Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Μαύρη τρύπα» 730 εκατ στα έσοδα Αποχή από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος

image_print

Τα όρια της αντοχής τους άγγιξαν οι φορολογούμενοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, και εμφανίζουν μηνιαία «μαύρη τρύπα» 730 εκατ. ευρώ στα έσοδα. 

Η υστέρηση οφείλεται κυρίως στην αποχή των φορολογουμένων από την πληρωμή της πρώτης δόσης φόρου εισοδήματος.
Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, η «πληγή» των δημοσίων εσόδων μεγαλώνει, επιβεβαιώνοντας ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων εξακολουθεί να μειώνεται όσο αυξάνονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Κάτι που κατ’ ουσίαν θέτει εν αμφιβόλω τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ απ’ του χρόνου!
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2017, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 27.342 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 610 εκατ. ευρώ ή 2,2% έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2018-2021.
Συγκεκριμένα οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2017, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, ανήλθαν στα 28.663 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.569 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (30.232 εκατ. Ευρώ).

Ως εκ τούτου το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3.053 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2.715 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2.098 εκατ. ευρώ.
Το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού μειώθηκε στα 1.322 εκατ. ευρώ από 1.676 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 ενώ ο στόχος, βάσει του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ήταν για έλλειμμα 2.280 εκατ. ευρώ.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μηχανή άμεσης επέμβασης αποκτά το ΕΚΑΒ Καβάλας

image_print

Μία ιδιαίτερα σημαντική ενίσχυση για τις υπηρεσίες επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας αναμένεται να αποκτήσει η Καβάλα μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο, καθώς το ΕΚΑΒ της πόλης πρόκειται να εξοπλιστεί για πρώτη φορά με μηχανή άμεσης επέμβασης. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των διασωστών και των στελεχών της υπηρεσίας, καθώς μέχρι σήμερα ο Τομέας ΕΚΑΒ Καβάλας δεν διέθετε αντίστοιχο επιχειρησιακό μέσο, παρά τις αυξημένες ανάγκες που καταγράφονται ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στις συντονισμένες ενέργειες του διευθυντή του ΕΚΑΒ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χαρίλαος Λώτης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει προωθήσει σειρά πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ στην περιφέρεια. Ο κ. Λώτης έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση των δομών και του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΚΑΒ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με στόχο τη βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της ταχύτερης ανταπόκρισης στα επείγοντα περιστατικά.

Η απόκτηση της μηχανής άμεσης επέμβασης αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη μείωση του χρόνου προσέγγισης σε περιστατικά που εκδηλώνονται εντός του αστικού ιστού, ιδιαίτερα σε σημεία με αυξημένη κυκλοφοριακή συμφόρηση. Παράλληλα, θα δώσει τη δυνατότητα στους διασώστες να φτάνουν γρηγορότερα στον τόπο ενός συμβάντος, παρέχοντας τις πρώτες κρίσιμες βοήθειες μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Βούλγαροι εθνικιστές έστησαν πλάκα για τον Γκότσε Ντέλτσεφ στο χωριό Καρυές των Σερρών

image_print

Μαρμάρινη αναθηματική πλάκα στη μνήμη του κομιτατζή Γκότσε Ντέλτσεφ (1872-1903) τοποθέτησαν αυθαίρετα και προκλητικά Βούλγαροι εθνικιστές στο μισοερειπωμένο κωδωνοστάσιο του εγκαταλελειμμένου χωριού Καρυές, με παλαιότερη ονομασία Μπάνιτσα, ανατολικά της Ορεινής Σερρών.

Η πλάκα, στην οποία απεικονίζεται η μορφή του, αναγράφει: «Γκότσε Ντέλτσεφ. Σε αυτό το μέρος στις 4 Μαΐου 1903 έπεσε (1872–1903)». Κάτω από τη φωτογραφία του Βούλγαρου επαναστάτη σημειώνεται: «Βούλγαρος επαναστάτης και βοεβόδας, απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής της Σόφιας. Έζησε και αγωνίστηκε για την ελευθερία των Βουλγάρων στη Μακεδονία και την Αδριανούπολη. Αιώνια η μνήμη του!».

Η ύπαρξη της πλάκας στο μισοερειπωμένο καμπαναριό προκαλεί ερωτήματα, καθώς μέχρι πρόσφατα παρέμενε άγνωστο ποιοι ακριβώς και πότε την τοποθέτησαν. Αναφορές στο θέμα κάνουν τις τελευταίες ημέρες ενημερωτικά μέσα στη Σόφια και τα Σκόπια, δημοσιεύοντας μάλιστα φωτογραφίες που εικονίζουν δύο άνδρες να τοποθετούν την πλάκα στο καμπαναριό.

 

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σχέδιο έξι σημείων για «φρένο» στα ενοίκια και τις τιμές κατοικιών

image_print

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε η νέα Εθνική Στρατηγική για τη Στεγαστική Πολιτική 2026-2035, η οποία περιλαμβάνει έξι βασικές παρεμβάσεις με στόχο την αύξηση της προσφοράς κατοικιών και τον περιορισμό των ακραίων αυξήσεων σε ενοίκια και τιμές ακινήτων.

Μεταξύ των σημαντικότερων προτάσεων βρίσκεται η δημιουργία ενός Εθνικού Δείκτη Τιμών Ακινήτων, ο οποίος θα παρακολουθεί τις τιμές πώλησης και ενοικίασης σε όλη τη χώρα. Μέσω του μηχανισμού αυτού θα μπορεί να εντοπίζονται περιοχές με έντονη στεγαστική πίεση και, όπου κρίνεται απαραίτητο, να εξετάζεται η επιβολή ανώτατων ορίων στα μισθώματα ή άλλων ρυθμίσεων προστασίας των ενοικιαστών.

Το σχέδιο προβλέπει ακόμη φορολογικά κίνητρα για την κατασκευή νέων κατοικιών που θα διατίθενται αποκλειστικά για μακροχρόνια μίσθωση, ειδικό καθεστώς Golden Visa που θα συνδέεται με την προσφορά κατοικιών προς ενοικίαση, καθώς και φορολογικές ελαφρύνσεις στις τράπεζες ώστε να χορηγούν χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους και νοικοκυριά με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα.

Παράλληλα, προτείνονται ειδικά πολεοδομικά σχέδια για την ανάπτυξη κοινωνικής κατοικίας, αλλά και εκσυγχρονισμός του συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών, με στόχο την ταχύτερη ανέγερση νέων κατοικιών και την ενίσχυση της προσφοράς στην αγορά.

 

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en