Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

«Σμήνος» σεισμών μέχρι τα ξημερώματα στο Κιλκίς που έγινε αισθητό και στην Καβάλα

image_print

Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί είναι σεισμολόγοι σχετικά με το φαινόμενο που εξελίσσεται στο Κιλκίς από το βράδυ έως και τα ξημερώματα της Τρίτης.

Ο μεγαλύτερος εκ της σειράς των σεισμών με 4,7 Ρίχτερ, έγινε αισθητός και στην Καβάλα, στις 6.24 τα ξημερώματα της Τρίτης.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στην Καβάλα, ταράζοντας τους κατοίκους της πόλης, όπως και άλλων γειτονικών νομών και είχε επιφανειακό εστιακό βάθος, σύμφωνα με όσα δήλωσε, ο καθηγητής γεωφυσικής του ΑΠΘ, Βασίλης Παπαζάχος.

Η σεισμική ακολουθία ξεκίνησε στις 00.13 το βράδυ με μία δόνηση μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ακολούθησαν άλλες δέκα σεισμικές δονήσεις μεγέθους από 3,9 έως 4,7 της κλίμακας Ρίχτερ.

Το φαινόμενο χαρακτήρισε «σμήνος σεισμών» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι πρέπει κάτοικοι και αρχές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ώρες, μέχρι να παρατηρηθεί από τους επιστήμονες η εξέλιξη του φαινομένου, καθώς συνήθως τα σμήνη σεισμών εξακολουθούν για μερικά 24ωρα.

«Οι σεισμοί έγιναν πολύ αισθητοί στην Κεντρική Μακεδονία», είπε ο κύριος Λέκκας, προσθέτοντας πως πρόκειται για «φαινόμενο που παρατηρούμε πολλές φορές στην Ελλάδα». «Τα ρήγματα “σπάνε” σιγά σιγά» εξήγησε, χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο «θετικό», αλλά προσθέτοντας πως «αυτοί οι σεισμοί λογικά δεν θα σταματήσουν, θα συνεχιστούν λίγες ημέρες».

«Από χθες το βράδυ παρακολουθούμε την εξέλιξη, ο κόσμος είναι έξω», είπε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως «ο κόσμος δεν θα πρέπει να μπει μέσα σε παλιά σπίτια», καθώς, όπως είπε, «διατηρούμε μια επιφυλακτικότητα τις πρώτες ώρες μέχρι να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου»

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε νωρίτερα μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ και ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος ο οποίος σημείωσε ότι οι σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν όλη τη νύχτα στην περιοχή ήταν κλιμακούμενου μεγέθους. Παράλληλα, απέφυγε να χαρακτηρίσει την δόνηση των 4,7 Ρίχτερ ως την κύρια δόνηση, καθώς όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη περιοχή έχει δυναμική και μπορεί να δώσει σεισμούς μεγαλύτερους μεγέθους.

Οι σεισμοί που σημειώθηκαν

Η ισχυρότερη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε το πρωί στις 06:24.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 30 χιλιόμετρα περίπου βόρεια της πόλης του Κιλκίς και η δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας και την Θεσσαλονίκη.

Ακολούθησε ακόμα μία ασθενής δόνηση μεγέθους 3,4 Ρίχτερ, ενώ κατά την διάρκεια της νύχτας στην ευρύτερη περιοχή καταγράφηκαν περισσότερες από δέκα σεισμικές δονήσεις, με την μεγαλύτερη να είναι μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στις 00:13.

newbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Έντονη παρουσία ακρίδων στην Καβάλα – Καθησυχαστικοί οι ειδικοί

image_print

Αισθητή είναι τις τελευταίες ημέρες η παρουσία ακρίδων σε διάφορες περιοχές της Καβάλας, τόσο μέσα στις πόλεις όσο και στα χωριά. Οι ακρίδες έχουν εμφανιστεί σε δρόμους, αυλές, πάρκα, κήπους και αγροτικές εκτάσεις, προκαλώντας το ενδιαφέρον των κατοίκων.

Οι πολίτες, ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανησυχούν, καθώς οι ακρίδες δεν αποτελούν κίνδυνο για τον άνθρωπο. Η παρουσία τους σχετίζεται συνήθως με τις καιρικές συνθήκες και την εποχή, ενώ το φαινόμενο αναμένεται να υποχωρήσει σταδιακά.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κατάλληλα για κολύμβηση τα νερά στις παραλίες της Π.Ε. Καβάλας

image_print

Εκδόθηκε η απόφαση για την καταλληλότητα των υδάτων κολύμβησης στις παραλίες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την απόφαση, η ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων στις ελεγχόμενες ακτές της περιοχής κρίνεται κατάλληλη για κολύμβηση, γεγονός που επιτρέπει σε κατοίκους και επισκέπτες να απολαμβάνουν με ασφάλεια τις παραλίες κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Οι δειγματοληψίες και οι εργαστηριακές αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και την έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών ρύπανσης.

Παράλληλα, στην απόφαση επισημαίνονται οι περιοχές στις οποίες η κολύμβηση δεν επιτρέπεται ή θα πρέπει να αποφεύγεται. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για λιμάνια, αγκυροβόλια, εκβολές χειμάρρων, ποταμών και αγωγών, καθώς και για σημεία που βρίσκονται κοντά σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.

Οι πολίτες καλούνται να επιλέγουν οργανωμένες και συστηματικά ελεγχόμενες ακτές, να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών και να αποφεύγουν την κολύμβηση σε σημεία όπου υπάρχει εμφανής ρύπανση ή ροή ομβρίων υδάτων.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σέρρες: Καταγγελία για αναπηροφοβικό βίντεο influencer

Σέρρες: Καταγγελία για αναπηροφοβικό βίντεο influencer
image_print

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει βίντεο Σερραίας δημιουργού περιεχομένου, στο οποίο διατυπώνονται απόψεις σχετικά με την αναπηρία και τη γονεϊκότητα.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη ανάρτηση, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Νομού Σερρών, μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, εξέδωσε ανακοίνωση, καταδικάζοντας το περιεχόμενο του βίντεο και κάνοντας λόγο για αναπηροφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις.

Ακολουθεί αυτούσιο το δελτίο Τύπου:

Δελτίο τύπου του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών σχετικά με την ανάρτηση στο διαδίκτυο Σερραίας “influencer”.                                        

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Σερρών (μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας) εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την απρόσκοπτη και αντιδραστική, φασίζουσας προέλευσης, ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από Σερραία “influencer”. Η συγκεκριμένη εμφανίζεται αγανακτισμένη να στοχοποιεί κινητικά ανάπηρη μητέρα που πηγαίνει στην παιδική χαρά το παιδί της, ενώ στη συνέχεια απογειώνει το ρατσιστικό της ντελίριο και προς τους συνανθρώπους μας με ψυχικές ασθένειες που ‘’τολμούν’’ να δημιουργήσουν οικογένεια. Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες, καθώς ολόκληρο το βίντεο είναι ένας οχετός αμάθειας που στόχο έχει την προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των γυναικών με αναπηρία σωματική ή ψυχική, την περιθωριοποίησή τους και τον κοινωνικό αποκλεισμό τους.

Οι σημερινές αντίξοες κοινωνικές συνθήκες,που κυριαρχούν ως αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης διαχρονικά πολιτικής των κυβερνήσεων, καθιστούν πραγματικό άθλο την υπερπήδηση των οξυμένων προβλημάτων που βιώνουν οι λαϊκές οικογένειες. Ειδικά, οι οικογένειες με χρονίως πάσχοντα άτομα αναγκάζονται να υπερνικούν αντικειμενικές δυσκολίες,χωρίς την απαραίτητη, ουσιαστική και πολύπλευρη στήριξη από το κράτος.

Παράλληλα όμως, σήμερα, υπάρχουν όλες εκείνες οι τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες, που θα μπορούσαν να ικανοποιούν τις ανάγκες όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των συνανθρώπων μας με αναπηρία, παρέχοντας δωρεάν ισότιμη πρόσβαση σε εξειδικευμένες δομές υγείας και πρόνοιας, στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, στον πολιτισμό,στην αναψυχή, στην εργασία και στην αυτόνομη διαβίωση.

Για να γίνει πραγματικότητα η δυνατότητα των συνανθρώπων μας με κινητικά ή άλλης φύσης προβλήματα που ζουν με αξιοπρέπεια κι ευημερία, να είναι ενεργοί στην κοινωνική και πολιτική ζωή, έχει αποδειχθεί και στο νομό μας ότι περνάει μόνο μέσα από την πάλη και τη διεκδίκηση, με τη συσπείρωση στους συλλόγους και την ενεργό συμμετοχή σε λαϊκές κινητοποιήσεις. 

Απέναντι στη σαπίλα αυτών των αντιλήψεων, καλούμε κάθε νέα γυναίκα, εργαζόμενη ή απόμαχο της δουλειάς, να απομονώσει ιδεολογίες αναπηροφοβικές, ρατσιστικές, φασιστικές που δεν αρμόζουν σε όποιον θέλει να λέγεται Άνθρωπος!

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en