωση, ευρύτερα Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, ψηφιακό ευρώ -συμβάλλουμε μαζί με τον Διοικητή στο σχεδιασμό του ψηφιακού ευρώ στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της ECB-, αποφάσεις που θα καθορίσουν ποια Ευρώπη θα έχουν το 2035.
Και κάτι που έχει σημασία να συνειδητοποιήσουμε ως χώρα: η Ελλάδα δεν είναι πια αποδέκτης αποφάσεων. Είναι συνδιαμορφωτής. Η χώρα που πριν από μια δεκαετία αποτελούσε το αντικείμενο των συνεδριάσεων του Eurogroup, σήμερα προεδρεύει σε αυτές. Και πάνω σε αυτόν τον ευρωπαϊκό επανασχεδιασμό, οφείλουμε να επανασχεδιάσουμε και τη δική μας οικονομία και το δικό μας τραπεζικό σύστημα.
Ποια είναι, λοιπόν, η θέση μας για μια νέα τραπεζική αρχιτεκτονική στην Ευρώπη;
Πρώτον, ναι στην ολοκλήρωση. Η Ευρώπη χρειάζεται τραπεζική ενοποίηση, πανευρωπαϊκές συγχωνεύσεις, τράπεζες με κλίμακα, ικανές να ανταγωνιστούν τις αμερικανικές και τις κινεζικές, ικανές να χρηματοδοτήσουν τις τεράστιες ανάγκες της ευρωπαϊκής οικονομίας: την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση, την άμυνα, τις υποδομές. Μια ήπειρος που φιλοδοξεί να είναι πόλος ισχύος στον κόσμο του 21ου αιώνα, δεν μπορεί να χρηματοδοτείται με θεσμούς και με λογικές του 20ου.
Δεύτερον, όμως, η Ευρώπη πρέπει να βρει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα σε ένα υγιές σύστημα και στην τραπεζική ελευθερία. Η εποπτεία είναι προφανώς το θεμέλιο της εμπιστοσύνης. Κανείς δεν το αμφισβητεί, εμείς λιγότερο από όλους, που πληρώσαμε πολύ ακριβά το τίμημα της απορρύθμισης. Αλλά όταν το βάρος της εποπτείας γίνεται υπέρμετρο, οι τράπεζες καταλήγουν να διαχειρίζονται κανόνες αντί να χρηματοδοτούν την οικονομία. Ένα σύστημα που είναι μόνο ασφαλές, αλλά όχι ελεύθερο να αναλάβει ρίσκο, δεν υπηρετεί την ανάπτυξη. Η ασφάλεια, χωρίς δυναμισμό είναι απλώς μια πιο αργή μορφή παρακμής.
Άρα, πρέπει να φτιάξουμε τους κανόνες για την εποχή μας, να τους αναπροσαρμόσουμε. Και η Ευρώπη, και αυτή είναι ευρύτερα μια παγκόσμια αναζήτηση, σε συνάρτηση και με την τεχνολογική καινοτομία και την τεχνολογική επιτάχυνση. Και τρίτον, ας μου επιτραπεί να το πω, ένα σήμα κινδύνου. Οι τεράστιες πανευρωπαϊκές τράπεζες που είναι αυτό που διεκδικούμε για να πετύχουμε τις συγχωνεύσεις, όπως είπα, είναι ο πρώτος στόχος που θέλουμε, πανευρωπαϊκή κλίμακα δεν πρέπει να αφήσουν την περιφέρεια πίσω και στο περιθώριο. Συγκέντρωση κεφαλαίων και αποφάσεων δηλαδή σε λίγα χρηματοπιστωτικά κέντρα. Θέλει σωστό σχεδιασμό.
Η απόσυρση από τις αγορές, που κάποιοι θα θεωρήσουν μικρές, θα είναι στρατηγικό λάθος. Περιφέρειες ολόκληρες δηλαδή, χωρίς επαρκή τραπεζική κάλυψη και το χειρότερο χωρίς φωνή στα κέντρα των αποφάσεων. Αυτό δεν το θέλουμε.
Θέλουμε την Περιφέρεια δυνατή σε μια δυνατή Ευρώπη. Η ολοκλήρωση έχει νόημα, μόνο αν δυναμώνει όλα τα μέρη της Ευρώπης. Αλλιώς, δεν είναι ολοκλήρωση. Είναι απορρόφηση. Αυτή είναι η δικιά μας εθνική στρατηγική. Το μοντέλο, άλλωστε, υπάρχει ήδη.
Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ οι εθνικοί τραπεζικοί κολοσσοί συνυπάρχουν με ισχυρές περιφερειακές τράπεζες που γνωρίζουν τις κοινότητές τους και χρηματοδοτούν τις τοπικές επιχειρήσεις. Έτσι, προσπαθούμε να χτίσουμε και την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική με δύο επίπεδα, όχι με ένα. Και κάπου εδώ, εγώ θα πω, φτάνουμε και στον ρόλο τον δικό σας. Η Ελλάδα δεν θα περιμένει παθητικά να δει πού θα «πέσει» στην αρχιτεκτονική. Διεκδικεί θέση. Και η θέση αυτή περνάει από μια τριπλή αποστολή για τις ελληνικές τράπεζες:
  • Μεγέθυνση, γιατί στη νέα Ευρώπη το μέγεθος μετρά.
  • Διεθνοποίηση στον φυσικό σας χώρο -τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική- εκεί όπου η ελληνική τραπεζική τεχνογνωσία έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.
  • Και ταυτόχρονα βαθιά ρίζωση στην εγχώρια αγορά.
Δεν είναι αντίφαση αυτό. Είναι ακριβώς το μοντέλο της ισχυρής περιφερειακής τράπεζας που χρειάζεται η Ευρώπη: αρκετά μεγάλες για έχουν δύναμη, αρκετά κοντά για να εξυπηρετούν.
Κυρίες και κύριοι,
Εκτιμώ, ότι τα λόγια και οι σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σας…αυτή η ομιλία θα ήταν ελλιπής, αν δεν μιλούσα και για εκείνους που δεν βρίσκονται σε αυτή την αίθουσα. Εκατομμύρια άνθρωποι και τα περιουσιακά τους στοιχεία βρίσκονται σήμερα στους servicers και, στην πράξη, εκτός οικονομικής δραστηριότητας.
Άνθρωποι που δεν μπορούν να δανειστούν, ακίνητα που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, μικρές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να επανεκκινήσουν. Ένα κομμάτι της οικονομίας μας έχει βρεθεί, εδώ και χρόνια, σε αναστολή.
Αυτό δεν λύνεται αποσπασματικά. Χρειάζονται συνολικές λύσεις, που πατούν σε τρεις πυλώνες.
  • Το κράτος, που ρυθμίζει και συντονίζει – και το κάνει ήδη, ενισχύοντας το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των servicers.
  • Τις τράπεζες, που μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο της επανένταξης: ο δανειολήπτης που ρύθμισε και εξυπηρετεί τα δάνειά του, πρέπει να έχει διαδρομή επιστροφής στο τραπεζικό σύστημα, πρόσβαση σε αναχρηματοδότηση, δεύτερη ευκαιρία με όρους αγοράς.
  • Και τους servicers, που οφείλουν βιώσιμες ρυθμίσεις και διαφάνεια — γιατί διαχειρίζονται όχι απλώς χαρτοφυλάκια, αλλά ζωές.
Εμείς ως Πολιτεία, ως κυβέρνηση, αλλά και ως οικονομικό επιτελείο, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, με όλους τους θεσμούς, νομίζω ότι δείξαμε έμπρακτα τη βούλησή μας να επανεντάξουμε αυτούς τους ανθρώπους στην καρδιά της οικονομικής δραστηριότητας. Γι’ αυτό προχωρήσαμε στη μεγαλύτερη πρακτικά παρέμβαση που έχει γίνει μέχρι σήμερα για το ιδιωτικό χρέος.
Διευρύναμε σημαντικά τον εξωδικαστικό μηχανισμό, μειώνοντας το όριο ένταξης των οφειλών στις 5.000 ευρώ και επιταχύνοντας τις διαδικασίες. Δημιουργήσαμε ένα ισχυρότερο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας μέσα από τον εξωδικαστικό. Μετατρέψαμε δηλαδή τον εξωδικαστικό σε εργαλείο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Αυξήσαμε το ακατάσχετο όριο των τραπεζικών καταθέσεων στα 1.600 ευρώ και θεσπίσαμε τη δυνατότητα άρσης κατασχέσεων για όσους ρυθμίζουν και τηρούν τις υποχρεώσεις τους.
Ενεργοποιούμε τη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων για παλαιές οφειλές και αποκαταστήσαμε μια σημαντική αδικία για περισσότερους από 100.000 δανειολήπτες του λεγόμενου νόμου Κατσέλη. Και εδώ δεν μείναμε στο ελάχιστο που προέκυπτε από την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Προχωρήσαμε στην αναδρομική εφαρμογή της ρύθμισης, ώστε το όφελος να φτάσει και σε όσους είχαν ήδη επιβαρυνθεί με υψηλότερες καταβολές.
Κι όλα αυτά, σωρευτικά, είναι μια προσπάθεια που πρέπει να τη στηρίξουμε όλοι μαζί: το κράτος, οι τράπεζες, οι servicers, η αγορά συνολικά.
Και έτσι φτάνω στο τέλος, και στην ουσία.
Το στοίχημα της επόμενης δεκαετίας είναι στοίχημα εντονότερης ανάκαμψης. Αλλά είναι, εξίσου, στοίχημα συμπερίληψης. Γιατί χωρίς συμπερίληψη, η ανάκαμψη θα «κουτσαίνει». Θα προχωρά, αλλά θα αφήνει πίσω της ένα μέρος της κοινωνίας, και μια οικονομία που αφήνει ανθρώπους πίσω είναι άδικη και εν τέλει και αναποτελεσματική.
Κυρίες και κύριοι,
Πριν από δεκαπέντε χρόνια, το ερώτημα ήταν αν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα επιβιώσει. Πριν από δέκα, αν θα σταθεροποιηθεί. Πριν από πέντε, αν θα ανακάμψει. Όλα αυτά τα ερωτήματα απαντήθηκαν, θετικά. Το σημερινό ερώτημα είναι διαφορετικής τάξης: Πόσο μεγάλοι μπορείτε να γίνετε  και πόσο μεγάλη Ελλάδα μπορείτε να χτίσετε γύρω σας.
Η δική μου απάντηση, και η πρόσκλησή μου προς εσάς, είναι μία: ο ρόλος που αξίζει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι του ωφελημένου της ανάκαμψης. Είναι του αρχιτέκτονα της επόμενης φάσης.
  • Μιας οικονομίας με περισσότερες και καλύτερες δουλειές.
  • Μιας κοινωνίας που δεν αφήνει κανέναν εκτός.
  • Μιας δυνατής Ελλάδας σε μια δυνατή Ευρώπη.
Αυτό είναι το επόμενο κατόρθωμα, που μας αναλογεί από κοινού. Και είμαι βέβαιος ότι, όπως πετύχαμε τα προηγούμενα, θα πετύχουμε και αυτό μαζί.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση Μαρκόπουλου με εκπροσώπους της ναυπηγικής βιομηχανίας

Πειραιάς - Συνάντηση για τη ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία - 2026
image_print

Με εκπροσώπους της ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας συναντήθηκε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για φορολογικά θέματα, Δημήτρης Μαρκόπουλος, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει της ΔΕΘ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας και της Ένωσης Βιοτεχνών Εργοδοτών Μηχανουργών Πειραιά.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν ζητήματα φορολογίας και εισφορών, οι ανάγκες σε υποδομές και έργα, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και οι αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας.

Παράλληλα, αναδείχθηκε η συμβολή του κλάδου στην ελληνική οικονομία, στην παραγωγική δραστηριότητα και στην απασχόληση, καθώς και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει στην περαιτέρω ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας.

Οι εκπρόσωποι των δύο φορέων παρουσίασαν τις θέσεις και τις προτάσεις τους, δίνοντας έμφαση στη βιωσιμότητα του κλάδου, στη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και στη δημιουργία νέων.

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος υπογράμμισε ότι η ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία αποτελεί τομέα ιδιαίτερης σημασίας για την ελληνική οικονομία και τόνισε ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η δημιουργία συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης είναι βασικές προϋποθέσεις για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η συνεχής επαφή με τις επιχειρήσεις και τους παραγωγικούς φορείς συμβάλλει στη διαμόρφωση αποτελεσματικότερων πολιτικών, προσθέτοντας ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Παρέμβαση Λαζαρίδη για τη στήριξη των αμπελοπαραγωγών του Παγγαίου

Καβάλα-παρέμβαση Μακάριου Λαζαρίδη για τους αμπελοπαραγωγούς του Παγγαίου και τις ζημιές από περονόσπορο
image_print

Την κατ’ εξαίρεση οικονομική στήριξη των αμπελοπαραγωγών του Δήμου Παγγαίου, οι οποίοι υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές από τον περονόσπορο κατά την καλλιεργητική περίοδο 2026, ζητά ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας και τέως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μακάριος Λαζαρίδης.

Ο κ. Λαζαρίδης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαργαρίτη Σχοινά, με θέμα τη στήριξη των αμπελοπαραγωγών του Παγγαίου λόγω των εκτεταμένων ζημιών από περονόσπορο.

Στην παρέμβασή του επικαλείται τη δημόσια γεωτεχνική τοποθέτηση του Παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία κατά το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου 2026 επικράτησαν επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις, υψηλή σχετική υγρασία και περιορισμένα ξηρά διαστήματα.

Οι συνθήκες αυτές συνέπεσαν με ιδιαίτερα ευαίσθητα στάδια ανάπτυξης της αμπέλου, όπως η άνθηση, η γονιμοποίηση, η καρπόδεση και η πρώιμη ανάπτυξη των ραγών, ευνοώντας την ταχεία εξάπλωση του περονόσπορου.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο βουλευτής, οι ίδιες καιρικές συνθήκες περιόρισαν τη δυνατότητα έγκαιρων και αποτελεσματικών φυτοπροστατευτικών επεμβάσεων.

Ο Μακάριος Λαζαρίδης επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τους γεωτεχνικούς, η φετινή κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μια συνήθης φυτοπαθολογική προσβολή, αλλά ως εξαιρετική περίπτωση που απαιτεί ειδική επιστημονική και διοικητική αξιολόγηση.

Με την ερώτησή του ζητά να διευκρινιστεί εάν το Υπουργείο προτίθεται να δρομολογήσει άμεσα επιτόπια καταγραφή και τεχνική αξιολόγηση των ζημιών, καθώς και αν θα εξεταστεί η συσχέτισή τους με τις δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες της περιόδου.

Παράλληλα, ζητά να διερευνηθεί η αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου εθνικού ή ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου για την κατ’ εξαίρεση οικονομική στήριξη των πληγέντων αμπελοπαραγωγών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Μακάριος Λαζαρίδης: «Να στηριχθούν οι αμπελοπαραγωγοί του Παγγαίου λόγω του περονόσπορου»

Την κατ’ εξαίρεση οικονομική στήριξη των πληγέντων αμπελοπαραγωγών που επλήγησαν την πρόσφατη καλλιεργητική περίοδο από την ταχεία ανάπτυξη και εξάπλωση του περονόσπορου ζητά ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας και τέως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μακάριος Λαζαρίδης.

Συγκεκριμένα, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

και Τροφίμων, κ. Μαργαρίτη Σχοινά, με θέμα: «Στήριξη των αμπελοπαραγωγών Παγγαίου λόγω των εκτεταμένων ζημιών από περονόσπορο».

Επικαλούμενος τη δημόσια γεωτεχνική τοποθέτηση του Παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο κ. Λαζαρίδης επισημαίνει ότι κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα Μαΐου – Ιουνίου 2026 επικράτησαν δυσμενείς -για τις καλλιέργειες- καιρικές συνθήκες, σε μια περίοδο που συνέπεσε με τα πλέον ευαίσθητα φαινολογικά στάδια της αμπέλου. 

Συνθήκες, που, όπως εξηγεί, ευνόησαν την ταχεία ανάπτυξη και εξάπλωση του περονοσπόρου. Υπογραμμίζει μάλιστα το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η φετινή κατάσταση αποτελεί μια εξαιρετική περίπτωση, που απαιτεί ειδική επιστημονική και διοικητική αξιολόγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτό, ρωτά τον Υπουργό αν υπάρχει η πρόθεση να δρομολογηθεί επιτόπια καταγραφή και τεχνική αξιολόγηση των ζημιών και εάν θα διερευνηθεί και θα αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμο εθνικό ή ενωσιακό χρηματοδοτικό εργαλείο για την κατ’ εξαίρεση οικονομική στήριξη των πληγέντων αμπελοπαραγωγών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Λαζαρίδη:

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μαργαρίτη Σχοινά

Θέμα: Στήριξη των αμπελοπαραγωγών Παγγαίου λόγω των εκτεταμένων ζημιών από περονόσπορο 

Ιδιαίτερα σοβαρές ζημιές καταγράφονται κατά την καλλιεργητική περίοδο 2026 στις αμπελοκαλλιέργειες του Δήμου Παγγαίου.

Σύμφωνα με τη δημόσια γεωτεχνική τοποθέτηση του Παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα Μαΐου – Ιουνίου 2026, επικράτησαν επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις, υψηλή σχετική υγρασία και περιορισμένα ξηρά διαστήματα, σε μια περίοδο που συνέπεσε με τα πλέον ευαίσθητα φαινολογικά στάδια της αμπέλου, όπως η άνθηση, η γονιμοποίηση, η καρπόδεση και η πρώιμη ανάπτυξη των ραγών.

Οι συνθήκες αυτές ευνόησαν την ταχεία ανάπτυξη και εξάπλωση του περονοσπόρου, ενώ παράλληλα περιόρισαν τη δυνατότητα πραγματοποίησης έγκαιρων και αποτελεσματικών φυτοπροστατευτικών επεμβάσεων.

Οι ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι η φετινή κατάσταση δεν μπορεί να αξιολογηθεί ως μια συνήθης φυτοπαθολογική προσβολή, αλλά ως μια εξαιρετική περίπτωση, που απαιτεί ειδική επιστημονική και διοικητική αξιολόγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι οι εκτεταμένες προσβολές των αμπελώνων δημιουργούν αυξημένο φυτοϋγειονομικό κίνδυνο για την ευρύτερη αμπελουργική ζώνη.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Προτίθεται το Υπουργείο να δρομολογήσει την επιτόπια καταγραφή και τεχνική αξιολόγηση των ζημιών που έχουν υποστεί οι συγκεκριμένοι αμπελοκαλλιεργητές; Θα εξεταστεί η συσχέτιση των εκτεταμένων ζημιών με τις εξαιρετικά δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την προαναφερόμενη περίοδο;
  2. Θα διερευνηθεί και θα αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμο εθνικό ή ενωσιακό χρηματοδοτικό εργαλείο για την κατ’ εξαίρεση οικονομική στήριξη των πληγέντων αμπελοπαραγωγών;
DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en