ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Μνημόνιο εσωτερικού» για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017

Μνημόνιο συνεργασίας με το ΥΠΟΙΚ υπογράφουν τα υπόλοιπα υπουργεία, με στόχο την επίτευξη του στόχου 1,75%, για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017

Προληπτικά μέτρα που σχετίζονται με τον έλεγχο δαπανών όλων των υπουργείων, λαμβάνει το ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να διασφαλίσει την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017, ύψους 1,75% και να αποφύγει και δυσάρεστο σενάριο της ενεργοποίησης του «κόφτη» δαπανών. Πρόκειται τρόπον τινά για ένα μνημόνιο εσωτερικού, ένα ενδοκυβερνητικό πλαίσιο συνεργασίας όλων των υπουργείων που θα πρέπει να καταγράφουν λεπτομερώς και να παρακολουθούν την εκτέλεση των δεσμεύσεων για τις οποίες είναι υπεύθυνες, με γνώμονα την μη απόκλιση των δαπανών.

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για μνημόνια «συνεργασίας» και η σχετική εγκύκλιος την οποία συνέταξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αναμένεται να υπογραφεί έως τις 15 Ιανουαρίου. Στην εν λόγω εγκύκλιο, ο κ.Χουλιαράκης δίνει ξεκάθαρες οδηγίες-εντολες προς τους υπουργούς, σημειώνοντας ότι αυτοί έχουν την υποχρέωση να προβαίνουν σε διορθωτικές παρεμβάσεις (διοικητικές και διαρθρωτικές παρεμβάσεις, νομοθετικές πρωτοβουλίες κ.λπ.), σε περίπτωση που από τη μηνιαία εκτέλεση του προϋπολογισμού τους διαφαίνονται πιθανές αποκλίσεις από τους στόχους».

Μάλιστα όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», τα υπουργεία είναι επίσης υποχρεωμένα να αποστέλλουν προς το ΥΠΟΙΚ, μηναία προγράμματα (μηνιαίοι και τριμηνιαίοι στόχοι) εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2017, καθώς και στο περιεχόμενο του μνημονίου συνεργασίας. Στην συγκεκριμένη εγκύκλιο υπάρχει η πρόβλεψη για την περίπτωση που τα υπουργεία δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς τις οικονομικές αποκλείσει και δεν λαμβάνουν επιπρόσθετα μέτρα. Τότε παρεμβαίνει το Γενικό Λογιστήρι το οποίο θα ενεργοποιεί τη σχετική νομοθεσία για περικοπή των πιστώσεων των υπουργείων ίση με την απόκλιση που έχει προκληθεί

Σύμφωνα με το εσωτερικό «μνημόνιο», κάθε υπουργός θα πρέπει μεταξύ άλλων να «προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη των τριμηνιαίων στόχων εκτέλεσης του προϋπολογισμού του, όπως έχουν τεθεί και συμφωνηθεί με το ΓΛΚ και παράλληλα να προσδιορίζει επακριβώς τα επιπρόσθετα μέτρα που θα λαμβάνει εάν υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους του».

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version