ΕΡΓΑΣΙΑ

«Μπλόκο» στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά

Παζλ για δύσκολους λύτες συνεχίζει να αποτελεί η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους και ενώ υπήρχε θετικό κλίμα από το πρωί η επιμονή, κυρίως του ΔΝΤ, όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις φέρνει ξανά τις δυο πλευρές ένα βήμα πιο μακριά. Παράλληλα, ασκούν πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να μην νομοθετήσει για τις συλλογικές συμβάσεις στο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί. Από την πλευρά της ελληνική πλευρά παραμένει άκαμπτη από τις γνωστές “κόκκινες γραμμές” στις οποίες περιλαμβάνονται τα παραπάνω ζητήματα.

Παράγοντες κοντά στις διαπραγματεύσεις αναφέρουν πως το ΔΝΤ θα μπορούσε να είναι εκτός του τελικού deal, και να γίνουν κατ’ ιδίαν διαβουλεύσεις, ώστε να μην υπάρξει κάποιο “ατύχημα” λόγω έλλειψης χρόνου, κάτι που είχε πραγματοποιηθεί ουσιαστικά και στο πρόγραμμα-γέφυρα της 20ης Φεβρουαρίου.

Ορόσημο για την ελληνική κυβέρνηση, όπως επισημαίνεται είναι η 6η Μαίου όταν και θα συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε περίπτωση που υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ενδέχεται να υπάρξουν αισιόδοξα μηνύματα για την Ελλάδα από τον Μάριο Ντράγκι – ακόμα και κάποια άρση των περιορισμών στα έντοκα – σύμφωνα με διάφορους κύκλους.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αίτημα της ελληνικής πλευράς για ένα έκτακτο Eurogroup οι πιθανότητες μειώνονται αν αναλογιστεί κανείς τη διάθεση που δείχνουν οι εταίροι πάνω σε αυτό. Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το γεγονός πως ο επικεφαλής του Eurogroup ξεκινά κύκλο επαφών αυτή την εβδομάδα στην Ευρώπη με κορυφαίους ηγέτες ώστε να αναλύσει τα τελευταία δρώμενα σε σχέση με το “ελληνικό ζήτημα”.

Ο ίδιος πάντως χθες για πρώτη φορά μίλησε για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί, αλλά πρόσθεσε ότι είναι ακόμη «πολύ νωρίς» να μιλήσουμε για «σημείο καμπής» που θα αλλάξει το κλίμα.

«Εργάζονται σκληρά αυτή τη στιγμή και αυτό ακριβώς είναι που έχουμε κερδίσει» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Χάγη, για την πορεία των διαβουλεύσεων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η νέα διαπραγματευτική ομάδα έχει κατά νου την 11η Μαίου που είναι προγραμματισμένη η τακτική συνεδριάση του Eurogroup, που κατά πολλούς θεωρείται η “τελική μάχη” με τους δανειστές.

Εν κατακλείδι, το ασφυκτικό πρέσινγκ των εταίρων στις “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης βρίσκεται εν εξελίξει. Ζητήματα όπως η μείωση των επικουρικών συντάξεων, η επαναφορά της 13ης σύνταξης, το ασφαλιστικό κλπ είναι κομβικά για τους εταίρους οι οποίοι ασκούν τις ανάλογες πιέσεις.

Πιέσεις με δηλώσεις άλλωστε σήμερα άσκησε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ο οποίος τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Ευρωομάδας. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα εξόδου από το ευρώ. “Αν οι προεκλογικές υποσχέσεις πρόκειται να εφαρμοστούν, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν αναλόγως”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο εσωτερικό πάντως σε υψηλούς τόνους κινούνται διάφορα στελέχη της κυβέρνησης όπως ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης. ” Αν στόχος των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι να βάλουν την ιστορική ελληνική Αριστερά να «λερώσει» τα χέρια της μέσα σε μια συμφωνία αντεργατικού και νεοφιλελεύθερου «βούρκου», προκειμένου να πνίξουν κάθε αριστερή προοπτική για τις επόμενες δεκαετίες σε Ελλάδα και Ευρώπη, χτυπούν λάθος πόρτα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσφέρεται”, διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα ο Π. Λαφαζάνης.

Ιδιαίτερος σκεπτικισμός υπάρχει επίσης και με την υπόθεση του Συμβουλίου της Επικρατείας και του γεγονός ότι έχει προεξοφληθεί από αλλεπάληλες δηλώσεις ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η αντισυνταγματικότητα της μείωσης των συντάξεων που έλαβε χώρα το 2012. Για την κυβέρνηση αυτό μπορεί να αποτελέσει “διαπραγματευτικό όπλο” αλλά σε πρακτικό επίπεδο δημιουργεί έξτρα ανάγκες από 3 ως 4,5 δισ ευρώ, όπως υπολογίζεται

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version