Quantcast
Connect with us

ΘΕΑΤΡΟ

«Πατριδογνωσία ή τίποτα πια δεν είναι για συγνώμη» | Ξανά στο “Black Box”

Ακριβώς πριν από δυο χρόνια είχα δει την παράσταση στην ίδια αίθουσα, πλήρης και τότε, είχα θαυμάσει  το πολύπλευρο ταλέντου του Γεράσιμου Γεννατά και είχα γράψει ένα κείμενο, το οποίο επαναδημοσιοποιώ, επειδή αξίζει τον κόπο . Να ξαναδούμε την παράσταση.

 «Πολιτική επιθεώρηση» διάβασα στο πρόγραμμα, άρα σάτιρα. «Η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ο κόσμος  ολόκληρος είναι η σύγχρονη αρένα της ανθρώπινης εξαθλίωσης, όπου πρωταγωνιστούν τύραννοι σημερινοί, με θεατές τους λαούς και σκηνές από σκληρούς αγώνες και προδομένα όνειρα».

  Μια σκηνική σύνθεση πάνω σε κείμενα των Ξενοφώντα, Θουκυδίδη, Λειβαδίτη, Γαλίτη, Γεννατά και μελοποιημένα ποιήματα σε ζωντανή εκτέλεση, των Μαγιακόφσκι, Μπρεχτ, Έλιοτ, και Λασκαράτου». Κι αυτό στο πρόγραμμα θα το βρείτε. Στην παράσταση θα δείτε έναν ηθοποιό πολυτάλαντο , τον Γεράσιμο Γεννατά, να παίζει, να τραγουδά, να μιμείται, να φιλοσοφεί, ν’ αφηγείται με πάμπολλους τρόπους μονολόγους, να σαρώνει τη σκηνή και να ξοδεύει απίστευτη ενέργεια, να ερμηνεύει κωμικά, βλοσυρά, περιπαιχτικά, χλευαστικά,  σαρκαστικά, τα καυστικά σατιρικά κείμενα που είτε αναφέρονται στο σήμερα και γράφτηκαν από τον ίδιο και τον Γιώργο Γαλίτη, είτε μιλούν για παρελθόντες χρόνους , που όμως προσομοιάζουν τόσο με τους σημερινούς, ώστε δεν έχει σημασία αν τα ονόματα αλλάζουν. Οι πράξεις και το αποτέλεσμά τους είναι ίδια με τις σημερινές καταστάσεις που βιώνει ο Έλληνας ή ένας πολίτης, ο οποίος βρίσκεται σε υποδεέστερη θέση  έναντι άλλων, είναι υποτελής, αγωνίζεται για επιβίωση κάτω από «στημένες» συνθήκες.

 Ο Γεράσιμος Γεννατάς αποφάσισε να βάλει το δάχτυλο στην πληγή. Αποφάσισε ως καλλιτέχνης, να μη μείνει αμέτοχος στην ύφεση, σιωπηλός, κουρνιασμένος στην όποια βολή του, αλλά να πετάξει το καβούκι που κουβαλάνε οι περισσότεροι «πνευματικοί άνθρωποι» του τόπου και να μιλήσει. Στους θεατές. Μήπως και ταρακουνήσει κοιμισμένες συνειδήσεις . Επιστράτευσε τη σάτιρα κι έτριξε τα δόντια, τη συνοδεία μουσικής, προς πάσα κατεύθυνση. Και στα ερεισίνωτα και στα στασίδια και  στα σκαμνάκια. Τελικά όλοι μας φταίμε;

 Ζούμε – εις γνώσιν μας- σε μια κοινωνία  όπου τα κόμματα διορίζουν, οι γιατροί τα παίρνουν φακελωμένα, οι δημόσιοι λαδώνονται, οι αγρότες εξαργυρώνουν επιδοτήσεις σε 4Χ4 , οι ασύδοτοι πλουτίζουν χωρίς έλεγχο. Γιγαντώνουμε όλοι μας μια σαθρή κοινωνία, όπου το χέρι βουτάει στο «μέλι» αγνοώντας νόμους και κράτος. Καταλήγουμε ,λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι «ουδείς αναμάρτητος» και ως εκ τούτου παραμένουμε απαθείς, παγιωμένη κλίση στον καναπέ, απενοχοποιημένες συμπεριφορές , εφησυχασμένοι και πεπεισμένοι ότι η διαφθορά  είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας.  

 Ωστόσο, η κοινή λογική μας υποχρεώνει να  προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω και να σκεφτούμε το αυτονόητο. Ότι η πολιτική και κοινωνική συμπεριφορά ενός λαού  δεν είναι γραμμένη στο DNA του , αλλά εξαρτάται από τις συνθήκες που θα βρει μπροστά του, από το περιβάλλον που θα τον διαπαιδαγωγήσει. Όσον αφορά τον Έλληνα πολίτη, εδώ και δεκαετίες, μόλις βγει στην παραγωγή-λέγεται και βιοπάλη-  ακολουθεί την πεπατημένη. Ήτοι, υποταγή στο κόμμα, υποτέλεια στον τιτλούχο, επίκτητη έφεση στην απάτη, τη ρουφιανιά, την  ψευτιά (διπλωματικός ελιγμός) και  απόλυτος «σεβασμός» στους  παρεμφερείς κανόνες  που επιτρέπουν την επιβίωσή του.

 Ξεπουλημένοι και οπορτουνιστές οι ηγέτες μας. Θεωρίες συνωμοσίας άραγε;  Από το βάθος των αιώνων, με τηλεβόα ο ηθοποιός-τύμπανο αλαλάζον-  φέρνει στον θεατή τον Θουκυδίδη, τον Ξενοφώντα, του απαγγέλει Μαγιακόφσκι, του τραγουδά Μπρεχτ, Λασκαράτο, ΄Ελιοτ, Σαχτούρη, τον βάζει  στο παιχνίδι «θάρρος ή αλήθεια:» και τον αναγκάζει να μη στρουθοκαμηλίζει μπροστά στις δικές του ευθύνες.

 Ένας εξαιρετικά ευέλικτος Γεννατάς, μεταμορφώνεται στη διάρκεια της παράστασης από «ανθρωπάκι» σε δύσμορφο  δημόσιο «τέρας», σε μελίρρυτο ωδικό πτηνό, σε μαύρο κοράκι, σε δωσίλογο , σε θύτη ή θύμα, αλλά η υπερβολή που εξυπηρετεί σουρεαλιστικά την παράσταση, έφερε και το χιλιοειπωμένο και αφόρητο κλισέ με τον παπά-βδελυρό υποκείμενο. Ενοχλητικό κι άχρηστο κομμάτι. Δε χρειαζότανε αυτό το χιλιοφορεμένο νούμερο επιθεώρησης της κακιάς ώρας ,  έτσι όπως αποδόθηκε, δεν το είχε ανάγκη η παράσταση. Δε γνωρίζω γιατί ο σκηνοθέτης επέτρεψε τον εκβιασμό του γέλιου με τόσο ανάξιο της όλης  προσπάθειας τρόπο.

 Προσπερνώ την ατυχή στιγμή και μένω στην ουσία.  Η παράσταση είναι ένα οξύ  κοινωνικό σχόλιο στην πολυεπίπεδη παρακμή που βιώνει ο άνθρωπος και δη ο Έλληνας πολίτης, στο πριν και το τώρα. Η ζωντανή μουσική είναι εξαιρετικός συνοδός, τα τραγούδια υπέροχα και όλοι επί σκηνής, απολαυστικοί. Δείτε την. Είναι ξεχωριστή εμπειρία.

Συντελεστές:

Πρωτότυπα κείμενα: Γεράσιμος Γεννατάς, Γιώργος Γαλίτης
Επιλογή κειμένων: Γεράσιμος Γεννατάς, Γιώργος Κομπογιάννης
Σκηνοθεσία: Θανάσης Χαλκιάς
Μουσική: Γιώργος Κομπογιάννης
Επιμέλεια σκηνικού χώρου και κοστουμιών: Θάλεια Ιστικοπούλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Καμμά
Σχεδιασμός βίντεο: Γιάννης Λεοντάρης
Βοηθός σκηνοθέτη-Κατασκευές: Βασιλική Τσακίρη
Βοηθός σκηνοθέτη-Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Αθανασοπούλου
Παίζει ο Γεράσιμος Γεννατάς και ο μουσικός Βασίλης Μπαμπούνης (τραγούδι, κιθάρα).

ΠΑΥΛΟΣ  ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

Click to comment

Απάντηση

ΘΕΑΤΡΟ

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας | Ματαίωση παράστασης “Αρκούδα”

Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας ενημερώνει το θεατρόφιλο κοινό ότι η προγραμματισμένη παράσταση ΑΡΚΟΥΔΑ που θα φιλοξενούνταν στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου την Τετάρτη 22, Πέμπτη 23 και Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023, δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω ατυχήματος ενός από τους ηθοποιούς της παράστασης.

Continue Reading

ΘΕΑΤΡΟ

ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας | Την Κυριακή η τελευταία παράσταση του Συρανό

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας ενημερώνει το θεατρόφιλο κοινό και τους μικρούς του φίλους, ότι η τελευταία παράσταση του Συρανό που ήταν προγραμματισμένη να παρουσιαστεί την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου, ματαιώνεται για τεχνικούς λόγους.

Συνεπώς η τελευταία παράσταση θα δοθεί την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023, στις 12 το μεσημέρι στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου. 

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 (9:00-14:00).

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

Δελτίο τύπου

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Θεατρικό Εργαστήρι Ορεστιάδας: 24 χρόνια Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου

Για 24η συνεχόμενη χρονιά αδιάκοπα, χωρίς τίποτα ποτέ να το πτοήσει, το αγαπημένο Γκατζολάκι του Έβρου επιμένει σταθερά να δημιουργεί με υπομονή, εργατικότητα, αγάπη και χαρά. Το 24ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας ξεκινά πάντα με το Γκατζολάκι να καλεί τις ενδιαφερόμενες θεατρικές ομάδες της Ελλάδας να δηλώσουν συμμετοχή στον κορυφαίο θεσμό του πανελλήνιου ερασιτεχνικού θεάτρου.

  • Είναι διαγωνιστικό και απευθύνεται σε ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα από όλη την Ελλάδα
  • Διεξάγεται πάντα στο τέλος του καλοκαιριού, φέτος από 25 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου 2023
  • Χώρος παραστάσεων το υπαίθριο δημοτικό θέατρο Νέας Ορεστιάδας και σε περίπτωση
    κακοκαιρίας το Θέατρο ΔΙΟΝΥΣΟΣ
  • Επιλέγονται έξι θεατρικά σχήματα από όλη την Ελλάδα και έξι αναπληρωματικά.
  • Η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από έμπειρους και καταξιωμένους καλλιτέχνες του Θεάτρου.
  • Απονέμονται τιμητικά βραβεία από την Κριτική Επιτροπή και την Επιτροπή Κοινού

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

  1. Διαβιβαστική Επιστολή (θα πρέπει να αναγράφονται: επωνυμία Θεατρικού Σχήματος, τίτλος του
    έργου, συγγραφέας/μεταφραστής, όνομα υπευθύνου, τηλέφωνα επικοινωνίας και τα συνημμένα
    που περιλαμβάνει ο φάκελος ή το ηλεκτρονικό μήνυμα).
  2. Έγγραφη Άδεια του συγγραφέα, του μεταφραστή ή της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων ή οποιουδήποτε άλλου νόμιμου φορέα.
  3. Ιστορικό Θεατρικού Σχήματος.
  4. Φωτογραφίες, Πρόγραμμα, Αφίσα της συγκεκριμένης παράστασης (κατά προτίμηση ψηφιακά).
  5. Video της παράστασης (dvd ή usb stick ή μέσω link).

Η υποβολή των συμμετοχών μπορεί να γίνει είτε ηλεκτρονικά είτε ταχυδρομικά, το αργότερο μέχρι και την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023.

Ηλεκτρονικά: mail@dionysos-net.gr

ΕΛ.ΤΑ.: “ΔΙΟΝΥΣΟΣ”, τ.θ. 34, τ.κ. 68200, Νέα Ορεστιάδα.

Courier: “ΔΙΟΝΥΣΟΣ” Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας, Ορέστου 76, τ.κ .68200

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2552028280 και 6932324944 (Άκης Τσονίδης).

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en