ΕΠΙΚΑΙΡΑ

«Ακονίζει μαχαίρια» το ΔΝΤ

Νέες απαιτήσεις στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, σε διάσταση με τους Ευρωπαίους. Η μείωση του αφορολόγητου και το ψαλίδισμα σε συντάξεις.

Δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των συζητήσεων  για την τρίτη αξιολόγηση – κι ενώ στην επίσημη ατζέντα δεν περιλαμβάνονται δημοσιονομικά θέματα  που θα πρόσφεραν έδαφος για αντιπαραθέσεις – αρχίζει να καλλιεργείται κλίμα αβεβαιότητας  και υπολανθάνουσας ανησυχίας για την έκβαση της διαπραγμάτευσης. Όπως γίνεται κατά κανόνα πριν από κάθε κύκλο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, κυκλοφορούν «τρομολαγνικά» σενάρια  με το ΔΝΤ στο ρόλο του «κακού»,  να ζητάει κι άλλο «αίμα» συνταξιούχων και φορολογουμένων.

Βάση γι αυτά τα σενάρια δίνουν διαρροές από την έδρα του Ταμείου και από πηγές των Βρυξελλών, οι οποίες ερμηνεύονται κατά το δοκούν στην Αθήνα, αξιοποιούμενες προς παραγωγή… «ειδήσεων» και προς άσκηση αντιπολίτευσης.

Οι πληροφορίες αυτή τη φορά λένε ότι το ΔΝΤ  «τα γυρίζει» από τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου – την οποία είναι αλήθεια ότι απλώς αποδέχθηκε χωρίς να την προσυπογράφει.

Νωρίτερα τα μέτρα

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλούνται πηγές στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον, το Ταμείο διαφοροποιείται πλέον ανοιχτά από τους Ευρωπαίους και στις επικείμενες διαπραγματεύσεις θα θέσει θέμα επίσπευσης  των δημοσιονομικού ενδιαφέροντος μέτρων που είχαν συμφωνηθεί προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Ο λόγος είναι ότι οι Τόμσεν-Βελκουλέσκου και οι συνεργάτες τους εκτιμούν ότι, για να επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, δεν αρκούν τα συμπεφωνημένα μέτρα. Κατά τις εκτιμήσεις τους, για να μην υπάρξει μεγάλη απόκλιση, πρέπει να επισπευσθούν κατά ένα έτος η μείωση του αφορολόγητου και η περικοπή της  προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις – ή να ληφθούν άλλα ισοδύναμα μέτρα.

Αυτή η απαίτηση – αν πράγματι διατυπώνεται –  φέρνει το ΔΝΤ «απέναντι» στους Ευρωπαίους, που επιμένουν ότι το 3,5% είναι εφικτό με ό,τι έχει συμφωνηθεί. Παράλληλα αλλάζει το περιεχόμενο της τρίτης αξιολόγησης, που είχε ατύπως συμφωνηθεί ότι δεν θα περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα.

Νάρκη προς εξουδετέρωση

ΔΝΤ και ευρωπαϊκοί Θεσμοί διαφωνούν βέβαια σε πολλά και η προσπάθεια ανατροπής των συμπεφωνημένων της προηγούμενης αξιολόγησης  μπορεί να δυναμιτίσει τη νέα διαπραγμάτευση.

Προς το παρόν από πλευράς ΔΝΤ δεν υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση επ’ αυτού και όλα όσα ακούγονται και γράφονται βασίζονται σε διαρροές που αποβλέπουν στη δημιουργία κλίματος.  Οι προθέσεις του Ταμείου μπορεί να ξεκαθαρίσουν κατά την επικείμενη επίσκεψη της Κριστίν Λαγκάρντ στην Αθήνα.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version