ΚΑΒΑΛΑ

«Οφείλουμε να συνδράμουμε τον έχοντα ανάγκη»

Ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο που μπορεί να συμβάλλει στην σημαντική προσπάθεια αντιμετώπισης της φτώχιας, είναι το πρόγραμμα TOGETHER. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που βασίζεται στην συνεργασία φορέων και θεσμών διαφόρων χωρών, το οποίο από την έως τώρα εφαρμογή του έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του 2014 ενώ πρόσφατα στο Στρασβούργο έλαβαν χώρα μια σειρά διεργασιών που άπτονται των δραστηριοτήτων του προγράμματος TOGETHER. Συμμετοχή σε αυτές, είχε η νέα Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για το εν λόγω πρόγραμμα, με δεδομένο μάλιστα ότι πρόκειται για μια δράση που δεν αφορά σε χρηματοδοτήσεις παρά μόνο στην επεξεργασία «εργαλείων» νομοθετικού κυρίως περιεχομένου, με τα οποία και ζητείται η βοήθεια της Ε.Ε.

«Η γενική ιδέα του προγράμματος, είναι ότι ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Κεντρική μας ιδέα «ΜΗΝ ΠΕΤΑΣ ΤΙΠΟΤΑ». Με το σκεπτικό αυτό πορευόμαστε και στο πλαίσιο αυτής της ιδέας, πρότεινα και τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών υγείας σε εθελοντική βάση, από γιατρούς που έχουν συνταξιοδοτηθεί, αρκεί βέβαια να τους δοθεί η δυνατότητα συνταγογράφησης» τόνισε η κ. Τσανάκα.

Μια τέτοια πρόταση που επεξεργάζονται ήδη τα στελέχη του προγράμματος, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος των δημοτικών ιατρείων, γεγονός που θα προσφέρει πολλά σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη περίθαλψης.

MareNostrum

Εξάλλου, χθες την κ. Τσανάκα επισκέφθηκαν η κ. RahilAlterman από το TexnhionIsraelInstituteofTechnologeκαι ο ερευνητής του ΙΝΑΛΕ κ. Γιώργος Συλαίος, προκειμένου να παράσχουν ενημέρωση για το πρόγραμμα MareNostrum.

Στο πλαίσιο του παραπάνω έργου ο Δήμος Καβάλας –όπως ενημέρωσαν οι επιστήμονες την κ. Τσανάκα – ενέταξε και το θέμα του αιγιαλού και το πώς αυτός καθορίζεται κάθε φορά με βάση τις εθνικές νομοθεσίες. Όπως προέκυψε, τα κριτήρια διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αν και σε μερικές χώρες έγινε προσπάθεια να «αντικειμενικοποιηθούν» όσο δυνατόν περισσότερο.

Ο Δήμος Καβάλας σε συνεργασία με τον αναπληρωτή καθηγητή Γιώργο Συλαίο, από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, που είναι επίσης εταίρος του έργου Mare Nostrum, ανέλαβε να μελετήσει (το Δ.Π.Θ.) και να εφαρμόσει (ο Δήμος) ένα μαθηματικό μοντέλο που να προσδιορίζει με βάση επιστημονικά κριτήρια τον αιγιαλό, δηλαδή τη ζώνη ξηράς που βρέχεται από τις «μεγαλύτερες και συνήθεις» αναβάσεις των κυμάτων.

Ο Δήμος Καβάλας θ’ αξιοποιήσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα Μare Νostrum, ένα από τα μεγαλύτερα υπό-υλοποίηση έργα του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας στην Λεκάνη της Μεσογείου, για να θεμελιώσει μία ορθολογική διαχείριση της παράκτιας ζώνης του και ν’ αντιμετωπίσει προβλήματα που άπτονται της καθημερινότητας των Καβαλιωτών.

Την παραπάνω πληροφόρηση δέχθηκε η νέα Δήμαρχος, εκφράζοντας την πεποίθησή της πως από ανάλογες δράσεις θα υπάρξει σημαντικό αποτέλεσμα προς όφελος της πόλης, του Δήμου Καβάλας.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version