Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Σκίστε τις βάρκες με μαχαίρι και οι Ελληνες θα σας σώσουν»

«Όταν οι γονείς ενημέρωσαν τους λιμενικούς για τα παιδιά τους, το σκάφος είχε ήδη ανατραπεί», ανέφερε ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Δημήτρης Μπαντιάς, ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής, στην οποία συζητήθηκε σήμερα το τραγικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι.

«Σαν αρχηγός του Λιμενικού Σώματος θα αναλάβω την ευθύνη μου. Θα ξεκαθαρίσω ένα πράγμα. Ζητάμε συγγνώμη. Εγώ σαν αρχηγός του Λιμενικού. Και από τις οικογένειες των θυμάτων και από όλους εσάς, τον κύριο υπουργό, την κυβέρνηση, όλους τους Έλληνες, που σας φέραμε σε αυτή τη θέση. Προσπαθήσαμε, αλλά κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Από εκεί και πέρα ο καθένας να σκεφθεί οτιδήποτε άλλο», ήταν η καταληκτική δήλωση του.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της μαραθώνιας ενημέρωσης των μελών της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο κ. Μπαντιάς είχε ακούσει βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επισημαίνουν ότι τα γεγονότα εμφανίζονται με τέτοιο τρόπο σαν να έχει ήδη εκδοθεί πόρισμα για την επιχείρηση και μάλιστα τη στιγμή που υπάρχει απαίτηση για διεθνή έρευνα.

«Αμέσως μετά από εκείνη την ημέρα, το Λιμενικό μπήκε στα τουρκικά χωρικά ύδατα και έσωσε 47 ανθρώπους. Δεν μπορεί να σταματήσει αυτή τη στιγμή, αυτό που συμβαίνει καθημερινά με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να προσπαθούν να διασχίσουν τη θάλασσα. Είναι αδύνατο για εμάς να τα αντιμετωπίσουμε όλα» ανέφερε ο αρχηγός του Λιμενικού, σημειώνοντας πως όταν οι γονείς ενημέρωσαν τους λιμενικούς για τα παιδιά τους, το σκάφος είχε ήδη ανατραπεί.

Νωρίτερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι σήμερα έστειλε επιστολή στον Ευρωπαίο επίτροπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Niels Muiznieks. Στην επιστολή γίνεται-μεταξύ άλλων- λόγος για το δόγμα «καμία ζωή χαμένη στη θάλασσα» και για τις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών.

Σχολιάζοντας την ενημέρωση από τον υπουργό και την ηγεσία του Λιμενικού, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, είπε ότι το κόμμα του τιμά τους Λιμενικούς, αλλά δεν αποτελεί έντιμη πολιτική στάση από την πλευρά της κυβέρνησης να ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρεί επαρκείς τους άνδρες του Λιμενικού. Ταυτόχρονα, αναρωτήθηκε αν υπάρχει άτυπη κατεύθυνση κυβερνητικής πολιτικής και πολιτική άτυπων επαναπροωθήσεων.

Το Λιμενικό Σώμα βοηθά τα νησιά και σώζει καθημερινά ζωές, ανέφερε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τσαμπίκα Ιατρίδου.

Στη «σκληρή κατασταλτική πολιτική της ΕΕ ενάντια στους μετανάστες, που καθημερινά κοστίζει ανθρώπινες ζωές», αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, και χαρακτήρισε την πολιτική επαναπροωθήσεων «εγκληματική».

Για το έργο του Λιμενικού Σώματος στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνδρες του Λιμενικού κατά τις επιχειρήσεις διάσωσης και την αδυναμία των αρχών να διαπιστώσουν με ασφάλεια την προέλευση χιλιάδων μεταναστών που επιχειρούν να διασχίσουν τη θάλασσα, ενημέρωσαν τους βουλευτές της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής οι επιτελείς του Λιμενικού.

Είναι χαρακτηριστική η περιγραφή που έκανε ο αντιπλοίαρχος Ιωάννης Καραγεωργόπουλος για τις έγγραφες οδηγίες που δίνουν οι διακινητές λαθρέμποροι στους μετανάστες που επιχειρούν να διασχίσουν το Αιγαίο.

«Τους λένε: όταν ανεβείς στην βάρκα πέταξε οποιοδήποτε ταξιδιωτικό έγγραφο φέρεις», είπε ο κ. Καραγεωργόπουλος εξηγώντας ότι η πρακτική αυτή «δυσχεραίνει πολύ την ταυτοποίηση αυτών των προσώπων, τον εντοπισμό της προέλευσής τους καθώς επίσης και τη δυνατότητα διερεύνησης για το ποιον κάθε ανθρώπου».

Οι διακινητές τους δίνουν σημειώματα με οδηγίες που αναφέρουν: «όταν εμφανιστεί ένα ελληνικό σκάφος του Λιμενικού τρύπησε την βάρκα στο πίσω μέρος της με ένα μαχαίρι. Μην φοβάστε οι Έλληνες θα σας σώσουν. Δεν μπορούν να σας στείλουν πίσω στην Τουρκία. Δεν μπορούν να σας επαναπατρίσουν. Μην μιλάτε καθόλου αγγλικά. Προσποιηθείτε ότι δεν γνωρίζετε την αγγλική και επαναλάβατε τη λέξη Παλαιστίνιοι».

Το αποτέλεσμα, όπως ανέφερε ο αντιπλοίαρχος, «είναι εικόνες με σκισμένα σκάφη, που μεταφέρουν δύστυχους ανθρώπους θύματα εκμετάλλευσης, υπερφορτωμένα επισφαλή σκάφη που έχουν τα οργανωμένα δίκτυα διακίνησης».

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Αγώνες ιππικής δεξιοτεχνίας ΒΕ στον ιππικό όμιλο στο Πολύστυλο Καβάλας

Αγώνες ιππικής δεξιοτεχνίας ΒΕ πραγματοποιήθηκαν στον ιππικό όμιλο Καβάλας στο Πολύστυλο την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, με την ημέρα να είναι αφιερωμένη σε όλα τα κορίτσια που θυσιάστηκαν ώστε σήμερα να γίνεται για δεύτερη χρόνια η πραγματοποίηση των αγώνων ιππικής δεξιοτεχνίας στην καβάλα.

Μια ιστορία που γράφτηκε από παλιά με πόνο κόπο και ιδρώτα τόσο για τους αθλητές τους προπονητές και ακόμη περισσότερο για τους γονείς όπου χωρίς εγκαταστάσεις υποδομές -προπονητές –κατέγραφαν πολλά χιλιόμετρα για αρκετά χρόνια σχεδόν σε όλη την Ελλάδα για την καθημερινή τους προπόνηση και την ευζωία των ίππων τους.

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοιχτή συνάντηση από το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” για το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής

Με αφορμή την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ στις αρχές Νοεμβρίου 2023 και πιστό στη δέσμευση να διατηρήσει ανοιχτό τον διάλογο με την τοπική κοινωνία, καθ’ όλη τη διάρκεια εξέλιξης του έργου, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διοργάνωσε μια ακόμη ανοιχτή συνάντηση για το κοινό με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΙΣΝ, του Υπουργείου Υγείας, της ομάδας μελέτης και του αναδόχου κατασκευής – Ομίλου ΑΒΑΞ.

Στη συζήτηση συμμετείχε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει, μέσω ζωντανής σύνδεσης, ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκρέκας: Τα μέτρα για τον πληθωρισμό αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας

Με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα να τονίζει ότι «τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός, είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας και ήδη αποδίδουν» και την αντιπολίτευση να τα χαρακτηρίζει «ημίμετρα και αποσπασματικά, που βοηθούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά όχι τους καταναλωτές», ξεκίνησαν οι διεργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στην Κεφαλονιά.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en