ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Γκρίζα» ζώνη για την Τουρκία, 130 βραχονησίδες στο Αιγαίο

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Άγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, έκανε λόγο για 130 αμφισβητούμενες βραχονησίδες στο Αιγαίο. Νέες απειλές προς την Αθήνα.

 Η τουρκική ηγεσία συνεχίζει απρόσκοπτη την ρητορική της πλήρους αμφισβήτησης του καθεστώτος που διέπει το Αιγαίο και της ελληνικής κυριαρχίας σ’ αυτό. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, με αφορμή το θέμα των Ιμίων, υποστήριξε ότι υπάρχουν 130 βραχονησίδες που είναι υπό αμφισβήτηση στο Αιγαίο, ενώ δεν παρέλειψε να εξαπολύσει με τη σειρά του απειλές προς την Αθήνα λέγοντας «ότι η Τουρκία έχει τη δύναμη να απαντήσει σε κάθε εχθρική ενέργεια». Είναι φανερό ότι η Άγκυρα εμμένει σθεναρά στην διπλωματική επιλογή της, για επέκταση των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο και φροντίζει να το εκφράζει πλέον σε καθημερινή βάση…

Η απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην χώρα μας, έδωσε το «έναυσμα» στην Άγκυρα να ξεκινήσει τον «πόλεμο» δηλώσεων κατά της Ελλάδας. Υπό την μορφή «αντιποίνων» η Τουρκία κατέγραψε ρεκόρ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ στο προσκήνιο ήρθε και πάλι το «καυτό» ζήτημα του προσφυγικού και οι απειλές περί «απελευθέρωσης» των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα.

Η Αγκυρα αμφισβητεί το status quo στο Αιγαίο

Αυτό που αποτελεί σημείο αναφοράς, στις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, είναι η αποσαφηνισμένη πλέον επιλογή για αμφισβήτηση του καθεστώτος στο Αιγαίο. Τα Ίμια αποτελούν απλά την αφορμή, η κύρια επιδίωξη της Άγκυρας σχετίζεται με την εκ βάθρων αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Την αρχή έκανε προ μηνών ο Ταγίπ Ερντογάν, που χαρακτήρισε σχεδόν «εθνοπροδοτική» για την χώρα του τη Συνθήκη της Λωζάνης και άνοιξε για τα καλά το ζήτημα της αλλαγής του status quo στο Αιγαίο.

Πλέον η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας δεν έχει κανένα δισταγμό, να εκφέρει παρόμοιες απόψεις, που συνοδεύονται επί το πλείστoν από τις σχετικές απειλές προς την Ελλάδα. Όπως στην περίπτωση του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ, ο οποίος υποστήριξε ότι «υπάρχουν 130 βραχονησίδες το καθεστώς κυριότητας των οποίων δεν είναι βέβαιο. Τα προβλήματα στο Αιγαίο δεν είναι καινούργια αλλά έχουν μακρά ιστορία» και εκτόξευσε νέα «πυρά» κατά της Αθήνας.

Οι απειλές του Γιλντιρίμ προς την Αθήνα

«Εμείς απαντούμε στις προκλητικές κινήσεις που έρχονται από την άλλη πλευρά με χαμόγελο. Δεν θα πρέπει να το ερμηνεύουν λάθος αυτό. Η Τουρκία έχει τη δύναμη να απαντήσει σε κάθε εχθρική ενέργεια», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός, που κάλεσε εκ νέου την Ελλάδα να εκδώσει τους οκτώ στρατιωτικούς.

«Μας προκαλεί ενόχληση αυτή η ιστορία. Έχω στείλει επιστολή στον κ. Τσίπρα γι’ αυτό. Σε αυτήν εκφράζω εκ νέου την προσδοκία μας για την έκδοση αυτών των ανθρώπων με την επανεξέταση των σχετικών αποφάσεων στο πλαίσιο του νόμου. Δεν έχω πάρει απάντηση. Καλώ την Ελλάδα να μας παραδώσει τους πραξικοπηματίες, όπως έκαναν οι άλλοι γείτονες», κατέληξε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version