Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Λογαριασμός» 6,5 δισ.ευρώ για συνταξιούχους και ασφαλισμένους!

image_print

Οι σωρευτικές επιβαρύνσεις του τρίτου και τέταρτου Μνημονίου (2015-2021), για συνταξιούχους και ασφαλισμένους, φτάνουν το ιλιγγιώδες ποσό των 6,5 δισ. ευρώ. Αναλυτικά οι περικοπές.

Άκρως «τσουχτερός» και επώδυνος, κυρίως για τους συνταξιούχους, αλλά και εν γένει για τους ασφαλισμένους, είναι ο… λογαριασμός που προκύπτει από παλαιές και νέες επιβαρύνσεις στο ασφαλιστικό, που αφορούν τη χρονική περίοδο 2015-2021. Σύμφωνα με τα όσα αποκαλυπτικά «πηγάζουν» από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής, για την παραπάνω περίοδο, οι συνολικές παρεμβάσεις ανέρχονται σωρευτικά στα 6,5 δισ.ευρώ, με τις περικοπές στις συντάξεις να αποτελούν το σταθερό σημείο αναφοράς.

Οι… αποκαλούμενες «παλαιές» παρεμβάσεις» της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό, αφορούν το διάστημα 2015-2016, έχουν απόδοση που φτάνει έως το 2021 και «κοστολογούνται» στα 3,710 δισ.ευρώ. Οι νέες παρεμβάσεις. σχετίζονται άμεσα με τα μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, που βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή (προσωπική διαφορά στις συντάξεις-αύξηση εισφορών), εντάσσονται στο χρονικό πλαίσιο 2019-2021 και η «λυπητερή» φτάνει τα 2,866 δισ.ευρώ.

Ειδικότερα τα 3,7 δισ.ευρώ των παλαιών παρεμβάσεων εμπεριέχουν τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, το «ψαλίδι» σε παλαιές και νέες συντάξεις, τις αλλαγές των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς και αυξήσεις εισφορών σε κύριες (υγείας) και επικουρικές (ασφάλισης και υγείας) συντάξεις.

Αναφορικά με το νέο «πακέτο» περικοπών που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο, όπως προαναφέρθηκε αγγίζει τα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ και έχει ισχυρό αντίκτυπο στους συνταξιούχους-λόγω της περικοπής της προσωπικής διαφοράς σε κύριες και επικουρικές-, αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, εξαιτίας της αύξησης των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Η…λυπητερή από τις περικοπές σε οικογενειακά επιδόματα-ΕΚΑΣ

Στη «μέγγενη», από το νόμο Κατρούγκαλου, μπαίνουν τα οικογενειακά επιδόματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως επίσης και οι συντάξεις χηρείας. Από τις εν λόγω «μεταρρυθμίσεις», που μεταφράζονται σε περικοπές, υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν σωρευτικά, έως το 2021, 1,056 δισ.ευρώ.

Άλλα 910 εκατομμύρια ευρώ, θα εξοικονομηθούν έως το 2020, από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, ενώ έως το 2021, οι συνταξιούχοι θα έχουν καταβάλει επιπλέον εισφορές, της τάξης των 763 εκατ. ευρώ. Αυτό το επιπρόσθετο ποσό, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», αποτελεί «προϊόν» της αύξησης των εισφορών υπέρ υγείας στις κύριες συντάξεις (από 4% σε 6%) και της επιβολής εισφοράς 6% στις επικουρικές συντάξεις από το καλοκαίρι του 2015.

Οι σημαντικές τροποποιήσεις στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, έχουν σωρευτική επιβάρυνση 663 εκατ.ευρώ, ενώ για τους αγρότες 285 εκατ.ευρώ.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειωμένη η εμπορική κίνηση στην Καβάλα

image_print

Αισθητά μειωμένη παραμένει η εμπορική κίνηση στην Καβάλα, παρά το γεγονός ότι η πόλη βρίσκεται στην καρδιά της καλοκαιρινής περιόδου και καταγράφει αυξημένη παρουσία επισκεπτών.

Για την εικόνα της αγοράς μίλησε στην κάμερα του ENA Channel ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιάννης Κελγιώργης, επισημαίνοντας ότι οι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή δεν προχωρούν σε αγορές από τα εμπορικά καταστήματα.

Όπως ανέφερε, μπορεί η κίνηση στους δρόμους και στα σημεία ενδιαφέροντος να είναι αυξημένη, ωστόσο αυτό δεν μεταφράζεται σε αντίστοιχη αύξηση του τζίρου για τις τοπικές επιχειρήσεις. Οι επαγγελματίες της αγοράς διαπιστώνουν ότι οι επισκέπτες περιορίζονται κυρίως στη βόλτα, την εστίαση και τις βασικές ανάγκες, αποφεύγοντας τις αγορές.

Η κατάσταση προκαλεί προβληματισμό στους εμπόρους, οι οποίοι περίμεναν ότι η θερινή περίοδος θα έδινε σημαντική ανάσα στην τοπική οικονομία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η αγοραστική κίνηση παραμένει υποτονική, ενώ τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων συνεχίζουν να αυξάνονται.

DNews Widget
Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρωμές Β’ Πυλώνα ΚΑΠ: Τι καταβλήθηκε και ποιες ενισχύσεις μεταφέρονται για τον Ιούλιο

Αγρότης σε καλλιέργεια με φόντο αγροτικές εκτάσεις και ενισχύσεις της ΚΑΠ
image_print

Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές του Β’ Πυλώνα της ΚΑΠ

Στις 29 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες πληρωμές του δεύτερου Πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) από την ΑΑΔΕ.

Συνολικά καταβλήθηκαν 64,69 εκατ. ευρώ σε 82.923 μοναδικούς δικαιούχους (ΑΦΜ), στο πλαίσιο των Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι ενισχύσεις που πληρώθηκαν

Το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών αφορούσε τα προγράμματα Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, για τα οποία διατέθηκαν 32,08 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησαν:

  • Μείωση Νιτρορύπανσης: 13,64 εκατ. ευρώ
  • Εξισωτική Αποζημίωση: 7,93 εκατ. ευρώ
  • Κομφούζιο: 6,96 εκατ. ευρώ
  • Αυτόχθονες Φυλές: 4,08 εκατ. ευρώ

Ποιες πληρωμές δεν πραγματοποιήθηκαν

Δεν καταβλήθηκαν οι ενισχύσεις που αφορούν:

  • Δασώσεις
  • Ευζωία Χοίρων

Αν και είχαν προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου, οι συγκεκριμένες πληρωμές δεν ολοκληρώθηκαν λόγω τεχνικού προβλήματος στα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Πότε θα γίνουν οι εκκρεμείς πληρωμές

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, οι εκκρεμότητες για τις Δασώσεις και την Ευζωία των Χοίρων αναμένεται να εξοφληθούν έως το τέλος Ιουλίου, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες τεχνικές διαδικασίες.

Οι δικαιούχοι καλούνται να παρακολουθούν τις επίσημες ανακοινώσεις για την ακριβή ημερομηνία πίστωσης των ποσών.

DNews Widget
Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στα «δωρεάν δέματα» από τρίτες χώρες

image_print

Οι καταναλωτές που πραγματοποιούν αγορές από ηλεκτρονικές πλατφόρμες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικές αλλαγές το επόμενο διάστημα, καθώς προωθούνται νέα μέτρα που βάζουν τέλος στην ανεξέλεγκτη διακίνηση των λεγόμενων «δωρεάν δεμάτων» από τρίτες χώρες.

Τα τελευταία χρόνια, εκατομμύρια μικροδέματα χαμηλής αξίας καταφθάνουν καθημερινά στην Ευρωπαϊκή Ένωση από χώρες όπως η Κίνα, μέσω μεγάλων ηλεκτρονικών πλατφορμών. Πολλά από αυτά αποστέλλονται με ιδιαίτερα χαμηλό ή ακόμη και μηδενικό κόστος μεταφοράς για τον καταναλωτή, γεγονός που έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό τόσο για τον αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις όσο και για την αποτελεσματικότητα των τελωνειακών ελέγχων.Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την επιβολή νέου τέλους διαχείρισης για κάθε μικροδέμα που εισέρχεται στην Ε.Ε. από τρίτες χώρες. Στόχος είναι να καλυφθεί το αυξημένο κόστος των τελωνειακών ελέγχων, να ενισχυθεί η προστασία των καταναλωτών από μη ασφαλή προϊόντα και να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να επηρεάσουν κυρίως τις αγορές μέσω δημοφιλών διαδικτυακών πλατφορμών, καθώς το επιπλέον κόστος ενδέχεται να μετακυλιστεί στις τελικές τιμές ή στα έξοδα αποστολής.

Έτσι, η εποχή των «δωρεάν δεμάτων» φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της.Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές αρχές επισημαίνουν ότι η αυξημένη εισροή δεμάτων χαμηλής αξίας δυσχεραίνει τους ελέγχους για την τήρηση των προδιαγραφών ασφάλειας, ενώ έχουν καταγραφεί περιπτώσεις προϊόντων που δεν συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ή παραβιάζουν τη νομοθεσία.Οι αλλαγές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον εκσυγχρονισμό του τελωνειακού συστήματος και την καλύτερη εποπτεία του ηλεκτρονικού εμπορίου. Εφόσον εγκριθούν και εφαρμοστούν, οι καταναλωτές θα πρέπει να αναμένουν ότι οι αγορές από χώρες εκτός Ε.Ε. δεν θα συνοδεύονται πλέον από τις ιδιαίτερα χαμηλές ή «δωρεάν» χρεώσεις αποστολής που ίσχυαν μέχρι σήμερα.Το επόμενο διάστημα αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για την εφαρμογή των μέτρων και τον τρόπο με τον οποίο θα επιβαρύνονται οι αποστολές, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και ασφαλούς πλαισίου για το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en