Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Επιδρομή» στην ακίνητη περιουσία με τα μέτρα της γ’ αξιολόγησης

image_print

Ακόμα πιο ακριβό γίνεται το δικαίωμα στην ακίνητη ιδιοκτησία μετά και τα νέα μέτρα που ενεργοποιήθηκαν μέσα απ’ το νόμο με τα προαπαιτούμενα της γ’ αξιολόγησης. Ο νόμος 4512/2018 («Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις») δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5/Α΄/17.01.2018 και πλέον δημιουργεί νέα δεδομένα.

Αυτά επιχειρεί να κωδικοποιήσει η ΠΟΜΙΔΑ ενόψει του πανελλήνιου συνεδρίου που διοργανώνει για το επόμενο Σάββατο 27 Ιανουαρίου, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Α. Διατάξεις περί «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ»

1. Κατάργηση υποθηκοφυλακείων

Τo Κτηματολόγιο (ΕΚΧΑ ΑΕ) και όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας συγχωνεύονται σε ενιαίο φορέα με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ». Τα ¾ από τα άμισθα και έμμισθα υποθηκοφυλακεία όλης της χώρας θα καταργηθούν συλλήβδην εντός μίας διετίας, με δυνατότητα να καταργηθούν ακόμη περισσότερα, και θα αντικατασταθούν από νέες συγκεντρωτικές δομές, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των συναλλασσομένων πολιτών και των δικηγόρων τους. Ταυτόχρονα, η οριστική αποκοπή του νομικού ελέγχου και της δημοσιότητας των εμπραγμάτων δικαιωμάτων από τις δομές της Δικαιοσύνης, αλλά και ο ουσιαστικός εξαναγκασμός σε αποχώρηση των έμπειρων νομικών των υποθηκοφυλακείων και της ΕΚΧΑ από το νέο φορέα θα θέσει υπό διακινδύνευση την ασφάλεια των εμπράγματων συναλλαγών

2. 10 πάγια και αναλογικά τέλη

Αυξάνονται σημαντικά τα τέλη για την εγγραφή πράξεων/έκδοση/ χορήγηση αντιγράφων. Συγκεκριμένα ισχύουν πλέον τα εξής 10 τέλη:

1. Αναλογικά τέλη μεταγραφών και καταχωρήσεων: 5‰.
2. Αναλογικά τέλη γονικών παροχών και δωρεών: 8‰.
3. Αναλογικά τέλη εγγραφής προσημειώσεων: 8‰.
4. Πάγιο τέλος για την καταχώρηση κάθε δικαιοπραξίας: 20 ευρώ.
5. Τέλος έκδοσης αντιγράφου από το αρχείο του Κτημ. Γραφείου: 9,5 ευρώ.
6. Τέλος έκδοσης πιστοποιητικού από τα βιβλία του Κτηματ. Γραφείου: 9,5 ευρώ.
7. Τέλος έκδοσης αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος: 15 ευρώ.
8. Τέλος έκδοσης κτηματογραφικού διαγράμματος: 33 ευρώ.
9. Πρόσθετο τέλος επί της αξίας κάθε ακινήτου:1‰.
10. Εφάπαξ τέλος κτηματογράφησης: 35 ευρώ/δικαίωμα + 1‰ επί αντικειμενικής αξίας άνω των 20.000 ευρώ με όριο τα 900 ευρώ, η είσπραξη του οποίου εκκρεμεί.

Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 32, τα υπερέσοδα της λειτουργίας θα αποδίδονται στο Δημόσιο, ενώ με το άρθρο 40 προβλέπεται η δυνατότητα αύξησης των τελών αυτών με απλή ΚΥΑ.

3. Προσφυγές

Καθιερώνεται διαδικασία προσφυγής κατά των πράξεων Προϊσταμένων Κτηματολογικών Γραφείων, ως προαπαιτούμενο για προσφυγή στη Δικαιοσύνη, που οδηγεί σε άσκοπη χρονοτριβή και πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών.

4. «Το ξέχασες; To έχασες!»

Δημεύονται τα αδήλωτα ακίνητα σε 111 κτηματολογικά γραφεία, όπως ρητά έχει προειδοποιήσει η ΠΟΜΙΔΑ. Από τις νέες διατάξεις περί Κτηματολογίου απουσιάζει διάταξη περί παράτασης της προθεσμίας οριστικοποίησης των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών, η οποία είναι απόλυτα αναγκαία δεδομένου του αριθμού και της σοβαρότητας των σφαλμάτων που εντοπίζονται τόσο σε παλιές όσο και σε νέες κτηματογραφήσεις. Η ΠΟΜΙΔΑ έχει επισημάνει ότι μέχρι 31.12.2018 οριστικοποιούνται οι εγγραφές σε 111 λειτουργούντα κτηματολογικά γραφεία της χώρας, με αποτέλεσμα να περιέλθουν στο Δημόσιο όλα τα ακίνητα που δεν δηλώθηκαν, η να μην μπορούν να διορθωθούν σοβαρότατα λάθη σε δηλωμένα ακίνητα!

Β. Διατάξεις περί απαλλοτριώσεων

Με τα άρθρα 168-172 επέρχονται μεταξύ άλλων και διαδικαστικές αλλαγές στις διατάξεις περί κοινοποίησης προς τους ιδιοκτήτες των απαλλοτριουμένων ακινήτων και απώλεια του δικαιώματός τους για αποζημίωση της απομείωσης της αξίας της απομένουσας ιδιοκτησίας τους, αν δεν το ζητήσουν άμεσα από το αρμόδιο δικαστήριο.

Γ. Στη διαμεσολάβηση και τα …κοινόχρηστα!

Καθιερώνεται ως υποχρεωτικό στάδιο προσφυγής στη Δικαιοσύνη η απόπειρα διαμεσολάβησης στις διαφορές ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ορόφων ή διαμερισμάτων από τη σχέση οροφοκτησίας, οι διαφορές από τη λειτουργία απλής και σύνθετης κάθετης ιδιοκτησίας, οι διαφορές αφενός ανάμεσα στους διαχειριστές ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους και κάθετης ιδιοκτησίας και αφετέρου στους ιδιοκτήτες ορόφων, διαμερισμάτων και κάθετων ιδιοκτησιών, ακόμη και για καθυστέρηση κοινοχρήστων, καθώς επίσης και οι διαφορές που εμπίπτουν στο ρυθμιστικό πεδίο των άρθρων 1003 έως 1031 του ΑΚ (γειτονικό δίκαιο). Κάτι που, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, θα ευνοήσει τους συστηματικούς «μπαταχτσήδες» των κοινοχρήστων αφού οι διαχειριστές των πολυκατοικιών, στην προσπάθειά τους να τα εισπράξουν θα επιβαρύνονται πλέον και με τα έξοδα «διαμεσολάβησης» (αμοιβή διαμεσολαβητή και δικηγόρου κλπ.) για ένα απολύτως ατελέσφορο στάδιο προδικασίας για το θέμα αυτό…

Σημειώνεται ότι η ΠΟΜΙΔΑ είχε ζητήσει να εξαιρεθούν οπωσδήποτε από τις διαφορές συνιδιοκτητών του άρθρο 182 παρ.1, εδ. Α, περ. α, οι διαφορές από τη μη πληρωμή κοινοχρήστων μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ, οι οποίες για λόγους ταχύτερης και οικονομικότερης εκδίκασης έχουν ήδη ορθά υπαχθεί με το νέο Κ.Πολ.Δ. στην αρμοδιότητα των Ειρηνοδικείων, διότι η υπαγωγή τους στην υποχρεωτική διαμεσολάβηση θα συντελέσει αποκλειστικά στην επιβράβευση όσων συστηματικά καθυστερούν στην καταβολή τους, δυσχεραίνοντας τη λειτουργία των πολυκατοικιών.

Δ. Πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο

Από την 1.5.2018 οι διενεργούμενοι κατά ΚΕΔΕ πλειστηριασμοί θα διεξάγονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα, ανεξάρτητα από το χρόνο επιβολής της κατάσχεσης ή το χρόνο έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική δυνατότητα κατάσχεσης και εκπλειστηριασμού ακινήτων υφίσταται ακόμη και για οφειλές άνω των 500 ευρώ.

dramini.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

“Σκανάρουν” από αέρα τα χωράφια για την εικόνα των καλλιεργειών που επλήγησαν από περονόσπορο

image_print

Μια σημαντική ιδιωτική πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την αποτύπωση της πραγματικής έκτασης των ζημιών που προκάλεσε ο περονόσπορος στις καλλιέργειες. Ο γεωργικός σύμβουλος Γιάννης Μητρούσης, αξιοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, προχωρά σε εναέριες καταγραφές των πληγεισών εκτάσεων, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης.

Με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), πραγματοποιούνται πτήσεις πάνω από αγροτικές περιοχές που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την ασθένεια. Οι εναέριες λήψεις επιτρέπουν την ακριβή χαρτογράφηση των καλλιεργειών, καταγράφοντας την ένταση και την έκταση των προσβολών με τρόπο που δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί μόνο μέσω επιτόπιων ελέγχων.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να συγκεντρωθούν αξιόπιστα στοιχεία που θα αποτυπώνουν με σαφήνεια την πραγματική εικόνα των ζημιών, προσφέροντας ένα χρήσιμο εργαλείο τόσο στους παραγωγούς όσο και σε κάθε αρμόδιο φορέα που καλείται να αξιολογήσει τις επιπτώσεις του περονόσπορου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινούν τη Δευτέρα οι θερινές εκπτώσεις στην αγορά της Καβάλας

image_print

Με αισιοδοξία υποδέχεται η τοπική αγορά της Καβάλας την έναρξη των θερινών εκπτώσεων, οι οποίες αρχίζουν την προσεχή Δευτέρα, δίνοντας το έναυσμα για μια περίοδο σημαντικών προσφορών και αγορών.

Οι επαγγελματίες της πόλης ευελπιστούν ότι η αυξημένη τουριστική κίνηση του Ιουλίου και του Αυγούστου, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες τιμές, θα ενισχύσουν την εμπορική δραστηριότητα και θα δώσουν νέα ώθηση στα καταστήματα.

Οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους σε προϊόντα ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρικών ειδών, ειδών σπιτιού και πολλών ακόμη κατηγοριών, επωφελούμενοι από σημαντικές εκπτώσεις.

Οι έμποροι καλούν το καταναλωτικό κοινό να στηρίξει την τοπική αγορά, επισημαίνοντας ότι η επιλογή των καταστημάτων της Καβάλας συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα, υπενθυμίζουν στους καταναλωτές να συγκρίνουν τις τιμές και να δίνουν προσοχή στην αναγραφή τόσο της αρχικής όσο και της τελικής εκπτωτικής τιμής των προϊόντων.Η εκπτωτική περίοδος αναμένεται να αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες εμπορικές ευκαιρίες του καλοκαιριού, με την αγορά της Καβάλας να προσδοκά αυξημένη επισκεψιότητα και έντονη αγοραστική κίνηση τις επόμενες εβδομάδες.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα: Νέες μεγάλες αλυσίδες αλλάζουν τον εμπορικό χάρτη

Καβάλα - Νέες μεγάλες αλυσίδες στην τοπική αγορά - 2026
image_print

Καβάλα: Νέες μεγάλες αλυσίδες αλλάζουν τον εμπορικό χάρτη

Σημαντικές αλλαγές καταγράφονται στην αγορά της Καβάλας, καθώς μεγάλες εμπορικές αλυσίδες συνεχίζουν να επενδύουν στην πόλη, ενισχύοντας την παρουσία τους και διαμορφώνοντας νέα δεδομένα στον χώρο του λιανεμπορίου. Η είσοδος γνωστών ευρωπαϊκών brands αυξάνει τον ανταγωνισμό, την ώρα που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα ολοένα και πιο απαιτητικό περιβάλλον.

Η παρουσία της JD άνοιξε τον δρόμο

Καθοριστική θεωρείται η επένδυση της JD Sports στην Καβάλα, με το κατάστημά της να λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2024 και να προσελκύει έντονο καταναλωτικό ενδιαφέρον.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται πως ενίσχυσε τη δυναμική της τοπικής αγοράς, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον μεγάλων εμπορικών ομίλων για την περιοχή.

Cosmos Sport και Foot Locker στην Καβάλα

Την ίδια στιγμή, εγκαινιάστηκε νέο κατάστημα της Cosmos Sport στην οδό Ομονοίας. Η αλυσίδα ανήκει πλέον στον όμιλο της JD Sports, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την παρουσία του στην ελληνική αγορά.

Παράλληλα, το φθινόπωρο προγραμματίζεται να ανοίξει κατάστημα της Foot Locker στον πεζόδρομο της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, προσθέτοντας ακόμη ένα διεθνές εμπορικό σήμα στο κέντρο της Καβάλας.

Αναζητούνται νέοι εμπορικοί χώροι

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δύο ακόμη μεγάλες εταιρείες εξετάζουν την είσοδό τους στην αγορά της Καβάλας και αναζητούν κατάλληλους επαγγελματικούς χώρους.

Ωστόσο, η εύρεση καταστημάτων με μεγάλα τετραγωνικά μέτρα στο κέντρο της πόλης αποτελεί σημαντική πρόκληση, ενώ και τα αυξημένα ενοίκια δυσκολεύουν την ολοκλήρωση νέων συμφωνιών.

Κινητικότητα και στις μικρότερες επιχειρήσεις

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αλλαγές και στις μικρότερες επιχειρήσεις της πόλης.

Δύο καταστήματα εστίασης που λειτουργούσαν κοντά στα παλιά Δικαστήρια έκλεισαν, ενώ στον έναν από τους δύο χώρους θα εγκατασταθεί επιχείρηση ειδών κινητής τηλεφωνίας.

Επιπλέον, στον χώρο ζαχαροπλαστείου που είχε διακόψει τη λειτουργία του στην οδό Βενιζέλου πρόκειται να μεταφερθεί κατάστημα ΟΠΑΠ, ενώ νέα καφετέρια ετοιμάζεται να ανοίξει στην οδό 7ης Μεραρχίας.

Νέα δεδομένα για την τοπική αγορά

Η είσοδος διεθνών εμπορικών αλυσίδων δημιουργεί νέες προοπτικές για την αγορά της Καβάλας, αυξάνοντας τις επιλογές των καταναλωτών και ενισχύοντας την εμπορική κίνηση.

Την ίδια στιγμή, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού, ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο, όταν η εμπορική δραστηριότητα παρουσιάζει αισθητή κάμψη.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en