Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

«Παιχνίδια» με τις τιμές των υγρών καυσίμων

Γκαζώνει… με την άνοδο του αργού πετρελαίου το εγχώριο κύκλωμα διύλισης και εμπορίας, αφού περνά αμέσως τις αυξήσεις στις αντλίες της βενζίνης, ενώ αντίθετα στην πτώση φρενάρει… καθυστερώντας τις μειώσεις.

Αυτό αποκαλύπτει η αντιπαραβολή των στοιχείων του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Οικονομίας με εκείνα των διεθνών χρηματιστηρίων του πετρελαίου και της βενζίνης στη Μεσόγειο.

Ειδικότερα, από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα η μέση τιμή της αμόλυβδης στα πρατήρια της χώρας έχει αυξηθεί κατά 8,7 λεπτά το λίτρο. Για την ακρίβεια ανέβηκε στα 1,457 ευρώ το λίτρο από 1,37 ευρώ που ήταν πριν από περίπου 20 ημέρες. Σε ποσοστό η αύξηση είναι 6,4%.

Για την ίδια περίοδο, το αργό πετρέλαιο ανέβηκε στα 60,53 δολάρια το βαρέλι από 48,16 δολάρια που ήταν στις 26 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μία αύξηση 12,37 δολαρίων ή 25,7%.

Αλλος ένας παράγοντας που επηρεάζει την πορεία του αργού πετρελαίου είναι και η ισοτιμία ευρώ ? δολαρίου. Οταν το ευρώ υποχωρεί, οι τιμές στην εγχώρια και την ευρωπαϊκή αγορά έχουν άλλον έναν πρόσθετο λόγο για αυξήσεις. Στις 26 Ιανουαρίου η ισοτιμία ευρώ ? δολαρίου ήταν 1,12 και σήμερα κινείται κοντά στο 1,13.

Για να γίνει σωστά η σύγκριση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου με τη λιανική τιμή της βενζίνης, μετατρέψαμε την τιμή του αργού από δολάριο σε ευρώ και στη συνέχεια τον όγκο του βαρελιού σε ένα λίτρο. Με πιο απλά λόγια το αργό πετρέλαιο σε ευρώ ανά λίτρο είχε στις 26 Ιανουαρίου 0,269 ευρώ ανά λίτρο και σήμερα είναι στα 0,333. Η αύξηση είναι 6 λεπτά ή 24%.

Αλλά κι επειδή τα ελληνικά διυλιστήρια λαμβάνουν υπόψη τις τιμές Platts της Μεσογείου για τη διαμόρφωση της τιμής της βενζίνης με τον ίδιο προαναφερόμενο τρόπο έγινε μετατροπή της τιμής από ευρώ ανά μετρικό τόνο σε ευρώ ανά λίτρο. Ετσι η αύξηση κι εδώ είναι 7 λεπτά το λίτρο, δηλαδή από 0,326 ευρώ ανά λίτρο σε 0,391 ευρώ ανά λίτρο.

Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης των διυλιστηρίων στη χώρα μας αυξήθηκε για το ίδιο χρονικό διάστημα 7 λεπτά το λίτρο και συγκεκριμένα από τα 0,345 στα 0,419 ευρώ ανά λίτρο. Κατά 2 λεπτά το λίτρο επίσης ανατιμήθηκαν και οι φόροι με τα τέλη. Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι πως η μέση τιμής της αντλίας ακρίβυνε από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα κατά 9 λεπτά το λίτρο.

Ενα από τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι πως διυλιστήρια, εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και βενζινάδικα με την άνοδο των διεθνών τιμών των καυσίμων σπεύδουν να ανεβάσουν, αυτόματα, και τις τιμές στην Ελλάδα. Οταν, όμως, οι χρηματιστηριακές τιμές των καυσίμων υποχωρούν, οι μειώσεις περνούν με καθυστέρηση, καθώς σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η αγορά, τα αποθέματα που είχαν αγοράσει δεν εξαντλήθηκαν (είχαν αγοραστεί με υψηλές τιμές) αλλά και άλλον έναν λόγο που προσθέτουν είναι πως το μεγάλο ποσοστό της φορολογίας στα ελληνικά καύσιμα «ροκανίζει» την πτώση. Ο ΕΦΚ, τα τέλη και ο ΦΠΑ επιβαρύνουν κατά 65% την τελική τιμή της βενζίνης. Ο ΕΦΚ παραμένει σταθερός κι έτσι δεν μεταβάλλεται στη μείωση.

 

Από την άλλη πλευρα μικρή αύξηση κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης σημειώθηκε φέτος καθώς τόσο η διεύρυνση των δικαιούχων επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης όσο και τα μεγάλα διαστήματα δριμύτατου ψύχους οδήγησαν πολλούς καταναλωτές να επιστρέψουν στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ωστόσο οι πρατηριούχοι επιμένουν πως πρέπει άμεσα να καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Μάλιστα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία όπως βλέπετε η κάμψη στην κατανάλωση καυσιμων την τετραετία 2010 – 14 έχει ανέλθει στο 67% ενώ μόνο για το πετρέλαιο θέρμανσης φτάνει το 40%.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Απεργία την Πρωτομαγιά στα μέσα σταθερής τροχιάς | Η ανακοίνωση των εργαζομένων

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ για τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μάϊου αποφάσισε ομόφωνα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς.

Η συμμετοχή θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της εργατικής Πρωτομαγιάς, αποδίδοντας φόρο τιμής στους νεκρούς εργάτες του ΣΙΚΑΓΟΥ που διεκδίκησαν εργατικά δικαιώματα θυσιάζοντας τη ζωή τους για τη βελτίωση της ζωής των επόμενων γενεών, διαχρονικά, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει εργαζόμενους και συνταξιούχους αντιμέτωπους με μια πρωτοφανή κρίση διαβίωσης, να παλεύουν για μια αξιοπρεπή ζωή, να παλεύουν για τα αυτονόητα καθώς θίγονται κατακτήσεις χρόνων, σχεδόν σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας.

Γι’ αυτό όλοι μας καλούμαστε να συνεχίσουμε πιο δυναμικά την πάλη μας για αξιοπρέπεια, ισότητα, για μια ζωή χωρίς εργασιακή ανασφάλεια, χωρίς ακρίβεια, με σεβασμό στην υγεία, στην παιδεία, στα κοινωνικο-ασφαλιστικά μας δικαιώματα, στο εισόδημά μας, στις κατακτήσεις μας.

Να σταματήσει πια η φτωχοποίηση των εργαζομένων.

Ως εργαζόμενοι θ’ αγωνιστούμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας ενάντια στις εφαρμοζόμενες επιδοματικές πολιτικές.

Τα αιτήματα

  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με σταθερή εργασία.
  • Επαναφορά των ελεύθερων διαπραγματεύσεων των Συλλογικών μας Συμβάσεων Εργασίας.
  • Αυξήσεις στους μισθούς για την αντιμετώπιση της κρίσης και του κόστους ζωής.
  • Επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου σε όλη την Ελλάδα.
  • Αναβάθμιση του τροχαίου υλικού.
  • Πλήρη αποκατάσταση των υποδομών – εγκαταστάσεων που επλήγησαν από τις θεομηνίες (π.χ. Εργοστάσιο Βόλου κ.λ.π.).
  • Καλύτερες συνθήκες εργασίας παντού.
  • Πλήρης διαλεύκανση και απόδοση δικαιοσύνης για το τραγικό δυστύχημα στα ΤΕΜΠΗ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς και όλοι οι Σιδηροδρομικοί, δε θα πάψουν να απαιτούν και να ζητούν Δημόσιο, Ασφαλή, Ποιοτικό Σιδηρόδρομο για εργαζόμενους και επιβάτες.

Συμμετέχουμε στην 24ωρη γενική απεργία τη Μ.ΤΕΤΑΡΤΗ 1Η ΜΑΗ 2024, και ΚΑΛΟΥΜΕ τα Σωματεία Μέλη μας, τους Σιδηροδρομικούς, να δώσουν δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στην Πλατεία Κλαυθμώνος (Αθήνα), στις 11.00’ αλλά και στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιήσουν τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίας της χώρας».

Πηγή newsbeast.gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στην Καβάλα βρέθηκε ο Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΝΔ Σπύρος Καρανικόλας

Σχεδόν ένας μήνας έμεινε μέχρι τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου και οι επισκέψεις από Υποψήφιους Ευρωβουλευτές είναι πλέον συχνές.

Το πρωί της Πέμπτης 25 Απριλίου την Καβάλα επισκέφθηκε ο κ. Σπύρος Καρανικόλας Υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος κατά την άφιξη του πέρασε από το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη  Καβάλας, Θόδωρου Μαρκόπουλου ενώ στην συνέχεια της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Υποψήφιος ήρθε σε επικοινωνία με φορείς της πόλης, συζητώντας τα όσα προβλήματα υπάρχουν έχοντας ως μέλημα να μεταφέρει τις πληροφορίες στην κεντρική διοίκηση.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Όλα έτοιμα για το Πάσχα στους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία της Καβάλας

Μια εβδομάδα πριν την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα και φαίνεται πως τα καταστήματα στην Καβάλα είναι έτοιμα να εξυπηρετήσουν τους πολίτες με διαφορά εδέσματα.

Πασχαλινά τσουρέκια σε διάφορες γεύσεις , πασχαλινά αυγά αλλά και κεράσματα  για τις πασχαλινές επισκέψεις είναι όλα στις θέσεις τους. Ενώ φημολογίες θέλουν τις τιμές να αυξάνονται, συγκριτικά με άλλες χρονιές, κάποια καταστήματα στην Καβάλα κρατούν σταθερή την τιμή τους για τα προϊόντα τους ενώ ήδη είναι μεγάλο το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την αφορά τους βλέποντας τους Καβαλιώτες πολίτες να έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία των δώρων τους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en