Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Κίτρινη κάρτα» Τσίπρα σε ΔΕΗ

…και έπαινοι για ΕΛΠΕ. Βλέπει come back της οικονομίας με μοχλό τις επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα.

Μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στα θέματα του ενεργειακού τομέα και ιδιαίτερα της ΔΕΗ, η διοίκηση της οποίας σήκωσε τις τελευταίες μέρες “μπαϊράκι”, ζητώντας να αλλάξουν οι συμφωνίες με τους δανειστές για την πώληση μονάδων και να γίνουν συμπράξεις ΔΕΗ – ιδιωτών για επενδύσεις σε παλιές και νέες λιγνιτικές μονάδες. Πλήρη κάλυψη στην διοίκηση των ΕΛΠΕ τονίζοντας ότι “ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις”.

Μιλώντας συνολικά για τα θέματα της Ενέργειας, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως ο κλάδος αυτός μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Απόδειξη αποτελούν τα μεγάλα projects που ετοιμάζονται με την συμμετοχή μεγάλων ξένων ομίλων 

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού έγιναν κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπου ενημερώθηκε για τα ανοιχτά ζητήματα του τομέα 

Μιλώντας για τα τεκτενόμενα στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως υπάρχουν πλέον σημαντικές προϋποθέσεις για δυναμικό come back της ελληνικής οικονομίας η οποία θα μπορέσει να ανακάμψει ακόμα πιο γρήγορα σε συνδυασμό με την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

“Ο στρατηγικός στόχος να μπορέσει η χώρα με το πέρας του 3ου μνημονίου – που θα γίνει τον Αύγουστο του 2018 – να έχει μια σταθερή δυνατότητα να δανείζεται με βιώσιμα επιτόκια από τις αγορές παραμένει και είναι κοντά. Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί είτε πάρουμε μια λύση για το χρέος σαν αυτή που μας παρουσίασε προχθές ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών και αρνηθήκαμε – όχι δηλαδή τόσο αισιόδοξη όσο θα αντιστοιχούσε στις θυσίες του ελληνικού λαού – πόσο δε μάλλον με μια ακόμη καλύτερη λύση την οποία διεκδικούμε και διαπραγματευόμαστε. Το λέω αυτό διότι η δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές θα γίνει με καλούς όρους. Αυτό δείχνει η κινητικότητα της αγοράς. Άλλωστε μετά από εφτά χρόνια εσωτερικής υποτίμησης στην Ελλαδα έχουν διαμορφωθεί οι όροι ώστε να έρθουν επενδύσεις στη χώρα. Η Ελλάδα πέρασε μεγάλη τρικυμία αλλά κρατήθηκε στον πυρήνα της ευρωζώνης και ταυτόχρονα είναι μια χώρα που με βάση τα οικονομικά της μεγέθη έχει προοπτικές ανανάκμψης και δεν παρουσιάζει ελλείμματα. Είναι μια χώρα ασφαλής σε μια ταραγμένη περιοχή, αντιλαμβάνεται κανείς ότι αυτό δημιουργεί τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για ένα πολύ γερό comebacκ. Εμείς θα θέλαμε αυτό το comeback να συνδυαστεί με μια απόφαση για το χρέος που θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού. Να κάνουν δηλαδή οι εταίροι μας το χρέος τους απέναντι στην Ελλάδα, η οποία θα πολλαπλασιάζει τα οφέλη. Αυτή τη στιγμή αυτό επιδιώκουμε και δεν χάνουμε την αισιοδοξία μας”, σημείωσε μεταξύ άλλων.

ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Ελληνικό και άλλες επενδύσεις

«Τα ΕΛΠΕ έχουν συγκεκριμένη κερδοφορία, έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ. Σε κάποιους αρέσει και σε κάποιους δεν αρέσει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός με αφορμή σχετική ερώτηση για την αναβολή της γενικής συνέλευσης. Οι τελευταίες πληροφορίες έκαναν λόγο πως ο μεγαλομέτοχος διεκδικεί αλλαγές στο δ.σ.. 

«Πάγια θέση μας είναι η αρμονική συνεργασία δημοσίου και ιδιώτη. Τα οικονομικά αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Όσον αφορά την ΔΕΗ, σαφές ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού με αφορμή και την χθεσινή τοποθέτηση του κ. Παναγιωτάκη: “Ο καθένας έχει ένα ρόλο και ο ρόλος του κ. Παναγιωτάκη είναι να καταθέτει θέσεις και προτάσεις για τη διαχείριση των θεμάτων της Επιχείρησης, δεν διαπραγματεύεται και δεν παράγει πολιτική – η πολιτική χαράσσεται από την κυβέρνηση και το υπουργικό συμβούλιο και θα του πρότεινα να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα”

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση η στήριξη των κοινωνικών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς αύξηση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος το φετινό βαρύτερο χειμώνα, είχε σαν αποτέλεσμα χιλιάδες καταναλωτές να περάσουν σε υψηλότερη (και ακριβότερη) κλίμακας.

Για τα ζητήματα γύρω από το Ελληνικό, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως επικρατούσε χάος, πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες και άλλες που ήταν “κολλημένες” για χρόνια.

Σε θέματα περιβάλλοντος, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα μέτρα που η Ελλάδα λαμβάνει στο πλαίσιο της Συμφωνίας για το Κλίμα που ελήφθη στο Παρίσι. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατάρτιση των δασικών χαρτών, για τους οποίους οι προηγούμενες κυβερνήσεις -όπως είπε- «απέφευγαν, όπως ο διάβολος το λιβάνι».

Τέλος, έως το τέλος του 2020 θα έχουν ολοκληρωθεί δασολόγιο και Κτηματολόγιο, ώστε οι πολίτες να μπορούν να γνωρίζουν τους όρους και τους κανόνες για τη δόμηση και την εκμετάλλευση. Μάλιστα, προανήγγειλε Ενιαίο Φορέα Κτηματογράφησης, στον οποίο θα ενταχθούν Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία.

Για άλλα έργα που είναι σε εξέλιξη, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς ο αγωγός ΤΑΡ που μεταφέρει αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη. Μάλιστα οι ρυθμοί είναι τέτοιοι που κατασκευάζεται 1χλμ αγωγού την ημέρα.Προχωρά επίσης η δημιουργία του τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, αλλά και η αντίστοιχη μονάδα στην Αλεξανδρούπολη.

Σε εξέλιξη είναι επίσης η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στη Θράκη, τη Στερεά Ελλάδα και την Μακεδονία.

Ιδιαίτερα σημαντικά, τόνισε, ο κ. Τσίπρας είναι και τα ζητήματα των συμβολαίων που πρόκειται να υπογραφούν την Πέμπτη με Total, ΕΛΠΕ και Energean για τους υδρογονάνθρακες. Επίσης, σε σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), είναι σε εξέλιξη επενδύσεις 1 δισ. ευρώ σε αιολικά πάρκα. 

Click to comment

Απάντηση

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Ο πρώην διπλωμάτης στο Κόσοβο Β. Καρακωστάνογλου στο ENA Channel για τις εξελίξεις στο Συμβούλιο Ευρώπης για το Κόσοβο

Οι εξελίξεις στο Κόσοβο το 2024 χαρακτηρίζονται από ένταση και αυξημένες προκλήσεις στην περιοχή, ιδίως στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου κατοικούν κυρίως Σέρβοι. Η κατάσταση κλιμακώθηκε μετά την επιβολή από την κυβέρνηση του Κοσόβου ενός νέου νόμου που απαιτεί από τα οχήματα με σερβικές πινακίδες να τις αντικαταστήσουν με πινακίδες του Κοσόβου. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις, με τους Σέρβους του βορρά να στήνουν οδοφράγματα και να προχωρούν σε διαμαρτυρίες, πυροβολώντας ακόμη και στον αέρα​.

Σε αυτό το πλαίσιο, και ενόψει της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Κόσοβο, ο πρώην διπλωμάτης στο Κόσοβο, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, έδωσε συνέντευξη στο ENA Channel όπου εξέφρασε την άποψη ότι οι συνεχιζόμενες εντάσεις και οι αμοιβαίες προκλήσεις μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας υπονομεύουν τις προοπτικές ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή. Υπογράμμισε την ανάγκη για ενισχυμένη διεθνή διαμεσολάβηση και την επιβολή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη λύση​ (CNN.gr)​.

Ο κ. Καρακωστάνογλου τόνισε επίσης την επιρροή που μπορεί να έχει η ΕΕ και οι ΗΠΑ στην εξομάλυνση της κατάστασης και την προώθηση ενός διαλόγου που θα επικεντρωθεί στη δημιουργία σταθερών και ειρηνικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με παράνομες σφαγές ζώων στις Σέρρες

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με εικονικές σφαγές βοοειδών στις Σέρρες. Κτηνίατροι έβαζαν σφραγίδα για ανύπαρκτες σφαγές ζώων για να λάβουν την επιδότηση, ενώ φέρονται να χρησιμοποιούσαν ακόμη και κωδικές ονομασίες προκειμένου να συννενοούνται και να θησαυρίζουν. Μετά από έρευνα μηνών συνελλήφθησαν έξι άτομα και οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη.

Αποκαλύφθηκε κύκλωμα που πιστοποιούσε εικονικές σφαγές ζώων

Κτηνίατροι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας, ιδιώτες και διοικητικά μέλη σφαγείου κατηγορούνται ότι δρουσαν σαν συμμορία τουλάχιστον από τα τέλη του 2023. Εξέδιδαν ψευδείς βεβαιώσεις για γεννήσεις – θανάτους ζώων και εικονικές σφαγές έναντι αμοιβής, για λογαριασμό κτηνοτρόφων, παρακάμπτοντας νόμιμες διαδικασίες.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Πρωταθλητές” ακρίβειας το ελαιόλαδο και το κρέας – Αύξηση και στον καφέ στην εστίαση

Φωτιά στους λογαριασμούς των νοικοκυριών βάζουν ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά και κρέας την τελευταία 5ετια με βάση τα στοιχεία της Eurostat με αποτέλεσμα να είναι πιο ακριβή από τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, το ανοδικό «ράλι» στο κόστος του ελαιολάδου αναγκάζει πολλούς ιδιοκτήτες εστιατορίων να μην προμηθεύονται συσκευασίες για όλα τα τραπέζια, αλλά λιγότερες ή ακόμη και καθόλου. Μάλιστα, αρκετοί είναι εκείνοι που αντικατέστησαν το μπουκάλι με… ψεκαστήρα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en