ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις της ΠΕ Σερρών»

Σχετ |  α. Την υπ΄ αριθμ. 99206/26-07-2016 εγκύκλιο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. με θέμα την Πολλαπλή Συμμόρφωση (ΑΔΑ: 64Β846ΨΧΞΧ-ΓΗΤ)

β. Το υπ΄ αριθμ. 2393 Φ.109.1/02-05-2017 έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών

γ. Την υπ΄ αριθμ. 258/10-04-2017 απόφαση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης με ΑΔΑ:  672ΠΟΡ1Υ-ΣΔΔ

Σε εφαρμογή των ανωτέρων σχετικών εγγράφων και σύμφωνα με το καθεστώς της πολλαπλής συμμόρφωσης, ενημερώνουμε τους παραγωγούς της Π.Ε. Σερρών ότι απαγορεύεται η καύση της καλαμιάς μετά τον αλωνισμό των δημητριακών (σιταριού, κριθαριού, καλαμποκιού και ρυζιού). Ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, ο κάθε γεωργός  επιλέγει να ακολουθήσει μια ή περισσότερες από τις παρακάτω πρακτικές για τη διαχείριση  των υπολειμμάτων των καλλιεργειών:

  1. Ενσωμάτωση στο έδαφος
  2. Βόσκηση της καλαμιάς
  3. Διατήρηση της καλαμιάς στο χωράφι κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ενσωμάτωση της την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Όσον αφορά στα υπολείμματα των κλαδεμάτων στις μόνιμες καλλιέργειες (δενδρώδεις) συμπεριλαμβανομένων ελαιώνων και αμπελώνων, εάν δεν γίνει θρυμματισμός τους με τα ειδικά μηχανήματα, μπορεί να εφαρμοσθεί η συγκέντρωση των υπολειμμάτων του κλαδέματος σε σωρό και καύση τους, με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αποφυγή πυρκαγιάς.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο ύστερα από άδεια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και τη σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μπορεί να επιτραπεί η καύση της καλαμιάς.

Στην περίπτωση που κάποιος γεωργός προβεί σε καύση καλαμιάς χωρίς την παραπάνω άδεια, η Πυροσβεστική Υπηρεσία συντάσσει έγγραφο που αναφέρει σε ποιο αγροτεμάχιο έχει διαπιστωθεί η καύση και το αποστέλλει στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., για την επιβολή των σχετικών κυρώσεων. Οι κυρώσεις αυτές είναι μείωση των ενισχύσεων κατά και τριπλασιασμός της ποινής, σε περίπτωση επανάληψης.

Πέρυσι επιβλήθηκαν τέτοιες ποινές σε αρκετούς παραγωγούς του Νομού μας που, παρά την ανάλογη προειδοποίηση εκ μέρους της Υπηρεσίας μας, προέβησαν σε καύση καλαμιάς.

Παρακαλούμε τους φορείς στους οποίους απευθύνεται το έγγραφό μας αυτό, να βοηθήσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο (ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα, αναρτήσεις σε κεντρικά σημεία των τοπικών κοινοτήτων κ.λ.π.), ώστε να το πληροφορηθούν όλοι οι παραγωγοί της Περιφερειακής μας Ενότητας.

     Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ α.α.

Ρόιδος Νικόλαος Γεωπόνος

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ:

Α. Προς Ενέργεια

  1. ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ, Μεραρχίας 1, ΤΚ 62122 Σέρρες
  2. ΔΗΜΟΣ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ, Ηρώων 2, ΤΚ 62200 Νιγρίτα
  3. ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΖΙΧΝΗΣ, ΤΚ 62042 Νέα Ζίχνη
  4. ΔΗΜΟΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ, Ελευθερίου Βενιζέλου 34, ΤΚ 62300 Σιδηρόκαστρο
  5. ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ, Πλατεία Μπακογιάννη 2, ΤΚ 62042 Ηράκλεια
  6. ΔΗΜΟΣ ΕΜΜ. ΠΑΠΠΑ, ΤΚ 62046, Χρυσό Σερρών
  7. ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ, ΤΚ 62041, Ροδολίβος Σερρών
  8. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ Ν. ΣΕΡΡΩΝ, Εμμ. Ανδρόνικου 45, Τ.Κ. 62121 Σέρρες   
  9. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΑΣ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ, Κ. Καραμανλή 19, Τ.Κ. 62200 Νιγρίτα
  10. ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Π.Ε. ΣΕΡΡΩΝ Διοικητήριο – Κ. Καραμανλή 36, Τ.Κ. 62123 Σέρρες

Β. Κοινοποίηση

Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών  Ταχ. Θυρ. 79, Τ.Κ. 62100 Σέρρες

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version