Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Βόμβα» ΣτΕ για παραγραφή παλιών φορολογικών οφειλών

Αντισυνταγματικές οι συνεχείς παρατάσεις των προθεσμιών παραγραφής. Το θέμα παραπέμπεται στην Ολομέλεια

Μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ενδέχεται να δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και άλλους οφειλέτες να διεκδικήσουν απαλλαγή από παλιές φορολογικές υποχρεώσεις τους, για παραβάσεις οποίες  δεν έχουν παραγραφεί λόγω διαδοχικών παρατάσεων των σχετικών προθεσμιών.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου καλείται να αποφανθεί εάν είναι αντισυνταγματικές οι νομοθετικές διατάξεις και οι διοικητικές πράξεις με τις οποίες παρατείνονται συνεχώς οι προθεσμίες παραγραφής και συνεχίζεται στο διηνεκές το «κυνηγητό» της Εφορίας.

Το Β’ Τμήμα του Δικαστηρίου, που παρέπεμψε αυτό το θέμα στην Ολομέλεια, αναφέρει στην απόφαση του ότι η παραγραφή πρέπει να έχει συνολικά εύλογη χρονική διάρκεια, δηλαδή να συνάδει προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Οι συνεχείς παρατάσεις της προθεσμίας παραγραφής είναι αντίθετες στην απορρέουσα από το Σύνταγμα αρχή του κράτους δικαίου και της αρχής της ασφάλειας δικαίου.

Το δικαστήριο  αποφαίνεται ουσιαστικά ότι πρέπει να υπάρχει κάποιο χρονικό όριο και η δημόσια διοίκηση να μη μπορεί αυθαιρέτως να παρατείνει τις προθεσμίες παραγραφής,  δίνοντας τη δυνατότητα στην Εφορία να «κυνηγά» στο διηνεκές τον φορολογούμενο.

Το θέμα ανέκυψε κατά την εκδίκαση προσφυγής μεγάλης εταιρείας πετρελαιοειδών. Στην προσφεύγουσα  εταιρεία, μετά από έλεγχο της χρήσης  2002, ο προϊστάμενος του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΔΕΚ) Αθηνών επέβαλε κύριο φόρο περίπου 4 εκατ. ευρώ και πρόσθετο φόρο 11,1 εκατ. ευρώ για ανακριβή δήλωση.

Το 2010 το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακύρωσε το φύλλο ελέγχου και το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε αναίρεση στο ΣτΕ.

Το Β΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου όπου εκδικάσθηκε η αναίρεση, με την υπ’ αριθ. 675/2017 απόφασή του παρέπεμψε στην Ολομέλεια του ΣτΕ να κριθεί η συνταγματικότητα των νόμων 3513/2005, 3697/2008, 3790/2009 και 3842/2010 ως προς το σκέλος εκείνο που παρέτειναν συνεχώς το χρόνο παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων.
 
Στην απόφαση αναφέρεται ότι κατά κανόνα, λίγο πριν λήξει μία προθεσμία παραγραφής φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου, με νομοθετικές ρυθμίσεις παρατείνεται ξανά και ξανά. Ετσι, ο θεσπιζόμενος με το άρθρο 84 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος κανόνας της 5ετούς παραγραφής δεν έχει πλέον καμία περίπτωση εφαρμογής.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ανάσταση με πυροτεχνήματα | Eικόνες από drone στην Καβάλα

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Η Ανάσταση του Κυρίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ελευθερουπόλεως

Με την προβλεπομένη εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε το Άγιο Πάσχα στην Ελευθερούπολη.

Η τελετή της Αναστάσεως πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο, πλαισιωμένο υπό των Ιερών του Μητροπολιτικού Ναού.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Με λαμπρότητα η Ανάσταση στις Σέρρες

Με τη δέουσα λαμπρότητα τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην πόλη των Σερρών η Ανάσταση χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτας Θεολόγου.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en