Quantcast
Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

«Δώρο άδωρο η ευαισθησία για τους πληγέντες της Ροδόπης, αν δεν λήξει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης η αποχή των εκτιμητών του ΕΛΓΑ»

Mέχρι 30 Ιουνίου η προθεσμία για δηλώσεις στον ΕΛΓΑ, μέχρι 15 Ιουλίου για αποζημιώσεις ΠΣΕΑ

Ξεπερνά το 90% η καταστροφή σε καπνά-σιτηρά αυτών των περιοχών

Περιοδεία σε 10 οικισμούς του νομού Ροδόπης που επλήγησαν από την χθεσινή θεομηνία πραγματοποίησε ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από την Αθήνα για τον λόγο αυτό.

Ο κ. Αχμέτ Ιλχάν επισκέφθηκε διαδοχικά τις περιοχές του Δοκού, της Άγρας, της Φιλλύρας, του Πάσσου, της Βραγιάς, των Αρχοντικών, του Λαμπρού, του Ομηρικού, του Καλληντυρίου και της Κάτω Δροσινής, που ανήκουν στους σημερινούς δήμους Αρριανών και Μαρώνειας-Σαπών.
Ειδικότερα, στον Δοκό είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον διευθυντή του παραρτήματος ΕΛΓΑ Θράκης, κ. Αθανάσιο Πανάγο, από τον οποίο και ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών για την αποζημίωση των πληγέντων τόσο σε ό,τι αφορά τις καταστροφές στις καλλιέργειες τους όσο και στο κομμάτι της αποτίμησης των απωλειών και της αποζημίωσης της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.

Η γενική εκτίμηση είναι ότι οι ζημιές στις συγκεκριμένες περιοχές όσον αφορά τα καπνά και τα σιτηρά ξεπερνούν το 90%, γεγονός που οδηγεί σε ολοκληρωτικό αφανισμό της φετινής παραγωγής.

Να σημειωθεί ότι ο διευθυντής του ΕΛΓΑ δήλωσε ενώπιον του βουλευτή ότι η προθεσμία για τις δηλώσεις ζημιών ζωικής και φυτικής παραγωγής είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Μετά από αυτό ο κ. Ιλχάν επεσήμανε στον κ. Πανάγο ότι οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ θα πρέπει να βγουν άμεσα στα χωράφια για εκτιμήσεις των ζημιών καθώς οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές. Σημασία έχει, όπως τόνισε ο κ. Ιλχάν, να λήξει η απεργία των εκτιμητών, γιατί δεν αρκεί να τα δηλώσουν οι παραγωγοί εάν συνεχιστεί η αποχή διαρκείας του συγκεκριμένου κλάδου. Επ΄ αυτού, πρόσθεσε ο βουλευτής Ροδόπης, ότι η κυβέρνηση απορρίπτει την μία με την άλλη τις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί στην Βουλή από την αντιπολίτευση με αποτέλεσμα να υπάρχει μέχρι και σήμερα θολό τοπίο για το χρόνο λήξης της αποχής.

Όσον αφορά τις ζημιές της κινητής αγροτικής περιουσίας, η προθεσμία κατάθεσης των απαραίτητων δικαιολογητικών από τους πληγέντες προκειμένου να αποζημιωθούν από τα ΠΣΕΑ, είναι η 15η Ιουλίου. Τέλος, για τις καταστροφές στην ακίνητη περιουσία των πολιτών από την υπερχείλιση των υδάτων, θα καταγραφούν πρώτα από τις υπηρεσίες του οικείου δήμου και στην συνέχεια πρέπει να προωθηθούν τα αιτήματα των αποζημιώσεων στα συναρμόδια υπουργεία, ομοίως μέχρι τις 15 Ιουλίου.

«Χρέος μας είναι να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής. Δεν είναι ώρα απόδοσης ευθυνών, αν και αυτές είναι μεγάλες. Εναπόκειται στην κυβέρνηση πλέον, στην αυτοδιοίκηση και τους εποπτευόμενους φορείς να μεριμνήσουν για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών και του εισοδήματος των αγροτών μας. Από την πλευρά μου θα κάνω ό,τι κρίνεται απαραίτητο στην Βουλή και προς την εκτελεστική εξουσία για να αποδοθεί δικαιοσύνη στο πιο ευαίσθητο κομμάτι των πολιτών του νομού μας», δήλωσε ο Ιλχάν Αχμέτ.

ahmet-3-1024x768

ahmet-1

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τις πληγές τους μετρούν οι αγρότες σε Παγγαίο και Νέστο | Ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες

Τις πληγές τους μετρούν και οι αγρότες στο Οφρυνιο Καβάλας μετά τη θεομηνία που έπληξε για σχεδόν μία ώρα την περιοχή προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες βερίκοκου.

Όπως λένε αγρότες που καλλιεργούν βερίκοκα «το 95% περίπου της παραγωγής έχει καταστραφεί, έπεσε στο έδαφος και πλέον δεν μπορεί ούτε να πωληθεί ούτε να δοθεί για κομπόστα ή για χυμό».

Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί και όσοι καλλιεργούν ελιές και σιτηρά, ενώ, περιμένουν το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, που θα πάει να εκτιμήσει την κατάσταση και να αρχίσει η διαδικασία απόδοσης των αποζημιώσεων καθώς όπως λένε τα έξοδα τρέχουν και η χρονιά πλέον είναι χαμένη γι’ αυτούς τους ανθρώπους.

Ολική ζημιά σε ακτινίδια

Σε απόγνωση είναι οι καλλιεργητές ακτινιδίων στο Νέστο. Οι ισχυροί άνεμοι, τη Μεγάλη Παρασκευή, βρήκαν τα φυτά πάνω στην ανθοφορία, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της παραγωγής. Η ζημιά στα ακτινίδια αγγίζει το 80% και θα φανεί περισσότερο τις επόμενες ημέρες.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αυγενάκης | Απλοποιείται η διαδικασία καταβολής «πρόσθετων τελών» στους γεωτεχνικούς

«Την απλοποίηση της διαδικασίας καταβολής των «πρόσθετων τελών» προς τους γεωτεχνικούς, ώστε να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις προωθεί το ΥΠΑΑΤ, το οποίο αναμένει τις προτάσεις των Γενικών Διευθύνσεων Κτηνιατρικής και Τροφίμων».

Αυτό επισημαίνει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή Ξάνθης της Νέας Αριστεράς, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν.

«Περαιτέρω», σημειώνει ο κ. ΥπΑΑΤ,«από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του υπουργείου έχουν μεταφερθεί όλα τα αναλογούντα ποσά στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτωνπου αφορούν στο έτος 2022 (ποσού 250.000€) και, μέχρι τέλους Ιουνίου 2024, θα έχουν μεταφερθεί και τα ποσά που αφορούν στα «πρόσθετα τέλη» έτους 2023, εφόσον έχει παραληφθεί από τη ΓΔΟΥ το σύνολο των αιτημάτων των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Για τον κίνδυνο να χαθούν τα δεδουλευμένα των Γεωτεχνικών, όπως αυτά που αφορούν στην Π.Ε. Άρτας», προσθέτει, «προωθήθηκε σχετική ρύθμιση, η οποία επιλύει το πρόβλημα της παραγραφής και αναμένεται η καταβολή τους».

Όσον αφορά τη στελέχωση του ΥΠΑΑΤκαι ειδικότερα στον κλάδο ΠΕ Γεωτεχνικών, στον οποίο, σύμφωνα με το π.δ. 85/2022 (Α΄232), περιλαμβάνονται οι ειδικότητες ΠΕ Γεωπόνων, ΠΕ Γεωλόγων, ΠΕ Δασολόγων, ΠΕ Ιχθυολόγων και ΠΕ Κτηνιάτρων, έχει ως εξής:

ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΛΥΜΜΕΝΕΣ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΕΣ ΚΕΝΕΣ
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ 1007 804 197 6
ΠΡΟΣΩΠΟΠΑΓΕΙΣ 14 14 0 0
ΣΥΝΟΛΟ 1021 818 197 6

Επισημαίνεται ότι οι θέσεις που έχουν δεσμευτεί αφορούν στον 1ο κύκλο Κινητικότητας του 2024, καθώς και στον Προγραμματισμό Προσλήψεων για τα έτη 2020-2024.

Τέλος, σχετικά με την απεργία των Γεωτεχνικών ο κ. Αυγενάκης αναφέρει ότι,  αφενός η προσφυγή στη Δικαιοσύνη κρίθηκε αναγκαία με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και αφετέρου, με την υπ’ αριθ. 361/2024 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, κηρύχθηκε  παράνομη και καταχρηστική.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Χαλάζι προκάλεσε καταστροφές σε καλλιέργειες στο Παγγαίο – Μεγάλη η ζημιά στο βερίκοκο

Έντονη κακοκαιρία με χαλάζι έπληξε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής περιοχές του Δήμου Παγγαίου προκαλώντας πολλές ζημιές σε καλλιέργειες.

Πιο συγκεκριμένα η καταστροφή κυρίως στα βερίκοκα είναι πολύ μεγάλη ενώ σημαντικές είναι και οι καταστροφές σε αμπελώνες.

Δείτε φωτογραφίες :

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en