ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Κόφτης στις συναλλαγές με μετρητά, εκπτώσεις φόρου μόνο με κάρτα»

Σημαντικές αλλαγές στο αφορολόγητο και στις συναλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Επί τη ουσίας κανείς φορολογούμενος δεν έχει κατοχυρωμένο το… αφορολόγητο εντός, το οποίο πρέπει να «χτίσει», με την χρήση πλαστικού χρήματος. Παράλληλα μπαίνει «κόφτης» στις συναλλαγές με μετρητά που ξεπερνούν τα 500 ευρώ.

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά το αφορολόγητο, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πλέον έχουν την υποχρέωση να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα, ποσά που αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 10% των εισοδημάτων που δηλώνουν στην εφορία.  Οποιος φορολογούμενος δεν το πράξει, δεν δαπανήσει μέσω ηλεκτρονικών μέσω το ελάχιστο προβλεπόμενο όριο, θα υφίσταται ποινή φόρου 22%. Μάλιστα το ποσό που οφείλει να δαπανά κάποιος φορολογούμενος, μέσω καρτών, αυξάνεται προοδευτικά.

Φορολογούμενος με εισόδημα έως 10.000 ευρώ, θα πρέπει το 10% των δαπανών του να προέρχονται από συναλλαγές με e-banking και κάρτες. Φορολογούμενος με εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έχει «υποχρέωση» ηλεκτρονικής δαπάνης 15%, προκειμένου να αποφύγει την ποινή φόρου και κάποιος με εισόδημα 30.000 ευρώ και άνω, θα πρέπει να έχει ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με ηλεκτρονική συναλλαγή και μέσα πληρωμής με κάρτα 20%.

Ιατρικές δαπάνες και λοταρία

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, από το 2017 οι ιατρικές δαπάνες θα συμβάλλουν στη μείωση του φόρου, εφόσον έχουν γίνει μέσω κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου. Επιπρόσθετα ορίζεται ότι οι συναλλαγές που γίνονται με πλαστικό, θα μπαίνουν σε κληρωτίδα και παρέχονται χρηματικά έπαθλα και άλλα στους νικητές.

«Κόφτης» στις συναλλαγές με μετρητά

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται ότι από την 1/1/2017, δεν θα επιτρέπεται η εξόφληση με μετρητά για συναλλαγές, άνω των 500 ευρώ. Σήμερα το όριο αυτό «αγγίζει» τα 1.500 ευρώ.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version