Quantcast
Connect with us

ΑΜΥΝΑ

«Ελεγχόμενος λεονταρισμός μέχρι στιγμής οι τουρκικές προκλήσεις»

Ο Κώστας Γρίβας, Δρ Γεωπολιτικής Στρατηγικής, αναλύει στο newsbeast.gr τις κινήσεις των Τούρκων

Η συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, κυρίως, σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας έχει δημιουργήσει προβληματισμό όχι μόνο στις κυβερνήσεις των δύο χωρών αλλά και στη Διεθνή κοινότητα. Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Γρίβα, Δρ Γεωπολιτικής Στρατηγικής της Σχολής Ευελπίδων, οι νέες προκλήσεις της Άγκυρας δεν στοχεύουν τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών με απώτερο στόχο να σταματήσουν οι πιέσεις στο θέμα των Τζιχαδιστών.

Ρεπορτάζ: Νίκη Παπάζογλου

Παρόλα αυτά η εθνική κυριαρχία αποδομείται ξεκάθαρα ενώ η κλιμάκωση της έντασης δεν αποκλείεται στην περίπτωση που η Τουρκία πάψει να «υπολογίζει» στις ΗΠΑ. Σοφότερη στάση από ελληνικής πλευράς, στην συνεχή αυτή τουρκική πρακτική λεονταρισμού θα ήταν η δημιουργία ενός πλέγματος συμμαχιών.

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτές καθαυτές, είναι το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται η τουρκική κυβέρνηση. Νομίζω πως με την στάση της τον τελευταίο καιρό, απευθύνει περισσότερο μια έμμεση προειδοποίηση στις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να μην την «ζορίζουν» περισσότερο, δείχνοντας έμπρακτα πόσο προβληματική μπορεί να γίνει η συμπεριφορά της. Προσπαθεί με λίγα λόγια να πιέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να υιοθετήσουν μια λογική κατευνασμού απέναντί της. Για να το πούμε απλά, προσπαθεί να περάσει ένα επιθετικό προφίλ ώστε να σταματήσουν οι πιέσεις στο θέμα του Κουρδιστάν και των Τζιχαδιστών » αναφέρει ο κ. Γρίβας.

Βέβαια παρά την όποια γενεσιουργό αιτία της εν λόγω απειλής, αυτό δεν σημαίνει όπως διευκρινίζει ο κ. Γρίβας, πως δεν στρέφεται εναντίων της Ελλάδας, αποδομώντας μάλιστα ξεκάθαρα και συστηματικά την εθνική κυριαρχία, δημιουργώντας τετελεσμένα και θέτοντας ζητήματα εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Με το σοβαρό αυτό πρόβλημα που δημιουργείται με την στάση της Τουρκίας και τις κλιμακούμενες απειλές οπως αναφέρει ο κ. Γρίβας, γεννάται το ερώτημα εάν θα έπρεπε η Ελλάδα να απαντήσει με μια πιο σκληρή στάση. Παρόλα αυτά εξαιτίας της πολυπλοκότητας της κατάστασης δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να υποδείξει μια σωστή πολιτική στάση την δεδομένη στιγμή».

Εξισορροπητικός παράγοντας, όπως διευκρινίζει ο κ. Γρίβας, θα ήταν μια αποφασιστική κάθοδος της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο με την Ελληνική Συνεργασία. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως σε μακροχρόνιο ορίζοντα, η σοφότερη  πολιτική στάση, από πλευράς της Ελλάδας, θα ήταν η δημιουργία του κατάλληλου πλέγματος συμμαχιών, ούτως ώστε  να τεθεί η Τουρκία σε ένα αδρανοποιητικό πλαίσιο. «Αν και χαρακτηρίζονται ως ενθαρρυντικές οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο, ο μόνος παράγοντας τον οποίο μπορεί να πει κανείς ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη της αυτή τη στιγμή η Τουρκία, είναι η Ρωσία. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα έπρεπε να γίνει ένα πολύ φιλόδοξο γεωπολιτικό άνοιγμα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή  η διπλωματική κίνηση θα μπορούσε να αποτρέψει την Τουρκία απότο να κλιμακώσει αυτή την αναθεωρητική της πολιτική».

Όσο για το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να ακολουθήσει αυτές τις προκλήσεις ο κ. Γρίβας εκτιμά πως οι Τούρκοι θα κλιμακώνουν συνεχώς την ένταση, χωρίς όμως όπως λέει χαρακτηριστικά να περνάνε τις κόκκινες γραμμές. «Δύσκολα θέλουν και οι ίδιοι να οδηγηθούμε σε πολεμική αντιπαράθεση ακόμη κι αν αυτή γίνει στο πλαίσιο ενός ελεγχόμενου θερμού επεισοδίου. Είναι τόσοι πολλοί οι παράγοντες που εμπλέκονται αυτή τη στιγμή που αν ξεκινούσε κάτι τέτοιο από πλευράς Τουρκίας, δεν θα γνώριζαν ούτε οι ίδιοι που θα καταλήξει. Και μην ξεχνάμε πως το τουρκικό καθεστώς, δηλαδή η Τουρκία ως χώρα αλλά και το καθεστώς Ερντογάν, δίνει τεράστια σημασία στο γόητρο, με αποτέλεσμα να θέλει και η ίδια να αποφύγει μια κατάσταση η οποία θα μπορούσε να το πλήξει. Το να ξεκινήσει ένα θερμό επεισόδιο και να αναγκαστεί στην συνέχεια, κατόπιν πιέσεων, να οπισθοχωρήσει θα είναι στρατηγικό πλήγμα. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πιστεύω πως θα ξεπεράσουμε αυτές τις γραμμές προχωρώντας σε μια επιθετική πολιτική ενός θερμού επεισοδίου».

Λόγος του ελεγχόμενου αυτού λεονταρισμού της τουρκικής κυβέρνησης σύμφωνα με τον κ. Γρίβα είναι οι πιέσεις που θα δεχόταν η Τουρκική κυβέρνηση, σε περίπτωση θερμού επεισοδίου. τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από την Ρωσία και φυσικά από την Ευρώπη, παρόλο που στην περίπτωση της τελευταίας θα ήταν περισσότερο συμβολικές αφού δεν λαμβάνεται υπόψη ως μηχανισμός σοβαρής ισχύος. «Όπως και να ‘χει όμως η Τουρκία θα βρισκόταν εν μέσω ενός πλέγματος αντιθετικών δυνάμεων που μπορεί να της δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα, λαμβάνοντας υπόψη πως ήδη έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά. Είναι αρκετά παρακινδυνευμένο για την παραδοσιακά προσεκτική τουρκική πολιτική που συνηθίζει να προβάλει έναν ελεγχόμενο λεονταρισμό που δεν περνά τα εσκαμμένα».

Παρόλα αυτά όπως καταλήγει ο κ. Γρίβας τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν άρδην τη στιγμή που η Τουρκία θεωρούσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πλέον κάποια ουσιαστική «δυνατότητα», δηλαδή ούτε κάτι να της προσφέρουν, ούτε με κάτι να την απειλήσουν. «Αυτό είναι όμως κάτι που θα διαπιστώσουμε στο μέλλον».

Click to comment

Απάντηση

ΑΜΥΝΑ

ΥΠΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος: «Οι 2+2 κατευθύνσεις της επόμενης ημέρας»

Του Νικόλαου Ι. Παναγιωτόπουλου,

Υπουργού Εθνικής Αμύνης

«Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της επόμενης μέρας, όποιος και να είναι αυτός πρέπει να αφιερωθεί με όλες του τις δυνάμεις στο έργο της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι έργο εθνικής σημασίας και ακόμα κατεπείγον γιατί οι γεωπολιτικές συνθήκες περιπλέκονται.

Πρώτα είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με οπλικά συστήματα, αλλά και η συνέχεια της προσπάθειας για συντήρηση και αναβάθμιση των υπαρχόντων. Και στους δύο τομείς έχουν γίνει σπουδαία πράγματα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Η προσπάθεια όμως σίγουρα δεν διακόπτεται, εντατικοποιείται, διότι οι ανάγκες υπάρχουν και παραμένουν. Σε αυτό το πλαίσιο καλούμαστε να κινηθούμε με ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα για να ολοκληρώσουμε τις μεγάλες αποφάσεις για την πρόσκτηση των νέων οπλικών συστημάτων, αλλά και να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που ήδη έχουν ληφθεί.

Δεύτερον η εντατική αμυντική διπλωματία. Ανοίξαμε δρόμους που ούτε μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι υπάρχουν όλα αυτά τα χρόνια, αναπτύσσοντας στρατηγικές σχέσεις και συμμαχίες όχι μόνο με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία που είναι προφανείς ισχυροί συμμαχικοί εταίροι, αλλά και με άλλες χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και άλλες.

Σε επίπεδο Ε.Ε. προσωπικές σχέσεις με τους εταίρους Υπουργούς είναι απολύτως επιβεβλημένες. Εκτός από αυτούς τους δύο άξονες εκτιμώ ότι η κατάσταση στην Ουκρανία και οι απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί, αποτελούν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Ασφαλώς πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες της μέριμνας προς το προσωπικό. Λύσαμε κάποια προβλήματα, δεν δεχθήκαμε ποτέ ότι τα λύσαμε όλα, εκτιμώ στο κέντρο αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η ολοκλήρωση και υλοποίηση του νέου Μισθολογίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις, το οποίο εδώ και αρκετούς μήνες είναι υπό επεξεργασία από τα Επιτελεία. Γιατί είναι σωστό και δίκαιο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να αμείβεται ανάλογα με τις υπηρεσίες που πρόσφερε αποδεδειγμένα και συνεχίζει να προσφέρει στην Πατρίδα και αυτό είναι το κεντρικό σημείο της παρέμβασης της επόμενης ημέρας».

Continue Reading

ΑΜΥΝΑ

Παναγιωτόπουλος (ΥΕΘΑ): Δεν πιστεύω ότι οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας θα αλλάξουν

Τα F-35 είναι το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας

Ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε καλύτερο σημείο από παλιότερα, αλλά και πως «δεν θα ακυρώσουμε καμία παραγγελία επειδή τώρα είμαστε καλύτερα με τους Τούρκους» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται στους Δελφούς μεταξύ 26 και 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος του MEGA και της Βραδυνής, Ιορδάνης Χασαπόπουλος.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο υπουργός ανέφερε πως «Υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας. Θεωρώ ότι αυτή η κατάσταση ίσως μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη συνεννόηση των δύο πλευρών. Όμως δεν πιστεύω πως μακροπρόθεσμα οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας στην περιοχή θα αλλάξουν.

Δεν θα ακυρώσουμε καμία παραγγελία επειδή τώρα είμαστε καλύτερα με τους Τούρκους. 

Όλη η προσπάθεια αναβάθμισης και ενδυνάμωσης της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» ζει και βασιλεύει». Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια να είμαστε μια χώρα άκρως αποτρεπτική».

Περιγράφοντας τους τέσσερις βασικούς άξονες της επόμενης ημέρας για το υπουργείο Άμυνας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε: «Αμυντική διπλωματία και εξοπλισμοί και αμυντική βιομηχανία και προσωπικό».

Ενώ ερωτώμενος σχετικά με τις αποδοχές του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε:

«Το προσωπικό έδειξε μέσα από σειρά αποστολές αποτελεσματικότητα. Έδειξε ότι αξίζει να αμειφθεί γι αυτό δεδομένου ότι και στα χρόνια της οικονομικής δυσκολίας οι περικοπές ήταν αναλογικά περισσότερες από αλλού. Αυτή η αδικία πρέπει να αρθεί και να προσελκύσουμε έμψυχο δυναμικό στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε με δεδομένο ότι η προτεραιότητα ήταν οι εξοπλισμοί. Δόθηκε μια σχετική οικονομική ενίσχυση. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε και υλοποιούμε κάποια οικονομικά κίνητρα.

Το νέο μισθολόγιο είναι υπό επεξεργασία.

Σύντομα ο πρωθυπουργός θα έχει την τελική πρόταση. Θα την υποβάλλουμε στο υπουργείο Οικονομικών. Θεωρώ ότι την επόμενη μέρα σύντομα θα είμαστε σε θέση κάνουμε ανακοινώσεις. Είναι ένα ειδικό ζήτημα που αφορά το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Αποκαθιστά αδικίες, στρεβλώσεις και το δίκαιο».

Για τα 2+2 C-130 από τις ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας, σημείωσε:

«Τα C-130 είναι ένας στόλος που εξαιτίας της αδυναμίας επαρκούς υποστήριξης, είχαν μειωθεί πολύ σε διαθεσιμότητες. Αναζητήσαμε και δρομολογήσαμε λύσεις, για να δούμε κατά πόσο υπήρχε η δυνατότητα απόκτησης κάποιων τέτοιων αεροσκαφών μέσω του προγράμματος πλεονάζοντας υλικού των ΗΠΑ. Βελτιώνουμε τους αριθμούς μας. Όταν οι ΗΠΑ σου προσφέρουν δύο από το απόθεμά τους δεν έχεις παρά να δεχθείς».

Όσο για τα F- 35, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε:

«Τα F-35 είναι 5ης γενιάς. Είναι το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας με φοβερές δυνατότητες, ηλεκτρονική αναβάθμιση αυτών των αεροσκαφών και κάποια στοιχεία stealth. Βρισκόμαστε σε μια φάση που έχοντας πάρει το “πράσινο φως” για να μπούμε στο πρόγραμμα, έχει κατατεθεί η προσφορά και περιμένουμε την απάντηση για να ξεκινήσουμε την τελική διαπραγμάτευση, ώστε να τα πάρουμε το 2028 – 2029».

Τέλος, για το ρόλο της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πλαίσιο των εξοπλιστικών προγραμμάτων που τρέχουν, για το οποίο έχει γίνει αρκετή κριτική, ο υπουργός ανέφερε: «Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία είναι το κύριο ζήτημα σε ό,τι αφορά την ατζέντα της Άμυνας την επόμενη ημέρα.

Μέσα από τις δουλειές που κλείσαμε και τα καινούργια συστήματα και την προσπάθεια αναβάθμισης των υπαρχόντων μεγάλο κομμάτι είναι η ύπαρξη εξωστρεφούς ανταγωνιστικής παραγωγικής εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Αν τόσα χρόνια δεν υπήρχε έντονο αντικείμενο τώρα με όλα αυτά που γίνονται θεωρώ ότι η αναβάθμιση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας είναι αναγκαία προϋπόθεση».

Continue Reading

ΑΜΥΝΑ

Επίσκεψη ΥΠΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου με Χαρδαλιά, Φλώρο και Μητσοτάκη στην ΔΥΚ και ΚΕΕΔ

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συνόδευσαν τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τις επισκέψεις του στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) στον Σκαραμαγκά και το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στο Μεγάλο Πεύκο.

Παρόντες ήταν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, ο Διοικητής Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, ο Διοικητής της ΔΥΚ Πλοίαρχος Κωνσταντίνος Νασσόπουλος και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Θάνος Ντόκος.

Στην έδρα της ΔΥΚ πραγματοποιήθηκε μικρής κλίμακας άσκηση επιδείξεως με τη συμμετοχή εννέα τελειοφοίτων της Σειράς 197 – 198 ενώ στο ΚΕΕΔ έγινε επίδειξη με την ανάπτυξη ελικοπτέρων, εξωλέμβιων Zodiac, jet ski και αλεξιπτωτιστών με Αντικειμενικό Σκοπό την κατάληψη ακτής και τη διάσωση ομήρου.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en